Įkraunama...
Įkraunama...

Blynai: mieliniai, miltiniai...

QUOTE(alexxandra @ 2007 01 24, 22:33)
Internete radau V. Sako straipsnį apie blynus, o labiausiai susidomėjimą sukėlė Kretingos grafų Tiškevičių blyneliai, kuriuos labai mėgo rūmų damos

Kretingos grafų Tiškevičių blyneliai
Mėgstančios šeimininkauti ir namiškius, ir svečius galėtų nustebinti fantastiško grožio ir gardumo blyneliais. Receptas užrašytas 1882 metais Kretingos grafų Juozapo ir Sofijos Tiškevičių rūmuose. Šiuos blynelius kepti pradėjo grafų virėjas žemaitis Aleksandras Jonuškis iš Kretingos, arba, kaip jį maloniai vadino grafai – Olis. Grafienė Sofija ir jos dukros Elena Klotilda, Sofija ir Marija tuos blynelius galėdavo valgyti beveik kiekvieną dieną ir jie joms neatsibosdavę, o apie svečius tai ir kalbėti nereikia.

Daug kas mėgino sužinoti šių blynelių receptą. Olis, suprantama, blynelių gamybos būdą papasakodavo, bet, kaip ir kiekvienas geras kulinaras, kai ką nutylėdavo ir tik vienam, t. y. mano proseneliui bajorui P. Sakavičiui-Sakui, rinkusiam Lietuvos didikų ir bajorų valgių receptus, leido užrašyti visas šias paslaptis.

Dabar, kai Lietuvoje vyksta kulinarinis chaosas ir kičas, prasto „greitmaisčio“ (picų, „makdonaldų“ valgyklų) aršus brovimasis į lietuvių skrandžius ir kišenes, pats laikas atskleisti Lietuvos senovės kulinarų paslaptis ir parodyti pasauliui kas yra kas.

Kad blyneliai gautųsi tokie, kokie būdavo patiekiami Kretingos grafams Tiškevičiams, ruošiant lietinių blendinį, pirmiausiai reikia kvietinius miltus išsijoti ir plikyti karštu pienu arba karštu skysčiu (ne miltai pilami į skystį, bet skystis į miltus) bei nepamiršti į blendinį šliūkštelti šlakelį ratafijos. Kas tai per dalykas dabar neaiškinsiu, nes tam reikalingas atskiras straipsnis, bet Jūs vietoje ratafijos sėkmingai galite naudoti bet kokį uogų arba vaisių likerį. Suprantama, geram blendiniui reikia druskytės kruopelės, na, o dedant kiaušinius, būtinai trynius ištrinti su cukrumi iki baltumo, baltymus suplakti iki kietumo ir vėliausiai įmaišyti į blendinį...

Kodėl grafienei ir grafaitėmis Olio blyneliai neatsibosdavę, vėl tik jis vienas apie tai žinojo: vietoje vandens pildavo apelsinų, kriaušių, obuolių, aviečių, braškių, žemuogių, baltųjų serbentų sulčių, beržų arba klevų sulos, kitą kartą ir saldžios giros arba įtarkuodavo apelsinų ar citrinų cedros (tik geltonos odelės).

Taip gaminant, lietiniai išeina plonyčiai, mezginiuoti su skylutėmis. Olis šiuos lietinus iš abiejų pusių paskrudindavo lydytame svieste, paskui sulenkdavo keturlinkai, kad gautųsi trikampiai, tačiau į juos nedėdavo jokio įdaro, kaip nuo seno Lietuvoje būdavo priimta. Į keptuvę įdėdavo truputėlį lydyto sviesto, įpildavo to skysčio, kurį naudodavo blendiniui gaminti, sudėdavo blynelius ir dar gerai juos pakaitindavo, kad net suputotų. Tokius karštus, mezginiuotus ir putotus patiekdavo stalan.

