[quote=Šaltmėtė,2009 11 18, 15:47]
Mousakas receptas yra šios temos pradžioje, ir tai ne troškinukas, o kaip apkepas
Šaltmėte -peržiūrėjau temas nuo pat pirmosios temos.
Esu ,tau labai dėkinga už išsamius paaiškinimus
Turiu gerą draugę,kuri kiekvieais metais važiuoja į Graikiją.
Jos draugė patapo ir mano draugė.
Jos mane ir užkrėtė graikiška virtuve.
Kadangi arteja kalėdos,o mes pasikeičiame receptinėmis kitų šalių knygomis.
Noriu paklausti tavęs,kaip gerai išmanančios graikų virtuvę.
Kokią knygą pati dovanotai[aš,turiu omeny graikų virtuvę} kurioje būtų ir jų kulinarinės istorijos,ir vaizdinga medžiaga ir išsamūs paaiškinimai.
Šaltmėte, -būsiu dėkinga už patarimus juos aš,labai vertinu
Antra ,tikiuos žinai receptuką mėsos troškinimas dubinėliuose{berots krifaraki graikiškai.
nuoširdžiai dėkoju.
QUOTE(Šaltmėtė @ 2009 11 18, 15:47)
Vynuogių lapų, koncervuotų, esu mačius ar ne toj pačioj Prismoj...
O but gerai, nes as iki Prizmos niekaip nenuvaziuoju (jei yra, tuo paciu ir filo teslos nusipirkciau) . Nes kituose tinkluose niekad niekad nemacius.
QUOTE(regna @ 2009 11 18, 18:48)
Šaltmėte -peržiūrėjau temas nuo pat pirmosios temos.
Esu ,tau labai dėkinga už išsamius paaiškinimus
Turiu gerą draugę,kuri kiekvieais metais važiuoja į Graikiją.
Jos draugė patapo ir mano draugė.
Jos mane ir užkrėtė graikiška virtuve.
Kadangi arteja kalėdos,o mes pasikeičiame receptinėmis kitų šalių knygomis.
Noriu paklausti tavęs,kaip gerai išmanančios graikų virtuvę.
Kokią knygą pati dovanotai[aš,turiu omeny graikų virtuvę} kurioje būtų ir jų kulinarinės istorijos,ir vaizdinga medžiaga ir išsamūs paaiškinimai.
Antra ,tikiuos žinai receptuką mėsos troškinimas dubinėliuose{berots krifaraki graikiškai.
Esu ,tau labai dėkinga už išsamius paaiškinimus
Turiu gerą draugę,kuri kiekvieais metais važiuoja į Graikiją.
Jos draugė patapo ir mano draugė.
Jos mane ir užkrėtė graikiška virtuve.
Kadangi arteja kalėdos,o mes pasikeičiame receptinėmis kitų šalių knygomis.
Noriu paklausti tavęs,kaip gerai išmanančios graikų virtuvę.
Kokią knygą pati dovanotai[aš,turiu omeny graikų virtuvę} kurioje būtų ir jų kulinarinės istorijos,ir vaizdinga medžiaga ir išsamūs paaiškinimai.
Antra ,tikiuos žinai receptuką mėsos troškinimas dubinėliuose{berots krifaraki graikiškai.
Regna, dėl knygos nelabai galiu patart, nes nė vienos nesu pirkus LT. Visos kurias turiu - pirktos arba Suomijoje arba GR, taigi, nežinau ką siūlo LT knygynai.
O dėl mėsos troškinimo, tai nežinau... nevalgau mėsos ir šiaip Krifaraki (kritharaki) kiek žinau yra tokie miniatiūriniai makaroniukai, kuriuos graikai troškina/kepa sultinyje orkaitėje.
Shalimar, Alfa Omega, pataisykit, jei esu neteisi.. nes tikrai toli gražu ne viską žinau apie GR virtuvę...
QUOTE(Šaltmėtė @ 2009 11 19, 08:51)
O dėl mėsos troškinimo, tai nežinau... nevalgau mėsos ir šiaip Krifaraki (kritharaki) kiek žinau yra tokie miniatiūriniai makaroniukai, kuriuos graikai troškina/kepa sultinyje orkaitėje.
