na siandien maciau per "Labas vakaras" kaip daryti tas spurgytes is mieliu pieno miltu, kur aliejuje kepti ir valgyti su medum ir sezamo seklomis. nu bet tai rode rode o kokie kiekiais ingridientu nepasake. ot tai receptas. Sitos spurgytes pats skaniausiasi patiekalas ant pusryciu stalo man buvo
gal kas zinot kaip jos vadinas ir kaip daryti.
O as is graikisku patriekalu knygos Kretoje nusirasiau viena neasakomo skanumo recepta "Jogurtinio pyrago" pati nedariau tik ten ragavau, dievisko skonio.
Jogurtinis pyragas.:
daugiau nieko neklauskit bu nieko nezinau, dar nekepiau, reiks kept
1,5 stiklines cukraus
1 uodukas sviesto ( kiek tas puodukas nezinau, jauciu daugiau nei 200 ml.)
2 puodukai miltu
1.5 puodukai jogurto
2 a.s. kepimo milteliu
2 a.s. citrinos sulciu
5 kiausiniai
1)Sviesta, cukru, kiausiniu trynius ir jogurta sumaisome.
2)Miltus, soda, citrinos sultys + po viena kiausinio baltyma imaisyti.
1) ir 2) gerai ismaisom ir kepam 1 val.
kai ten toki valgiau tai neapsakomo skonio, tik va nezinau jogurtas tiks skystas ar naudoti toki kaip Tzadziki.....
ir jis buvo man atrodo sulietas su skystu meduciu, bu toks slaias buvo. gal kas zinot su kuom jie ten apipila tuos pyragus.
QUOTE(Laurencija2 @ 2008 06 20, 14:25)
as dejau naturalu jogurta, parsiveztu prieskoniu ir vienos dienos rauginimo agurkiuku, valgiau vienoj kavinaitej kretojo, labai patiko
patiekiau, zinoma, kaip salotas, bet sveciai sulapnojo su duona ir cipsais
patiekiau, zinoma, kaip salotas, bet sveciai sulapnojo su duona ir cipsais
dabar vel atsirado 'Jogurtine grietine' 10 % Zemaitijos pieno Jau 2 kartus pirkau- salotoms, labai skanu. Tai tzadzikis geras turetu gautis... tik pamirsau, kaip daryt Agurka sviezia sutarkuoti ir nuspausti sultis? Sudeti i greitine, druskos, pipiru, citrinos sulciu? Aliejaus? cesnako? uzmirsau ...
QUOTE(zyliukas @ 2008 06 20, 19:29)
kai ten toki valgiau tai neapsakomo skonio, tik va nezinau jogurtas tiks skystas ar naudoti toki kaip Tzadziki.....
ir jis buvo man atrodo sulietas su skystu meduciu, bu toks slaias buvo. gal kas zinot su kuom jie ten apipila tuos pyragus.
ir jis buvo man atrodo sulietas su skystu meduciu, bu toks slaias buvo. gal kas zinot su kuom jie ten apipila tuos pyragus.
kai kalbama apie graikiškus receptus, tai visada turima omeny tą graikišką jogurtą, tirštą. Iš jo ir tadziki daromas.
O pyragus ar sausainius, tai arba su tirpintu medum apipila, arba su cukraus sirupu, priklausomai nuo recepto.
QUOTE(brashke77 @ 2008 06 20, 19:33)
dabar vel atsirado 'Jogurtine grietine' 10 % Zemaitijos pieno Jau 2 kartus pirkau- salotoms, labai skanu. Tai tzadzikis geras turetu gautis... tik pamirsau, kaip daryt Agurka sviezia sutarkuoti ir nuspausti sultis? Sudeti i greitine, druskos, pipiru, citrinos sulciu? Aliejaus? cesnako? uzmirsau ...
Tadzikiui sutarkuok agurką, leisk nuvarvėt sultim, tada sumaišai graikišką jogurtą, tuos agurkus, česnako, druskos, šlakelį citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus. Palaikom šaldytuve bent valandą, kad skoniai susimaišytų.
shaunumelis aciu!
Čia pagal kažkieno prašymą..