Prie šių blynelių būdavo duodama mėtų su pavasariniu (pirmuoju) sodų medumi. Ne ne ne, jokiu būdu ne šiltnaminių mėtų, kačių mėgiamų melisų, o tiktai tikrų tikriausių paežeriais, pakūdriais, paraviais augusių Žemaitijos laukinių mėtų. Kai būdavo pradedama pilstyti ši pasakiškai gaivi ir aromatinga arbata, kurios spalva primindavo brangųjį smaragdą, mėtomis pakvipdavo visos Kretingos rūmų menės. Ir nors grafienė dažniausiai mėgdavo su savo mergaitėmis ir svečiais Olio keptais blyneliais mėgautis garsiojoje oranžerijoje, visokiausių egzotinių augalų apsuptyje, žemaitiškų mėtų aromatas, lyg senovės karžygys įsiverždavo į lepius, salsvus egzotinius aromatus, juos dar labiau sujaudindamas ir paryškindamas...

O čia galite paskaityti visą straipsnį



mmmmm.... as jau noriu mezginiuotu blyneliu ir metu arbatytes... bet itariu, net ir labai besistengiant nebeiseitu tie mezginiuoti blyneliai. Mano mama pasakoja, kad net jos vaikystes kitokie blynai budavo, kai kazkaip juos isigudrindavo mociute senam peciuj kept. Ech... mirksiukas.gif
Papildyta:
gal nepastebėjau, bet lyg ir neradau tokio "egzotiško" įdaro tongue.gif mano mama jį gamina iš plaučių. Niu, kai parsiveža mėsytės, o kartu ir subproduktų iš kaimo, tai ji ir plaučius sunaudoja. Juos išverda, paskui sumala, pakepina daug svogūniuko, sudeda tuos maltus virtus plaučius, pagal skonį druskytes, gerai pipirų, kitokių prieskonių. Man tai pasaka smile.gif brolis kai pirmą kartą valgė, pagalvojo, kad su grybų įdaru blynus valgo biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Prila @ 2007 02 04, 00:31)
Isbandziau net keleta sioje temoje pasiulytu čirvynių blynų receptu, bet man jie nepatiko...  schmoll.gif  Gaunasi "guminiai", netraskūs. Gal mano keptuve netikusi, gal per stori gaunasi  g.gif  Kazkokie beskoniai ir gana  doh.gif

