papildziau savo zinias apie j/b fotkes ir ju darymo specifikas. Uch...patinka man cia
QUOTE(in_shadow @ 2006 10 04, 15:23)
Va ir as nusistebejau, Latviai, lenkai, rusai yra, o lietuviu kurie visi vos ne A.Sutkaus "mokiniai" ner
Beje latvis fotografas Andrej Zavadskis, kam sunku inete ieskoti duodu nuoroda
http://andreart.net/...;enter=Weddings
paslaugu kaina nuo 1000 USD. Paskutiniu laiku man tenka girdeti is mums artimojo uzsienio vestuviu visokiausiu pliotkeliu, pasiteirauju zinoma kartais ir apie kainas. Tai nenustebkit. Tokiom kainom kaip Lietuvoj net rusijoj jau nefotografuoja, nebent kur tai gilioj provincijoj, sito nezinau. Toj pacioj Latvijoje apie 1500 Lt. vestuviu foto buvo skirta is jaunuju, fotografas buvo pasamdytas 45 minutems, jaunieji ne zvaigzdes ir nemilijonieriai, paprasti vidutiniai lietuviai gyvenantis Rygoje, nuotrauku kas ir kaip deja nemaciau.
Kita vertus mes jums mokame mielieji Lietuvos fotografai tiek kiek esate verti uz savo darba. Ir prasau del pastarojo zodzio neisizeisti.
Visgi vestuves yra spalvu ir kas svarbiausia emociju paradas. Mums mielieji fotografai iš jusų tereikia uzfiksuot musu EMOCIJAS. Visa kita tera apvalkalas juodai, spalvotai, aparato kaina, trukme nuotrauku padarymo, is esmes antraeiliai dalykai
Spalvos: dažna nuomonė, kad emocijoms labiau tinka nespalvota fotografija
Tereikia: pirma, galima analogiškai pasakyti, kad tereikia būti Bresonais, Jeff`ais Antra, kiekvienas mato ir užfiksuoja savaip. Fotografas nėra modelio audinio sukirpėjas - jis kur kas arčiau dizainerio, todėl neverta stengtis nustatyti, kiek turėtų kainuoti fotografo paslaugos.
Ir man atrodo kad fotografuoti taip kad butu emocija ir imti uz tai pasakiskus pinigus nesazininga is JUSU mielieji puses.
Pratęsiant mintį, geriausi pasaulio fotografai yra tiesiog... nesąžiningiausi žmonės
Gi nereikia pagauti šypsenai, asarai, kruvos asistentu, ypatingos irangos ar dar kazko stebuklingo.
Manote, kad sušvietus, pozuojant, sureguliavus ir perkoregavus reikalinga geresnė įranga negu dirbant esant ekstremaliam apvietimui, kur niekas nepozuoja ir nelaukia? ;-) Pabandykite realiai pafotografuoti vestuves tiek lauke, tiek tamsioje medinėje bažnytėlėje, tiek sutikimą, ir perteikt atmosferą, nuotaikas, akimirkos momentus, kurie nelaukdami, kol būsi pasiruošęs ar ne, pastebėjai ar ne, išdygsta ir dingsta prieš akis... ar atokiau šone... ir tai padaryti be blykstės (beje, Jeff irgi vengia blykstės, kiek tai įmanoma), nes dažniausiai ji nedera su natūralia atmosfera ir nuotaika.
Nu, tiesiog paima fotografėlis, pyškalioja ir dar pinigų nori
Jei rimtai, tai yra duetas: fotografas ir jo įranga. Ir tai jau aibes kartų šnekėta, jei dar neskaitėte.
QUOTE(tumpine @ 2006 10 04, 14:12)
Kitas klausimas ar Jus tai sugebate. O tie kurie tai sugeba ir jauciama kad gali - visada bus brangesni ir ieskomi. Geri meistrai (bet kurioj srity) visada paklausus. Ir netikslus tas pasakymas kad profai tikri vestuvese nebedirba, manau vestuves fotografuoti ne kiekvienas is ju ir sugebetu.
Čia galiu tik pritarti: Jeff yra profesionalas visomis prasmėmis ir fotografuoja vestuves.
Čia pripažįstate, kad geri fotografai turėtų būt brangesni, tačiau tuo pačiu piktinatės, kad jie brangūs?
