Įkraunama...
Įkraunama...

Graikiška virtuvė

QUOTE(milda12 @ 2010 04 26, 01:16)
As manau, cia apie sriubas buvo kalba. Taip tai ju retai sutiksi. Nebent ziema galima rasti. Mesos sriuba verda, vistienos, darzoviu. Bet pagrindinis dalykas, tai labai megejai i visas sriubas deti citrinos sulciu. Cia yra sriubu receptai.

O del tu paminetu patiekalu is zuvies, tai kaip yra graikiskai gaminti zuvi  doh.gif ? As tokiu pavadinimu net nesu girdejusi.  Tarp receptu internete ir neradau( neskaitant lietuvisku ir rusisku saitu).  g.gif

Milda12,

Graikiška žuviene

reikės kilogramo jūrinio ešerio ar kitos jūrinės žuvies,svogūno galvutė,prieskoninių žaluminių sriubai,lauro lapelis,juodųjų pipirų, pora šaukštų miltų,pora šaukštų sviesto arba markarino, skiltelė česnako,pora pomidorų,arba pomidorų tyrės,grietinėles ,druskos,pipirų.

Žuvis nuvaloma ir nupjovus galvą nulupus oda išemus kaulus supjaustoma gabalais.
Galva,oda ir kaulai užpilama Vienu lirtru vandens ir kartu su svogūnais ,prieskoniniais žalumynais,juodais pipirais,bei lauro lapeliu maždaug pusvalandį paverdama.
Paskui sultinys perkošiamas ir,į jį sudedama žuvis
Verdama ant silpnos ugnies kol žuvis suminkštėja.
Keptuvėje ištirpininamas margarinas ,įberiama miltų,įpilama truputį sultinio
Gautas už-daras supilamas į sultinį kartu įdedama pomidorų tyrės arba pomidorų,sugrūsto česnako,įpilama grietinėles,įberiama druskos ir pipirų.
Dabar į sultinį sudedama išvirta žuvis sriuba dar kartą užvirinama ,nukeliama nuo ugnies ir,uždengus dangčiu palaikoma.
Šaltinis:
"Sena gera Graikų virtuvė" biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(regna @ 2010 04 27, 10:28)
Milda12,

Graikiška žuviene



"Psarosoupa(Greek: ψαρόσουπα) or fish soup is a Greek soup, its broth thickened with eggs and lemon. It can be prepared with varying vegetables like carrots, parsley, celery, and onion but almost always contains rice, sea fish and potatoes. The fish soup can be cooked with a variety of fish types. Varieties include the classic kakavia which is drizzled with generous amounts of olive oil." Nesakau, kad tokios zuvienes nesutiksi, gal ir rasi kur, bet labai retai graikai i zuviene deda pomidoru ir margarino. Jie alyvuogiu aliejaus fanai, be jo gyventi negali mirksiukas.gif .
Ir tik patarimas, nelabai pasitiketi pavadinimais. Cia kaip per lietuviska TV, buvo rodoma kaip pasigaminti graikiskas salotas. Tai mano vyras luzo is juoko. Jam tai buvo keista, kaip toki paprasta patiekala galima perdirbti neatpazystamai paliekant ta pati pavadinima. O uzsisakius tokias salotas kavineje Lietuvoje gali ir sulaukti siurprizo. biggrin.gif Mane stebina kai prie paprasto repcepto prideda graikiskas, italiskas, ispaniskas. Ir dar lietuviski kulinariniai puslapiai pasizymi tingejimu ieskoti ka nors nauja. Vienas parase, desimt nusirase ir per visus tas pats zuvienes receptas. Toks vaizdas kad daugiau nera.
Todel jei tikrai nori pasigaminti kazka tikrai graikisko ieskok saituose anglu kalba. mirksiukas.gif

Atsakyti
Man atrodo as is sios temos nusikopijavau si recepta, bet pasakykit, kiek ml yra "arbatinis puodelis"?? Kai rasho puodelis/stikline, tai suprantu, kad tai bus apie 250ml, bet su arbatiniu puodeliu receptuose nesusiduriau.
Ir dar klausimuks, jus skeliat per puse ar i tris dalis graikiskus receptus? Kiekiai receptuose nerealus, rodos, visa bendruomene noretu pamaitinti.


Pyragaičiai su kumpiu
300 gr smulkiai kapoto kumpio (rūkyto, virto)
2 juostelėmis pjaustyti raudonieji ankštiniai pipirai
2-3 smulkiai kapoti svogūnų laiškai
250 gr fetos sūrio
1 arb. puodelis miltų
2 arb. puodelis pieno
1 arb. puodelis alyvų aliejaus
3 kiaušiniai
2 valg. šaukštai kapotų petražolių
2 kiaušinių tryniai
500 gr sluoksniuotos tešlos
Alyvų aliejuje pakepinti svogūnų laiškus, suberti kapotą kumpį, ankštinį pipirą ir petražolę. Nuolatos maišant mentele pakepinti viską apie 10 min. Suberti į puodą miltus ir šiek tiek pakepinti. Tuomet supilti pieną ir nukelti puodą nuo ugnies.
Į pakepintą masę supilti išplaktus kiaušinius. Galiausiai sudėti fetą sūrį ir viską gerai išmaišyti.
Iš tešlos išpjauti (ar su formele išspausti) apskritimus. Ant pusės iš jų dėti po valg. šaukštą paruošto įdaro, kraštus aptepti išplaktu kiaušinio tryniu ir uždėti kitą apskritą tešlos gabalėlį. Kraštus užspausti, kad įdaras neišlystų lauk (galima su šakute). Skardą ištepti riebalais, sudėti pyragaičius. Likusiais plaktais tryniais aptepti kiekvieno pyragaičio viršų. Kepti vidutinio karštumo orkaitėje apie 30-35 min. Skanaus!
Atsakyti
Nieko kita, kaip kretiska varske negaminu, ale suvalgyciau mielai bet ka blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Šaltmėtė @ 2006 08 09, 09:29)
Ziulyte, šaunu, džiaugiuosi, kad pavyko thumbup.gif
O dėl to alyvų aliejum užpilto, tai jis visur brangus doh.gif  pas mus jis čia irgi 3-4 eurus už 100 gramų kainuoja...
ech jūs... smirda, smirda... biggrin.gif  man tai vienas skaniausių sūrių... bet aišku, dėl skonio nesiginčijama... mirksiukas.gif
Papildyta:

blackkiss, tikrai negali būti, kad feta reikia tarkuoti kažkuriam recepte.. nebent jau aš visai neprisimenu.. originalios fetos niekaip nesutarkuosi, tik sutrupint gali... pvz. ta, kuria perki Graikijoj tiesiai iš bačkos, išvis tokia minkštoka būna...

O dėl tzadziki, tai aš irgi darau pagal tokį eceptą, tik agurkus visad tarkuoju per burokinę tarką ir tiesiog nusunkiu sultis paskui... skanu labai labai... thumbup.gif



Sveiki, Šaltmėte smile.gif
Nuskaičiau, jog pirkote stora knygą apie graikišką virtuvę... ax.gif gal galite parasyti leidyklą, kainą, bei tikslų pavadinimą? ieškau tokios knygos, kurioje būtų receptai suskirstyti pagal regionus, kur būtų išsamiai aprašyta, didelė receptų įvairovė...tai ką Jūs kažkada pirkote, skamba labai jau panašiai į tai ko aš ieškau... bigsmile.gif Iš anksto ačiū...
Atsakyti
Sveikos,

is po keliones i Kreta ispudziu ir nuotrauku vakareli draugams nutariau praplesti iki Graikisko vakarelio:)
Ruosiuosi gaminti tzadziki ir graikiskas salotas, patiekti rakija ir tt
Ka salia tzadziki butu galima patiekti is paprastu maistuku?
Bulves keptas, duona???? Dar kas dera salia tzadziki?
Atsakyti
QUOTE(~VEGA~ @ 2010 10 08, 17:03)
Sveikos,

is po keliones i Kreta ispudziu ir nuotrauku vakareli draugams nutariau praplesti iki Graikisko vakarelio:)
Ruosiuosi gaminti tzadziki ir graikiskas salotas, patiekti rakija ir tt
Ka salia tzadziki butu galima patiekti is paprastu  maistuku?
Bulves keptas, duona????  Dar kas dera salia tzadziki?


Jei ne per skystas gavosi, man derinasi su lietuviškais duoniukais smile.gif
Atsakyti
Gera ideja, patiko:)
Atsakyti
QUOTE(Vikaki @ 2010 09 30, 13:51)
Sveiki, Šaltmėte smile.gif
Nuskaičiau, jog pirkote stora knygą apie graikišką virtuvę...  ax.gif gal galite parasyti leidyklą, kainą, bei tikslų pavadinimą? ieškau tokios knygos, kurioje būtų receptai suskirstyti pagal regionus, kur būtų išsamiai aprašyta, didelė receptų įvairovė...tai ką Jūs kažkada pirkote, skamba labai jau panašiai į tai ko aš ieškau...  bigsmile.gif Iš anksto ačiū...

Laba!
Knyga vadinasi CULINARIA GREECE (greek specialties), Tandem Verlag GmbH, orginalos jos vokiečių kalba, aš pirkau angliškai, kainos jau neprisimenu, bet apie 70-80 eurų kažkas... g.gif didelė, stora, mėlyna knyga.
Atsakyti
QUOTE(~VEGA~ @ 2010 10 08, 17:03)
Sveikos,

is po keliones i Kreta ispudziu ir nuotrauku vakareli draugams nutariau praplesti iki Graikisko vakarelio:)
Ruosiuosi gaminti tzadziki ir graikiskas salotas, patiekti rakija ir tt
Ka salia tzadziki butu galima patiekti is paprastu  maistuku?
Bulves keptas, duona????  Dar kas dera salia tzadziki?


Su zaziki tinka paprasti mesos verinukai - souvlaki.
Atsakyti
Sveikos, merginos,

kur Vilniuje būtų galima nusipirkti graikiško Feta sūrio, ne Fitaki ar šiaip kokių "padielkų". Prieš mėnesį džiaugiausi radusi Akropolio Maximoje, bet nebėra. Būčiau žinojusi, kad dings, būčiau daugiau pasiėmusi, bet...

Žydra pakuotė, vakuume, užrašyta Feta. Buvo skanus, bet daugiau nerandu. 200 g kainavo 8 lt

Gal Jūs žinote, kur dar galima įsigyti? 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Atlantida* @ 2010 11 27, 11:16)
Sveikos, merginos,

kur Vilniuje būtų galima nusipirkti graikiško Feta sūrio, ne Fitaki ar šiaip kokių "padielkų". Prieš mėnesį džiaugiausi radusi Akropolio Maximoje, bet nebėra. Būčiau žinojusi, kad dings, būčiau daugiau pasiėmusi, bet...

Žydra pakuotė, vakuume, užrašyta Feta. Buvo skanus, bet daugiau nerandu. 200 g kainavo 8 lt

Gal Jūs žinote, kur dar galima įsigyti?  4u.gif

Prismoje esu mačiusi.
Aš būtent irgi perku tikrą Fetą iš ožkos ar avies pieno, ne iš karvės.
Šiandien kaip tik ten būsiu, tai patikrinsiu ar tebėra.
Atsakyti