Įkraunama...
Įkraunama...

Vyšnios, trešnės

Sveikos šeimyninkės 4u.gif
Mums atvežė iš kaimo labai daug vyšnių - visą dėžę doh.gif Iš pradžių galvojom kad jas suvalgysim kas vakarą po truputį, bet kadangi jos vis tiek yra rūgščios tai po 10 uogų sutraukia visą burną ir kitą vietą tongue.gif
Reikia kažką daryti su jom... g.gif
Ar galima pvž jas užšaldyti žiemai? Su kauliukais ar be?
Arba kaip virti uogienę ar kompotą?
Žinokit gyvenime neteko virti jokių uogienių ar kompotų todėl neturiu žalio supratimo kaip tai daroma blush2.gif
Būsiu labai dėkinga už visus patarimus flirt.gif
Atsakyti
Kai turėdavau labai daug vyšnių, tai darydavau kompotų, virdavau uogienę ir dar sulčių pasidarydavau. Tikrai iš vyšnių viskas labai skanu thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Karmen @ 2006 07 29, 22:19)
Sveikos šeimyninkės  4u.gif
Mums atvežė iš kaimo labai daug vyšnių - visą dėžę  doh.gif Iš pradžių galvojom kad jas suvalgysim kas vakarą po truputį, bet kadangi jos vis tiek yra rūgščios tai po 10 uogų sutraukia visą burną ir kitą vietą  tongue.gif
Reikia kažką daryti su jom...  g.gif
Ar galima pvž jas užšaldyti žiemai? Su kauliukais ar be?
Arba kaip virti uogienę ar kompotą?
Žinokit gyvenime neteko virti jokių uogienių ar kompotų todėl neturiu žalio supratimo kaip tai daroma blush2.gif
Būsiu labai dėkinga už visus patarimus flirt.gif

As viriau uogiene: 1kg vysniu 1 kg cukraus, vysnias uzpilti cukrumi ir duoti pastoveti, kol jos isleis sultis ir virti uogiene. Dar as nugraibau putas ax.gif
Atsakyti
QUOTE(allegro @ 2006 07 31, 07:07)
Kai turėdavau labai daug vyšnių, tai darydavau kompotų, virdavau uogienę ir dar sulčių pasidarydavau. Tikrai iš vyšnių viskas labai skanu thumbup.gif

Alia kad skanu tai ir aš žinau lotuliukas.gif bet gal galėtum detaliau parašyti pvž kaip virti kompotą? ačiū 4u.gif

QUOTE(valiute @ 2006 07 31, 09:41)
As viriau uogiene: 1kg vysniu 1 kg cukraus, vysnias uzpilti cukrumi ir duoti pastoveti, kol jos isleis sultis ir virti uogiene. Dar as nugraibau putas ax.gif

O kiek laiko virti?
mačiau parduotuvėj yra pirkti kažkoks tai Zelfix - 1kg uogu reikia tik 0,5 kg cukraus ir to Zelfix pakelio ir virti reikia tik 3 min ir gaunasi toks a la dzemas, nebandėt?
man atrodo kad 0,5kg cukraus ant 1 kg vyšnių gali būti mažoka, nes visgi vyšnios rūgštokos unsure.gif
Atsakyti
Drąsiai gali užšaldyti- tiek su kauliukais, tiek be mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Hestija @ 2006 07 31, 16:29)
Drąsiai gali užšaldyti- tiek su kauliukais, tiek be mirksiukas.gif

Tiesa gi parduotuvėj būna pirkti šaldytų vyšnių, tik nepamenu ar jos su kaulais ar be unsure.gif
Nu bet užšaldymo minties mes jau atsisakėm, nes gi jos rūgščios tai jeigu dabar negalim vienų valgyt, tai atšildžius bus tas pats - nepasaldės gi nuo užšaldymo doh.gif
Atsakyti
Iš užšaldytų vyšnių žiemą galėsit virti kompotus ar kisielių. Cukraus dėsit pagal skonį. Labai skanus kompotas ar kisielius bus.
iš vyšnių galima išimti kauliukus, uogas sumaišyti su trupučiu cukraus ir užšaldyti. Atšildžius jos bus kaip šviežios.
Vyšnių kompotas žiemai (paprasčiausias): į stiklainius (1l ar 3l talpos) pridėti vyšnių (daugiau negu pusę paimto stiklainio). Užvirinti sirupą: 3l vandens imti 1kg cukraus. kai sirupas užverda, verdančiu sirupu užpilti siklainiuose sudėtas uogas ir stiklainius uždaryti metaliniais dangteliais. Stiklainius apversti ir palikti kol atvės (taip dezinfekuojasi dangtelis). Atvėsusius išnešti į rūsį arba ten, kur laikysite atsargas žiemai.
Vyšnių uogienė be kauliukų: iš uogų išimti kauliukus (aš naudoju paprastą plaukų segtuką arba vadinamą "grafkę"). Uogas be kauliukų sumaišyti su cukrumi tokiu santykiu: 1kg uogų- 0,5kg cukraus, išmaišyti kol cukrus ištirps ir virti 20 min. nuo užvirimo pastoviai graibant putas. Išvirtą uogienę supilstyti į stiklainius ir sandariai uždaryti. Aš visas uogienes uždarau metaliniais dangteliais, nes pas mus rūsys nėra labai vėsus. Taip uogienės laikosi kuo puikiausiai.
Sėkmės ruošiant atsargas žiemai.
Atsakyti
Jei nori isimti kauliukus is uogyciu, tai "Senukuose" nusipirk toki aparciuka, kainuoja apie 20lt-30lt. Tikrai geras daigtas, nepalyginti su visokioms "grafkemis" ir pan. Mes su vyru lengtyniavome kuris greiciau darines. Jis su aparciuku, o as rankiniu budu, tai jis darbavosi maziausiai 6 kartus greiciau nei as smile.gif)) todel buvo nuspresta, kad as busiu pagalbinis darbuotojas, o jis darines, nes mano darbas rankiniu budu neefektyvus smile.gif)))
Atsakyti
QUOTE(Karmen @ 2006 07 31, 15:56)
O kiek laiko virti?
mačiau parduotuvėj yra pirkti kažkoks tai Zelfix - 1kg uogu reikia tik 0,5 kg cukraus ir to Zelfix pakelio ir virti reikia tik 3 min ir gaunasi toks a la dzemas, nebandėt?
man atrodo kad 0,5kg cukraus ant 1 kg vyšnių gali būti mažoka, nes visgi vyšnios rūgštokos unsure.gif