QUOTE(maziulele @ 2006 10 04, 15:34)
mano? planuoju sekancia vasara. bet kuo toliau, tuo man labiau i galva ateina mintis, ar man viso to reikia... kad svente gautusi kokybiskai - reik nemazai pinigu, todel ir dvejoju - ar tai tinkamiausia investicija. Bile kaip as nenoriu.
is to paties ir apie fotografus.... Zinoma noreciau Jeff, bet zinau, kad lygiai kaip nevilkesiu Versace sukneles, lygiai taip jo nuotrauku albumo neturesiu...
Yra vestuviu fotografu, kurie man patinka Lietuvoje, ir nemazai, - turbut jokiu budu nesirauciau nuo galvos plauku jei fotografuotu Skaiste, Greta, Leo, Giedlius, Zoomas, T_L, ar Armonavicius... bet.
dar ieskau. ir paieskos procesas man labai patinka. Tikrai butu nuobodu, jei pasinaudociau tiesiog kazkieno rekomendacija. nes jau turejau gyvenime tokios patirties, ir mane ji ismoke daugiau tokios klaidos nedaryti
Papildyta:
QUOTE(tumpine @ 2006 10 04, 17:40)
Va ir as nusistebejau, Latviai, lenkai, rusai yra, o lietuviu kurie visi vos ne A.Sutkaus "mokiniai" ner
paslaugu kaina nuo 1000 USD. Paskutiniu laiku man tenka girdeti is mums artimojo uzsienio vestuviu visokiausiu pliotkeliu, pasiteirauju zinoma kartais ir apie kainas. Tai nenustebkit. Tokiom kainom kaip Lietuvoj net rusijoj jau nefotografuoja, nebent kur tai gilioj provincijoj, sito nezinau. Toj pacioj Latvijoje apie 1500 Lt. vestuviu foto buvo skirta is jaunuju, fotografas buvo pasamdytas 45 minutems, jaunieji ne zvaigzdes ir nemilijonieriai, paprasti vidutiniai lietuviai gyvenantis Rygoje, nuotrauku kas ir kaip deja nemaciau.
Kita vertus mes jums mokame mielieji Lietuvos fotografai tiek kiek esate verti uz savo darba. Ir prasau del pastarojo zodzio neisizeisti.
aha ir as puoliau latviu ziureti. Ale kad pribloske - nepasakyciau. Lygiai taip pat graziai atrodytu mano auksciau isvardintu fotografu atrinkti "perliukai". kainele 1000 USD. na, pas latvius viskas brangiau. nesistebesiu, kad tai laaaabai greitai ateis ir iki musu Geresni fotgrafai noredami paryskinti kartele nuo vidutinio lygio megeju kaina kels, o pastareiji nuo ju neatsiliks, matydami kad kainos kyla iseitis tik viena - kai patys jaunieji pakels reikalavimus fotografams, ir "nebesponsoriuos" shu.darankiu, tie isnyks kaip nebepaklausus.... o jei ne... reiskia turesime ko verti.
QUOTE(Coala @ 2006 10 04, 13:24)
Kiek Jums teko kartu rankose laikyti tikra juodai balta juostele.
QUOTE(-Zoom- @ 2006 10 04, 14:22)
Tikra juodai balta:
- fotografuojam
- maišom ryškalus
- ryškinam
- fiksuojam
- džiovinam
- maišom ryškalus popieriui
- darom kontaktinius atspaudus
- ryškinam/fiksuojam/džiovinam
- atsirenkam kadrus
- spausdinam kiekvieną kadrą po didintuvu individualiai parenkant parametrus
- jei norisi kokių spec efektų - dar prisideda papildomi apdirbimai
Ir taip su kiekviena nuotraukėle. Ir visa tai svaigiame ryškalų aromate, romantiškoje raudonoje šviesoje
- fotografuojam
- maišom ryškalus
- ryškinam
- fiksuojam
- džiovinam
- maišom ryškalus popieriui
- darom kontaktinius atspaudus
- atsirenkam kadrus
- spausdinam kiekvieną kadrą po didintuvu individualiai parenkant parametrus
- jei norisi kokių spec efektų - dar prisideda papildomi apdirbimai
Ir taip su kiekviena nuotraukėle. Ir visa tai svaigiame ryškalų aromate, romantiškoje raudonoje šviesoje
as irgi taip dirbau pauglysteje ir irgi turiu visa iranga net ir veikianti fotoaparata ir net svajoju kada papleskinti ir uzsidegus raudona sviesele pazaisti su ryskalasi, fiksavimu ir taip toliau.
Bat, kad as taip dariau seniai nereiskia, kad esu zmogus nusimanantis apie fotografija sakau savo subkektyvia nuomone ir tiek.
