Dolmades (dar dolmadakia vadina irgi)
(įdaryti vynuogių lapai)
Reikės:
0,5 kg jautienos faršo
1 didelio svogūno, supjaustyto
apie 120 gr.baltų ryžių
1 kiaušinis
puodelis džiovintų mėtų (neįsivaizduoju kiek tai galėtų būt gramais)
šaukštas sviesto arba alyvų aliejaus kas nori sveikiau)
pundelis šviežių petražolių
krapų
3-4 šaukštai citrinos sulčių
druskos, pipirų, šiek tiek vandens
Kiaušinių-citrinos padažas (pasirinktinai)
1 kiaušinis
3-4 šaukštai citrinos sulčių
kukurūzų krakmolo
Paruošimas
Sumaišyti visas sudėtines dalis dideliam inde, jei konsistencija šiek tiek per kieta, įpilti šaukštą vandens, jei reikia dar vieną (ne daugiau 4-ių).
Vynuogių lapai: pagal receptą, jie geriausi tada, kai nuskinti pavasarį, kai dar švelnūs, gali būt užšaldyti, arba jų galima rast kai kuriose parduotuvėse graikiško/itališko maisto skyriuose... nežinau kur jų būtų galima rast LT... žodžiu, priklausomai nuo dydžio, gali prireikt 20-40 lapų. Juos reikia apvirti, kol jie pasidarys minkšti, bet ne per daug. jei tai bus šviežūs lapai, tai tereiks tik minutės.
Tada imam pilną šaukštą mėsos mišinio, ir vyniojam į lapus, na, panašiai kaip darant balandėlius (aš taip įsivaizduoju, nes niekada pati nedariau dolmades). Tada dideliam puode ištipdom 4 v.š. sviesto (arba alyvuogių aliejaus) ir dedam dolmades vieną šalia kito (bet dedam jau tada kai visi susukti, ne darant). Užpilam maždaug litrą vandens arba vištienos sultinio ant viršaus ir troškinam apie porą valandų ant mažos ugnies.
Padažas
Atskiriam kiaušinio trynį ir baltymą. Baltymą išplakam su 1 šaukštu vandens; tada įdedam trynį ir išmaišom. Tada į citrinos sultis dedam šiek tiek kukurūzų krakmolo ir maišom, tada sumaišom su kiaušiniu. Tada nuo dolmades nupilam sultinį ir po vieną šaukštą pilam į kiaušinio mišinį, stirpriai maišant. Mišinys turėtų sutirštėt. Išimam dolmades iš puodo, sudedam į indą kuriame bus patiekiama, tada sumaišom likusį sultinį su padažu ir užpilam ant dolmades. Skanaus
P.S Savo nuotraukos neturiu, nes pati niekada nedariau, bet va čia radau nete, ir tie kuriuos aš valgiau, tikrai taip ir atrodė, gal šiek tiek mažesni
Papildyta:
Antrasis receptas, kurį aš turiu, pasirodo yra vegetariškas, taigi jau netikras graikiškas.. ten vietoj mėsos naudoja svogūnų laiškus, juos maišo su ryžiais, troškina keptuvėj, žymiai trumpiau aišku ir patiekia šaltus, kaip užkandžius, ne kaip pagrindinį patiekalą, su jogurtu.
Na mielos mamos pasidalinkite Graiku virtuves paslaptimis.Atostogavau ten.Likau suzaveta ju patiekalais.Gal daugelis ju panasus i turkiskus.Bet turkisku patiekalu temoje neradau mousakos.Noreciau pasigaminti namie.