As viriau apie 30min. norint gauti tirstesne uogiene galima ilgiau pavirti. Cukraus pakaitalu nenaudoju, nes ir taip daug chemijos prisivalgom su kitais maisto produktais ax.gif
As taip pat susaldziau vysnias be kauliuku. As jas dazniausiai naudoju pyragu idarui thumbup.gif ypac kepant biskvita
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo valiute: 01 rugpjūčio 2006 - 09:15

Jo,šiemet vyšnių,slyvų metai.Aš jau sutvarkiau gal kokius 6-7 kibirus.Sūnus du kibirus pardavė.Ir dar giminėms išdalinome,nebesuskaičiuoju. doh.gif doh.gif
O kompotus,reikia du kartus užpilti.Vieną kartą užpili,palaikai,kelis kartus,tada vėl nupyli,užvirini ir dar kartą užpyli ir užsuki dangtelius. thumbup.gif
O virta uogienė puikiai stovi rūsyje ir užsukta užsukamais dangteliais. thumbup.gif
O glaiudome kauliukus jau keli metai su tuo aparačiuku.Nareikia kartais dar pertikrinti ar tikrai nepapuolė kauliukų netyčia vienas kitas.mano devynmetė dukra puikiai išglaiudo su aparatėliu,kol būnu darbe,belieka tik uogienę išvirti.Nebežinau kur dėti vyšnias,tai vakar daviau mamai padaryti vyno vyšnių,mes tai nemokame.O dar kiek liko uogų ant medžių. doh.gif doh.gif doh.gif Jaučiu reikės suvaryti viską į vyną.Pas mus sodyboje,kaip senais laikais visa sodyba apsodinta vyšniomis.Tai mes retkarčiais jas tik praretiname ir viskas. thumbup.gif
Atsakyti
Naudoju as ta chemija, Zel-fix, manau, kad nei kiek daugiau bedos nepriduoda, nei cukrus, neissivaizduoju, kam i uogiene, kuria verdi reikia tokio kiekio cukraus 1 prie 1. Ir dar viena patarima duosiu toms, kurioms nelabai norisi leisti laiko su ziogeliu ar aparaciuku prie vysniu. As nuplautas uogas pora kartu su kiauraindziu panardinu sekundei i verdanti vandeni, tada suberiu i sena dienine uzuolaida(reiketu retokos) ir kaip cepelinu tarkius isspaudziu rankomis, uzuolaidoje lieka tik kauliukai ir tada suberiu Zel-fiks, cukru ir paverdu 5 min. Gaunasi puikus dzemas. Greita ir skanu. Kas megsta saldziai, gali cukru krauti vietoj Zel-fix.
Atsakyti
Oi ačiū ačiū 4u.gif kiek patarimų čia davėte thumbup.gif
tai va išviriau pirmą uogienę savo gyvenime, gavosi beveik 9 litrai rolleyes.gif dėjau ir cukraus ir to Zel fix iš akies, gavosi skanu, bet kažkodėl skystoka uogienė unsure.gif tas Zel fix nesutirštino ir jokio džemo nesigavo, gal todėl kad vyšnių kiekis buvo didesnis nei reikia. Vienu žodžiu taip ir nesupratau kodėl aš jį dėjau, jaučiu be jo vis tiek tas pats būtų gavęsi doh.gif O tą aparačiuką kauliukams gliaudyti tai paskolino bendradarbė - tikrai labai geras daikčiukas thumbup.gif aišku keletas kauliukų liko bet jie išplaukė užvirus uogas biggrin.gif
Jeigu man kas būtų pasakęs kad aš virsiu uogienę doh.gif visada buvau tokios nuomonės kad uogienes verda močiutės ir bobutės lotuliukas.gif bet dabar labai didžiuojuosi savo darbu ir tuo kad žiemą galėsiu atsidaryti savo naminės uogienytės blush2.gif Ačiū dar kartą visoms už patarimus 4u.gif
Atsakyti