NEzinau kiek moko fotografus aukstosios mokyklose, bet vieno dalyko isklausymas ir keliu laboratoriniu atlikimas, manu kaip ir kiekviename moksle, taip ir fotografijoje yra tik labai pavirsutiniskas susipazinimas su mokomuoju dalyku. Vien zinios dar nera meistriskumas, kaip sakoma reikia 90 procentu darbo
QUOTE(in_shadow @ 2006 10 04, 21:08)
iseitis tik viena - kai patys jaunieji pakels reikalavimus fotografams, ir "nebesponsoriuos" shu.darankiu, tie isnyks kaip nebepaklausus.... o jei ne... reiskia turesime ko verti.
Manau, tai neįmanoma Abejoju ar jie išnyks, nes visuomet atsiras žmonių, kurie sakys, kad galima mokėti pigiau , kad nereikia čia jokių įmantrumų ir t.t. Manau, kad jei tokie fotografai nyktų, internete mes nebematytume tokių atrinktų "perliukų" , kaip, pvz. nuotaka ant jaunikio delno
Taip, dauguma forumo nuotakų renkasi geresnius fotografus, bet čia juk tik mažutė dalelytė visų jaunųjų Yra begalė kitaip mąstančių žmonių
QUOTE(in_shadow @ 2006 10 04, 20:08)
kai patys jaunieji pakels reikalavimus fotografams, ir "nebesponsoriuos" shu.darankiu, tie isnyks kaip nebepaklausus.... o jei ne... reiskia turesime ko verti.
Šūdarankiai Lietuvoj niekad neišnyks, bet dėl visai kitos priežasties - keisto papročio per galvą verstis bet būtinai būtinai būtinai surengti vestuves rugpjūčio mėnesį. Ir ne jokį kitą. Aš suprantu, kad kokiam XIX amžiuje nebuvo alternatyvos - kol derlius ne aruode, nėr už ką ir nėr kada vestuvių kelt, vasaros pabaiga ir telieka. Bet dabar - už lango XXI amžius, o situacija jau kažkiek primena absurdą. Tas ypač pasijautė šiemet. Palyginti mažai kas kelia vestuves kokį gegužės mėnesį - kai pakankamai šilta, viskas žalia, nekaršta, gali rinktis geriausius fotografus, operatorius, ką tik nori. Užtat rugpjūtis - tragedija, paklausa viršija pasiūlą kokius 10 kartų, ne mažiau. Sprendžiu pagal save - dėl kokio rugpjūčio šeštadienio susilaukiu tikrai ne mažiau kaip dešimties vestuvininkų skambučių. Kadangi aš jau būnu su kuo nors susitaręs, visi kiti geresni fotografai kuriuos galėčiau parekomenduot irgi jau būna užimti ir parekomenduot neturiu ką - tai aš ir fotografuoju tuos vienus vestuvininkus, bet spėkit, ką samdo tie likę dešimt ? Šūdarankius, nes rinktis paprasčiausiai nebeturi iš ko. Ir moka jiems - tiek pat, už kiek būtų galėję pasisamdyt tikrą fotografą.
