QUOTE(Iš Kaimo @ 2019 10 02, 20:04)
Dusia, neatidaro kompas tavo patrovos .
Žodis cicak iš armėnų kalbos verčiamas kaip pipiras, bet ne bet koks, o tas, kuris tinka sūdymui. Tradiciškai naudojamas žalias aštrusis ankštinis pipiras, kuris, skirtingai nuo raudono, yra švelnesnio skonio. Pikantiškas raugintas užkandis tradiciškai patiekiamas prie mėsos, per kartą suvalgomi keli vienetai!
Cicako recepte labai svarbus pasiruošimo periodas, juk šviežias pipiras, kaip taisyklė, nenaudojamas. Ankštys išdėliojamos ant stalo ir duodama joms pradžiūti 2 ir net 3 dienas, kad jie truputį suvystų. O toliau jau nesunku marinatas ir presas.
Ingredientai:
čili pipirai 4 kg
česnakas 100 g
juodųjų pipirų žirneliai 17 vnt
lauro lapai 10 vnt
vanduo 5 l
druska 280 g
Paruošimas
1. Porą dienų džiovintus pipirus šakutės ar dantų krapštuko pagalba subadykite įvairiose vietose. Paimkite gilų indą, geriausiai tiks didelis puodas.
2. Paruoškite viską sūrymui: česnaką supjaustykite plonomis plokštėmis, o druską ištirpinkite nurodytame vandens kiekyje.
3. Į gilų indą, kuriame jūs ruošiatės rauginti pipirus, dėkite ingredientus sluoksniais: pradžioje daržovės, paskui truputį česnako,pora lauro lapų ir keli pipiro žirneliai. Eiliuokite iki pat viršaus.
4. Užpilkite pipirus sūrymu ir uždėkite presą. Laikykite užkandį kambario temperatūroje kol pipirai pagels. Procesas gali užimti nuo 2 (per karščius) iki 5 (įprastoje kambario temperatūroje) dienų.
Armėnai ruošia žalius pipirus žiemai, dėdami juos į sterilizuotus stiklainius. Nebūtina, kad cicakas būtų hermetiškai uždarytas, svarbu,kad jis stovėtų vėsioje vietoje (šaldytuve jis laikosi iki metų) . Jei norite paįvairinti pipirų receptą, įdėkite paprikos tiek, kad santykis būtų 2:1. Užkandis gaunasi su ugnele, kaip reikiant.
https://sketis.lt/ci...use-stiklainio/