Gerai, tada rasau savo recepta!
MUSAKA
Jums reikes:
1 kg. baklazanu
0,5 kg. bulviu
0,5 kg. farso(as naudoju kiauliena)
mazo indelio pomidoru savo sultyse(be odeliu ir susmulkintu) arba mazdaug tiek svieziu
2 vidutinio dydzio svogunu
aliejaus
lauro lapu(as dedu kokius 4)
cesnako(as dedu apie puse galvutes)
1,5 arbatinio puodelio(apie 200ml.) sutarkuoto fermentinio surio(kaikur naudoja permezana)
druskos
juoduju pipiru
Padazui:
1 arbatinio puodelio sviesto
1 arbatinio puodelio miltu
4 arbatiniu puodeliu salto pieno(kitur naudoja silta)
2 kiausiniu
druskos
j. pipiru
muskato riesuto milteliu(ju dedu beveik visa pakeli)
Kaip gaminu:
Nuplautas bulves su lupenomis isverdu pasudytame vandenyje. Tada nulupu ir supjaustau apie 1cm. storio riekelemis.
Nuplautus baklazanus supjaustau tokiomis riekelemis kaip bulves ir isverdu truputyje vandens arba paruosiu "ant garu".
Pagal recepta reiketu bulviu ir baklazanu riekeles ne virti ar panasiai, o apkepti aliejuje, bet buna labai riebu. Jei vistiek norite apkeptu darzoviu, tada siulyciau truputeli apteptas aliejumi pakepti orkaiteje ant kepimo popieriaus, o tada leisti susigerti riebalams uzdejus ant popieriniu ranksluosciu.
Keptuveje ar troskintuve aliejuje gerai apkepinu smulkiai supjaustytus svogunus ir cesnakus. Idedu farsa ir apie 10min. troskinu ant vidutines ugnies uzdengusi. Kartais pamaisau. Dedu nuluptus susmulkintus pomidorus, druskos, j.pipiru, lauro lapu, ismaisau ir sumazinusi ugni troskinu apie 30min. Tada ragauju ar ko netruksta. Jei noriu, kad butu astriau - dedu aitriosios paprikos ar jelapeno pipiru, ar panasiu.
Kepimo skardos(dideles ir aukstos) vidu istepu sviestu arba aliejumi. Sluoksniais dedu puse bulviu, puse farso, apibarstau tarkuotu suriu, dedu kita puse bulviu, baklazanus, o ant ju likusi farsa. Jei reikia, tr. druska pabarstau kiekviena darzoviu sluoksni.
Padazas:
Nemazoje keptuveje islydau sviesta, idedu miltus, ismaisau. Maisant, po truputi pilu piena. Nuimu nuo ugnies ir idedu druskos, j.pipiru, muskato. Kartais megstu ideti dziovintu saliero saknies milteliu. Tada dedu iki putu isplaktus kiausinius ir gerai ismaisiusi uzpilu ant Musakos.
Kepu orkaiteje apie 40min. 200 laipsniu karstyje, kol paruduoja virsus. I pabaiga tr. sumazinu karsti, ziuriu, kad nesviltu. Pagal recepta, iskepus, reikia dar 15min. palaikyti orkaiteje. Ir tada valgyti! SKANAUS!!!
P.S. Mes valgome su marinuotais agurkeliais.
Antra diena buna net skaniau! Jei kils klausimu - rasykite!