Įkraunama...
Įkraunama...

KAPADOKIJA. Nuostabių žirgų šalis

Su pailsėjimais ir vandens pagėrimais užlipam karsta.gif Gerai, kad tokiems kaip aš yra aikštelių sustojimams lotuliukas.gif Už tai kokie vaizdai, koks nežemiškas vaizdelis bigsmile.gif
vartotojo įkelta nuotrauka

Miestelis kaip ant delno smile.gif

Kurį laiką pasidairę ir pasisotinę vaizdais, leidžiamės žemyn. Draugiškai sutariam, kad pietauti grįžtam į savo miestelį. Atgal eiti jau nei vienas nenorim, tad reikia susirast autobusą biggrin.gif Nueidami vis dar pasigėrim pilimi:

Užmatom stotelę, o joje stovintį autobusiuką ir patraukiam į tą pusę. Autobusiukas tuščias, durys atidarytos, stotelėj bobulė sėdi, sėdam ir mes biggrin.gif Galėjo vairuotojas raktus palikt, būtumėm parvažiavę patys lotuliukas.gif Kai pasirodo vairuotojas, sužinom, kad jis važiuos visai ne į Gioremė. Bet siūlo lipti, pavėžės mus iki reikiamos stotelės bigsmile.gif Apsukam ratuką aplink miestelį ir prie vienos iš sankryžų liepia mums lipti lauk, parodo į kitoj pusėj kelio esančią stotelę. Greitai sulaukiam ir savo busiuko, patenkinti dardam "namų" link assa.gif Stotyje išlipam ir einam pietaut. Kadangi esam visai netoli, tai žygiuojam į Jurzole's rekomenduotą Keyif kavinę valgyti kebabo puode bigsmile.gif Būti Kapadokijoje ir neparagauti šio patiekalo - negalima biggrin.gif Vaikis ima vištieną su kariu, kuri, beje, irgi buvo nerealaus skanumo!

Papietavę atgaunam jėgas ir nusprendžiam pabandyt susirast Meilės slėnį. Tam nei šiokiam, nei tokiam žemėlapyje randam, kad jis prasideda kažkur tarp Gioremė ir Učhisar. Kopiam į kalną. Po pietų jau žiauriai karšta, pilvai pilni, vos šliaužiam lotuliukas.gif Vaikis pyksta mad.gif Nu nepasisekė jam su mama, ką padarysi lotuliukas.gif Už tai aukščiau palypėjus toliau matos biggrin.gif

Pradedam ne juokais pyktis ir aš nusileidžiu - grįžtam į viešbutį. Dar pasiseka, kad besivelkant atgal sustoja mašina ir pasisiūlo pavėžėt thumbup.gif Grįžę skirstomės į skirtingas puses - sūnus su telefonu į lovą, aš - į terasą grožėtis vaizdu wub.gif

Po pietų gavau žinutę, kad dervišų šou vyks, tad po poros valandų mūsų laukia nauja atrakcija bigsmile.gif
Atsakyti
Sutartą valandą sulaukiam agentūros darbuotojo, veža mus lengvuoju automobiliu tik du, kaip ponus biggrin.gif Atvažiavusius pasitinka moteriškė, veda į salę, kur vyks pasirodymas, paaiškina tvarką - pasirodymo metu filmuoti ir fotografuoti negalima. Po pasirodymo dervišai grįš keliom minutėm pasisukti, kad turistai galėtų atlikti svarbiausią savo misiją - fotografuoti laugh.gif Dar priduria, kad mums pasisekė, nes šiandien žmonių nebus daug. Mes pirmi, tai vietas renkamės pirmoj eilėj, per vidury. Tikrai nieks vaizdo neužstos biggrin.gif Į salę įleidžia dar tris žmones, savo vietas užima muzikantai. Ir supratau, kad mums tikrai pasisekė, nes sakė, kad šou vyks tik jei susirinks bent 20 žmonių, visgi mes būsim tik 5 bigsmile.gif Valandos trukmės ceremonija neprailgsta. Muzika ir besiplaikstantys dervišų sijonai hipnotizuoja wub.gif Viskam pasibaigus dervišai išeina iš salės ir mes truputį pasimetę dairomės vieni į kitus - negi nebus nuotraukų? biggrin.gif Bet po poros minučių jie grįžta thumbup.gif

