QUOTE(lutuke123 @ 2020 02 18, 14:18)
kodel manai,kad sileksija kazkas blogo?
Disleksija yra sutrikimas, kurį norint, o ne jį neigiant, galima valdyti ir net maksimaliai.
Disleksiją patiria net karaliai - pavyzdžiui, dabartinis Švedijos karalius savo biografijoje atvirai pripažįsta, kad jis yra dislektikas; skaičiau, kad ir jo vyresnioji duktė Viktorija taip pat; dėl Madeleine nežinau, bet jo sūnus atviras - jis yra disleksikas, todėl globoja kelis disleksikamas padedančius fondus.
Lutuke, nežinau, ar Jūs disleksiją iš tiesų patiriat, bet iš to, kaip rašot, kaip interpretuojat, pavyzdžiui, Jūsų gausiai cituojamus mokslinius tekstus, man seniai kilo tokia mintis... Ir tai ne dėl skirtingų interpretacijų. Jūs tiesiog neperskaitot sakinio, kurį pati paryškinat.
Bet disleksija yra valdoma, kai norima - ir net Jūsų tekstuose tai pastebima. Kai rašot susikaupus, parašot logiškai (nesvarbu, kad aš, pvz., Jūsų mintim nepritariu; dabar ne apie tai, o apie tekstą); sintaksiškai teisingai ir beveik be gramatinių klaidų. Kai rašot atsipalaidavus - na, visi cituot gausiai galim... Ir bent jau man Jūsų problema atrodo, ne noras įveikti rašymą be klaidų, rašyti atsakingai, o fantazuoti, kad, na, gramatiškai neteisingas rašymas yra net privalumas... Ne, ne privalumas (kai jis sistemingas, o Jūsų atveju jis toks) - juo nepasitikima, kad ir kaip apie tai Jūsų "draugai" rašytų. O Jūs norėdama, visai galit tokį neteisingą savo rašymą įveikti... Klausimas, ar norit?
Kita vertus, aš nežinau, ar Jūs, Lutuke, esat disleksikė, ar sąmoningai niekinat rašytinę lietuvių kalbą (tokių įtarimų irgi turiu: reikšminis žodis
jumoras ir jo interpretacijos...).
Žodžiu, pritariu Mylimukei:
ne gėda nemokėti, gėda tuo didžiuotis. Tuo Jūs atkreipiat daugelio dėmesį. Bet - gal būtent jo Jums ir reikia...