Galų gale gaminau baklavą su tikrų tikriausia graikiška tešla Skanu labai, su lietuviška sluoksniuota nė nepalyginsi... Skubu dalintis receptu
baklava
pakelis Phyllo tešlos
250 g sviesto arba alyvuogių aliejaus
2 stiklinės kapotų migdolų
stiklinė kapotų pistacijų (tinka ir sūdytos)
2 šaukštai granuliuoto cukraus
šaukštas rudojo Demerara cukraus
šaukštelis malto cinamono
žiupsnelis maltų gvazdikėlių
sirupas
2 stiklinės cukraus (tinka ir medus, galima pusę per pusę naudot)
stiklinė vandens
žiupsnelis malto kardamono
1. Riešutus sumaišyk su cukrumi, cinamonu ir gvazdikėliais tai įdaras.
2. Tešlą atitirpink ir, kad nesudžiūtų, laikyk pridengtą šaldytuve.
3. Sviestą ištirpink.
4. Kepimo indą (plius/minus 20 x 25) patepk tirpintu sviestu (ir kraštus) ir įklok pirmą tešlos lakštą. Patepk sviestu. Klok antrą, trečią
šeštą, kiekvieną patepdamas sviestu (negailėk, jei jau apsisprendei gamint, baik skaičiuot kalorijas, antraip baklava sudžius).
5. Suberk riešutinį įdarą, pašlakstyk sviestu ir vėl kartok: lakštas, sviestas, lakštas, sviestas
kol suklosi visus šešis.
6. Baigęs (viršui taip pat sviesto palik) aštriu peiliu supjaustyk baklavą stačiakampiais, o šiuos trikampiais.
7. Kepk orkaitėje kokį pusvalandį, kol tešlą apskrus.
8. Sirupui sumaišyk cukrų, vandenį ir kardamoną. Užvirk, sumažink ugnį, dar kelias minutes pavirk ir nuimk nuo ugnies. Atvėsink.
9. Iškeptą baklavą palik pravėsti ir apipilk sirupu. Palauk (žinau, sunku, bet reikia) apie valandą, kol sirupas įsigers. Aišku, skaniausia baklava kitą dieną
Skanaus!
QUOTE(Jota @ 2009 11 11, 18:58)
Galų gale gaminau baklavą su tikrų tikriausia graikiška tešla Skanu labai, su lietuviška sluoksniuota nė nepalyginsi... Skubu dalintis receptu
Atrodo labai skaniai, tik menka pastabėlė: čia ne graikiškas receptas, o azijietiškas nes graikai daro su graikiniais riešutais ir nededa kardamono kiek žinau, čia jau Azijoj šitas prieskonis labai mėgstamas
QUOTE(Šaltmėtė @ 2009 11 12, 00:16)
Atrodo labai skaniai, tik menka pastabėlė: čia ne graikiškas receptas, o azijietiškas nes graikai daro su graikiniais riešutais ir nededa kardamono kiek žinau, čia jau Azijoj šitas prieskonis labai mėgstamas
Ačiū, Šaltmėte
Receptas iš iš Kretos parsivežtos kretietiškų receptų knygos
kuku
as baklazanu megeja viena seimoje, man skanu vien juos pasikepus valgyt, o kad nepritrauktu kepant keptuveje as darau taip, kepu viena partija, ja baigiant kept, dedu antra, ant zaliu grezineliu uzdedu apkepusius, taip apatiniai apkepa o virsutiniai dar istroksta. kartais padarau ir tris aukstus grezineliu.