Taip, tikrai, tokie makaronai, kurie panasus i ryzius is formos, kaip tik turiu spintelej, vyras laukia nesulaukia kol padarysiu orkaitej su mesa ir pomidoru padazu, bet kadangi tai nera mano megstamiausias patiekalas, tai vis delsiu O kaip ji gaminama dubeneliuose tai nezinau
QUOTE(Shalimar @ 2009 11 19, 09:37)
Taip, tikrai, tokie makaronai, kurie panasus i ryzius is formos, kaip tik turiu spintelej, vyras laukia nesulaukia kol padarysiu orkaitej su mesa ir pomidoru padazu, bet kadangi tai nera mano megstamiausias patiekalas, tai vis delsiu O kaip ji gaminama dubeneliuose tai nezinau
Aha, aš irgi turiu spintelėje ir ruošiuos kurią dieną gamint...
Shalimar, parašyk, kaip gamini nes man tai jie labai labai patinka, pritariu tavo vyrui
QUOTE(Šaltmėtė @ 2009 11 19, 10:06)
Aha, aš irgi turiu spintelėje ir ruošiuos kurią dieną gamint...
Shalimar, parašyk, kaip gamini nes man tai jie labai labai patinka, pritariu tavo vyrui
Shalimar, parašyk, kaip gamini nes man tai jie labai labai patinka, pritariu tavo vyrui
Dabar pamasciau, kad tas "dubeneliuose" tai turbut atrodo panasiai kaip lietuviskai cenachai, po porcija i indeli
Yra daug gaminimo budu, mano vyras tai viska orkaitej daro, laukia valandu valandas, atidarineja, ragauja, paskui kantrybes nebeturi ir suvalgo kas gavosi As labiau megstu mesa pasiruosti ant keptuves, daug paprasciau ir greiciau.
Dazniausiai naudojama aviena, bet as jos nemegstu, tai imu jautiena, ant alyvuogiu aliejaus apkepinu mesyte gabalais, isimu ja, tada kas megsta, deda svogunus, cesnakus, astrius pipiriukus, dedam pjaustytus pomidorus be odeles (arba konservuotus), prieskonius (druska geriau deti pabaigoj, tada mesa minkstesne buna), mesa, pilam vyna (arba vandeni), sumazinam ugni ir paliekam. Laika sunku nusakyti, nes priklauso nuo mesos, tiesiog pamaigom ja arba paragaujam ir matysim kada jau minksta. Skyscio visada turi buti, tada beriam makaronus, druska, ismaisom, pakaitinam keleta minuciu. Ikaitinam orkaite, ir dedam visa sita geri i inda, mesa apacioj, makaronai virsuj, ziureti, kad butu pakankamai skyscio, uzdengiam ir kisam i orkaite, palieku ten orkaitej apie 40 minuciu, gal ir daugiau. Paskui ant virsaus galima uzbarstyti surio, geriausia fetos, ir dar ikisti i orkaite, kad pasilydytu. Skanaus Beje, patiekalas vadinasi Yiouvetsi.
Šaltmėtė ir,Shalimar -nuoširdžiai dėkoju
-jūsų pagalba verta
-jūsų pagalba verta
QUOTE(Jota @ 2009 11 18, 22:56)
Vynuogių lapus graikiškiems balandėliams naudojau lietuviškus Puikiausiai išsitroškino, tik prieš vyniodama įdarą juos trumpam įkišau į karštą vandenį.
Na tada jau isklausinesiu
ą. kokio jaunumo lapus naudojot? turiu omenyje ar vasaros pradzioj ar pabaigoj rinkot (gal rudeniniai lapai per kieti?)
b. lapus ikisot i karsta vandeni, tai yra uzpliket? kiek laiko laiket?
QUOTE(Liviko @ 2009 11 20, 01:28)
Na tada jau isklausinesiu
ą. kokio jaunumo lapus naudojot? turiu omenyje ar vasaros pradzioj ar pabaigoj rinkot (gal rudeniniai lapai per kieti?)
b. lapus ikisot i karsta vandeni, tai yra uzpliket? kiek laiko laiket?
ą. kokio jaunumo lapus naudojot? turiu omenyje ar vasaros pradzioj ar pabaigoj rinkot (gal rudeniniai lapai per kieti?)
b. lapus ikisot i karsta vandeni, tai yra uzpliket? kiek laiko laiket?
