Įkraunama...
Įkraunama...

Graikiška virtuvė

Graikai Naujųjų metų dieną, t.y. sausio 1-ąją, renkasi visa šiema kartu bendriems pietums, po kurių valgomas pyragas - Vasilopita. Jį pjausto ir dalina šeimos galva. Pyrago svarbiausias elementas - jame įkepta moneta, ir tikima, kad ją suradęs bus laimingas visus metus. ax.gif Taigi:

Graikiškas Naujametinis pyragas - Vasilopita

Apie 340 ml. alyvuogių aliejaus
450 gr cukraus (aš dėjau šiek tiek mažiau, nes labai jau saldus būtų buvęs)
6 kiaušiniai
0,5 a. š. vanilės ekstrakto arba 50 ml brendžio
2 apelsinų tarkuota žievelė ir sultys
110ml pieno
1 a.š. kepimo miltelių
0,5 kg miltų

(pagal šiuos kiekius gaunasi toks tikrai nemažas pyragas visai šeimynai.. taigi norint mažesnio, reiktų viską dalint per pusę)

Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
Sumaišyti alyvuogių aliejų ir cukrų, tada po vieną dėti kiaušinio trynius, brendį ar vanilę, apelsino žievelę, sultis, pieną, kepimo miltelius ir miltus, ir paskučiausia iki standumo išplaktus kiaušinių baltymus. Viską gerai išmaišyti, būtinai įdėti monetą ir tada tešlą perkelti į didelę kepimo formą.
Kepti apie valandą nedarinėjant orkaitės durelių, bent jau per pirmąsias 40 min.

Skanaus 4u.gif

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Šaltmėtė: 01 sausio 2008 - 15:54
Geriau veliau, nei niekada ax.gif - traukiu i dienos sviesa pagaliau stalciaus gilumoje atkapstyta drauges turkes uzrashyta baklavos teslos receptelio varianta. Del tzatziki: bent jau kaip man pasakojo, jis, t.y. "padazas" Turkijoj geriamas karstomis vasaromis, labai gaivina etc. As ji patiekiu kaip gaivias salotytes (stambiau supjaustau agurkus ir uzverciu gausiau jogurto)

Baklava

puse stiklines nat. jogurto
puse stiklines pieno
puse stiklines aliejaus

saukstas sviesto/margarino
1 kiausinis
truputeli daugiau nei puse stiklines cukraus
Sumaishyti jogurta, piena, margarina. viska atsargiai ismaishyti ir sudeti likusius produktus. Deti miltus (is akies). Sakoma, kad tesla turi buti ausies spenelio minkstumo. biggrin.gif Ja padalini i 7 arba 10 daliu. Kiekviena dali padalinti i mazus gumuliukus, juos kocioti, veliau tuos apskritimukus sudeti i viena dideli apskritima ir vel kocioti, kad krastai gerai suliptu ir kloti i skarda.
Sirupui dideliai skardai naudoti puse kg cukraus su mazdaug puse litro vandens.

Kepiau du kartus, visi laizesi pirstelius, tik dariau ne 10, o 7 sluoksnius, nes pabodo kocioti. (Ir nepalikit teslos kitai dienai ar velesniam laikui, nes praranda elastinguma).
Beje, kad nepriliptu kociojant, mano drauge vartodavo kazka panasaus i kvieciu krakmola ar kazkoki dyva. Labai panasu i pudra ar paprasta krakmola. Gal zinot apie ka as sneku? (Nes labai noriu su ta "pudra" tradicinio turkishko pieno gerimelio pasigaminti)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo po_stalu: 13 sausio 2008 - 03:47
QUOTE(Šaltmėtė @ 2007 09 21, 21:10)
manau, kad žinau kame problema buvo : prieš dėdama apepinti baklažanus neįkaitinai aliejaus iki reikiamos temperatūros, dėl to ir sugėrė jo daug...  tas pats būna ir su bulvėm, jei neįkaitini aliejaus pakankamai mirksiukas.gif

Aš dar kartą apie baklažanus. Kai juos kepu, labai gailiu aliejaus, nes sugeria viską, kiek keptuvėje būna. Tai kaip daryti - kepinti dideliame kiekyje gerai įkaitinto aliejaus? mastau.gif

Perskaičiau temą (bet gal neįsiskaičiau į receptus), kad graikai ne tiek daug česnako naudoja. Tiesiog įdomu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(po_stalu @ 2008 01 13, 03:36)
Geriau veliau, nei niekada  ax.gif - traukiu i dienos sviesa pagaliau stalciaus gilumoje atkapstyta drauges turkes uzrashyta baklavos teslos receptelio varianta. Del tzatziki: bent jau kaip man pasakojo, jis, t.y. "padazas" Turkijoj geriamas karstomis vasaromis, labai gaivina etc. As ji patiekiu kaip gaivias salotytes (stambiau supjaustau agurkus ir uzverciu gausiau jogurto)

Baklava

puse stiklines nat. jogurto
puse stiklines pieno
puse stiklines aliejaus

saukstas sviesto/margarino
1 kiausinis
truputeli daugiau nei puse stiklines cukraus
Sumaishyti jogurta, piena, margarina. viska atsargiai ismaishyti ir sudeti likusius produktus. Deti miltus (is akies). Sakoma, kad tesla turi buti ausies spenelio minkstumo. biggrin.gif  Ja padalini i 7 arba 10 daliu. Kiekviena dali padalinti i mazus gumuliukus, juos kocioti, veliau tuos apskritimukus sudeti i viena dideli apskritima ir vel kocioti, kad krastai gerai suliptu ir kloti i skarda.
Sirupui dideliai skardai naudoti puse kg cukraus su mazdaug puse litro vandens.