Esam pavaišinami cinamonine arbata ir parvežami atgal į viešbutį. Apsitariam dėl vakarienės, nusprendžiam, kad nusipirksim kažką parduotuvėj, pasidarysim arbatos ir vakarieniausim savo terasoj wub.gif Besileidžianti saulė žeria ant fėjų kaminų auksą wub.gif

Po vakarienės sūnus, aišku, vėl grįžta prie išmaniųjų technologijų, o aš nerimstu. Dar šviesu, norisi kažkur lėkt rolleyes.gif Visai netoli viešbučio, einant į miestelį, yra du slėniai - Zemi ir Görkündere, nusprendžiu pasivaikščioti po pastarąjį. Sūnus žygiui nepasirašo, einu viena biggrin.gif
Mūsų viešbutis neblogai užsimaskavęs smile.gif

Netoli slėnio meno kūrinys biggrin.gif

O po medžiu ilsisi arkliukas:

Pasileidžiu per slėnį. Ši uola jau skyla. Pagalvoju, kad jei toks Kapadokijos kraštovaizdis, veikiamas vėjo ir lietaus, per tūkstančius metus susiformavo, tai lygiai taip pat per tūkstančius metų ir sudils g.gif
Atsakyti
Vakare nebekaršta, vaikščioti vienas malonumas. Priekyje iš pradžių dar mačiau grupelę žmonių, bet man befotografuojant vos ne kiekvieną uolą, jie kažkur dingo biggrin.gif Bet ir vienai tyloj ir ramybėj labai liuks bigsmile.gif

Atsisuku atgal:

Ši slėnio vieta labai primena Meilės slėnį ax.gif

Einu, dairausi, grožiuosi wub.gif

Suprantu, kad viso slėnio nepavyks praeiti, per vėlai į žygį išsiruošiau, tad patraukiu atgal. Būti užklupta tamsos nenoriu biggrin.gif

Kažkur aukščiau palypėjus smile.gif

Mini norų medelis. Ne mini norų, o mini medelis biggrin.gif

Grįžtu į viešbutį. Dar "nutraukiu" prižiūrėtą viešbutuko aplinką. Čia galima pusryčiaut wub.gif

Sutemus dar pasėdžiu terasoj, pasigrožiu žvaiždėmis, padraugauju su katinu biggrin.gif Ilga diena buvo. Ilga ir graži wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Įdomi @ 2017 03 29, 21:41)
Nors kelionė buvo jau prieš 8 mėnesius, bet fotoreportažai many turi subręsti smile.gif O kai kurie taip ir nesubręsta, dienos šviesos neišvysta.

Šį skiriu Jurzole'i. Blogo tikrai nekursiu, turėsi skaityt čia ir visaip labai girti  biggrin.gif

yahoo.gif

Ateinu pagirti ir pasakyti, kokia šaunuolė fainuolė esi biggrin.gif (Skaitysiu, kai pabaigsi, nemėgstu po kąsniuką. Tikiuosi, neversi labai ilgai laukti mirksiukas.gif )

Žinok, tikrai netikėjau, kad mano žodžiai ims ir pasibels į tavo sąžinę biggrin.gif Matyt, jau beveik prinokęs buvo tas reportažas mirksiukas.gif Tai dabar jau rašyk, rašyk, tauta laukia bigsmile.gif

Bet kokia tu slapukė... tiek laiko prieš kelionę jau turėjai bilietus, ir nė mur mur... blink.gif

