Ekskursija autobusu po Lvovą
Ekskursiją pradedame nuo ..."Lychakiv Cemetery" kapinių. Aš beveik kiekvienoje lankomoje šalyje jei pakeliui pasitaiko visada užsuku į kapines. kartais kapinės labiau skiriasi nei namai, bažnyčios ar gamta. Bet šios kapinės yra išskirtinės, jose palaidoti daugiausia kažkuo itin nusipelnę, įžymūs žmonės. Ir dar skiriasi tuom, kad pirmą kart gyvenime mokėjau įėjimo mokestį į kapines( nedaug, gal apie eurą).
Pirmiausia aplankome šiame kare žuvusių Ukrainos karių kapavietes, prie daugelio kapų stojame, mums gidas pasakoja daug, bet... ukrainietiškai. Kalba pakankamai greitai, suprasti gan sunku. Vienas diedukas tai vertėją turi, gaila kad ne į rusų kalbą verčia Ekskursijos pradžioje nesupratau nieko- pabaigoje jau pradėjau suprasti, o gal labiau atspėti, tik man kaip blondinei pageidautina lėtai sakyti.
O su šiuo paminklu gavosi anekdotinė situacija. Žmogus itin sirgo ir jam gyvam esant užsakė paminklą ir pastatė, o žmogaus atkaklaus būta ogi ėmė ir pasveiko. O jau kaip supyko pamatęs paminklą, taigi dastatė baldakimą ir pasakė kad čia jis miega, o ne miręs Dar ilgai žmogelis vaikščiojo nuplauti ir susitvarkyti savo paminklo. (nepažadu kad visą teisybę pasakiau, nes aš tik manau kad taip gidas sakė, )
Būtų įdmi ekskursinė dalis, bet... per mažai supranti. Jei savarankiškai į kapines šias vyktum gal ir nieko nesužinotum, bet ramiai pavaikštinėti ten kur nori, pasirgožėti galėtum.
Antrasis taškas Vysokyi Zamok. Mes ten jau ryte buvome. taigi aš nuspręndžiau aukštyn nebelipti, mano batai jau ir taip neblogai ten akmenimis slydo, o po lietaus tai ir nučiuožti galėjau. Vyras tai nuspręndė vis tik lipti.
O aš nuspręndžiau verčiau šiltos arbatos apačioje esančioje kavinėje atsigersiu. Užsisakau arbatos, man atneša jos gražiai patiekia, apsižvalgau lauke staliukai su staltiesėmis. Ir staiga aš pagalvoju- o kiek gi aš pinigų turiu Apie 100 grivinų, suma atrodo solidi kol neperskaičiavau eurais, nė 4 eurų neturiu namuose su tokiais pinigais nė iš namų kojos nekeliu, nes užsukus į parduotuvę pieno, duonos ir batono gali it neužtekti. O čia aš į kavinę drąsiai einu. Na turiu aš dar banko kortelę, bet kad ne visur jomis galima atsiskaityti, pavyzdžiui mūsų viešbutyje- negalima buvo. Mėgaujuosi ramybe ir nesuku dėl to labai galvos, na kaip bus taip. 15 grivinų arbata kaiuoja, duodu visas 16 ir tik vėliau suskaičiuoju kad 15 grivinų yra apie 53 euro centus, , o viena, kurią palikau kaip arbatpinigius 3,5 euro centai. o jetau kaip gėda įpratusi kad 1 pinigas turi vertę ir už arbatos puodelį yra normalu palikti, tai autopilotu tiek ir palikau...
Va šioje kavinėje aš itin "dosniais" arbatpinigiais pasišvaisčiau