QUOTE(Iš_Šviesos @ 2019 04 11, 16:48)
<p></p><blockquote class="ipsBlockquote" data-author="-burbanti-" data-cid="72410149" data-time="1554989148"><div><p>Ka tu cia kabinejies? Darais burbekle, vyra laikas keisti.
Pasiskaityk is naujo apie ka as rasiau.
Prades ji man cia pyzdielint ka as pazystu, o ka ne. Lygtai jin pati ja pazysta.
Bliuske plešykis pries kitataucius.
Man visiskai durnai skamba pasakymas - zinote, as save skaitau moteriska, nes galiu išbuti šalia vaiko
WTF?? Isbuti? WTF?</p></div></blockquote><p>Kai studentavau, lankiau savianalizes/tobulinimosi kursus. Darant uzduoti su visa grupe, psichologas pasake, kad jo moto yra "Isbuk". Ir tai nereiskia "istverk". Jis turejo galvoje buvima cia ir dabar, kunu ir protu 100%. Paskaicius ta Urtes fraze man iskart sitas iskilo pries akis. O tau tik "vos istveriu". Bet kokiu atveju, cia tik musu interpretacijos. Man tik idomu, kad tu del vieno zodzio taip soki ant jos. Nepatiko tau labai ta moteris, ryskiai kazka tavyje uzkabino, bet sita reakcija apie tave, o ne apie ja.
</p>
Kursai lengvatikiams
kitaip as niekada nepavadinciau 'tobulinimusi' kursų.
Tu ne tik savianalize uzsiimti negali, tau psichologines analizes - nwikandamas riesutas. Tau techninius dalykus padavai.
Ir jei galvoji, kad man patiko kazkas joje ar nepatiko, dar kazka mistinio manyje uzkabino, tai tau visai tada ku-ku
Papildyta:
QUOTE(lutuke123 @ 2019 04 11, 17:01)
Aisku, visi esam kazkiek skirtingi ir musu terminai skiriasi ir supratimai, ka matom cia. bet neisivaizduoju motinos sakant as galiu isbuti su vaiku, ja galiu suprasti jei ji autiste, gal kazk akita turejo omeny,neisivaizduoju kaip moteris , mama, issireisktu taip, as galiu isbuti su vaiku, sakytu man malonumas BUTI su vaiku, man sunku kartais, bet isbuti dazniausiai reiskia, kad yra sunku, bet vistiek bunu, ar bent siaip isbunu tam tikra laika, bet su malonumu, gerumu niekaip neasociajuojasi, bent man, daugiau su pastangu dejimu ir kazkokiu rezultatu...
pvz as galiu isbuti 3 min po vandeniu..
Ar buityje gyvenime kazkaip kitaip ta zodi vartojat?
Ta patį pagalvojau. Isbuti su vaiku tolygu kazkas varginancio.
Papildyta:
QUOTE(Moonte @ 2019 04 11, 17:16)
Parasiau visiem zinoma tiesa, sekantiems Urtes gyvenima, darbus. Tai nera paslaptis, ne karta ir ne du, ji pati apie tai kalbejo.
Beje diduma mokslininku turi maziau, ar daugiau isreiskta polinki i autizma, galimai tai ir daro juos didziais moklsininkais. Ateityje tyrimai dar parodis.
Bet paskaicius SM gluses (aciu cambala uz termina) mintis, kai ji savo eilinius kliedesius bando pateisinti menkindama Urte, gleizodama autizma kaip kazka negatyvaus, sorry... Akivaizdu kad SM bobu boba degraduoja kiekviena diena.
Moonte, nesidraskyk. As analizuodama tos jusu Ubute ar kaip ten ji rastus, kuriuos tu idejai, galvojau, kad ji kokia pamišus del sveiko mairinimosi bobelė.
As nagrinejau jos rastus, o ne jos pasiekimus.
Skirkit jus biskiuka tokius dalykus.
Man visiskai nerupi kame ji gera ar kame ji bloga, man pasirode keisti jos rastai...o as netgi nezinojau, kad ji autiste
Papildyta:
QUOTE(kin @ 2019 04 11, 17:32)
Aciu, Moonte, uz info apie autizma. Tai puikiai paaiskina, kad jai issukis suprasti vaiko poreikius, atliepti juos, isbuti su ne tik besisypsanciu vaiku. Ta jos pasakyma suprantu kaipn asidziaugima, kad jai tai sekasi. Jei burba zinotu nors kazka apie autizma, tai irgi suprastu.
