Pora video iš kapinių lankymo:
V-oji diena.
Rytinis pasivaikščiojimas iki centro kavos (viešbutyje ji tik sintetinė, o tai reiškia negeriama). (Iš viso, mane labai stebina kavos kultūros nebuvimas šalyse, kuriose kava auginama. Visur, kur tik esu buvusi Centrinėje ar Pietų Amerikoje, geros pupelių kavos galima gauti tik pas baristas. Visur kitur gauni tik rudą vandenį. Na gal tik Kubą išskirčiau, ten kava gera buvo praktiškai visur, nors atskirais atvejais ji buvo patiekiama plastikinius puodelius pripildant iš termoso .).
Kelias veda per turgų, kuriame man į akį krenta va tokios lempos.
Ilgai nežioplinėju, nes iš karto popiet važiuojam į paradą, o prieš tai reikia gi feisus išsipaišyt. Su mūsų grupe dirba du makiažo meistrai, kiekvienam skira po pusvalandį.
Pasipuošiam:
Važiuodami į paradą dūšias maloninam mezcal ir klausomės gido.
Taigi, Dia de los Muertos. Tai nėra meksikietiška hellowyno versija. Nors ir kažkiek susiję, abi šventės labai skiriasi savo nuotaika ir tradicijomis. Jei hellowynas yra pokštų ir siaubo naktis, tai Dia de los Muertos yra spalvų, džiaugsmo ir gyvenimą šlovinančių linksmybių metas.
Suprantama, pagrindinė tema yra mirtis, tačiau šventės tikslas yra parodyti pagarbą ir meilę anapilin išėjusiems šeimos nariams, pasidžiaugti tuo, kad jie buvo čia, kartu su mumis. Visoje Meksikoje vyksta fiesta, kurios metu specialiais kostiumais ir kaukėmis pasidabinę gyventojai žygiuoja paraduose, šoka ir dainuoja tiesiog gatvėse, aukoja aukas ant jau anksčiau minėtų altorių.
Tai gyvenimo rato, gyvybės ir mirties ciklo šventimas.