Loukoumάdes
30 g šviežių mielių
1 kg miltų
1 v.š. cukraus (tešla daroma nesaldi, nes po to tos spurgikės valgomos užpiltos medumi, taigi, saldumo pakanka)
Kambario temperatūros vandens
Daug aliejaus virimui
Medaus
Cinamono
Sezamo sėklų
Padarom tešlą iš maždaug 250 g miltų, mielių, cukraus ir vandens, tokio tirštumo, kad tešla galėtų iškilt. Uždengiam ir paliekam šiltoje vietoje, kol tešla padvigubėja. Tada sudedam likusius miltus ir pilam kiek reikia drungno vandens. Tada vėl paliekam pakilti, šįkart maždaug pusantros valandos.
Įkaitinam aliejų gilioje keptuvėje ar puode, ir naudodami šaukštą 'pasemiam' tešlos ir dedam į verdantį aliejų. Kepam kol spurgikės gražiai parunda, tada išimam ir dedam ant virtuvinių rankšluosčių, kad aliejus susigertų. Galiausiai, dedam spurgikes į lėkštę, užpilam pašildytu medum ir apibarstom sezamo sėklom ir cinamonu.
Skanaus
Atrodo loukoumάdes va taip:
(nuotrauka iš interneto, ne mano)
Loukoumάdes
30 g šviežių mielių
1 kg miltų
1 v.š. cukraus (tešla daroma nesaldi, nes po to tos spurgikės valgomos užpiltos medumi, taigi, saldumo pakanka)
Kambario temperatūros vandens
Daug aliejaus virimui
Medaus
Cinamono
Sezamo sėklų
Padarom tešlą iš maždaug 250 g miltų, mielių, cukraus ir vandens, tokio tirštumo, kad tešla galėtų iškilt. Uždengiam ir paliekam šiltoje vietoje, kol tešla padvigubėja. Tada sudedam likusius miltus ir pilam kiek reikia drungno vandens. Tada vėl paliekam pakilti, šįkart maždaug pusantros valandos.
Įkaitinam aliejų gilioje keptuvėje ar puode, ir naudodami šaukštą 'pasemiam' tešlos ir dedam į verdantį aliejų. Kepam kol spurgikės gražiai parunda, tada išimam ir dedam ant virtuvinių rankšluosčių, kad aliejus susigertų. Galiausiai, dedam spurgikes į lėkštę, užpilam pašildytu medum ir apibarstom sezamo sėklom ir cinamonu.
Skanaus
Atrodo loukoumάdes va taip:
(nuotrauka iš interneto, ne mano)
QUOTE(Šaltmėtė @ 2008 06 21, 13:02)
Čia pagal kažkieno prašymą..
Loukoumάdes
30 g šviežių mielių
1 kg miltų
1 v.š. cukraus (tešla daroma nesaldi, nes po to tos spurgikės valgomos užpiltos medumi, taigi, saldumo pakanka)
Kambario temperatūros vandens
Daug aliejaus virimui
Medaus
Cinamono
Sezamo sėklų
Padarom tešlą iš maždaug 250 g miltų, mielių, cukraus ir vandens, tokio tirštumo, kad tešla galėtų iškilt. Uždengiam ir paliekam šiltoje vietoje, kol tešla padvigubėja. Tada sudedam likusius miltus ir pilam kiek reikia drungno vandens. Tada vėl paliekam pakilti, šįkart maždaug pusantros valandos.
Įkaitinam aliejų gilioje keptuvėje ar puode, ir naudodami šaukštą 'pasemiam' tešlos ir dedam į verdantį aliejų. Kepam kol spurgikės gražiai parunda, tada išimam ir dedam ant virtuvinių rankšluosčių, kad aliejus susigertų. Galiausiai, dedam spurgikes į lėkštę, užpilam pašildytu medum ir apibarstom sezamo sėklom ir cinamonu.
Skanaus
Atrodo loukoumάdes va taip:
(nuotrauka iš interneto, ne mano)
Loukoumάdes
30 g šviežių mielių
1 kg miltų
1 v.š. cukraus (tešla daroma nesaldi, nes po to tos spurgikės valgomos užpiltos medumi, taigi, saldumo pakanka)
Kambario temperatūros vandens
Daug aliejaus virimui
Medaus
Cinamono
Sezamo sėklų
Padarom tešlą iš maždaug 250 g miltų, mielių, cukraus ir vandens, tokio tirštumo, kad tešla galėtų iškilt. Uždengiam ir paliekam šiltoje vietoje, kol tešla padvigubėja. Tada sudedam likusius miltus ir pilam kiek reikia drungno vandens. Tada vėl paliekam pakilti, šįkart maždaug pusantros valandos.
Įkaitinam aliejų gilioje keptuvėje ar puode, ir naudodami šaukštą 'pasemiam' tešlos ir dedam į verdantį aliejų. Kepam kol spurgikės gražiai parunda, tada išimam ir dedam ant virtuvinių rankšluosčių, kad aliejus susigertų. Galiausiai, dedam spurgikes į lėkštę, užpilam pašildytu medum ir apibarstom sezamo sėklom ir cinamonu.
Skanaus
Atrodo loukoumάdes va taip:
(nuotrauka iš interneto, ne mano)
ale sitiek miltu ???????????? per tv kai rode tai piena dejo vietoj vandens.
QUOTE(zyliukas @ 2008 06 21, 19:48)
ale sitiek miltu ???????????? per tv kai rode tai piena dejo vietoj vandens.
yra keletas šitų spurgyčių variantų skirtingai pagal vietoves. Kai kur deda pieną, kai kur ir kiaušinius. Bet šitas receptas yra labiausiai paplitęs.
O miltus gali mažint, tiesiog mažiau gausis tada, atitinkamai mažink ir mieles tada.
Graikų receptai šiaip visada labai didelėm proporcijom būna... jie nesismulkina..
QUOTE(Šaltmėtė @ 2008 06 21, 22:03)
yra keletas šitų spurgyčių variantų skirtingai pagal vietoves. Kai kur deda pieną, kai kur ir kiaušinius. Bet šitas receptas yra labiausiai paplitęs.
O miltus gali mažint, tiesiog mažiau gausis tada, atitinkamai mažink ir mieles tada.
Graikų receptai šiaip visada labai didelėm proporcijom būna... jie nesismulkina..
O miltus gali mažint, tiesiog mažiau gausis tada, atitinkamai mažink ir mieles tada.
Graikų receptai šiaip visada labai didelėm proporcijom būna... jie nesismulkina..
o vandens ar miltu, tai pilt is akies, kad tesla tokia butu gan skysta?
kaip cia is akies nepadauginus to vandens?
QUOTE(zyliukas @ 2008 06 23, 21:15)
o vandens ar miltu, tai pilt is akies, kad tesla tokia butu gan skysta?
kaip cia is akies nepadauginus to vandens?
kaip cia is akies nepadauginus to vandens?
na, pilk tiek, kaip normaliai mielinei tešlai, kad tešla galėtų pakilt.. o po to, kai jau pakils, tai dadėk miltų šiek tiek, kad ji normaliai kabintųsi su šaukštu ir nebėgtų iš jo...
sunku man paaiškint, kai aš pati niekada nieko pagal tikslias proporcijas nedarau..
as visada piena tik pilu .liuks gaunasi!
Na jūs moteriškės ir pavarot su tai graikiška viertuve. Šiandien ryte labai užsimaniau ko nors neįprasto. Ir radau šią tema. Tai net nežinau nuo ko pradėti gaminti valgį. Teik visko įdomaus prisiskaičiau Džiaugiuosi, kad yra tokių puikių žmonių ir tokiais puikiais kulinariniais gabumais
O kaip būtų galima gauti graikiškų prieskonių Lietuvoje? Gal kas siunčiatės? Pernai Kretoj tokių jėginių nusipirkau, bet per mažai Net nepagalvojau, kad bus tokie skanūs.
Šaltmėte, gal galėtum padėti atgaminti vieną patiekalą irgi "kretišką"..
Pavadinimo tai tikrai nepasakysiu, nes nelabai atsimenu, bet ten buvo toks troškinys : kiaulienos kubeliai tokie nemaži, ketvirčiais pjaustytas svogūnai, atrodo pomidorai ir kažkokios įdomios žalios daržovės, kurių niekur daugiau nemačiau..tokie žali daiktai išvaizda panašūs į aštrųjį pipirą tik šešiakampis.
Šaltmėte, gal galėtum padėti atgaminti vieną patiekalą irgi "kretišką"..
Pavadinimo tai tikrai nepasakysiu, nes nelabai atsimenu, bet ten buvo toks troškinys : kiaulienos kubeliai tokie nemaži, ketvirčiais pjaustytas svogūnai, atrodo pomidorai ir kažkokios įdomios žalios daržovės, kurių niekur daugiau nemačiau..tokie žali daiktai išvaizda panašūs į aštrųjį pipirą tik šešiakampis.