Įkraunama...
Įkraunama...

KAPADOKIJA. Nuostabių žirgų šalis

Kitas mūsų taškas - Selime vienuolynas. Nuo Derinkuyu iki jo apie 55 km. Bet besidairant pro langus ir besiklausant nenutylančio gido tikslas greitai pasiekiamas smile.gif Kažkur pakeliui:
vartotojo įkelta nuotrauka

Selime vienuolynas- didžiausias vienuolynas Kapadokijos regione, talpinęs apie 5000 žmonių.

Ne į visas patalpas galima pakliūti, bet kur galima, būtinai lendam biggrin.gif

Ir į apylinkes pasidairom:

Gaunam dozę istorijos ir esam paleidžiami pasiganyt savarankiškai biggrin.gif

Vaizdas pro "langą":

Internete daug rašoma apie tai, jog vienuolyne ir jo apylinkėse buvo filmuojami "Žvaigždžių karai" starwars.gif Ir aš tuo patikėjau biggrin.gif Gidas pasielgia visai neturkiškai, atskleidžia tiesą ir negailestingai sudaužo iliuzijas unsure.gif Galbūt, statydami dekoracijas filmo kūrėjai ir pasiskolino idėjas iš šių vietovių, bet filmuota tikrai ne čia schmoll.gif Tik graži istorija pritraukt turistams smile.gif

Apeinam visas patalpas iš eilės.
Atsakyti
Čia lyg ir virtuvė g.gif

Vienuolyno bažnyčia:

Bažnyčios buvo maža, turėjo jie dar ir Katedrą biggrin.gif Ant jos sienų ir lubų dar išlikę piešiniai:

Tame bokštelyje yra kambarių:

Reikėjo ir tokiu takeliu paėjėt, jame vos telpa pėda smile.gif

Gražu aplink:

Laikas pasivaikščiojimams baigiasi ir tenka grįžt į autobusiuką. Visai šalia vienuolyno - apleisti, apgriuvę namai:

Kol susirenka bendrakeleiviai spėju nueit iki prekeivių ir įsigyti magnetuką su vienuolyno atvaizdu ax.gif Važiuojam toliau, laukia labai smagi dalis - pietūs lotuliukas.gif Per rankas paleidžiamas meniu, turim išsirinkti ką valgysim. Sriuba visiems ta pati, turim apsispręst dėl antrojo patiekalo. Renkuosi žuvį, vaikas - vištieną. Gidas skambina į kavinę ir perduoda mūsų norus. Nė nežinau, į kokį miestuką mus vežė pietaut, bet svarbiausia, kad gavom pavėsio ir pavalgyt biggrin.gif
Atsakyti
Kadangi iš anksto pranešama apie atvažiuojančius valgyti, tai maistas labai greitai atsiduria ant mūsų stalų clap_1.gif Duoną ir dviejų rūšių užtepėles jau iš karto randame padėtus ir puolame ragaut smile.gif Netrukus gauname ir sriubą, o po jos ir savo antruosius patiekalus:

Už gėrimus, turbūt kaip ir daugumoj ekskursijų, reikia mokėti atskirai, bet mes turim savo vandens rolleyes.gif Desertui gaunam apelsinų smile.gif Skaniai prikirtom, pailsėjom, aplink pasidairėm smile.gif
Galima ir atskiram kambary valgyt biggrin.gif

Kaimelio mečetė:

Vėl grįžtam į mikroautobusą ir pagaliau važiuojam ten, dėl ko ir buvo pirkta ši ekskursija - į Ihlara slėnį ax.gif Vaizdas iš viršaus iš karto užburia wub.gif

Laiptų apačios nė nesimato. Gerai, kad mums į apačią reikia, ne viršun biggrin.gif

Apačioje upelis, o raudonas taškelis - Turkijos vėliava smile.gif

Nusileidę į slėnį pirmiausiai užsukame į bažnyčią su neblogai išsilaikiusiais piešiniais:

Už vartų laikosi mūsų gidas Azatas. Čia tipo bažnyčią fotografavau, bet iš tikrųjų tai jį hihihi.gif Labai fainas plepus jaunuolis smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Įdomi: 02 balandžio 2017 - 22:18
Ihlara slėnio ilgis 14 kilometrų, bet mes eisime tik apie 4. O aš sutikčiau pereiti jį visą ax.gif

Bent jau šioje vietoje yra aiškios nuorodos, nes daugumoje slėnių tai su jomis labai striuka.

