Įkraunama...
Įkraunama...

Graikiška virtuvė

QUOTE(Elnes @ 2006 09 29, 18:33)
Va dabar geriu frappe  biggrin.gif Mes su vyru uzsimanem nerealiai skaniu bulviu, kuriu paragavom Kretoj. Gal tai ne graikiskai ruostos, bet gal vistiek zinosit kaip. Jos pjaustytos riekelemis, keptos orkaiteje, o skonis kaip acte butu pamirkytos. Na laaabai norim. Ir dar mesa buvo panasiai ruosta, lyg grilis, bet irgi toks saldziarugstis skonis. Nerealiai skanu... Gal ka atpazinot? Parasykit, jei zinot apie ka kalbu  biggrin.gif

Elnes, žinau apie ką kalbi, bent jau bulves tikrai, bet nežinau kaip daryt.. bet būtinai sužinosiu... mirksiukas.gif o mėsa kokioj formoj buvo: kaip šašlykas ant iešmo ar šiaip grilyje keptas kepsnys?
bliamba, sužadino apetitą tokiam laike... blink.gif ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Šaltmėtė @ 2006 09 29, 20:14)
Elnes, žinau apie ką kalbi, bent jau bulves tikrai, bet nežinau kaip daryt.. bet būtinai sužinosiu...  mirksiukas.gif  o mėsa kokioj formoj buvo: kaip šašlykas ant iešmo ar šiaip grilyje keptas kepsnys?
bliamba, sužadino apetitą tokiam laike... blink.gif  ax.gif


Oi, butinai pasiklausk, nes vyras jau mane spaudzia "suzinok, suzinok" biggrin.gif O mesa buvo ne ant iesmo, supjaustyta storokais griezineliais wub.gif
Atsakyti
Elnes, nepagaunu savo graiko wub.gif ax.gif , kad pasiklaust apie tas bulves iš pirmų lūpų, bet va radau savo mėgstamam websaite tokius bulvių receptus.. ir tai ayrodo panašu į tai ką tu aprašei, o aš irgi esu valgius...
taigi, siūlau paeksperimentuoti (tikiuosi su anglų kalba problemų nėra g.gif ):
Keptos bulvės su oreganu
Troškintos bulvės pomidorų padaže (na čia ne visai tai, bet atrodo irgi labai skaniai)

Atsakyti
Vakar dariau tokias graikiškas orkaitėje keptas daržoves su pomidorais. Šiek tiek pakoregavau pagal lietuvišką skonį. Bet gavosi liux.

1. Keptos daržovės su pomidorais

1 kg bulvių
2 vidutinio dydžio baklažanai
2-3 mažos cukinijoc
2-3 svogūnai
2-3 ankštiniai pipirai (žali arba raudoni)
3-4 pomidorai
česnako
petražolių
1 valgomasis šaukštas mėtų
Druskos ir pipirų
2 stiklinės alyvų liejaus

Bulves, baklažanus, cukiniją, svogūnus ir ankštinius pipirus supjaustyti stambiomis riekėmis ir sudėti į kepimo skardą. Ant viršaus suberti smulkiai pjaustytus pomidorus, užpilti aliejų, pasūdyti ir užberti pipirų, užpjaustyti česnako, gausiai pabarstyti kapotomis petražolėmis ir mėtomis. Viską kepti vidutinio karštumo orkaitėje apie 90 min. Skanaus!

P.S. Na, aš aliejaus pyliau tik gal kokios 0,5 stiklinės ir šiek tiek vandens. Dar įdėjau kelias šparagines pupeles.

user posted image

Papildyta:
dar vienas panašus patiekalas:

2. Baklažano griežinėliai pomidorų ir česnakų padaže

4-5 baklažanai
2-3 smulkiai pjaustyti svogūnai
5-6 smulkintos česnako skiltelės
4-5 nulupti ir smulkiai pjaustyti pomidorai
2 puodeliai aliejaus kepimui
1 šaukštas cukraus
druskos ir pipirų


Baklažanus supjaustyti griežinėliais ir vieną valandą pamirkyti sūdytame vandenyje. Nusausinti ir iškepti aliejuje. Tuomet juos sudėti į troškinimo indą arba gilią keptuvę. Suberti svogūnus, česnaką, pomidorus, cukrų, druską, pipirus, įpilti šiek tiek vandens ir patroškinti ant vidutinio kaitrumo apie 20-25 min. Patiekti su fetos sūriu.
Papildyta:

Ir dar vieni baklažanai

3. Baklažanai įdaryti pomidorais

6 baklažanai
4-5 žiedeliai pjausyti svogūnai
2-3 lupti ir smulkiai supjaustyti pomidorai
2 pomidorai supjaustyti griežinėliais
3 šaukštai kapotų petražolių
3-4 pjaustytos česnako skiltelės
2 puodeliai alyvų aliejaus
2 šaukštai cukraus
druskos, pipirų


Baklažanus perpjauti į dvi dalis išilgai ir pamerkti į sūdytą vandenį maždaug valandai. Tada juos nusausinti ir iškepti aliejuje. Iškeptus baklažanus išdėlioti kepimo skardoje.
Šaukštu iškabinti pusę baklažanų minkštimo į atskirą dubenėlį. Keptuvėje aliejuje pakepinti svogūnus, suberti kapotus pomidorus, česnaką, iškabintą baklažanų minkštimą, petražolę, suberti cukrų, druską ir pipirus. Šį mišinį kepti apie 20 min. Tuomet paruošta mase užpildyti baklažanus. Kiekvieną prikimštą baklažaną uždengti pomidoro riekutėmis ir pašauti į orkaite. Kepti ~45 min vidutinio karštumo orkaitėje.