turiu zurnaliuka sena 'kvieciu prie stalo', tai ten yra aprasyta, kaip gaminti musaka; ryt parasysiu, jei dar nieks nebus parases- siandien jau tingiu
Oj, labai ačiū, savaitgalio pietums bus kaip tik, nustebinsiu draugus
O kur LT galima gauti vynuogiu lapu??? Parduotuvese nepastebejau
QUOTE(brashke77 @ 2006 08 29, 23:37)
turiu zurnaliuka sena 'kvieciu prie stalo', tai ten yra aprasyta, kaip gaminti musaka; ryt parasysiu, jei dar nieks nebus parases- siandien jau tingiu
taigi, raportuoju:
MUSAKA
2 baklažanai
jūros druskos,
60 ml alyvų aliejaus,
2 česnako skiltelės,
300 g jautienos faršo,
svogūnas,
2 paprikos,
3-4 pomidorai,
125 ml sultinio,
lauro lapelis,
džiovintų čiobrelių,
paprikos maltos,
2 šaukšteliai kapotų petražolių.
Baklažanus nuplauti, supjaustyti 1 cm storio riekelėmis, pasūdyti ir palikti 10 min. Susidariusias sultis nupilti. Baklažanų riekeles nuplauti ir nusausinti. Aliejų įkaitinti ir įspausti česnakus, apkepinti jame baklažanus iš abiejų pusių. Išimti, nuvarvinti aliejų.
Faršą pakepinti su keptuvėje likusiu aliejum. Svogūną supjaustyti i pakepinti su faršu. Paprikas supjaustyti kubeliais, sudėti į faršą ir dar pakepti.
Pomidorus nuplikyti, nulupti ir minkštimą sumaišyti su faršu. Į faršą įpilti sultinio, druskos, įdėti lauro lapą, čiobrelius ir užvirinti.
Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Riebalais išteptą formą iškloti baklažanais, sudėti faršą, ant viršaus- likusias baklažanų riekeles. Kepti orkaitėje.
Na va- nurašiau.
Reiks ir pačiai pabandyt. Turiu šį žurnaliuką jau nemažai metų, bet kažkaip dėmesio neatkreipiau į šį niamnių
Antigone, parašyk,ar skanu buvo
QUOTE(solia @ 2006 08 29, 22:18)
Na mielos mamos pasidalinkite Graiku virtuves paslaptimis.Atostogavau ten.Likau suzaveta ju patiekalais.Gal daugelis ju panasus i turkiskus.Bet turkisku patiekalu temoje neradau mousakos.Noreciau pasigaminti namie.
Mousakas receptas yra pirmam puslapy
QUOTE(brashke77 @ 2006 08 30, 22:40)
taigi, raportuoju:
MUSAKA
MUSAKA
nu, sorius, brashke77, bet tavo receptukas toli gražu nuo to kaip iš tikro mousakas daroma... kur bechamelis? šis padažas tikrai labai daug duoda šiam patiekalui.. pasiskaityk pirmam puslapį ir geriau daryk pagal tą receptą , nes tada tikrai gausi daug panašiau į tai, ką gautum Graikijoj..
čia aš draugiškai.. jei ką.. jei per griežtai parašiau...
QUOTE(Šaltmėtė @ 2006 08 31, 00:29)
Mousakas receptas yra pirmam puslapy
nu, sorius, brashke77, bet tavo receptukas toli gražu nuo to kaip iš tikro mousakas daroma... kur bechamelis? šis padažas tikrai labai daug duoda šiam patiekalui.. pasiskaityk pirmam puslapį ir geriau daryk pagal tą receptą , nes tada tikrai gausi daug panašiau į tai, ką gautum Graikijoj..
čia aš draugiškai.. jei ką.. jei per griežtai parašiau...
nu, sorius, brashke77, bet tavo receptukas toli gražu nuo to kaip iš tikro mousakas daroma... kur bechamelis? šis padažas tikrai labai daug duoda šiam patiekalui.. pasiskaityk pirmam puslapį ir geriau daryk pagal tą receptą , nes tada tikrai gausi daug panašiau į tai, ką gautum Graikijoj..
čia aš draugiškai.. jei ką.. jei per griežtai parašiau...
tiesiog buvau pažadėjus perrašyti iš žurnaliuko...
būtinai pasiskaitysiu, bet su bešameliu tai bus labai kaloringa, turbūt reiks rinktis aukso viduriuką. Pagrindas aiškus, o improvizuoti trupučiuką galima. Manau , ir graikai taip daro... gal ...