Aš čirvinius kepu iš to kas yra šaldytuve. Kad ir vakar grietinės galiojimas žiūriu baigias , grietinėlės ir, tai sudėjau viską (miltus, kiaušinius, aliejaus, kepimo milt. vanilino) dar kokoso drožlių įpyliau . Iškepė skanūs blyniukai blush2.gif , man kiekvieną kartą vis kitokie gaunasi, nes konkretaus recepto neturiu. O kai kepu pagal kitus tai vat ir gaunasi guminiai visokie. Todėl pati tam kartui susikuriu receptėlį ir viskas thumbup.gif , o ir kaltint nėra ko jeikas ne taip doh.gif .
Atsakyti
Planuoju vakare išsikepti lietinių su varške. Ale, paskui kiekvieną apkept tai tyngiu blush2.gif Galvoju sudėt į skardą ir kišt į orkaitę. Tipo bus, orkaitėj užkepti blyneliai lotuliukas.gif Tik iškilo klausimas, gal juos kuom nors aptept pvz. grietine ar kokiu kiaušinio grietinės plakiniu apipilt. Tiesiog neįsivaizduoju kaip tai turėtų atrodyt. Gal kas taip darot ir galit patart ax.gif
Atsakyti
Pabarstyk džiūvėsėliais, cukrumi, cinamonu ir apdėk mažais sviesto gabaliukais. Svarbiausia, kad viršus gerai paskrustų, tada bus labao skanu! mirksiukas.gif
Atsakyti
labai skanus bananiniai blyneliai
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo RamuteS: 12 vasario 2007 - 19:10
Maciau kazkas rase, kad kepa lietinukus su bananu ax.gif . As irgi taip darau, tik dar noriu pridet, kad dar islydau sokolada ir paskiau lieju ant jau iskeptu blyneliu lydyta sokolada, jogurta ir dar galima kokios tai uogienes (mano vyrui labiausiai patinka su saldytomis trintomis braskemis thumbup.gif ).... mmmmmmmm...... essen.gif
Atsakyti
Ar imanoma padaryti mielinius blynelius su mieliu milteliais? Jei taip, tai kaip juos gaminti? 4u.gif
Atsakyti
Panos,HELP!!!! help.gif
Pirma karta darau mielinius blynus.Dariau pagal Sonatinos recepta.Tik stai ka padariau negerai :sudejau visus ingridientus (mieles,cukru,kiausinius ,miltus ir t.t.) i viena kruva,ir TIK TADA viska mikseriu ismaisiau.Tesla gavosi net nzn kaip ta konsistencija pavadinti doh.gif,na tokia tasi.Bet turbut ir neturi buti ji skysta ,ar ne blink.gif ?AR ISEIS MANO BLYNAI?! cray.gif cry.gif
Atsakyti
Aš darau labai paprastai, mano mama, močiutė taip darydavo. Imu 25 g.- ketvirtį mielių pakelio, įdedu į puodelį, užpilu 2 šaukštelius cukraus, ir dedu tą puodelį į bliūdelį su pokarščiu vandeniu, maišau, kol mielės pakyla. Tada mieles pilu į 0,5 litro šilto, bet nekaršto pieno, gal apie 35 laipsnius kad būtų, bet aš tai pirštą įkišus pažiūriu, turi būti toks nekarštas blush2.gif Tada įdedu 1-2 išplaktus kiaušinius, išmirkintų razinų didelę saują, šaukštą cukraus, ant galo peilio druskos, miltų tiek, kad būtų kaip grietinės tirštumo tešla. Viską sumaišaau, tada dubenį su tešla dedu į didesnį dubenį su karštu- maždaug 40 laipsnių vandeniu, uždengiu, o ant viršaus dar storą rankšluostį, kad šiluma laikytųsi. Kai tešla lipti ima per kraštus biggrin.gif , kepu aliejuje, nedidelius blynelius, o jie išsipučia, kai spurgos gaunas. Apibarstau iš kepusius miltiniu cukrumi. Man gaunasi thumbup.gif
Atsakyti
As kepiau ''jogurtinius'' ir dar tokiu skaniu blynu nesu iskepusi thumbup.gif
tik naudojau geriama jogurta ''smilgele'', nezinau kaip su normaliu jogurtu gautusi

SONATINA - kazkas stebuklingo... 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(auroryte @ 2007 02 20, 15:08)
Aš darau labai paprastai, mano mama, močiutė taip darydavo. Imu 25 g.- ketvirtį mielių pakelio, įdedu į puodelį, užpilu 2 šaukštelius cukraus, ir dedu tą puodelį į bliūdelį su pokarščiu vandeniu, maišau, kol mielės pakyla. Tada mieles pilu į 0,5 litro šilto, bet nekaršto pieno, gal apie 35 laipsnius kad būtų, bet aš tai pirštą įkišus pažiūriu, turi būti toks nekarštas blush2.gif Tada įdedu 1-2 išplaktus kiaušinius, išmirkintų razinų didelę saują, šaukštą cukraus, ant galo peilio druskos, miltų tiek, kad būtų kaip grietinės tirštumo tešla. Viską sumaišaau, tada dubenį su tešla dedu į didesnį dubenį su karštu- maždaug 40 laipsnių vandeniu, uždengiu, o ant viršaus dar storą rankšluostį, kad šiluma laikytųsi. Kai tešla lipti ima per kraštus biggrin.gif , kepu aliejuje, nedidelius blynelius, o jie išsipučia, kai spurgos gaunas. Apibarstau iš kepusius miltiniu cukrumi. Man gaunasi  thumbup.gif


Ką tik ragavom blynukų pagal aurotytes receptą - thumbup.gif . Labai skanūs, pavyko puikiai. Ačiū
Atsakyti
o as kepupaprastus blynus su alum(imaisau puse skarbonkes mirksiukas.gif ),o dar siandien ir obuoliu pritarkavau priedu thumbup.gif
Atsakyti