Blogiausiai, kad kyla ko ne masinė panika - kas nors rengė vestuves rugpjūtį bet per vėlai susigriebė ir nieko gero nerado. Kitiems, kam papasakojo savo vargus, susidaro įspūdis kad reik ieškot visko kuo anksčiau, nes kitaip "nieko nerasim". Ir tas "anksčiau" - nesenai tai buvo pusmetis, dabar jau žmonės visko ieško prieš metus. Ir kas iš to ? Viskas grįžta ten pat, paklausa vėl x10 didesnė už pasiūlą, vėl samdomi šūdarankiai - tik dabar jau viskas vyksta prieš metus, tik tiek. Man asmeniškai - neatrodo normalu, kad žmogus turi pradėt rūpintis savo vestuvėmis ne mažiau kaip prieš metus. Ir nemanau, kad pult visko ieškot kuo anksčiau - išeitis. Kas toliau ? Visko ieškot prieš du metus ? Prieš tris ? Bet - panika yra panika. Mažai kam ateina į galvą kad pakanka vestuves surengti dviem mėnesiais anksčiau, vasaros pradžioj o ne pabaigoj, ir problemų bus x10 mažiau - galėsi rinktis, o ne imt "kas liko". Vestuves švesi kaip žmogus, ne per 30°C karščius ir t.t
Geras fotografas vistiek neapsiims fotografuoti vestuvių liepos-rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais už "prieinamą kainą" vien todėl, kad kažkas jam paskambino prieš metus, jeigu jis puikiai žino - kad iki to laiko, per tuos metus, kol tas "sezonas" ateis, atsiras dar bent dešimt norinčių, pasiryžusių mokėt normalią kainą. Ir - meskit į mane akmenį, bet nesuprantu, kuo tas rūgpjūtis toks jau geras vestuvėms. Pamenu tik - ko ne 30° karštį arba lietų, kokį vieną vestuvinkų pulką besifotografuojantį ant tiltelio Trakų pilies fone ir dar penkis pulkus laukiančius eilėje, snūduriuojančius jaunuosius, nes jų vestuvės prasidėjo ankstyvą rytąl, kito laiko jau nebuvo. Na ir panašiai. A, tiesa, nesenai išgirdau vieną versiją - ko ne atsisėdau ir net nežinojau, juoktis ar ne. Pasirodo, yra pateisinama priežastis kodėl verta vestuves planuot prieš metus, eit kryžiaus kelius kad rast suknelę, limuziną, fotografą, operatorių arba jų neradus samdyt šūdarankį ir mokėt jam tiek pat, už kiek kokį gegužės mėnesį galėtum pasisamdyt tikrą profesionalą bei visą likusį gyvenimą žiūrėt į save šūdarankio nuotraukose, metus laiko gyvent nesusituokus ir kažko laukti. Taigi rugpjūčio mėnesį daržovės pigesnės !
Ir dėl tos pačios priežasties, tos "vestuvių karštligės" ir nėra lietuvių fotografų tame wpja.com . Kam man mokėt tuos 240$, kad kelias mano nuotraukas įdėtų kažkoks puslapis, apie kurį nei aš nežinojau, nei kokie 99% mano klientų nežino ir niekad nesužinos, jei situacija bus ta pati - čia Lietuva, ar juos mokėsiu ar ne, kitų metų sausį vistiek sėdėsiu be darbo ir ilsėsiuos, o liepą rugpjūtį ar rugsėjį to darbo turėsiu daugiau, negu vienas žmogus gali padaryt ?
QUOTE(T L @ 2006 10 05, 00:14)
...
Ir dėl tos pačios priežasties, tos "vestuvių karštligės" ir nėra lietuvių fotografų tame wpja.com . Kam man mokėt tuos 240$, kad kelias mano nuotraukas įdėtų kažkoks puslapis, apie kurį nei aš nežinojau, nei kokie 99% mano klientų nežino ir niekad nesužinos, jei situacija bus ta pati - čia Lietuva, ar juos mokėsiu ar ne, kitų metų sausį vistiek sėdėsiu be darbo ir ilsėsiuos, o liepą rugpjūtį ar rugsėjį to darbo turėsiu daugiau, negu vienas žmogus gali padaryt ?
Mes tai su vyru esame nusivylę savo fotografu, nors buvo ir iš SM rekomendacijos ir nuotraukas jo matėme, kad visai gražios, bet mūsų nuotraukų nėra net ką žiūrėti... Su svečiais milijonas prifotkinta, kad jam apsimokėtų, nes tada visi nori užsisakyti, o kur mes vieni visai nedaug ir visos labai panašios... Širdį skauda žiūrint kitų gražias nuotraukas.. Pavartau savo albumą ir liūdna pasidaro Todėl Eugenijaus Striogos iš Kauno tikrai niekam nerekomenduočiau Nes tikrai liksit nusivylę, kaip ir mes...
Šūdarankiai Lietuvoj niekad neišnyks, bet dėl visai kitos priežasties - keisto papročio per galvą verstis bet būtinai būtinai būtinai surengti vestuves rugpjūčio mėnesį. ....
.....Ir dėl tos pačios priežasties, tos "vestuvių karštligės" ir nėra lietuvių fotografų tame wpja.com . Kam man mokėt tuos 240$, kad kelias mano nuotraukas įdėtų kažkoks puslapis, apie kurį nei aš nežinojau, nei kokie 99% mano klientų nežino ir niekad nesužinos, jei situacija bus ta pati - čia Lietuva, ar juos mokėsiu ar ne, kitų metų sausį vistiek sėdėsiu be darbo ir ilsėsiuos, o liepą rugpjūtį ar rugsėjį to darbo turėsiu daugiau, negu vienas žmogus gali padaryt ?