QUOTE(brashke77 @ 2006 08 30, 23:34)
tiesiog buvau pažadėjus perrašyti iš žurnaliuko...
būtinai pasiskaitysiu, bet su bešameliu tai bus labai kaloringa, turbūt reiks rinktis aukso viduriuką. Pagrindas aiškus, o improvizuoti trupučiuką galima. Manau , ir graikai taip daro... gal ...
būtinai pasiskaitysiu, bet su bešameliu tai bus labai kaloringa, turbūt reiks rinktis aukso viduriuką. Pagrindas aiškus, o improvizuoti trupučiuką galima. Manau , ir graikai taip daro... gal ...
nu matai, mousakas yra kaloringas dalykas...nieko čia jau nepadarysi... graikai tikrai visada su beshameliu daro.. tiesiog be jo, tai jau bus tiesiog baklažanų ir faršo apkepas, ne mousakas.. bet improvizuot, aišku, visada galima..
Sveikos,
parašysiu ir aš kelis graikiškus receptukus
Užkandžiai
1. keptas kalmaras (Kalamarakia sto Tigani)
1 kg kalmaro
1 aliejaus kepimui
2 citrinų sulčių
truputis miltų
druskos, pipirų
gerai nuplauti ir nuvalyti kalmarą, pasūdyti ir padarstyti pipirais. Supjaustyti žiedais, pavolioti miltuose ir kepti karštame aliejuje. Ištraukti tada, kai abi pusės švelniai paruduos. Sudėti žiedus į lėkštę ir apšlakstyti citrinos sultimis. Valgomi šilti.
2. Virtos krevetės (Garides Vrastes))
1 kg krevečių
4 valgomieji šaukštai balto vyno
1 didelė supjaustyta morka
1 didelis supjaustytas svogūnas
1 lauro lapas
druskos ir pipirų
majonezo
nedideliame kiekyje vandens 15 min. virti morką, svogūną, vyną, įberti druskos ir pipirų. Sudėti krevetes ir virti jas apie 5-7 min. Nukelti puodą nuo ugnies ir atvėsinti krevetes. Tuomet jas nukošti ir nulupti. Patiekti su majonezo padažu (galima ir su citrina).
3. Moliūgo kamuolėliai (Kolokythokeftedes)
1 didelis moliūgas
1-2 smulkinti svogūnai
smulkintų mėtų
pakepintų duonos džiūvėsių
druskos, pipirų
truputis miltų
aliejaus kepimui
Nulupti ir susmulkinti moliūgą bei leisti jam nudžiūti. Sudėti nudžiuvusį moliūgą į dubenį. Suberti smulkintą svogūną ir mėtas, druską, pipirus ir viską gerai išmaišyti. Jei mišinys vandenyja - užberti kepintų džiūvesėlių. Įkaitinti keptuvėje aliejų. Šaukštu kabinti moliūgo masę ir ją apvolioti miltuose. Tolius rutulėlius dėti į keptuvę ir kepti kol paruduos iš abiejų pusių.
Sriubos
4. Žirnių sriuba (Soupa Revythia)
0,5 kg žirnių (geriau tie, tokie turkiški)
1 arb. šaukštelis kepimo sodos
3-4 maži svogūnėliai
1 stiklinė alyvų aliejaus
1 citrinos cultys
druska
pipirai
Per naktį pamirkyti žirnius šiltame vandenyje. Prieš gaminant žirnius nusausinti, suberti kepimo sodą ir gerai išmaišyti šiek tiek patrinant. Tuomet žirnius kruopščiai nuskalauti ir suberti į švarų vandenį. Suberti svogūnus ir užvirinti nuolatos maišant su kiaurasamčiu kol vanduo liks skaidrus.
Uždengus puodą virti 2-2,5 val. ant silpnos unies.
Galiausiai supilti aliejų, pagardinti druska ir pipirais ir pavirti kol žirniai visai suminkštės. Supilus į lėkštes, sriubą pgardinti citrinos cultimis.