QUOTE(Cobre @ 2017 03 29, 22:47)
Ziuriu, jei jau judvi su Jurzole ataskaitas duodat, tai gal ir man reiks biggrin.gif Bet as paskutine vaziavau, tai nuodeme pirma jusu rasyt biggrin.gif

Tai jau gali pradėti, eiliškumas išlaikytas biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Jurzole @ 2017 04 01, 18:22)
Žinok, tikrai netikėjau, kad mano žodžiai ims ir pasibels į tavo sąžinę  biggrin.gif Matyt, jau beveik prinokęs buvo tas reportažas mirksiukas.gif

Man pačiai sunku patikėt, kad pradėjau aš jį rašyt biggrin.gif Tikrai neplanavau schmoll.gif Va Stambulą kažkada jau kelis kartus buvau bepradedanti, bet taip ir nepradėjau smile.gif

Atsakyti
TREČIA DIENA

Kitą rytą pažadina siaubingas garsas blink.gif Užsimiegojusi pagalvoju, kad važiuoja tankai biggrin.gif Na, kai šalyje tokia padėtis, tai gali netyčia ir tokios mintys užplūst biggrin.gif Nors Kapadokijoj tikrai ramu buvo. Žvilgt į laikrodį - 4:45 wacko.gif Priėjusi prie durų per užuolaidos kraštelį atsargiai žiūriu, kas vyksta lauke. Tai, ką pamatau, miegus išblaško akimirksniu bigsmile.gif Lekiu tamsoj ieškot fotoaparato, tyliai išsmunku į terasą. Šalta, aš tik su naktinukais, bet nėra kada rengtis biggrin.gif Prieš akis lyg milžiniškos gėlės skleidžiasi oro balionai wub.gif

Užsisakiusi viešbutį atsiliepimuose skaičiau, kad prie pat jo kyla balionai, bet kažkaip visai iš galvos išgaravo biggrin.gif Aišku, triukšmas tai konkretus, taip kiekvieną rytą jie mane ir žadino doh.gif Nors sūnus nieko negirdėjo nei vieną rytą biggrin.gif
Kol balionus pripučia, baigia prašvist:

O aš baigiu sustirt, bet kol jie nepakils, aš nesitrauksiu nuo terasos nė už ką biggrin.gif Viens po kito ima kilti:

Prisijungia ir kitur pakilę:

Kiemas ištuštėja, aš jau kalatojuos, tad grįžtu į lovą. Pagulėjusi kelias minutes suprantu, kad užmigt man jau niekaip nepavyks. Reiktų kažkaip naudingai išnaudot laiką hmm.gif Vakar nepavyko rasti Meilės slėnio, nusprendžiu, kad reikia eiti iki jo dabar. Dar vakare gūglinausi, aiškinausi, kaip į jį patekt. Šiandien bandysiu rasti jį iš kitos pusės biggrin.gif Sūnus saldžiai miega (o ką daugiau veikt po 5-ių ryto biggrin.gif), tyliai apsirengiu, įsimetu į kuprinę vandens ir išžygiuoju. Einu iki Gioremė ir vis grožiuosi balionais:

Iš miestelio pasuku Čavušino link. Kažkur už 2-3 kilometrų turėčiau pasiekti savo tikslą. O kažkas į viską žiūri iš viršaus:

Neramu, kad nepasikartotų vakarykštis scenarijus ir nelikčiau be Meilės slėnio unsure.gif Bet ėjau ėjau ir priėjau bigsmile.gif

Mėnulis vis dar nenori trauktis:

Netrukus prieinu vietą, dėl kurios slėnis ir pavadintas Meilės vardu rolleyes.gif
Atsakyti

Nu gal gal g.gif hihihi.gif

Pirminis planas buvo nueiti iki šių stulpų ir grįžti atgal, bet apima azartas - o kas toliau? smile.gif Taigi, einu toliau. Saulė jau šildo, nors pavėsyje dar vėsu. Žygiuoju viena, nesutinku nieko. Tai aišku, normalūs žmonės miega tokiu laiku lotuliukas.gif
Tik mėnulis vis dar mano palydovas smile.gif

Dairaus į kairę ir į dešinę, gražu wub.gif

Prieinu daržus. Ne vieną slėnį vietiniai išnaudoja savo reikmėms - augina čia pomidorus, moliūgus, vynuoges, svogūnus ir t.t.

