mamytes,
pasidalinkit savo patirtimi ka galima is svarainiu pagamint.
as svarainius nuplaunu, isimu seklytes ir uzpilu cukrum. po keliu dienu sirupa nusunkiu ir supilstau i stiklainius. svarai
niu skilteles plonu sluosniu sudedu ant skardu uztiestu baltu popierium ir ant minimalios ugneles kisu i orkaite. palieku plyseli, kad dregme turetu kaip iseiti ir tai dziovinu keleta valandu. gaunasi dziovinti pasaldinti svarainiai.
o jus kokiu zinot receptuku?
as nedziovinu(tingiu), o saldau, paskui kompotus is ju verdu.O daugiau ka, kaikas agurkus ar pomidorus ju sultyse daro
Cukinijų, obuolių, svarainių uogienė
1 kg cukinijų
1 kg obuolių
56 svarainiai
0,8 kg cukraus
Cukinijas ir obuolius nulupti, pašalinti sėklas ir supjaustyti kubeliais. Svarainius supjaustyti plonomis skiltelėmis. Paruoštus produktus užpilti cukrumi ir palaikyti 68 val. Tuomet užvirinti ir vėl palaikyti per naktį. Išsiskyrusias sultis nupilti ir virti, kol jų tūris sumažės trečdaliu. Karštas sultis supilti ant cukinijų ir obuolių masės. Palaikyti 34 val. ir virti, kol išgaruos beveik visas skystis. Karštą uogienę sudėti į paruoštus stiklainius ir sandariai uždaryti.
1 kg cukinijų
1 kg obuolių
56 svarainiai
0,8 kg cukraus
Cukinijas ir obuolius nulupti, pašalinti sėklas ir supjaustyti kubeliais. Svarainius supjaustyti plonomis skiltelėmis. Paruoštus produktus užpilti cukrumi ir palaikyti 68 val. Tuomet užvirinti ir vėl palaikyti per naktį. Išsiskyrusias sultis nupilti ir virti, kol jų tūris sumažės trečdaliu. Karštas sultis supilti ant cukinijų ir obuolių masės. Palaikyti 34 val. ir virti, kol išgaruos beveik visas skystis. Karštą uogienę sudėti į paruoštus stiklainius ir sandariai uždaryti.
Svarainių uogienė
1 kg svarainių
1,3 kg cukraus
400 ml vandens.
Nuplautus svarainius perpjauti per pusę, išimti sėklas, supjaustyti griežinėliais ir užplikyti pasaldytu vandeniu.
Iš vandens ir 800 gramų cukraus išvirti sirupą, į jį sudėti svarainius ir keletą valandų palaikyti. Po to apie 10 minučių pavirti ir vėl kelias valandas palaikyti. Subėrus likusį cukrų tai padaryti dar keletą kartų.
Karštą uogienę supilti į stiklainius ir sandariai uždaryti.
1 kg svarainių
1,3 kg cukraus
400 ml vandens.
Nuplautus svarainius perpjauti per pusę, išimti sėklas, supjaustyti griežinėliais ir užplikyti pasaldytu vandeniu.
Iš vandens ir 800 gramų cukraus išvirti sirupą, į jį sudėti svarainius ir keletą valandų palaikyti. Po to apie 10 minučių pavirti ir vėl kelias valandas palaikyti. Subėrus likusį cukrų tai padaryti dar keletą kartų.
Karštą uogienę supilti į stiklainius ir sandariai uždaryti.
Svarainiai su cukrumi
1 kilogramas svarainių
1 kilogramas cukraus
Prinokusius svarainius gerai nuplauti, išimti sėklas, supjaustyti skiltelėmis. Taip paruoštus dėti į stiklainius sluoksniuojant su cukrumi. Laikyti šaldytuve ar vėsioje vietoje.
1 kilogramas svarainių
1 kilogramas cukraus
Prinokusius svarainius gerai nuplauti, išimti sėklas, supjaustyti skiltelėmis. Taip paruoštus dėti į stiklainius sluoksniuojant su cukrumi. Laikyti šaldytuve ar vėsioje vietoje.
Šviežius vaisius kambario temperatūroje galima laikyti ilgiau nei mėnesį. Svarainius laikant 0-1 temperatūroje jie gali išsilaikyti iki vasario pradžios. Dar ilgiau svarainius galima išlaikyti šaldytuve polietileninės plėvelės maišeliuose.
[hr]
Svarainių ir moliūgų tyrė
1 kilogramas svarainių
1,5 kilogramo moliūgų
dvi stiklinės vandens
10 lauro lapų
šaukštas kmynų
20-25 kvapieji pipirai
žiupsnis cukraus ir druskos
Svarainius nuplauti, supjaustyti puselėmis arba ketvirčiais, išimti sėklas ir šiek tiek pavirti kartu su stikline vandens. Moliūgus nulupti, išimti sėklas, supjaustyti stambokais gabalais, dėti į puodą, įpilti stiklinę vandens ir kaitinti, kol suminkštės. Sušutusią masę sutrinti, sumaišyti su svarainių tyre, suberti sumaltus prieskonius, pasūdyti, įberti cukraus ir pavirti 4-5 minutes nuolat maišant. Karštą tyrę sukrėsti į sterilius stiklainius ir sandariai uždaryti. Tyrė tinka prie įvairios mėsos, ypač žvėrienos patiekalų.
[hr]
Svarainių ir moliūgų tyrė
1 kilogramas svarainių
1,5 kilogramo moliūgų
dvi stiklinės vandens
10 lauro lapų
šaukštas kmynų
20-25 kvapieji pipirai
žiupsnis cukraus ir druskos
Svarainius nuplauti, supjaustyti puselėmis arba ketvirčiais, išimti sėklas ir šiek tiek pavirti kartu su stikline vandens. Moliūgus nulupti, išimti sėklas, supjaustyti stambokais gabalais, dėti į puodą, įpilti stiklinę vandens ir kaitinti, kol suminkštės. Sušutusią masę sutrinti, sumaišyti su svarainių tyre, suberti sumaltus prieskonius, pasūdyti, įberti cukraus ir pavirti 4-5 minutes nuolat maišant. Karštą tyrę sukrėsti į sterilius stiklainius ir sandariai uždaryti. Tyrė tinka prie įvairios mėsos, ypač žvėrienos patiekalų.
Svarainių ir kriaušių tyrė
3 kilogramai svarainių
6 kilogramai kriaušių
0,5 stiklinės vandens
1,2 kilogramo cukraus
Svarainius ir kriaušes nuplauti, išimti sėklas, supjaustyti skiltelėmis, sudėti į puodą, užpilti vandeniu ir virti, kol vaisiai išsileis. Paskui suberti cukrų ir virti nuolat maišant, kol masė pradės tirštėti ir keisti spalvą. Karštą masę supilti į stiklainius ir uždaryti metaliniais dangteliais.
3 kilogramai svarainių
6 kilogramai kriaušių
0,5 stiklinės vandens
1,2 kilogramo cukraus
Svarainius ir kriaušes nuplauti, išimti sėklas, supjaustyti skiltelėmis, sudėti į puodą, užpilti vandeniu ir virti, kol vaisiai išsileis. Paskui suberti cukrų ir virti nuolat maišant, kol masė pradės tirštėti ir keisti spalvą. Karštą masę supilti į stiklainius ir uždaryti metaliniais dangteliais.
Svarainių ir moliūgų kompotas
100 gramų svarainių
500 gramų moliūgų
200 gramų cukraus
3 litrai vandens
Moliūgus supjaustyti kubeliais, svarainius - griežinėliais. Moliūgus ir svarainius sudėti į verdantį pasaldintą vandenį ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Kompotą galima gerti iš karto arba konservuoti žiemai.
[hr]
Svarainių padažas mėsai
300 gramų džiovintų svarainių
0,5 stiklinės acto
2 stiklinės vandens
stiklinė cukraus
2 lauro lapeliai
10-15 juodųjų pipirų
Išvalytus ir supjaustytus svarainius su cukrumi pavirti ant nedidelės ugnies, kad išskystų. Sudėti pipirus, lauro lapelius, o kiek atvėsus - actą.
100 gramų svarainių
500 gramų moliūgų
200 gramų cukraus
3 litrai vandens
Moliūgus supjaustyti kubeliais, svarainius - griežinėliais. Moliūgus ir svarainius sudėti į verdantį pasaldintą vandenį ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Kompotą galima gerti iš karto arba konservuoti žiemai.
[hr]
Svarainių padažas mėsai
300 gramų džiovintų svarainių
0,5 stiklinės acto
2 stiklinės vandens
stiklinė cukraus
2 lauro lapeliai
10-15 juodųjų pipirų
Išvalytus ir supjaustytus svarainius su cukrumi pavirti ant nedidelės ugnies, kad išskystų. Sudėti pipirus, lauro lapelius, o kiek atvėsus - actą.
Svarainių užpiltinė
500 gramų svarainių
3/4 litro degtinės
250 gramų medaus
cinamono žievelė
Nuplautus, išvalytus ir susmulkintus svarainius užpilti degtine, sudėti medų ir cinamoną. Laikyti mėnesį retkarčiais supurtant. Galima gerti vieną arba įpilti į arbatą.
500 gramų svarainių
3/4 litro degtinės
250 gramų medaus
cinamono žievelė
Nuplautus, išvalytus ir susmulkintus svarainius užpilti degtine, sudėti medų ir cinamoną. Laikyti mėnesį retkarčiais supurtant. Galima gerti vieną arba įpilti į arbatą.
ką galima būtų pasidaryti iš svarainių, išskyrus svarainių sirupą ar džiovintus svarainius, o gal kas žino kaip padaryti svaraininę ????
Svarainiu ir cukiniju uogiene (analogas svarainiu- citrinu uogienei). Dar neapsieinu be ju virdama bet koki kompota.
Svarainiu ir cukiniju kompotas ziemai(primena ananasus-skoniu).