5. Kaimiška sriuba (Soupa Horiatiki)
2-3 kubeliais supjaustytos bulvės
1-3 kubeliais supjaustytos morkos
2-3 nedidelės cukinijos (dydžio kaip agurkai)
2-3 smulkinti svogūnai
2 pjaustyti porai
2-3 pjaustyti pomidorai
200 gr. stambiai pjaustyto kumpio
1,5 stiklinės alyvų aliejaus
jautienos sultinio arba sultinio kubelis
truputis citrinos sulčių
druskos, pipirų
Svogūnus pakepinti alyvų aliejuje kol šie taps permatomi. Sudėti daržoves, sultinį ir prieskonius. Ant vidutinės ugnies viską pavirinti apie valandą. Patiekti šiltą su trupučiu citrinos sulčių.
6. Egėjo žuvies sriuba (Kakavia tou Eyeou)
1,5 kg įvairios žuvies
0,5 kg svogūnų
0,5 kg pomidorų
petražolių
10 stiklinių vandens
0,5 stiklinės alyvų aliejaus
druskos ir pipirų
Į puodą su vandenių sudėti daržoves, įberti druskos, pipirų, supilti al. aliejų ir užvirinti. Virti maždaug valandą. Sudėti žuvį, uždengti puodą dangčiu ir pavirti apie 10-15 min. ant nestiprios ugnies.
Išimti žuvį, perkošti sriubą per setelį, kad neliktų ašakų. Patiekti karštą su žuvimi ir daržovėmis (atskirose lėkštelėse).
Kelios salotos (na, jos gana paprastos, tai sunku ką įdomesnio rasti)
7. Baklažano salotos (Melitzanossalata)
3-4 pomidorai
4-5 baklažanai
2-3 prinokę, susmulkinti pomidorai
1 mažas smulkintas svogūnas
2 šaukštai smulkintų petražolių
150 gr. rafinuoto aliejaus
Citrinos sulčių
druskos, pipirų
Baklažanus subadyti šakute ir apie 1-1,5 val. juos kepti vidutinio karštumo orkaitėje. Ištrauktus iš orkaitės baklažanus atvėsinti. Tada baklažanus perpjauti išilgai pusiau ir išskobti minkštimą. Minkštimą susmulkinti, nuvarvinti visą skystį ir suberti į dubenį.
Nusausintus smulkintus pomidorus ir svogūnus suberti į dubenį su kapotu baklažano minkštimu. Pasūdyti ir įberti pipirų, petražolių. Galiausiai, nuolatos maišant, įpilti šlakelį citrinų sulčių ir aliejaus.
**Aliejų galima pakeisti majonezu (reikės maždaug stiklainio).
ai, šiam kartui jau gana. Vėliau parašysiu daugiau. Apie pyragus, kiaušinių patiekalus, makaronus, mėsas ir t.t.
parašysiu ir aš kelis graikiškus receptukus
Užkandžiai
1. keptas kalmaras (Kalamarakia sto Tigani)
1 kg kalmaro
1 aliejaus kepimui
2 citrinų sulčių
truputis miltų
druskos, pipirų
gerai nuplauti ir nuvalyti kalmarą, pasūdyti ir padarstyti pipirais. Supjaustyti žiedais, pavolioti miltuose ir kepti karštame aliejuje. Ištraukti tada, kai abi pusės švelniai paruduos. Sudėti žiedus į lėkštę ir apšlakstyti citrinos sultimis. Valgomi šilti.
2. Virtos krevetės (Garides Vrastes))
1 kg krevečių
4 valgomieji šaukštai balto vyno
1 didelė supjaustyta morka
1 didelis supjaustytas svogūnas
1 lauro lapas
druskos ir pipirų
majonezo
nedideliame kiekyje vandens 15 min. virti morką, svogūną, vyną, įberti druskos ir pipirų. Sudėti krevetes ir virti jas apie 5-7 min. Nukelti puodą nuo ugnies ir atvėsinti krevetes. Tuomet jas nukošti ir nulupti. Patiekti su majonezo padažu (galima ir su citrina).