Viename iš daržų kapstosi seneliokas, man tolstant jis moja ranka ir šaukia güle güle smile.gif
Slėnis mainosi, nėra taip, kad visą laiką vienodas kraštovaizdis.

Vietomis nė nepanašu į Kapadokiją biggrin.gif

Ir žinoma, visur vynuogės wub.gif

Viename žemėlapyje radau Meilės slėnį padalintą į tris dalis - Love, White ir Honey. Iš uolienų spalvos suprantu, kad jau pasiekiau baltąją dalį. Ten anksčiau turbūt kažkas ir gyveno:
Atsakyti
Dabar liepa, tai čia paprastas takelis, bet neabejoju, kad drėgnesniu metu čia teka upeliukas:

Tenka praeit ir arkų eilę:

Nors labai gražu, bet man jau darosi neramu - einu einu, o pabaigos nematyti. Gal nebūtų tai labai svarbu, jei būtent šiai dienai nebūčiau užsisakiusi ekskursijos doh.gif Suprantu, kad iš slėnio išlįsiu kažkur netoli Učhisaro, o nuo jo iki viešbučio bus dar ne vienas kilometras doh.gif Nei daug, nei mažai - maždaug 6 biggrin.gif O dar slėnio pabaigą prieit reikia doh.gif Spartinu žingsnį, stengiuos rečiau stot fotografuot, bet kaip nefotografuosi tokio grožio biggrin.gif

Tolumoje, horizonte jau matosi slėnio pabaiga:

Bet ne taip ji arti, kaip gali pasirodyti, nes lygūs takiukai baigiasi, prasideda kalneliai, tai leidies, tai kyli. Uolienos gelsta, reikia suprast, kad aš jau trečioje slėnio dalyje - Medaus:

Viskas turi pabaigą, taip ir šis slėnis. Po truputį kylu aukštyn, liko nebedaug:

Va ten kažkur išganingasis finišas biggrin.gif

Vis pasidairau po slėnį iš aukščiau:

Bingo, įveikiau victory.gif Tolumoje stūkso Učhisar pilis:

Atsakyti
Įveikiau tai įveikiau, bet džiaugtis dar anksti smile.gif Dar reikia įveikti kokį kilometrą iki pagrindinio kelio, o tada dar mano minėti 6 ar 5 km. Bet aš gi gudri - galiu sutrumpinti kelią, tad patraukiu ne link Učhisar, o tiesiai link Gioremė. Maždaug po kokio kilometro prieinu kažkokį slėniuką (kiek suprantu, Meilės slėnio atšaką). Matau, kad jis tęsiasi, kiek akys užmato, neapeisiu. Nusileist apačion ir po to vėl užkilt be šansų, perskrist irgi nesugebėsiu lotuliukas.gif Ką gi, norėjau būti gudri, o teko prisukt porą papildomų kilometrų huh.gif Apsisuku ir einu atgal angel_sadangel.gif
Prieinu vynuogyną. Šios jau pradeda nokti:

Neatsispiriu pagundai ir kelias nusiskinu ax.gif O jau saldumas wub.gif Kitos dar žalios:

Po truputį artėju prie Učhisar:

Laikrodis rodo pusę 8, turiu dar 2 valandas parėjimui, pusryčiams ir pasiruošimui ekskursijai smile.gif Einu sparčiai, savęs negailėdama ir maždaug po valandos jau įgriūnu į kambarį rėkdama sūnui, kad keltųsi biggrin.gif Paskaičiavau, kad sukoriau maždaug 15 km, ne taip ir mažai ax.gif Kava ir skanūs pusryčiai padeda atgaut jėgas ir 9:30 mes jau sėdim viešbučio terasoje, laukdami autobuso. Belaukiant per laukymę pralekia arklių kaimenė wub.gif Gaila, kad spėju "pagaut" tik kelis:
Atsakyti
Sakai Jurzolei reportažas rolleyes.gif Vis tiek skaitysim ir mes mirksiukas.gif O šiaip tai labai smagu, kad prisiruošei rašyti, tikiuosi ir Stambulą ištrauksi į dienos šviesą.
Atsakyti
QUOTE(Ingel @ 2017 04 02, 16:59)
Vis tiek skaitysim ir mes  mirksiukas.gif O šiaip tai labai smagu, kad prisiruošei rašyti, tikiuosi ir Stambulą ištrauksi į dienos šviesą.

Skaitykit skaitykit, maloniau ne sau pasakot smile.gif O jei dar kas į monologą įsiterpia, tai išvis pasaka biggrin.gif
Dėl Stambulo nelabai galiu ką pažadėt, žinok ax.gif Šitiek laiko praėjo smile.gif
Atsakyti
Atvažiuoja mikroautobusas ir mes ropščiamės vidun. Sužinom, kad pirmasis ekskursijos taškas - Derinkuyu požeminis miestas. Iki jo nuo Gioremė apie 35 km. Kelias visai neprailgsta, nes gidas pasakoja nesustodamas, o mes dairomės pro langus - juk viskas nematyta biggrin.gif
Atvažiavus iškilo kažkokių rūpesčių dėl bilietų. Tiesą pasakius nelabai gilinausi, liepė laukt, laukėm, mums atostogos biggrin.gif Dar šaltais gėrimais pavaišino. Po kurio laiko gidas viską sutvarkė ir mes papuolėm į požemius smile.gif
Šiuo metu Derinkuyu požeminiame mieste prieinami apie 85 m gylio 8 požemio lygiai, tačiau archeologai yra nustatę, kad miestas turi 20 požemio aukštų ir yra 8 km ilgio. Aukštas po aukšto leidžiamės žemyn, apžiūrinėjam patalpas ir klausomės gido pasakojimų apie kiekvieną iš jų.

Ekskursija dvejomis kalbomis - anglų ir turkų, tai kol gidas pasakoja saviems, yra užtektinai laiko palandžioti aplinkui smile.gif Durys:

Daug aš čia nepripasakosiu, bet gidas pasakojo daug ir įdomiai apie to laiko gyventojus ir jų gyvenimo būdą. Reikia važiuot patiems pamatyt ir išgirst biggrin.gif Pasiekam patį apatinį - aštuntą - aukštą:

Ten viršuj - dangaus lopinėlis:

Jei nusileidom, tai turim ir atgal pakilt biggrin.gif Kylam. Visame mieste daug siaurų praėjimų, laiptų, kai kur lubos taip žemai, kad turim atsitūpę ir pasilenkę krypuot kaip antelės. Jei turit uždarų patalpų baimę, nosies geriau ten nekiškit smile.gif

Pakylam iki pirmojo aukšto, kuriame laikė gyvulius. Tos išskaptuotos vietos sienoje - tai vieta gyvulių pašarui:

Nuotraukų iš požeminio miesto turiu žymiai daugiau, bet nevarginsiu jomis jūsų, nes visgi šios ekskursijos pagrindas - pasakojimai. Jei niekas nepasakotų apie tai, ką matai ir kur esi, ne ką verta dėmesio būtų tokia miesto apžiūra smile.gif Nes juk grožio ten mažai. Ten istorija biggrin.gif
Išlendam į lauką ir po buvimo prietemoje saulė tiesiog akina. Aikštė priešai požeminį miestą:

Pats miestelis, kiek pro mikriuko langą matėm, nieko ypatingo, jo vinis - požemiai.
Atsakyti