Ne, kvailute, as nezinojau, kad ji nesveika. Nebuciau stebejusis.
Ir zinau kas tai yra autizmas.
SUAUGUSIESIEMS TIKSLESNĖ AUTIZMO DIAGNOZĖ
2014-04-15 15:01 diena.lt inf. 1
Nuo kitų metų sausio 1 d. suaugusiesiems autistams diagnozės bus nustatomos pagal Klinikinę autizmo vertinimo skalę (CARS).
Tokia nuostata patvirtinta sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio pasirašytame įsakyme. Naujoji diagnozavimo tvarka padės kuo objektyviau nustatyti ne tik autizmo ligos sunkumo laipsnį, bet ir darbingumo lygį suaugusiesiems, sergantiems įvairiapusiais raidos sutrikimais.
Pagal iki šiol galiojusią tvarką 18 metų sulaukusiems raidos sutrikimų turintiems pacientams autizmo diagnozė dėl neįgalumo ir darbingumo lygio nebuvo nustatoma. Gydytojai psichiatrai, pasibaigus asmenybės raidai, subrendus dėl galiojančios darbingumo nustatymo tvarkos autizmo diagnozę keisdavo į kitą dažniausiai į šizoafektinių sutrikimų.
Patvirtinus suaugusiųjų, sergančių įvairiapusiais raidos sutrikimais ligos sunkumo nustatymo tvarką, gydytojas psichiatras, kompleksiškai įvertinęs bendrą paciento būklę, ligos eigą bei raidos anomalijas, socialinio bendravimo bei elgesio sutrikimus, galės nustatyti ligos sunkumo laipsnį kaip papildoma priemone pasinaudodamas Klinikine autizmo vertinimo skale (CARS).
Nauja autizmo spektro sutrikimų sunkumo laipsnio nustatymo tvarka reikalauja ir darbingumo lygio nustatymo kriterijų pakeitimo. Todėl Sveikatos apsaugos ministerija kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, prašydama pakeisti darbingumo lygio nustatymo kriterijus ir darbingumo lygio nustatymo tvarką.
Anot Sveikatos apsaugos ministerijos rašto, šiuo pakeitimu būtų aiškiau reglamentuoti asmenims, turintiems autizmo spektro sutrikimų ligos sunkumą, darbingumo lygio procentai bei išvengta situacijos, kai tokiems ligoniams keičiama diagnozė vietoje autizmo sutrikimų rašoma šizoafektiniai sutrikimai, protinis atsilikimas ir pan.
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, autizmo spektro sutrikimus turi vienas asmuo iš 160, o naujausiais statistiniais duomenimis apie 1 proc. populiacijos.
Informacija
Autizmas yra įvairiapusis raidos (vystymosi) sutrikimas, besitęsiantis visą žmogaus gyvenimą. Paprastai autizmas prasideda iki 3 metų amžiaus, t.y. vystymosi periodu, sutrikdydamas vaiko įvairių psichikos sričių funkcionavimo vystymąsi.
Toks asmuo gali nesugebėti užmegzti pokalbio su kitais asmenimis ar visai nekalbėti, nesidomėti jais, bendraudamas vengia akių kontakto, galbūt prieš pradėdamas pokalbį jis būtinai turi atlikti kažkokį ritualą, pavyzdžiui, susidėti pieštukus į vieną liniją, kad save nuramintų, jis gali daug kartų kartoti kokį nors nesusijusį sakinį ar kokį judesį. Galbūt norėdami parodyti, kad jaučiasi gerai, jie turi suploti rankomis ir muša save, kai nori parodyti, kad jaučiasi blogai.
Kai kurie autizmu sergantys asmenys niekada neišmoksta kalbėti.
Toks elgesys daro sudėtingą ne tik sergančiojo autizmu, bet ir jo artimųjų bei kitų, kuriems tenka per gyvenimą bendrauti su tokiu asmeniu, gyvenimą.
Šiuo metu nėra manoma, kad autizmas yra viena konkreti liga, turinti vieną priežastį.
Autizmo diagnozei būtini sutrikimai
Sutrikęs socialinis vystymasis (akių kontakto ir kūno kalbos, bendraamžių draugystės, spontaniško dalijimosi ir noro bendrauti ar socialinio emocinio abipusiškumo stoka).
Komunikacija (kalbos išmokimas užtrukęs arba neprasidėjęs, kalba stereotipinė, pasikartojanti, išskirtinė, neišsivystę pokalbio ar vaizdavimo įgūdžiai, sunkumai kūrybiniuose žaidimuose).
Ribotas, stereotipinis, pasikartojantis elgesys (susirūpinimas neįprastais užsiėmimais, prisirišimas prie nefunkcinės rutinos ar ritualų, stereotipiniai, pasikartojantys judesiais, susirūpinimas atskiromis daiktų dalimis).
Kiti paplitę simptomai
Sensorinio pajautimo nukrypimai.
Mąstymo trūkumai.
Emocinis paprastumas.
Padidėjęs streso ar nerimo lygis.
Papildyta:
QUOTE(Iš_Šviesos @ 2019 04 11, 17:45)
<p></p><blockquote class="ipsBlockquote" data-author="kin" data-cid="72410198" data-time="1554993144"><div><p>Aciu, Moonte, uz info apie autizma. Tai puikiai paaiskina, kad jai issukis suprasti vaiko poreikius, atliepti juos, isbuti su ne tik besisypsanciu vaiku. Ta jos pasakyma suprantu kaipn asidziaugima, kad jai tai sekasi. Jei burba zinotu nors kazka apie autizma, tai irgi suprastu.</p></div></blockquote><p></p><p>"<strong>Man su Ūla labai lengva.</strong> Draugai sako, kad esu ypač rami mama. Viena vertus, tai lemia amžius man 33-eji, esu stabilesnė asmenybė nei dvidešimties. Kita vertus, mudviejų santykį kol kas priimu kaip gyvūnišką. <strong>Šiuo metu yra grynas instinktas, refleksai, lygiai tas pats, kas vyksta bet kur bet kokiai patelei pagimdžius palikuonį. Dėl to mums labai gerai sekasi.</strong> Žinau, kad ji rėkia ne todėl, kad esu bloga motina, o todėl, kad, tarkim, fizinius dieglius lemia augimo procesas, nebrandi nervų sistema. <strong>Tad galiu jai padėti ir padedu.</strong> Jeigu negalėčiau žiūrėti į tai iš gamtinės pusės, man būtų sunkiau, nes esame įpratę santykį su žmonėmis, kad ir kokio amžiaus jie būtų, priimti kaip savęs atspindį. Iš vyresnės kartos sulaukiu kritikos, kad išlepinsiu. Žvelgiant iš mokslinės pozicijos, vaikų negalima pripratinti nešioti, juos galima atpratinti nuo nešiojimo ir pripratinti būti nenešiojamiems. <strong>Arba čiulptukas. Kam jį duoti? Kad manęs mažiau reikėtų? Visada keliu procesinį klausimą, ką bandau kuo pakeisti. Jei bandau pakeisti žmogiškąjį ryšį kokiu nors daiktu, tai kam ją gimdžiau? Ji yra taip lauktas vaikas!</strong> Kai darai mokslinę karjerą, niekada nėra gero laiko lauktis vaikų. Esu pasiruošusi atsiduoti Ūlai tuos kelerius metus, kai jai manęs reikia net ne kaip žmogaus, o kaip kūno. <strong>Pasaulio sveikatos organizacija dabar rekomenduoja vaiką žindyti iki dvejų metų. Jei tik dukra norės, tiek ir maitinsiu ją krūtimi. </strong>Visa kita man be galo įdomu gyvas eksperimentas. Skaitai, mokaisi, žinai teoriją, o dabar štai viskas tau prieš akis, matai, kaip žmogutis vystosi."
</p>
Jazau jazau...as irgi galiu pasiruošti prakalbą apie kokia as nuostabi namkose, jei reiketu duoti interviu...baikit jus juokinti voveruškas
--------------------------
Ir isvis - iš šūdo nieko tokį šaršalą padaryti. Sugebėjimai neeiliniai
Parasiau, kad keistos moteriskės mintys. Atsakėt - autistė. Viskas - klausimu daugiau nėra. Supratau kodel taip rašo, o ne kitaip.
Bet ne...reikia gi pasiputoti kai kam