3. Moliūgo kamuolėliai (Kolokythokeftedes)
1 didelis moliūgas
1-2 smulkinti svogūnai
smulkintų mėtų
pakepintų duonos džiūvėsių
druskos, pipirų
truputis miltų
aliejaus kepimui
Nulupti ir susmulkinti moliūgą bei leisti jam nudžiūti. Sudėti nudžiuvusį moliūgą į dubenį. Suberti smulkintą svogūną ir mėtas, druską, pipirus ir viską gerai išmaišyti. Jei mišinys vandenyja - užberti kepintų džiūvesėlių. Įkaitinti keptuvėje aliejų. Šaukštu kabinti moliūgo masę ir ją apvolioti miltuose. Tolius rutulėlius dėti į keptuvę ir kepti kol paruduos iš abiejų pusių.
Sriubos
4. Žirnių sriuba (Soupa Revythia)
0,5 kg žirnių (geriau tie, tokie turkiški)
1 arb. šaukštelis kepimo sodos
3-4 maži svogūnėliai
1 stiklinė alyvų aliejaus
1 citrinos cultys
druska
pipirai
Per naktį pamirkyti žirnius šiltame vandenyje. Prieš gaminant žirnius nusausinti, suberti kepimo sodą ir gerai išmaišyti šiek tiek patrinant. Tuomet žirnius kruopščiai nuskalauti ir suberti į švarų vandenį. Suberti svogūnus ir užvirinti nuolatos maišant su kiaurasamčiu kol vanduo liks skaidrus.
Uždengus puodą virti 2-2,5 val. ant silpnos unies.
Galiausiai supilti aliejų, pagardinti druska ir pipirais ir pavirti kol žirniai visai suminkštės. Supilus į lėkštes, sriubą pgardinti citrinos cultimis.
5. Kaimiška sriuba (Soupa Horiatiki)
2-3 kubeliais supjaustytos bulvės
1-3 kubeliais supjaustytos morkos
2-3 nedidelės cukinijos (dydžio kaip agurkai)
2-3 smulkinti svogūnai
2 pjaustyti porai
2-3 pjaustyti pomidorai
200 gr. stambiai pjaustyto kumpio
1,5 stiklinės alyvų aliejaus
jautienos sultinio arba sultinio kubelis
truputis citrinos sulčių
druskos, pipirų
Svogūnus pakepinti alyvų aliejuje kol šie taps permatomi. Sudėti daržoves, sultinį ir prieskonius. Ant vidutinės ugnies viską pavirinti apie valandą. Patiekti šiltą su trupučiu citrinos sulčių.
6. Egėjo žuvies sriuba (Kakavia tou Eyeou)
1,5 kg įvairios žuvies
0,5 kg svogūnų
0,5 kg pomidorų
petražolių
10 stiklinių vandens
0,5 stiklinės alyvų aliejaus
druskos ir pipirų
Į puodą su vandenių sudėti daržoves, įberti druskos, pipirų, supilti al. aliejų ir užvirinti. Virti maždaug valandą. Sudėti žuvį, uždengti puodą dangčiu ir pavirti apie 10-15 min. ant nestiprios ugnies.
Išimti žuvį, perkošti sriubą per setelį, kad neliktų ašakų. Patiekti karštą su žuvimi ir daržovėmis (atskirose lėkštelėse).
Kelios salotos (na, jos gana paprastos, tai sunku ką įdomesnio rasti)
7. Baklažano salotos (Melitzanossalata)
3-4 pomidorai
4-5 baklažanai
2-3 prinokę, susmulkinti pomidorai
1 mažas smulkintas svogūnas
2 šaukštai smulkintų petražolių
150 gr. rafinuoto aliejaus
Citrinos sulčių
druskos, pipirų
Baklažanus subadyti šakute ir apie 1-1,5 val. juos kepti vidutinio karštumo orkaitėje. Ištrauktus iš orkaitės baklažanus atvėsinti. Tada baklažanus perpjauti išilgai pusiau ir išskobti minkštimą. Minkštimą susmulkinti, nuvarvinti visą skystį ir suberti į dubenį.
