Įkraunama...
Įkraunama...

Plepalai apie dienos įvykius

Idomucia, bet tu pastoviai rasai .... Na OK, iterpk pvz., kur LIETUVIU LIAUDIES DAINOJE yra rusiski zodziai. Jei jau tu izvelgei TENDENCIJA. Na bais indomu pasidare. Dievas dave dantis, dievas duos duonos. Devas adadat datas, devas datdat dhanas Atspek, kokia kalba parasyta antra eilute. ************* O siaip, manau, kad vaKarineje LIetuvos dalyje daugiau pasitaiko vokisku zodziu. Rytineje baltarusiku-lenkisku, rytineje latvisku, vakarineje lenkisku vokisku. Tai normalu. Su zemaiciais susiduriau tik baigusi pradines klases, brolis vede zemaituke. Ten cibuliai, undarokas, bishki, stalda ir t.t. Pati kilusi is Klaipedos, nuvaziavus i Alytu, buvau pasiusta i darza truskavku pasirinkti, niekur ju neradau... Bisogaloje, mano mamos teviskeje, buvo labai juntama polonizacija jie patys juokesi is saves (gal neteisingai uzrasysiu, sorry) "prasom pani do viduri, kone pshevens do basliuka" Tokia ta ju lenkiska kalba buvo.

Mano proseneliai lenkiskai kalbejo. Ir naudodavo daug ju zodziu buityje. Mociute megsta iki siol sakyti “daleiskim”.

Man atrodo as vaikysteje svetimybiu daugiau naudojau, bet mokantis kalba mokykloje daug demesio skyrem kalbos kulturai. Mane labai nerviskai veikia, kai sako “itakoti”, “kaip taisykle”. Apie bulkutes as jau nekalbu. Man kazkaip naturaliai gavosi, kad emiau jausti zodzius, kurie nelietuviski ir jie praktiskai isnyko is zodyno. 

Atsakyti

vakar knygu mugej buvau. O zmoniu zmoniu... bet smagu man ten. Ka skaitot? Man pernai metu isimintiniausios Vytauto V. Lansbergio “Zalciu karaliene” ir Taros Westover “Apsviestoji”. Abi labai rekomenduoju. Dar ”Cernobilio malda” ir tas mini serialas apie Cernobili

Nezinojau, kad V.V. Landsbergis suaugusiems raso. Man jo knygos vaikams labai patinka. 

Atsakyti

Mankurtė nemokytina. Jai jumoras iki šiol, tai buločkos ją l gerai nusako. Papildyta: Man Apšviestoji didelio įspūdžio nepadarė kažkaip Dabar paėmiau Knyga apie San Mikelę

Labai labai patiko

Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2020 02 22, 10:47)
Teisingai, pasijonis.
Cibuliai - svogunai;
Stalda - tvartas.

Cibulius žinau, truskavka nesupratau kas, braškės? Tvartą kūte vadinom. "Suvaryk gyvulius į kūtę"
Atsakyti
QUOTE(Monteverte @ 2020 02 22, 11:09)

taigi parodė, būkit skaitytoja daugiau, o ne rašytoja biggrin.gif

grõmata (гpaмaтa). laiškas; raštas, dokumentas: Ar man yra grõmata? Grõmatas rašysiu. Oi neverk, mergele, neverk, rūtytėle, aš tau parašysiu margą gromatė̃lę. Gromatėlę papiešiau. Vienoj rankelėj balta plunksnelė, antroj rankelėj jo gromatėlė. | Seniausiose gromatose šisai vardas rusiškai yra rašomas.

Gramota, grammatika, gramotnyj... TAi ne slavu kalbos, tie zodziai sudaryti is graiku kalbos skolinio. Tai tarptautinis zodis. Elementaru, neva skaitytoja, folkloro zyyynove.

O kaip del pagonisku dievuliuku?
Kas pas ka nugvelbe?

Lietuviskai Perkunas, rusiskai Perun. Ar Kupoles - Kupala

Voveraite - voverica.
Medus - med.
Berzas - berioza
Akis - oko,
Mirtis - s'mert
Kaushas - kovsh
barzda -boroda
Usai -usy
Stalas -stol
Vanduo -voda
Rasa - rosa
Draugas -drug.
Pirshtai -persta.
Uosis - osina
Kraujas - krov.

Slavu prokalbe prarado sanskrito-batiskuosius dvigarsius (балтийские дифтонги).

Papildyta:
QUOTE(gyvenokartabobute @ 2020 02 22, 11:32)
Cibulius žinau, truskavka nesupratau kas, braškės? Tvartą kūte vadinom. "Suvaryk gyvulius į kūtę"

Teisingai, braskes lenkiskai.
Uosviai gyvena tarp Luokes ir Tveru, anie yra dunininkai, ten vartoja stalda.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 22 vasario 2020 - 12:01
QUOTE(Moonte @ 2020 02 22, 12:00)
Gramota, grammatika, gramotnyj... TAi ne slavu kalbos, tie zodziai sudaryti is graiku kalbos skolinio. Tai tarptautinis zodis. Elementaru, neva skaitytoja, folkloro zyyynove.

O kaip del pagonisku dievuliuku?
Kas pas ka nugvelbe?

