Įkraunama...
Įkraunama...

Plepalai apie dienos įvykius

QUOTE(Moonte @ 2018 02 18, 13:10)
Melas, kad gerimas neva apsaugo nuo depresijos. Gerimas tiesioginis kelias link depresijos.

Melas, kad Lietuvoje buvo besaikiai geriama. Gerimo tradicijas Lietuvoje bande ivesti rusai, carines Rusijos laikais, si darba uzbaige sovietai. Matotm rezultatus. Na pasidomekite kada Lietuvoje pastatyta PIRMOJI svaigalu gamykla, kas ir kodel jas isteige.

Raktinis zodis, Kauno "Stumbras".

Tegu istorikai tuo domisi.
As pamenu kolchozu laikus, kur kolchozo parduotuveleje pagrindinis asortimentas buvo ivairaus kalibro degtines buteliai. Puslitriniai jau atrode ne lygis, tai visi pirkdavo 0.75 l, didesnius aukstesnius, kurie buvo vadinami "Sabonis".
Dar prisimenu sovietinej mokykloje per rusu kalbos pamokas nagrinejom kazkoki kurini, kaip rusu kareivis pakliuvo vokieciams i nelaisve ir tie pradejo tyciotis, tipo dave isgerti degtines ant tuscio skrandzio isbadejusio kalinio. Sovietinis karo belaisvis neparode silpnumo, isgere viena, po to antra stopke ir tik po trecios paprase atsikasti agurkelio.
Kas liko atsiminimui mokiniams? Kad stiprus tie kurie sugeba daug gerti be uzkandos, o slabakai ir verti paniekos kur nesugeba gerti.

Iki siol pokalbiuose kartais paaiskinama, kad va tas tai stiprus ir sveikas, nes daug gali isgerti, o anas susna, nepakelia.
I pasiulyma isgerti, jei atsakai nenoriu, tai nusistebi: tu gal nesveikas? (Kaip galima nenoret nemokamai isgerti?)
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2018 02 18, 15:18)
Esu pries visokius TUPUS draudimus, nes manau, kad tupas draudimas, skaitna priestarauti. Kovoti su svaigalu vartojimu reikia ne draudimas, o kulturingo vartojimo tradiciju diegimu. Nematau problemos svaigaluose, kaip tokiuose, problema yra nemokejimas jo vartoti. Suformuotos netinkamos alkoholio vartojimo igudziai. TArkim, ka nors svesti, dziaugtis, ar dar ka naors tiesiog neisivaizduojamas be svaigalu. Man tarkim keista, kodel reikia prisliuobti kiekviena penktadienio vakara, nes yra penktadienio vakaras. Kas cia per svente, proga ir t.t.