.....Ir dėl tos pačios priežasties, tos "vestuvių karštligės" ir nėra lietuvių fotografų tame wpja.com . Kam man mokėt tuos 240$, kad kelias mano nuotraukas įdėtų kažkoks puslapis, apie kurį nei aš nežinojau, nei kokie 99% mano klientų nežino ir niekad nesužinos, jei situacija bus ta pati - čia Lietuva, ar juos mokėsiu ar ne, kitų metų sausį vistiek sėdėsiu be darbo ir ilsėsiuos, o liepą rugpjūtį ar rugsėjį to darbo turėsiu daugiau, negu vienas žmogus gali padaryt ?
na skaiciau ir verkiau
gerai cia atspindejai lietuviu nacionalinius vestuviu planavimu ypatumus...
patys save rakom statom, o veliau verkiam, kad skauda... vot ir galvoju - o gal ne vasara, o gal ne savaitgali, o gal be visu tu pompastiku, kad nereiktu veliau guostis tik tuo, kad ...darzoves pigesnes... oi negaliu...
na siaip ar taip viska, ka isdestei tik dar patvirtina prielaida, kad tiems patiems net geriausiais titululuojamais fotografams neverta perdaug plesytis - uztenka gera galva buti auksciau uz shudarankius ir a taip a taip "piko" metu klienturos bus. darbo visiems uzteks... vasara.... cia - lietuva.
Dike, gaila, kad taip... o su fotografu is anksto neapsitaret ka norit matyti albume ? Juk jei samdotes fotografa, JUS turit teise paprasyti, kad didziaja dali fotosesijos uzimtu jusu emocijos, isgyvenimai, nuotaikos ir momentai...
ir jusu atvejis dar karta mane vercia labiau linkti prie fotografu, kurie siulo atiduodamo CD varianta. T.y. prie tu, kuriems nesvarbu kas kiek foto uzsakys, ir mastys tik apie tai, kad kuo didesnis sveciu kiekis butu nuotraukose, ir tuo kuo daugiau uzsidirbt is tavo sventes pinigeliu....
Blogiausiai, kad kyla ko ne masinė panika - kas nors rengė vestuves rugpjūtį bet per vėlai susigriebė ir nieko gero nerado. Kitiems, kam papasakojo savo vargus, susidaro įspūdis kad reik ieškot visko kuo anksčiau, nes kitaip "nieko nerasim". Ir tas "anksčiau" - nesenai tai buvo pusmetis, dabar jau žmonės visko ieško prieš metus. Ir kas iš to ? Viskas grįžta ten pat, paklausa vėl x10 didesnė už pasiūlą, vėl samdomi šūdarankiai - tik dabar jau viskas vyksta prieš metus, tik tiek. Man asmeniškai - neatrodo normalu, kad žmogus turi pradėt rūpintis savo vestuvėmis ne mažiau kaip prieš metus. Ir nemanau, kad pult visko ieškot kuo anksčiau - išeitis. Kas toliau ? Visko ieškot prieš du metus ? Prieš tris ? Bet - panika yra panika. Mažai kam ateina į galvą kad pakanka vestuves surengti dviem mėnesiais anksčiau, vasaros pradžioj o ne pabaigoj, ir problemų bus x10 mažiau - galėsi rinktis, o ne imt "kas liko". Vestuves švesi kaip žmogus, ne per 30°C karščius ir t.t
Nesuprantu šių laikų "mados" organizuoti vestuves prieš metus ir dar negauti tai ko nori Aš irgi šnekėjau su vienu fotografu ir jam nepatinko, kad daug kas užsisakinėja pas jį prieš metus Na, bet tai manau sukėlė atatinkamos aplinkybės...
žiūriu, aš čia vestuves organizuojuos kaip ne lietuve būdama
kuo daugiau skaitau beu kalbuosi su nuotakomis apie jų nusivylimą fotografais, tuo mažiau juokingas man atrodo mano fotografui išsakytas juokelis, kad pateiksiu jam sąrašą BŪTINŲ nuotraukų: aš visu ūgiu, kad matytųsi suknelė, fotografuoti mano mamą, nufotkinti tortą....
kuo daugiau skaitau beu kalbuosi su nuotakomis apie jų nusivylimą fotografais, tuo mažiau juokingas man atrodo mano fotografui išsakytas juokelis, kad pateiksiu jam sąrašą BŪTINŲ nuotraukų: aš visu ūgiu, kad matytųsi suknelė, fotografuoti mano mamą, nufotkinti tortą....