Lietuviskai Perkunas, rusiskai Perun. Ar Kupoles - Kupala

oho koks piktumas biggrin.gif
tai ne mano dievuliukai biggrin.gif pagonybė didelė ir galinga tongue.gif

o kaip su dūmojau kažin, ekspertė gal iš šį išaiškins? smile.gif
http://www.vlkk.lt/k...-dumoti-galvoti

o rokuoti? https://www.zodynas....dynas/R/rokuoti

bet kokiu atveju - dainos pilnos svetimybių. Ar tai blogai? Nežinau. Skamba prikolnai mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Monteverte: 22 vasario 2020 - 12:14
QUOTE(Monteverte @ 2020 02 22, 12:10)
oho koks piktumas biggrin.gif
tai ne mano dievuliukai biggrin.gif pagonybė didelė ir galinga tongue.gif

o kaip su dūmojau kažin, ekspertė gal iš šį išaiškins? smile.gif
http://www.vlkk.lt/k...-dumoti-galvoti

Pati pradejai, ir gauni atgalios mirksiukas.gif
Tavo mokykla biggrin.gif

Na pradziai pasidomek, keturiomis siuo metu esanciomis versijomis apie baltu ir slavu prokalbiu kilme.

Gal neva protinguolei uzteks tuomet proto patyleti ir neadvokatauti, kai "uznugarys" nusikalbes.

Beje, zodziai kreslas (slavu kilmes), kilimas, arbata manoma kiles is azijos. Tai dabar mentoriniu toniuku irodinesite, kad tai turi dyyyyydele itaka lietuviu kalbai...

Beje, kiekviena pasaulio kalba turi skoliniu, zinoma jei zmones vartojantys kalba nera visai izoliuoti.

Rusai net neturi savo kalendoriniu menesiu pavadinimu, kai ukrainieciai issaugojo. Didzioji dalis gramatiniu, matematiniu, inzinieriniu - tarkim laivu statyboje ir t.t. terminu yra skoliniai. Ir nieko, anie puikiai jauciasi. O tokie kaip tasmta ir Idomucia rusu gramatikos zyyyynovai neretai yra klaidinami.

Jie ir raidyno, kaip tokio savo neturi, pasiskolino is bulgaru (Kirilo ir Mifodijaus).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 22 vasario 2020 - 12:23
QUOTE(Moonte @ 2020 02 22, 12:00)

Voveraite - voverica.
Akis - oko,
Pirshtai -persta.

Teisingai, braskes lenkiskai.
Uosviai gyvena tarp Luokes ir Tveru, anie yra dunininkai, ten vartoja stalda.

Voveraite- belka, akis- glaz, pirštai- palca. Nebent kaip jūs parašėt rusų kalboj irgi tarmiškai

Nei trusavka, nei stalda nebuvau girdėjus. Užtat visokių kitokių žodžių naudodavom, pvz prosas- lygintuvas, žekės- kojinės, abieciai- tapetai, kiocis- pintas krepšys ir t.t.
Papildyta:
P.s. aš iš Skuodo, kiek teko išgirsti žodis rokuotis buvo naudojamas vietoj kalbėtis. Akšėn šėn, einam pasirokoutė
Atsakyti
QUOTE(Iš_Šviesos @ 2020 02 22, 11:32)
<p></p><p></p><blockquote  class="ipsBlockquote" data-author="Montekrista.back" data-cid="72614327" data-time="1582359063"> Mankurtė nemokytina. Jai jumoras iki šiol, tai buločkos ją l gerai nusako. Papildyta: Man Apšviestoji didelio įspūdžio nepadarė kažkaip <strong>Dabar paėmiau Knyga apie San Mikelę</strong></blockquote>
<p>Labai labai patiko</p>

O gal filmas yra sukurtas? Nes pradėjau skaityt ir nepaleidžia jausmas, kad filmas galėtų puikus išeiti
Atsakyti
QUOTE(gyvenokartabobute @ 2020 02 22, 12:33)
Voveraite- belka, akis- glaz, pirštai- palca. Nebent kaip jūs parašėt rusų kalboj irgi tarmiškai

Nei trusavka, nei stalda nebuvau girdėjus. Užtat visokių kitokių žodžių naudodavom, pvz prosas- lygintuvas, žekės- kojinės, abieciai- tapetai, kiocis- pintas krepšys ir t.t.

Ti rusiski zodziai. Rusai juos vadina staro slavianskie. Kai prieme kriksta, didele itaka turejo pietu TIKRIEJI slavai, pereme Kirilo ir Mifodijaus rasmenys, tai itakojo rusu kalbos tolimesne raida.

Persten (Перстень) - zhiedas

Is Puskino
"...
И прищелкивать перстами,
И вертеться подбочась
Гордо в зеркальце глядясь.
..."

Ochki (Очки) - akiniai. Akis- oko (око), akys - ochi (очи).

Is Biblijos fraze "Akis uz aki, dantis uz danti" - Око за око, зуб за зуб.

Atsakyti

O gal filmas yra sukurtas? Nes pradėjau skaityt ir nepaleidžia jausmas, kad filmas galėtų puikus išeiti

Nezinau. Dar man beprotiskai patikusi knyga - Tarytum vanduo sokoladui (kakavai). Labai rekomenduoju visoms. :) 

Atsakyti
QUOTE(Iš_Šviesos @ 2020 02 22, 12:54)
<p></p><blockquote  class="ipsBlockquote" data-author="Montekrista.back" data-cid="72614436" data-time="1582368111"><div><p>O gal filmas yra sukurtas? Nes pradėjau skaityt ir nepaleidžia jausmas, kad filmas galėtų puikus išeiti</p></div></blockquote><p> Nezinau. Dar man beprotiskai patikusi knyga - Tarytum vanduo sokoladui (kakavai). Labai rekomenduoju visoms. smile.gif </p>

Reiks pasidomėti 4u.gif
Atsakyti