QUOTE(Jurgitaite @ 2009 03 01, 14:18)
ejaus. Visu pima, ipilu aliejaus i keptuve, kepu viena baklazanu puse, kaip apkepa, verciu ant antrosios puses ir su sakute pamaigau pirmaja puse, kuri dabar jau virsuje. Isigeres aliejus tarsi is kempines issiskiria vel i keptuve su kiekvienu sakutes paspaudimu.
as baklazanu megeja viena seimoje, man skanu vien juos pasikepus valgyt, o kad nepritrauktu kepant keptuveje as darau taip, kepu viena partija, ja baigiant kept, dedu antra, ant zaliu grezineliu uzdedu apkepusius, taip apatiniai apkepa o virsutiniai dar istroksta. kartais padarau ir tris aukstus grezineliu.
QUOTE(Jota @ 2009 11 12, 20:53)
Sveika. O knyga angliška? gal pavadinimą ar viršelio nuotrauką gali įmest?
QUOTE(Šaltmėtė @ 2009 11 13, 11:38)
Sveika. O knyga angliška? gal pavadinimą ar viršelio nuotrauką gali įmest?
Cha
Pasirodo, o buvo taip... Pagrindą - įdarą (būtent migdolų) ir sirupą gaminau pagal M. Lambraki Cretan cuisine for everyone, o kardamono žiupsnelį įdėjau remdamasi The secrets of the greek and mediterannean cuisine
QUOTE(Jota @ 2009 11 17, 20:50)
Cha
Pasirodo, o buvo taip... Pagrindą - įdarą (būtent migdolų) ir sirupą gaminau pagal M. Lambraki Cretan cuisine for everyone, o kardamono žiupsnelį įdėjau remdamasi The secrets of the greek and mediterannean cuisine
Pasirodo, o buvo taip... Pagrindą - įdarą (būtent migdolų) ir sirupą gaminau pagal M. Lambraki Cretan cuisine for everyone, o kardamono žiupsnelį įdėjau remdamasi The secrets of the greek and mediterannean cuisine
Na va ir išriiiiišo Tave Šaltmetė
(galetu dar kas kokiu paprastu savo favourite patiekalu imest mums cia i tema, zinoma atsizvelgiant i LT parduotuviu turini...)
Papildyta:
QUOTE(Pusele_ @ 2009 11 12, 23:10)
Vienoje kavineje VNO ("Mano alibi") yra salotos su Fetos suriu. Sudetines dalys: kepti balklazanai (griezineliu forma tokia a la free bulvytes), grazgrasciai, vysniniai pomidora, fetos suris. Labai idmomus komponentu derinimas, bet visuma mane nustebino, labai skanios salotos.
Vienas iš tokių paprastesnių receptų, kurį gal jau ir rašiau čia kažkada, neprisimenu , tai yra cukinujos blyneliai su feta. Kepiau juos grynai fantazuodama, nesiremdama jokiu receptu, bet MB sakė, kad čia grynai kaip graikiškas
Taigi, sutarkuoju cukiniją per burokinę tarką, tada pritrupinu fetos, įmušu 2 kiaušinius, tada pora šaukštų miltų, viską išmaišau ir dedu su šaukštu į keptuvę Kepimui naudoju alyvuogių aliejų. Valgau su grietine.
Taigi, sutarkuoju cukiniją per burokinę tarką, tada pritrupinu fetos, įmušu 2 kiaušinius, tada pora šaukštų miltų, viską išmaišau ir dedu su šaukštu į keptuvę Kepimui naudoju alyvuogių aliejų. Valgau su grietine.
Dolmadakia avgolemono, arba lietuviskai - Balandeliai vynuogiu lapuose su kiausiniu - citrinu padazu
Kadangi viska darau is akies, tai proporciju nerasau, i keptuve pilam alyvuogiu aliejaus, metam supjaustus svogunu laiskus, pakepinam, dedam nemazai pjaustytu petrazoliu, metu, ismaisom. Tada farsa, gerai ismaisom, pilam pomidoru pasta (ne kecupa!), uzverdam, pilam ryziu, druskos, pipiru, viska gerai ismaisom ir paliekam atvesti. Cia bus idaras.