Geriausi jauni, jie minkščiausi.
Aš gaminau su rugpjūčio pradžioj skintais, dar pasitikslinau
Užvirinau vandenį ir maždaug pusei minutės įkišau. Jaunų lapų net nereikėtų taip apdoroti. Tokius patarimus vienoj graikiškų patiekalų knygoj radau.
QUOTE(Šaltmėtė @ 2006 08 30, 23:29)
Mousakas receptas yra pirmam puslapy
nu, sorius, brashke77, bet tavo receptukas toli gražu nuo to kaip iš tikro mousakas daroma... kur bechamelis? šis padažas tikrai labai daug duoda šiam patiekalui.. pasiskaityk pirmam puslapį ir geriau daryk pagal tą receptą , nes tada tikrai gausi daug panašiau į tai, ką gautum Graikijoj..
čia aš draugiškai.. jei ką.. jei per griežtai parašiau...
nu, sorius, brashke77, bet tavo receptukas toli gražu nuo to kaip iš tikro mousakas daroma... kur bechamelis? šis padažas tikrai labai daug duoda šiam patiekalui.. pasiskaityk pirmam puslapį ir geriau daryk pagal tą receptą , nes tada tikrai gausi daug panašiau į tai, ką gautum Graikijoj..
čia aš draugiškai.. jei ką.. jei per griežtai parašiau...
Šis receptas gal kiek teisingesnis?
Klasikinė Musaka
4 porcijos
2 saldžiosios paprikos ankštys,
4 valg. šaukšt. sviesto,
3 valg. šaukšt. miltų,
400 ml pieno,
200 ml grietinėlės,
1 valg. šaukšt. citrinos sulčių,
1 arbat. šaukšt. tarkuotos citrinos žievelės,
1 svogūnas,
700 g bulvių, virtų su lupenomis,
4 valg. šaukšt. aliejaus,
2 valg. šaukšt. smulkintų petražolių lapelių,
700 g maltos jautienos,
½ arbat. šaukšt. malto cinamono,
500 g bakalžanų,
2 kiaušiniai,
100 tarkuoto fermentinio sūrio,
druskos ir pipirų pagal skonį.
1. Saldžiąją papriką supjaustyti kubeliais ir pakepinti 1 valg. šaukšte sviesto. Įpilti 70 ml vandens. Uždengti ir troškinti, 5 min., o paskui pertrinti per sietelį.
2. Bešamelio padažui ištirpinti keptuvėje 3 valg. šaukštus sviesto ir pakepinti juose miltus. Kai gražiai apskrus, po šaukštą pilti pieną ir grietinėlę ir intensyviai maišyti, kad nesusidarytų gumuliukai. Kai jau supilsite visą pieną, padažą dar pakaitinkite ant silpnos ugnies 5 min. Pasūdykite ir pagardinkite pipirais, citrinos sultimis bei tarkuota žievele.
3. Svogūną supjaustykite kubeliais. Nulupkite bulves ir supjaustykite 5 mm storio griežinėliais. Pakaitinkite keptuvėje 1 šaukštą aliejaus ir pakepinkite jame jautienos faršą su svogūnais. Piure iš saldžiosios paprikos sumaišykite su petražolėmis ir sudėkite į faršą. Pagardinkite druska, pipirais ir cinamonu.
4. Baklažanus supjaustykite 1 cm storio riekelėmis ir pakepinkite aliejuje. Pagardinkite druska ir pipirais.
5. Ištepkite riebalais kepimo formą ir. Pirmiausia joje išdėliokite pusę bulvių griežinėlių, pabarstykite jas druska ir pipirais. Užpilkite šiek tiek Bešamelio padažo. Paskui išdėliokite baklažanų riekeles ir vėl užpilkite padažo. Ant baklažanų vėl dėkite bulves ir vėl padažą. Paskutinis sluoksnis paruošto pakepinto faršo.
6. Išplakite kiaušinius ir sumaišykite su likusiu padažu ir užpilkite ant faršo. Pabarstykite sūriu ir kepkite 40 min. 180° kaščio orkaitėje.
Na, man tavąjame recepte pomidorų trūksta ir viršutinis sluoksnis paprastai eina beshamelio, kad gražiai apskrustų.