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo princiupesa: 10 spalio 2006 - 11:31
Sveikutes 4u.gif

Turiu Graikisku vistienos salotu recepta (is Mary Berry kn. "Klasikine virtuve"). Nezinau ar cia tikru tikriausios graikiskos vistienos salotos biggrin.gif bet labai skanios turetu buti mirksiukas.gif

Graikiskos vistienos salotos - 6 porcijos

500g virtos ar keptos vistienos, pjaustytos gabaliukais
pitos - tiekiant
1 pavasarinis svogunelis (supjaustykite juostelemis) papuosti

Padazas:

150g graikisko (naturalaus) jogurto
150ml grietines
8 plonais ziedeliais pjaustyti svoguneliai
2v.s. pjaustytu svieziu metu
1v.s. pjaustytu lygialapiu petrazoliu
2v.s. citrinos sulciu
cukraus, druskos, juoduju pipiru

Padazui dideliame dubenyje sumaisykite jogurta, grietine, pavasarinius svogunelius, metas, petrazoles, citrinu sultis, paskui pagardinkite druska bei pipirais.

I padaza sudekite vistienos gabaliukus bei pamaisykite.

Pita truputi paslakstykite vandeniu ir karstoje kepsnineje kiekviena puse apkepkite po 1 min. Vistiena papuoskite juostelemis pjaustytais svoguneliais ir tiekite su pita.



Atsakyti
Nu skamba tai labai skaniai ir tikrai graikiškai biggrin.gif , tik man tas jogurtas ir grietinė gan baisiai ir tikrai per riebiai atrodo... g.gif nes vien jau graikiško jogurto riebumas kažkur 10 proc.... tai manau, kad aš darydama apsiribosiu vien juo, be grietinės... g.gif
Atsakyti
Dar toje pacioje knygoje yra Graikiskos sriubos (salta, agurku, jogurto,..na ja ko gero zinote mirksiukas.gif ), Graikisko padazo, Graikisku salotu receptai... ax.gif Jei domins, sakykite, parasysiu, nes man rodos cia ju nebuvo, nes visus kitus jusu receptukus nusikopijavau blush2.gif blush2.gif blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Eimante: 13 spalio 2006 - 11:34
ok, laikas iškelt temą į viršų ax.gif mirksiukas.gif
praeitą savaitę nesusilaikiau nenusipirkus dar vienos didžiulės laaabai gražios knygos apie graikų virtuvę.. suskirstyta pagal regionus, ir pateikti pagrindinių patiekalų receptai su nuotraukom... beveik 500 puslapių... bigsmile.gif tai skaitau ir seilę varvinu... ax.gif
QUOTE(Elnes @ 2006 09 29, 17:33)
Mes su vyru uzsimanem nerealiai skaniu bulviu, kuriu paragavom Kretoj. Gal tai ne graikiskai ruostos, bet gal vistiek zinosit kaip. Jos pjaustytos riekelemis, keptos orkaiteje, o skonis kaip acte butu pamirkytos.

Elnes, nežinau ar bandei daryt tas bulves... bet dabar tai jau tikrai turiu jų receptą bigsmile.gif jos darytos ne su actu, bet su citrinos sultim ax.gif
vien jau į paveikslėlius pažiūrėjus man prasideda nerealus seilėtekis... rolleyes.gif blush2.gif
Taigi:
Citrininės bulvės biggrin.gif

4 žmonėm

2 kg krakmolingų bulvių, nuskustų ir supjaustytų į "pirštelius"
1 valg.šaukštas oregano
Extra virgin alyvų aliejaus (pagal receptą būtinai graikiško biggrin.gif )
2 citrinų sultys
druskos

Įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių. Patalpinti bulvių pirštelius and kepimo skardos, apibarstyti druska ir oreganu, užpilti aliejaus ir citrinos sultis, ir apipilti kambario temperatūros vandeniu, kad bulvės būtų vos vos apsemtos. kepti įkaitintoje orkaitėje kol vanduo išgaruos. Kad paviršius paruduotų, apipurkšti dar kartą aliejum. Kai paruduoja, orkaitę išjungti ir palikti bulves dar kelioms minutėms orkaitėj.
Skanaus 4u.gif
Čia mano rytojaus vakarienė biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Šaltmėtė: 21 lapkričio 2006 - 22:25
Oregano lietuviškai - raudonėliai, jeigu ką tongue.gif .
Atsakyti
QUOTE(Makarska @ 2006 11 22, 09:59)
Oregano lietuviškai - raudonėliai, jeigu ką  tongue.gif .


as kaip tik gavau dovanu visa paka to graikiskojo oregano ax.gif dabar reikes tik bandyti ji tinkamai panaudoti... blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Makarska @ 2006 11 22, 08:59)
Oregano lietuviškai - raudonėliai, jeigu ką  tongue.gif .

Jeigu ką, tai ir pati žinojau tongue.gif tiesiog oreganas yra žinomesnis pavadinimas, manau.. g.gif tarptautinis ax.gif
Atsakyti
O ta oregana su kuo geriausiai naudoti?? Kiek zinau, jis aitresnio aromato, renkamas kazkur kalnuose? Kokiems patiekalams jis tinkamiausias paskaninimui??
Atsakyti