Ką gi, pradedam savo žygį smile.gif Medžiai teikia pavėsį, nuo upelio sklinda gaivuma, tad eiti vienas malonumas.

Sūnus susibendrauja su gidu. Po to paklausinėjau apie ką kalbėjo biggrin.gif Buvo aptariama daug kas - nuo mėgstamų dalykų mokykloje iki sudėtingos vokiečių kalbos gramatikos ir ne ką paprastesnės Turkijos padėties bei Azato ateities planų.

O aš tik einu ir fotografuoju ax.gif

Net pasakot nelabai yra ką biggrin.gif

Kai nesimato uolų, galima pagalvot, kad žygiuoji kažkur Lietuvoje smile.gif
Papildyta:
Einam toliau 4u.gif Kai kur pavėsio nebelieka, tai tada oi kaip karšta biggrin.gif Bet man gerai, man šiluma kaulų nelaužo, todėl ir važiuoju vasarą į pietus. Bent pajuntu tuomet, kad vasara buvo biggrin.gif

Kai kur takelis vingiuoja tarp didelių akmenų. Atsilieku nuo grupės, kad nereikėtų fotografuot užpakalių lotuliukas.gif

Net ir tokioj vietoj jie sugeba kelt žemės ūkį biggrin.gif

Po kurio laiko prieiname poilsio vietą - kavinukę:

Išsibarstom kas kur. Smagiausia tai tiems, kas gali sumerkt kojas į vandenį. Aš negaliu, nes mano pleistrai, kuriomis aplipdytos visos kojos, atsiklijuos lotuliukas.gif Ilgai nepasėdžiu, einu pasivaikščiot aplink ax.gif
O kam tas šaldytuvas? smile.gif

Prie kavinės stovi vandens malūnėlis:

Mūsų poilsis trunka kokias 15 minučių ir einame toliau.

Atsakyti

Akmenynas smile.gif

Va taip va ir velkuosi visą laiką paskutinė lotuliukas.gif Reikia gi kiekvieną akmenį, kiekvieną krūmelį nufotografuot lotuliukas.gif

Panašu, kad kažkada čia gyventa:

Slėnis (tiksliau trumputė jo atkarpa) baigiasi, mūsų jau laukia autobusiukas. Sulipam ir pajudam namų link. Dar turėsim sustojimą kažkokiose onikso dirbtuvėse, šito tai visai nelaukiu doh.gif
Bet kol važiuojam, dairausi per langą. Pro šalį bėga žali laukai. Jie nuolat laistomi, priešingu atveju, vargu, ar būtų derlius.

Plotai, prie kurių žmogus neprisiliečia, išdeginti kaitrios Turkijos saulės:

Onikso dirbtuvėse pabūnam tik tiek, kol pasakoja apie akmenis. Kai įleidžia į parduotuvę pasiganyt, neriam su sūnumi į lauką ir prasėdim visą laiką kartu su vairuotoju ant suolelio biggrin.gif Nežinau, ar kas ką pirko, bet laukti tai mums prailgo biggrin.gif Galų gale, visi susirenka ir važiuojam toliau. Pasirodo, dar ne į savo miestelį. Stojam apžvalgos aištelėje ties Balandžių slėniu:

Iš toli balandžių nesimato, slėniu mes jau ėjom, tegul ir ne visu, tai nieko mums įdomaus ax.gif Įdomiau pasidarė, kai nuvedė į saldumynų parduotuvę, esančią netoliese lotuliukas.gif Pirkt nieko nepirkom, bet prisiragavom iki soties lotuliukas.gif
Grįžę išlipam miestelio centre, nors galėjom važiuot iki viešbučio.
Bet mums reikia į parduotuvę, vakarienę vėl valgysim namie smile.gif Kadangi diena man prasidėjo anksti, nueita tikrai nemažai kilometrų, tai po vakarienės jau niekur nebeišjudu, vakarą leidžiam terasoj ir lovose. O rytdienos rytui jau yra naujas planas mirksiukas.gif
Atsakyti
Koks malonumas skaityti ir matyti! Laukiu tesinio smile.gif

labai patinka vietoje nenusedinti temos autore biggrin.gif as irgi negaliu ramiai pabuti, kai yra kazko naujo aplink bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Pukė @ 2017 04 03, 14:55)
Koks malonumas skaityti ir matyti! Laukiu tesinio smile.gif