Nusausintus smulkintus pomidorus ir svogūnus suberti į dubenį su kapotu baklažano minkštimu. Pasūdyti ir įberti pipirų, petražolių. Galiausiai, nuolatos maišant, įpilti šlakelį citrinų sulčių ir aliejaus.
**Aliejų galima pakeisti majonezu (reikės maždaug stiklainio).
ai, šiam kartui jau gana. Vėliau parašysiu daugiau. Apie pyragus, kiaušinių patiekalus, makaronus, mėsas ir t.t.
QUOTE(princiupesa @ 2006 08 31, 12:14)
7. Baklažano salotos (Melitzanossalata)
3-4 pomidorai
4-5 baklažanai
2-3 prinokę, susmulkinti pomidorai
1 mažas smulkintas svogūnas
2 šaukštai smulkintų petražolių
150 gr. rafinuoto aliejaus
Citrinos sulčių
druskos, pipirų
Baklažanus subadyti šakute ir apie 1-1,5 val. juos kepti vidutinio karštumo orkaitėje. Ištrauktus iš orkaitės baklažanus atvėsinti. Tada baklažanus perpjauti išilgai pusiau ir išskobti minkštimą. Minkštimą susmulkinti, nuvarvinti visą skystį ir suberti į dubenį.
Nusausintus smulkintus pomidorus ir svogūnus suberti į dubenį su kapotu baklažano minkštimu. Pasūdyti ir įberti pipirų, petražolių. Galiausiai, nuolatos maišant, įpilti šlakelį citrinų sulčių ir aliejaus.
3-4 pomidorai
4-5 baklažanai
2-3 prinokę, susmulkinti pomidorai
1 mažas smulkintas svogūnas
2 šaukštai smulkintų petražolių
150 gr. rafinuoto aliejaus
Citrinos sulčių
druskos, pipirų
Baklažanus subadyti šakute ir apie 1-1,5 val. juos kepti vidutinio karštumo orkaitėje. Ištrauktus iš orkaitės baklažanus atvėsinti. Tada baklažanus perpjauti išilgai pusiau ir išskobti minkštimą. Minkštimą susmulkinti, nuvarvinti visą skystį ir suberti į dubenį.
Nusausintus smulkintus pomidorus ir svogūnus suberti į dubenį su kapotu baklažano minkštimu. Pasūdyti ir įberti pipirų, petražolių. Galiausiai, nuolatos maišant, įpilti šlakelį citrinų sulčių ir aliejaus.
o su kuo sia kose valgyti?? ji panasi nors kiek i baklazanu ikra???
Na, baklažanų ikros aš neragavau tai negaliu pasakyti ar panašu
Bet Graikijoje tai "šitą košę" (atrodo gal net truputi blogiau nei košė ) valgėm su duonyte. Šios salotos patiekiamos kaip užkandis, tinka su kepta mėsa ar ant grotelių kepta žuvimi.
Tiesa, mes valgėm su majonezu gardintas ir dariau su majonezu, todėl nežinau kaip ten skonis ir vaizdas su aliejum.
Aš tai vis ruošiuosi tą žuvienę gaminti, tik, kad niekas neprigaudo žuvelių įvairių
Bet Graikijoje tai "šitą košę" (atrodo gal net truputi blogiau nei košė ) valgėm su duonyte. Šios salotos patiekiamos kaip užkandis, tinka su kepta mėsa ar ant grotelių kepta žuvimi.
Tiesa, mes valgėm su majonezu gardintas ir dariau su majonezu, todėl nežinau kaip ten skonis ir vaizdas su aliejum.
Aš tai vis ruošiuosi tą žuvienę gaminti, tik, kad niekas neprigaudo žuvelių įvairių