Imam vynuogiu lapus, as naudojau konservuotus, kuriuos uztenka tik gerai nuplauti, tiesiam i lekste blizgancia puse zemyn, dedam idara ir vyniojam, tai atrodo mazdaug taip
Puodo dugna padengiam keletu vynuogiu lapu, ir rikiuojam balandelius, juos spaudziam viena prie kito, kad verdant nesugalvotu issivynioti
Kai baigiam, ant virsaus dedam keleta citrinos griezineliu, truputi alyvuogiu aliejaus ir vandens, kad viska apsemtu. Ant virsaus dedam lekste ir ka nors paslegimui, balandeliai neturi tureti laisvos vietoj, galima ant lekstes uzdeti puodeli, kuris remtusi i puodo dangti Verdam ant silpnos ugnies, virimo laikas priklauso nuo vynuogiu lapu, as viriau valanda, paragavau, buvo ok, tai ir isjungiau. Gali buti, kad reikia trumpesnio laiko, nes lapai minksti, arba ilgesnio, ziurekit pagal skoni.
Gaminame padaza - gerai isplakam du kiausinius su dviem saukstais miltu, pilam vienos arba puses citrinos sultis (priklausomai nuo kiekio), as visa laika naudojau mikseri, ir po truputi pilam karsta nuovira nuo balandeliu. Tada padaza pilam i puoda ir truputi pakaitinam, kol sutirstes, dedam druskos, ragaujam.
Ir galu gale valgom, mano vienas skaniausiu graikisku patiekalu
[quote=Shalimar,2009 11 18, 14:47]
Dolmadakia avgolemono, arba lietuviskai - Balandeliai vynuogiu lapuose su kiausiniu - citrinu padazu B
Shalimar labai domina graikų virtuvė.
Būčiau dėkinga Tau,jeigu prie progos parašytume graikiškos sriubos{kakavija] berots taip užrašiau receptuką.
Antras Graikiškas patiekalas mane domina graikiškų daržovių troškinukas{muoussaka}Nuoširdžiai dėkoju
Dolmadakia avgolemono, arba lietuviskai - Balandeliai vynuogiu lapuose su kiausiniu - citrinu padazu B
Shalimar labai domina graikų virtuvė.
Būčiau dėkinga Tau,jeigu prie progos parašytume graikiškos sriubos{kakavija] berots taip užrašiau receptuką.
Antras Graikiškas patiekalas mane domina graikiškų daržovių troškinukas{muoussaka}Nuoširdžiai dėkoju
QUOTE(Shalimar @ 2009 11 18, 14:47)
Dolmadakia avgolemono, arba lietuviskai - Balandeliai vynuogiu lapuose su kiausiniu - citrinu padazu
Nera LT vynuogiu lapu, tiesiog nebuna, nebet paciai juos vasara pasiruosti ir uzsaldyti. Bet kas is ju liks ? Ar kuri bandet tuos lapus kazkaip is anksto pasiruosti ilgesniam vartojimui? Jei taip, tai kaip?
BTW Maksimoj pirkau koncervuotus dolmadakius. Zinoma, jie be mesos, tik su ryziais, bet skonis nustebino, visa visai neblogai.
Moussakas receptas man rodos ankstesniuose puslpiuose yra.
QUOTE(regna @ 2009 11 18, 14:23)
Antras Graikiškas patiekalas mane domina graikiškų daržovių troškinukas{muoussaka}Nuoširdžiai dėkoju
Mousakas receptas yra šios temos pradžioje, ir tai ne troškinukas, o kaip apkepas
QUOTE(Liviko @ 2009 11 18, 14:32)
Nera LT vynuogiu lapu, tiesiog nebuna, nebet paciai juos vasara pasiruosti ir uzsaldyti. Bet kas is ju liks ?
Vynuogių lapų, koncervuotų, esu mačius ar ne toj pačioj Prismoj... bandysiu pažiūrėt dar kartą, bet diddžiausi šansai, kad jei bus, tai ten.