Kaip konkreciai tas tupas draudimas skatins priestarauti? Daugiau gert prades tas, kuris gere mazai ar negeriantis gerti prades? Ar kaip? Juk tiems, kam alkoholis nesvarbu, tai tas draudimas, tupas jis ar ne, juk niekaip nepablogina ju gyvenimo.
Realiai kiek teko pastebeti, tai labiausiai siuo draudimu nepatenkinti tie, kurie tipo nu jau tikrai negeria, problemu neturi, laiko save saikingai isgerianciais ir t.t. nors realybe ju deja kitokia. Jie kaip tik yra is tu, kurie nemoka svesti, atostogauti, dziaugtis be alkoholio, pasisedejimo su draugais be svaigalu neisivaizduoja ir penktadienio vakaras ( o daznai ir kiti vakarai) be alaus tai ne poilsis. Tokie siunciasi is uzsienio svaigalus, vezasi is kelioniu, viesbucius uzsisakineja pagal tai koki alkoholi ir kaip gausiai jo gaus nemokamai. blink.gif Todel ir sitas draudimas netinka. Ka reiskia tas sakymas -uzsipirkti, gal prireiks. O kada cia alkoholio gali prireikti netiketai? Na kokiai progai juk zinai, kad ji bus, nusiperki buteli ir viskas. Kam uzsipirkti. Tipo jei kas netycia uzsuktu? Ar pritruks? Tai tas uzsipirkimas rodo suformuotus saikingus alkoholio vartojimo igudzius?
As nei ta draudima palaikau, nei jis man tupas. Realiai tai jis man visiskai dzin. Ta prasme tas draudimas nedaro jokios itakos mano gyvenimui. O kam nors daro? unsure.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Aimeja: 18 vasario 2018 - 16:51
QUOTE(Aimeja @ 2018 02 18, 16:38)
Kaip konkreciai tas tupas draudimas skatins priestarauti? Daugiau gert prades tas,  kuris gere mazai ar negeriantis gerti prades? Ar kaip? Juk tiems, kam alkoholis nesvarbu, tai tas draudimas, tupas jis ar ne, juk niekaip nepablogina ju gyvenimo.
Realiai kiek teko pastebeti, tai labiausiai siuo draudimu nepatenkinti tie, kurie tipo nu jau tikrai negeria, problemu neturi, laiko save saikingai isgerianciais ir t.t. nors realybe ju deja kitokia. Jie kaip tik yra is tu, kurie nemoka svesti, atostogauti, dziaugtis be alkoholio, pasisedejimo su draugais be svaigalu neisivaizduoja ir penktadienio vakaras ( o daznai ir kiti vakarai) be alaus tai ne poilsis. Tokie siunciasi is uzsienio svaigalus, vezasi is kelioniu, viesbucius uzsisakineja pagal tai koki alkoholi ir kaip gausiai jo gaus nemokamai.  blink.gif Todel ir sitas draudimas netinka. Ka reiskia tas sakymas -uzsipirkti, gal  prireiks. O kada cia alkoholio gali prireikti netiketai? Na kokiai progai juk zinai, kad ji bus,  nusiperki buteli ir viskas. Kam uzsipirkti. Tipo jei kas netycia uzsuktu? Ar pritruks? Tai tas uzsipirkimas rodo suformuotus saikingus alkoholio vartojimo igudzius?
As nei ta draudima palaikau, nei jis man tupas. Realiai tai jis man visiskai dzin. Ta prasme tas draudimas nedaro jokios itakos mano gyvenimui. O kam nors daro?  unsure.gif

Pries Kaledas su kolegomis, klientais viesoje istaigoje, uzsisakeme sale ir t.t. Kaip ir visi kolektyvai, nesiplesiu. Dalyvavo suauge zmones, padoriai, nepadauginom, pasilinksmnom.
Bet va vienas momentas anuomet bade akis. Salimais musu, kita pokyliu sale buvo issinuomave moksleiviai, neva svenciantys BUSIMA 100-DIENI. VA cia tai buvo siaubas, tiesiog ziauru stebeti, i visiskai girtus vaikus. Tualete ant zemes voliojosi komine mergina, kol suradome tuos "moksleivius" atlydejusius suagusius, kad iskviestu merginos tevus. Tie uzssipyre, neva niekam niekmo nepranesines. Iskvietem greitaja. Manote, kad renginys buvo uzdarytas? Klystate. Mes su kolegom is savojo isejome apie 2-3 val. "Moksleiviai" dar svente, gaude paskutine proga ATSVESTI, nes po naujuju negales.

Moralas, kiaule visur bala suras... GAli drausti nedraudes, ne draudime esme, o auklejime. O tai ilgu metud arbas.
Atsakyti
QUOTE(cambala @ 2018 02 18, 01:36)
Vienintelis pliusas is sios valdzios apribojimu tas, kad alkoholis nuo 20. Kitoms, ateinancioms kartoms turetu suveikt.
Nes labai negrazu jai 15 ikiniai ar 16 ikiniai rugsejo 1 - aja parke svencia su alum ( geriausiu atveju)...

Ar nematote, kad pati sau prieštaraujate? Anksčiau alkoholį parduodavo nuo 18-os metų, bet 15-mečiai - 16-mečiai sugebėdavo prisigerti, manote, kad dabar to nepadarys?

Alkoholio mūsų namuose po Naujųjų išties atsirado, brendžio, balto ir raudono vyno, to anksčiau nebūdavo. Stovi ir tiek, dar nebuvo progos atidaryti. Bendradarbiai sako irgi atsargomis apsirūpinę.
Atsakyti
As kazkaip atsargu namie nelaikau. O kam? Reiks, nusipirksiu. Juk be progos negeriam. Net ir su proga ne visada alkoholi geriam. Neturiu namie nei vyno, nei brendzio, tik butelis degtines saldymo kameroj nuo neatmenamu laiku voliojasi. Ai, dar skardine nealkoholinio alaus saldytuve smile.gif
Nu nebuna taip, kad atvaziuoja drauge ir darom buteli vyno. Arbata geriam smile.gif
Atsakyti
QUOTE(kin @ 2018 02 18, 19:10)
Nu nebuna taip, kad atvaziuoja drauge ir darom buteli vyno.

O pas mane būna biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Ašaka @ 2018 02 18, 17:27)
Ar nematote, kad pati sau prieštaraujate? Anksčiau alkoholį parduodavo nuo 18-os metų, bet 15-mečiai - 16-mečiai sugebėdavo prisigerti, manote, kad dabar to nepadarys?

Ne, nemanau. Nes rasiau, kad dabartinims vaikams po keletos ar keliolika metu turetu smegenyse taip susiformuot, kad suprast jog tai suaugusiems.
Be abejo, taip staigiai sitas nesuveiks. Tie 16 iniai kol kas dar gers. Vakar skaiciau jad abiturientai jau galvoja i Latvija vaziuot alkoholio uzsipirkt.

Beje, o kas bligo, kad nuo 20 pardavineja. Ar kazkam sveikata nuo to pabloges?

Beje nesutinku su Moonte, kad sovietmetis itakojo alkoholio vartojima. Baiginejau mokykla jau laisvoj Lietuvoj, bet nei mes gerdavom, nei vyresni moksleiviai gerdavo. Buvo pas mus klasej ir blogu berniuku, kuriu tevai alkoholikai buvo, bet niekas rugsejo 1 negerdavo. Per 100 dieni irgi negerdavo.. Dabar gi jaunimas alkoholio " uzsitavarina" pries rugsejo 1.
Atsakyti
QUOTE(cambala @ 2018 02 18, 21:16)
Ne, nemanau. Nes rasiau, kad dabartinims vaikams po keletos ar keliolika metu turetu smegenyse taip susiformuot, kad suprast jog tai suaugusiems.

Beje nesutinku su Moonte, kad sovietmetis itakojo alkoholio vartojima. Baiginejau mokykla jau laisvoj Lietuvoj, bet nei mes gerdavom, nei vyresni moksleiviai gerdavo. Buvo pas mus klasej ir blogu berniuku, kuriu tevai alkoholikai buvo, bet niekas rugsejo 1 negerdavo. Per 100 dieni irgi negerdavo.. Dabar gi jaunimas alkoholio " uzsitavarina" pries rugsejo 1.

Amerikėj nuo 21 pardavinėja. Griežtai gan (bent ten, kur man teko būti). Jaunimas svaiginasi kitaip... Mano asmenine nuomone, jau geriau alų gertų...

O aš baiginėjau irgi laisvoj, pradėjau dar tarybinėj. Vyresnėse klasėse visom "šventėm" būdavo tikrai nemažai tų, katrie užsiperka ir užsivartoja. Per šimtadienį vieną į ligoninę išvežė. Ir ne alkoholikų vaikai buvo, ir dabar alkoholikais nė vienas (kiek sutikusi esu) nepatapęs, normalūs (iš pažiūros) žmonės, darbus, šeimas turi, vaikus augina. Nu bet paauglystėj buvo taip, kaip buvo.

Aš pritarčiau tam, kad vartojimo kultūra yra daug svarbiau, nei kad buki draudimai vardan draudimų. Nors man tie draudimai netrukdo. Laiką savo planuot jau seniai išmokau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Hmmm...: 18 vasario 2018 - 21:50
QUOTE(Hmmm... @ 2018 02 18, 21:45)
Amerikėj nuo 21 pardavinėja. Griežtai gan (bent ten, kur man teko būti). Jaunimas svaiginasi kitaip... Mano asmenine nuomone, jau geriau alų gertų...