4u.gif

Ką gi, po netrumpos pertraukos tęsiu savo pasakojimą ax.gif
Kitą rytą vėl 4:45 esu prikeliama pripučiamų balionų triukšmo. Šiek tiek pavėpsau į juos per langelį duryse (kitokių langų savo urve neturėjom smile.gif ), rengiuos ir išeinu šturmuot kito savo tikslo. Šiam rytui pasirinkau Zemi slėnį. Jis tęsiasi 5,9 km. Prasideda visai netoli mūsų viešbučio, o baigiasi ties keliu Nevšehir - Urgiup. Nelabai žinau, kur tas kelias, bet jau dėl visa ko įsimetu kuprinėn ne tik vandens, bet ir lirų - gal atgal teks parvažiuot smile.gif
Viens po kito iš visų pusių lenda oro balionai:

Toliau jų dar daugiau:

Kylanti saulė rausvina uolas wub.gif

Aš suku link El Nazar bažnyčios:

Aišku, tokioj ankstybėj ji užrakinta, netoliese esanti bilietų kasa taip pat nedirba. Kadangi ji visai netoli viešbučio, buvo planų ateit čia kitu laiku, bet taip ir nepavyko. Laiko buvo per maža visiems norams išpildyt smile.gif Nors mano dienos tęsdavosi nuo 4:45 iki vidurnakčio biggrin.gif
Žygiuoju toliau, laukuose toks visai nieko nameliukas pūpso:

Einu einu ir susivokiu, kad einu ne pačiu slėniu, o viršumi šalia jo, tik medžių viršūnės matosi:

O taip gi visai neįdomu biggrin.gif Tenka apsisukt ir grįžt ten, kur ir pradėjau. Plačiu keliu žingsniuoju jau pačiu slėniu ir nelabai suprantu, kodėl iš vakaro perskaičiau, kad šis slėnis vienas iš sudėtingesnių g.gif
Dairausi aplinkui, panašu, kad ir čia gyventa žmonių:

Smagu būtų po tuos urvus palandžioti, bet kaip į juos pakliūti, nežinia. Gal ir nėra galimybės smile.gif

Ir šiame slėnyje sužavi uolų formos ax.gif
Atsakyti

Kelias, kuriuo taip lengva buvo eiti, pamažu virsta murzinu upeliu:

Po kurio laiko kelias dingsta, lieka tik upelis biggrin.gif

Upelis pasuka kažkur į šoną, o aš visa patenkinta, kad kliūčių nebeliko, siauru takeliu traukiu toliau:

Uolų linkiai lyg skulptoriaus išskaptuoti. Gamta nebloga menininkė smile.gif

Iš kažkur vėl atsiranda upeliukas ir prieinu vietą, kuri man nesukelia džiaugsmo huh.gif

Matau, kad kita puse bus lengviau praeiti, tad reikia per rąstelį ją pasiekt. Bet lengva pasakyti, sunku padaryti lotuliukas.gif Iki vidurio nuėjusi imu svyruoti ir suprantu, kad gresia šleptelt į tą košę biggrin.gif O mano sprotbačiukai tai nauji, Berlyno Primarke už 3,99 Eur pirkti, gaila lotuliukas.gif Dar palinguoju kaip nendrelė vėjyje ir supratusi, kad nieko nebus, šoku atgal ant kieto pagrindo. Teks kokiu nors būdu slinkt šita puse hmm.gif Po truputį, slysčiojant kojom, vietomis net už žemės pasilaikydama, praeinu biggrin.gif Jei ir turėjau kokių abejonių, kad galbūt eisiu ne visu slėniu, tai ši vieta mano abejones sumažino iki minimumo biggrin.gif Kažkaip nenoriu vėl to išgyvent, todėl dabar tik pirmyn lithuania.gif

Tikėdamasi, kad daugiau sunkumų kely nebus, einu toliau.