Kepiau du kartus, visi laizesi pirstelius, tik dariau ne 10, o 7 sluoksnius, nes pabodo kocioti. (Ir nepalikit teslos kitai dienai ar velesniam laikui, nes praranda elastinguma).
Beje, kad nepriliptu kociojant, mano drauge vartodavo kazka panasaus i kvieciu krakmola ar kazkoki dyva. Labai panasu i pudra ar paprasta krakmola. Gal zinot apie ka as sneku? (Nes labai noriu su ta "pudra" tradicinio turkishko pieno gerimelio pasigaminti)

Po_stalu, neturiu nieko prieš turkus, bet čia graikiško maisto tema mirksiukas.gif ir nesvarbu, kad nemažai patiekalų abiejose šalyse yra labai panašūs, su tam tikrom variacijom tiktai... tai geriau būtų, kad turkiškus receptus ir skelbtum turkiško maisto temoje... mirksiukas.gif ax.gif
o dėl baklavos, tai jei tavo receptas yra tiktai tešlos, tai ok.. o jei tai visa baklava, tavo nuomone, tai tada tai bet kas, bet tikrai ne baklava schmoll.gif nes baklavos esmė yra meduje, riešutuose ir žinoma sluoksniuotoje tešloje, kuri daroma iš vandens ir miltų, be jokių ten jogurtų ir pieno.. schmoll.gif

QUOTE(BElge @ 2008 01 13, 03:37)
Aš dar kartą apie baklažanus. Kai juos kepu, labai gailiu aliejaus, nes sugeria viską, kiek keptuvėje būna. Tai kaip daryti - kepinti dideliame kiekyje gerai įkaitinto aliejaus?  mastau.gif

Perskaičiau temą (bet gal neįsiskaičiau į receptus), kad graikai ne tiek daug česnako naudoja. Tiesiog įdomu smile.gif

Dėl baklažanų: juos, kip ir bulves, reikia kepti tokiame kiekyje aliejaus, kad jie būtų pilnai apsemti, ir prieš dedant įsitikinti, kad aliejus įkaitęs iki reikiamos temperatūros, t.y. prieš dedant pabandyk įkišt gabaliuką baklažano į aliejų, kuris turėtų pradėt čirkšti. O iškepus dėti ant virtuvinio popieriaus, kad nugertų aliejų (šiaip čia priklauso kokiam tiksliui baklažanus kepi).
O dėl česnako, tai graikai jo naudoja nemažai, bet tik kaip švelnų prieskonį, t.y. kad per daug jo maiste nejauti. Ir jei tai buvo tavo klausimas, tai manau, kad naudoja gerokai mažiau nei italai mirksiukas.gif biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Šaltmėtė @ 2008 01 13, 15:45)
Ir jei tai buvo tavo klausimas, tai manau, kad naudoja gerokai mažiau nei italai mirksiukas.gif  biggrin.gif

mirksiukas.gif atrodo, kad mano mintis skaitai biggrin.gif
Aciu uz patarimus smile.gif
Atsakyti
Sveikutes,
buvau anadien graiku rstorane ir ten valgem labai gardzias uzkandeles: surio kepto ir pan, mesos patiekalus, sakau gal kas zinote receptu kokiu graikisku patiekalu ir norit pasidalinti, parasykit , idomu smile.gif o gal kas mokat ar zinot kaip ir is ko kepama griakiska duona , skani tikrai biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo monagg: 28 sausio 2008 - 11:33
Nagi nagi, kodel nieks cia neraso? g.gif
Man irgi idomu.
Atsakyti
QUOTE(Sirana @ 2008 02 05, 18:43)
Nagi nagi, kodel nieks cia neraso? g.gif
Man irgi idomu.

o ką apie graikišką virtuvę norėtum sužinoti?

dabar, kai pasninkas prasidėjo, graikiškas (gal tiksliau būtent kretietiškas) maistas bus labai tinkamas, nes mėsos jie vartoja nedaug... o vat kruopų ir daržovių labai daug.. thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Šaltmėtė @ 2008 02 06, 15:30)
o ką apie graikišką virtuvę norėtum sužinoti?

smile.gif Aciu, jau nemazai suzinojau, kai radau sita tema - monagg buvo sukurus nauja tema apie graiku valgius, ir ji tuscia buvo... Moderatoriai sujunge. mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sirana: 12 vasario 2008 - 09:11
Kokia sauni tema 4u.gif

Graiku restorane ragavau troskintus spinatus su lygtais jogurto/surio padazu.
Gal kas zinote, kaip pasigaminti panasu patiekala?
Atsakyti
O gal zinote, kaip pagaminti skanu ravani? ax.gif
Atsakyti
QUOTE(blackkiss @ 2006 08 10, 15:48)
o kokiu uzpilu,jei ne paslaptis? smile.gif
Papildyta:

nea, musu jogurtas netinka,nes graikijoj jie visiskai kitokie...tada reiketu bandyt gal labai liesa grietine. anksciau buvo jogurtine,tai super tiko,bet pastaruoju metu jos nebesimato parduotuvese unsure.gif

as dejau naturalu jogurta, parsiveztu prieskoniu ir vienos dienos rauginimo agurkiuku, valgiau vienoj kavinaitej kretojo, labai patiko
patiekiau, zinoma, kaip salotas, bet sveciai sulapnojo su duona ir cipsais biggrin.gif
Atsakyti