Pas mus irgi kitaip svaiginasi. Visos zoles, kiti narkotikai is vakaru " atejo"
Baisus dalykas. Tikiuosi nelegalizuos seimas zolytes.
Kai kurie draudimai yra gerai. Bent jau del ateities kartu.
Atsakyti
QUOTE(kin @ 2018 02 18, 19:10)
As kazkaip atsargu namie nelaikau. O kam? Reiks, nusipirksiu. Juk be progos negeriam. Net ir su proga ne visada alkoholi geriam. Neturiu namie nei vyno, nei brendzio, tik butelis degtines saldymo kameroj nuo neatmenamu laiku voliojasi. Ai, dar skardine nealkoholinio alaus saldytuve smile.gif
Nu nebuna taip, kad atvaziuoja drauge ir darom buteli vyno. Arbata geriam smile.gif

Tiesa pasakius, man nera rodiklis, kito zmogaus saldytuvo, baro turinys, jo poreikiai. Tiesiog, as manau, kad suauge, brandus zmones patys sprendzia kada, ka ir kaip isigyti. Man nereikia direktyvu is virsaus, tam kad pati nuspresciau kaip man gyventi, ka pirkti ir kaip vartoti.
Taip jau isejo, kad esu tos kartos, kuri pamena Gorbaciovo paskelbta kara alkoholiui. Tikiuosi esate girdejusi apie JAV sausaji istatyma... Kokios pasekmes visa tai turejo, kokie rezultatai. Tik va nudienos tartiufai, patys smegenu neturintys, nes nesivadovauja protingu zmoniu patarimais, mokytis is svetimu klaidu, lipa ant greblio ir visa tauta sokdina. Uz viso to pasekmes mokes visuomene.

QUOTE(Hmmm... @ 2018 02 18, 21:45)
Aš pritarčiau tam, kad vartojimo kultūra yra daug svarbiau, nei kad buki draudimai vardan draudimų. Nors man tie draudimai netrukdo. Laiką savo planuot jau seniai išmokau.

Mane pats draudimas tiesiogiai neitakoja. Bet pats FAKTAS, mane ziauriai glumina. Cia dar ne tas zodis. Aplamai nesuprantu, kaip galima taip chamiskai abejoti visuomenes padorumu... Visus vertinti kaip potencialius besaikio svaigalu vartotojus. Tos kurios ploja katuciu del tokio vyriausybes sprendimo, jus suprantate, kad jums riboja galimybe isgyti produkta, nes abejoja jusu veiksnumu, gebejimu spresti? As pabreziu tai nieko bendrao su vaikais, ju gerbuviu neturi. Jei istiesu butu noras apsaugoti vaikus, tiesiog butu padidinta svaigalu pardavimo nepilnameciams kontrole, griezciau butu reaguojama i tuos kas jiems perka svaigalus.

Si vyriausybe yra niekine. Vietoj to kad kurtu ilgalaikius projektus, diegtu i jauna visuomenes dali naujus igudzius, tarkim, kaip patraukliai svesti tiems patiems moksleiviams savo 100-tadienius. Jokios pasiulos, alternatyvos neduoda, aklas, bukas draudimas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 18 vasario 2018 - 22:22
QUOTE(cambala @ 2018 02 18, 22:00)
Pas mus irgi kitaip svaiginasi. Visos zoles, kiti narkotikai is vakaru " atejo"
Baisus dalykas. Tikiuosi nelegalizuos seimas zolytes.

Taigi taigi, paskaitykit K.Kauko "Musei geriau", C.Aitmatovo "Esafotas".
Atsakyti
QUOTE(Hmmm... @ 2018 02 18, 21:24)
O pas mane būna biggrin.gif

Mes ir du išgeriam jei ilgas vakaras smoke.gif . Nenusigėriau kažkaip. Bet aš tik vyną geriu, joks kitas alkoholis man neskanu ax.gif . Aišku, nuvažiavus į kitą šalį paragauju tradicinių gėrimų.
Gali ir iki 30 metų uždrausti parduoti, nuo to geriančio jaunimo nesumažės. Bet valstiečiam to nesuprasti. Galvoja uždraus ir niekas nebegers. Protingiau nieko nesugalvoja biggrin.gif .
Teisus Valatka:
Vienas šimtmetis baigėsi. Kitas prasideda. Su ta pačia gramatine žalvalstiečių klaida. Tais pačiais ir vis naujais draudimais Seimo lentoje. Vejančiais abiturientus Šimtadienio švęsti į Latviją. Kuri, skirtingai nei Lietuva, gerbia už tėvynę galinčio mirti 18-mečio laisvą apsisprendimą. Ir vis dėlto – kokia laimė, kad tris dienas jų nebuvo girdėti.
Trys dienos be Karbauskio, Verygos ir Širinskienės – nerealus laisvės pojūtis. Šimtmečio dovana.

Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt...o.d?id=77200639

Atsakyti