Prieinu kažkokį namuką uoloj, bet ant durų spyna unsure.gif Per langelį nieko neįžiūriu, tamsu:
Atsakyti

Palypėju aukščiau, atsisuku į ten, iš kur atėjau:

Pasidairiusi turėsiu vėl leistis žemyn ir apačioje matomu takučiu žygiuosiu toliau:

Kiek nuėjau, neįsivaizduoju biggrin.gif Uolos vis mainosi:

Vaizdai keičiasi:

Opa, prieinu vietą, kokios tikrai nesitikėjau biggrin.gif Jei noriu eiti toliau, teks kabarotis į uolą prisilaikant virvių:

Stoviu, svarstau ką daryt g.gif Virvės per daug pasitikėjimo nekelia, dar vienoj vietoj nutrūkusios ir iš dvigubos telikusi vienguba. Nėra labai aukštai, jei nusirisiu, sprando gal nenusisuksiu, bet jei luš koks kaulas, pagalbos neprisišauksiu, slėniuose, tarp uolų ryšio nėra ir telefonas naudingas tik tuo, jog rodo valandas biggrin.gif Bet ir atgal suktis nenoriu. Dar nepamiršau tos košės, kurioj vos neatsidūriau biggrin.gif Ai, žmonės dar ne į tokias vietas kopia, ką aš prastesnė? lotuliukas.gif Kabarojuos viršun, batukai slysta, bet aš stipriai į virvę įsikibusi biggrin.gif Įveikiau:

Viskas, dabar jau tikrai kelio atgal nėra, žemyn nepavyktų gražiai nusileist, tik nusirident lotuliukas.gif Einu toliau. Ne viena einu biggrin.gif Su viltim, kad daugiau tokių vietų nebus biggrin.gif O bet tačiau doh.gif Prieinu uolą, kuri beveik stačia doh.gif Gerai, kad neaukštai.

Palipu vieną laiptelį, nusiimu kuprinę ir užmetu ją viršun. Paskata man, kad užlipčiau jos pasiimt lotuliukas.gif Kojytės ir rankytės truputį dreba, aš dar tokia ir aukščio prisibijanti, bet noras nugalėti savo baimes daug didesnis biggrin.gif Džiaugiuosi tik, kad ne iš kitos pusės pradėjau savo žygį, tada visur būtų tekę lipt žemyn. O aukštyn visada lengviau smile.gif

Įveikusi dar vieną kliūtį jau truputį su baime einu toliau - kas dar manęs laukia doh.gif Takelis beveik palenda po uola:
Atsakyti
Čia reikėjo užsiropšt ant akmenų:

Blogybė, o gal priešingai - įdomumas - tame, kad slėniuose vinguriuoja ne po vieną takelį ir dažnai reikia rinktis, kuriuo eiti. Apsispręsti ne visada lengva biggrin.gif Kartais ir nepataikai, pamatai, kad geriau grįžt atgal, kartais išsiskyrę takeliai vėl susibėga į vieną. O kartais patenki į tikrą tankumyną, takelis baigiasi, ir galvoji, ar brist per žoles, ar grįžt biggrin.gif

Vienoj vietoj, nepataikiusi su pasirinkimu, papuoliau į gervuogyną ir ne tik susidraskiau kojas iki kraujo, bet ir susiplėšiau savo batukus unsure.gif Ir visai nesvarbu, kad jie juokingai pigūs, svarbu, kad patogūs buvo unsure.gif Kai kada nors atsidursiu Berlyne, pirmu reikalu bus aplankytas Primarkas lotuliukas.gif
Tokiu takeliu eiti vienas malonumas:

Vis dar dairausi į šonus, saulė aukštyn, oras šiltyn:

Randu ne tik gervuogių, bet ir laukinių mėtų. Tik vakare susivokiau, kad reikėjo man jų prisiskint, būtumėm išgėrę arbatos doh.gif

Dar vienoj vietoj ir slyvų radau, bet rupūžės aukštai kabojo, šokinėjau šokinėjau, bet nepasiekiau lotuliukas.gif
Takelis palaipsniui platėja, virsta keliuku:

Paprastai tai reiškia, kad artėja slėnio pabaiga. Arba pradžia, žiūrint, iš kurios pusės eisi biggrin.gif Prieinu "sankryžą", turiu tris galimybes - eiti toliau tiesiai, sukti į šoną ir, kaip numanau, išeiti iš slėnio arba eiti į Görkündere slėnį, kuriuo grįžčiau beveik į tą patį tašką, kuriame pradėjau žygį. Jau iš dviejų pasirinkt sunku, o čia trys doh.gif lotuliukas.gif Görkündere slėnyje pasivaikščiojau vieną vakarą ir nors neperėjau jo viso, nusprendžiu, kad į jį neisiu ax.gif Per krūmus ir medžius nesimato, ar toli galėčiau nueiti pirmyn, ar tik neteks apsisukt atgal, tad nusprendžiu sukt į šoną. Kylu tokiu smėlėtu smėlėtu keliu aukštyn:

Sustoju atgaut kvapą, dairausi į slėnį, likusį apačioje:

Aš praktiškai jau viršuj, o saulė va taip va plieskia:

Pagal medžių viršūnes matau, kad slėnis visgi tęsiasi tolyn, o ir to kelio, prie kurio turėjau išlįsti, nesimato schmoll.gif
Atsakyti
Tolumoje matau Učhisar pilį, galėčiau tiesiai per laukus ją pasiekti ir tuomet mikriuku parvažiuot iki Gioremė. Bet jau pasimokiusi vakar, kad Kapadokijoj bandydamas eiti tiesiai gali prieiti "akligatvį", nusprendžiu nerizikuoti ir leidžiuos atgal į slėnį. Visgi, patrauklesnė pasirodo mintis, kad išeisiu į kažkokį kelią, kuriuo galėsiu paėjėt iki Učhisar smile.gif
Gerai, kad grįžtu į slėnį, nes jame prasideda tuneliukai ir arkos smile.gif

Kažkuriuo momentu priešpriešiais susitinku vyrukų būrelį. Merhaba, günaydın, merhaba - sveikinuosi su kiekvienu. Vos velku kojas, o vyrukų kompanija linksma ir dar nenuilsusi. Man tai geras ženklas - vadinas, jie neseniai pradėję savo žygį, o aš jį tuoj baigsiu bigsmile.gif

Ir tikrai, po kokių 15-20 minučių matau slėnio pabaigą clap.gif Belieka tik užlipt aukštyn:

Dalis įveikta:

Belieka užlipt uoloje išskaptuotais laipteliais. Juos įveikiu beveik keturiomis karsta.gif lotuliukas.gif

Viršuje, pilna pasididžiavimo savimi, dairausi po apylinkes ir pamatau, kur liko Učhisar pilis doh.gif

Man tai iki ten reikės kažkaip nusigaut doh.gif Einu prie kelio, stotelės jokios nematyti schmoll.gif Eiti tiesiai per laukus iki Učhisar rizikinga, žygiuoti siauru 4 juostų Ürgüp - Nevšehir kelio pakraščiu pavojinga, kas belieka? Aha, tranzuoti smile.gif Sustoja nedidelis sunkvežimis. Ne, ne Učhisar, sako man vaikinukas už vairo, Nevšehir, bet turbūt pamatęs mano neviltį akyse, rodo, kad lipčiau, pavežės smile.gif Išleidžia prie pilies ir laiminga nužygiuoju į stotelę bigsmile.gif Autobusiukas parveža iki miestelio, o iš miestelio pareinu į viešbutį. Aš jau vos ne pusę pasaulio apkeliavau, o vaikis parpia lyg niekur nieko biggrin.gif Keliu jį ir einam pusryčiaut, pats laikas pasistiprint essen.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Įdomi: 08 balandžio 2017 - 22:39
Na jus tikra saunuole, drasuole keliautoja. Zaviuosi jusu pasakojimu, vaizdais ir ispudziais, kuriais dalinates.
Man klaustrofobija, todel jei ne jusu reportazas, neisvysciau tokiu vaizdu.
Viesbutis toks taip pat ne man rolleyes.gif
Net nuotraukas ziurint uzgniauzia kvapa.
Kadangi ir su orientacija ne kas, tai viena kazin ar pasiryzciau viena kur nors kulniuot. Todel man tik pasvajot apie jusu iveiktus zygius.
Aciu 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti