Įkraunama...
Įkraunama...

Ar imanoma Lietuvoje pagimdyti namuose?

Elemire, nemanau, kad viskas tik taip ir blogai budavo 4u.gif kiek graziu tradiciju, ir prausdavo nestuke pries gimdyma, dainuodavo, puosdavo. pagimdziusiai ir vaikiuka padabodavo, ir patarimu duodavo ir tt. o gimdymo metu nuskausminamieji kaip ir neprivalomas atributas, profesionalios psgalbos daaug maziau reikedavo, nes gimdyve atsipalaiduodavo, naturaliai oksitocinas ishsiskirdavo be soko organizmui. Uztai ir tu komplikaciju ne tiek, kiek dabar blush2.gif
Atsakyti
Na, man tvarkymosi klausimas taip pat būtų aktualus - po gimdymo tiek kraujavau, kad net neįsivaduoju, į ką būtų panašus mano lovos čiužinys, jei būčiau gimdžiusi namuose. Beliktų tik išmesti. O dėl gimdymo namų, tai aš asmeniškai jokio streso ten nejaučiau. Ir namo važiuoti visai nenorėjau - ten man ir vaiką puikiai maudė, ir bambytę valė ir maitinti mokino per dieną po kelis kartus, ir labai daug patarimų dalino. Todėl šiek tiek bijojau viską daryti savarankiškai. Mano kelios draugės gimdė namuose, liko labai patenkintos. Bet man žymiai priimtinesnis variantas ligoninė. Juolab, kad ten jautiesi daug saugiau - visada žinai, kad jeigu kas, pagalba bus suteikta nedelsiant. Ir jau visai nesutinku, kad namuose atsipalaiduojama ir t.t., o gimdymo namuose tai jau ne. Aš kaip tik geriau jaučiausi ligoninėje, nes jaučiausi saugi tiek dėl savęs, tiek dėl savo vaiko. Beja, gimdžiau be nuskausminamųjų, ir nors jų pati prašiau, man jų niekas nedavė.
Beja, ar žinot, kad Olandijoje, kur vaikai iki šiol dažniausiai gimsta namuose, nors gimdymo eigą ir prižiūri spec. brigada, jei kartais kažkas nutiktų, yra vienas didžiausių kūdikių mirtingumų?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Skraiduole: 30 sausio 2009 - 10:55
pries rasant tokias nesamones (cia apie dideli mirtinguma Olandijoje) - galima butu bent vienu pirsteliu pagooglinti.
http://www.infopleas...a/A0934744.html
Visi informacijos saltiniai giria Olandija ir Skandinavija (kur gimdymus priziuri tik pribuvejos - tiek namie, tiek gydymo istaigose). Ju mirtingumas nebe geriausias - nesiekia 0.5%. O tokiu issivysciusiu ir, deja, "technologijas pamilusiu" saliu, kaip JAV - didesnis. ir zymiai. Lietuvos dar didesnis. Virs 0.6%.

Va cia ir prasideda "pasirengimas" gimdymui - arba klausaisi ka kur kokia boba pasake, arba is tiesu - pasiskaitai.

Is viso sito pokalbio man aiski tik viena tiesa - kai kam namie, kai kam ligoninej. Turime ne kariauti - o dalintis ismintimi.

Del naminiu naujagimiu svorio pastovumo - as kiek abejoju... Man veike vienas principas - parsivezus po gimdymo vaika (grizome 6val po gimdymo) svorio tieisog nematavome... o kam?! biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aldyte: 30 sausio 2009 - 13:10
QUOTE(Skraiduole @ 2009 01 30, 10:52)
Beja, ar žinot, kad Olandijoje, kur vaikai iki šiol dažniausiai gimsta namuose, nors gimdymo eigą ir prižiūri spec. brigada, jei kartais kažkas nutiktų, yra vienas didžiausių kūdikių mirtingumų?


2004 m. duomenimis buvo trečias Europoje, bet ne dėl gimdymo namų sąlygomis (ne per seniausiai buvo paskelbti tyrimai). Pirma pagal mirtingumą pvz. yra Prancūzija, kur gimdymas namuose kaip tik nėra populiarus. O visa lentelė atrodo taip:
Prancūzija
Latvija
Nyderlandai
Šiaurės Airija
Škotija
Lietuva
Lenkija
Anglija
Vengrija
Airija
Danija
Estija
Slovėnija
Italija
Belgija
Malta
Graikija
Norvegija
Vokietija
Austrija
Čekija
Suomija
Portugalija
Ispanija
Liuksemburgas
Švedija
Slovakija (atseit mažiausias mirštamumas)

Viena iš problemų kad tokią statistiką skirtingos šalys skaičiuoja skirtingai: pvz. kitos šalys priešlaikinius gimdymus 24 sav. registruoja prie persileidimų, o ne prie gimdymų - dėl to ir statistika dirbtinai geresnė, be to kai kuriose šalyse jeigu kūdikis gyvena nors kelias minutes jis skaičiuojamas ne prie mirčių gimdymo metu, bet prie mirčių 1-4 gyvenimo savaitę. Dėl to pvz. Nyderlanduose mirčių gimdymo metu statistika bloga, o mirčių 1-4 gyvenimo savaitę statistika gera.

Be to yra dar keli faktoriai, vienas iš jų kad kūdikių mirtingumas paprastai labai didelis tarp imigrantų iš 3 pasaulio šalių (o jų Europoj nemažai) - ypač tų kur ieško politinio prieglobsčio: o skaičiuojasi tai į EU šalių statistiką. Viena tai kad dėl kultūrinių sumetimų tos moterys ne visada pačios eina pas gydytoją, dėl to ir komplikacijų niekas nepastebi, o kita tai kad iš kur jos atvyksta ir visokios ligos siaučia, ir badas, tai irgi sveikatos nepagerina.

Na ir trečia priežastis dėl ko tos mirtys labai aukštos vakarų europoj yra tai kad dauguma moterų gimdo po 30, dažnai ir 35. O jau po 30 ir tos komplikacijos dažnesnės, viena iš jų nėštumas su dvynukais ar trynukais - neretai tokiais atvejais būna priešlaikinis gimdymas ir kūdikiai neišgyvena, o kai tokių nėštumų nemažai tai ir gaunasi jau 2-3 mirtys vien iš vieno nėštumo.

Taip kad statistika dar ne viskas, o Nyderlanduose ir pagal tą statistiką mirčių gimdant namuose nėra daugiau nei gimdant ligoninėje - namuose gimdyt netgi neleidžiama jeigu ligoninė yra toliau negu už 30 min kelio.

Papildyta:
QUOTE(biti atskrend @ 2009 01 29, 18:41)
Elemire, nemanau, kad viskas tik taip ir blogai budavo  4u.gif kiek graziu tradiciju, ir prausdavo nestuke pries gimdyma, dainuodavo, puosdavo. pagimdziusiai ir vaikiuka padabodavo, ir patarimu duodavo ir tt. o gimdymo metu nuskausminamieji kaip ir neprivalomas atributas, profesionalios psgalbos daaug maziau reikedavo, nes gimdyve atsipalaiduodavo, naturaliai oksitocinas ishsiskirdavo be soko organizmui. Uztai ir tu komplikaciju ne tiek, kiek dabar  blush2.gif


Na reikėtų jums susipažinti su komplikacijų ir mirtingumo statistika prieškario Lietuvoje - viena pagrindinių moterų mirčių priežasčių buvo gimdymas. Nepamirškit kad tuo metu nebuvo net pagrindinių sterilumo taisyklių laikomasi, dėl to ir kraujo užkrėtimai, ir stabligė, ir nukraujavimas buvo labai dažni. Praktiškai bet kuri menka komplikacija buvo mirtina, jau nekalbant apie tai kad tokio dalyko kaip cezario pjūvis iš vis nebuvo.

O dėl papročių, gal ir gražu atrodo kai knygoj paskaitai, bet kai klausaisi pačių pateikėjų, taip neatrodo (10 metų atpyliau etnologijos, tai teko susidurti ax.gif ). Taip gal ir atrodo kai kaime niekad neteko ilgiau pagyventi - be vandens, be tualeto ir be šildymo. smile.gif Prausė tai vadinasi gal užpylė kibirą vandenio, nes šiaip rimtai prausdavosi 2 kart per metus pirty (prieš kalėdas ir Velykas), na ir dar vasarą kiek kokiam upelyje prasiplaudavo. O vaikus dažniausiai dabodavo vyresni vaikai arba nukaršę senukai - kaime kai tau šienai arba javai nėr ten kada su vaikais niurkytis, dėl to ir palikdavo parugėj, jei nebūdavo kur dėt namie. Ir į vaikus aišku kitas požiūris buvo, nes vaiko net žmogum iki paauglystės neskaitė, iš dalies todėl kad toli gražu ne visi tos paauglystės sulaukdavo.
Atsakyti
aldyte, man svoris labai rupejo, nes zindymo pradzia buvo labai sunki, tik tas zinojimas, kad su svoriu viskas gerai, ir vede i prieki ax.gif su antru vaikuciu tiek nebepanikuociau rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(aldyte @ 2009 01 30, 13:09)
pries rasant tokias nesamones (cia apie dideli mirtinguma Olandijoje) - galima butu bent vienu pirsteliu pagooglinti.
http://www.infopleas...a/A0934744.html


manau, kad Elemire patvirtino tai, ką aš parašiau mirksiukas.gif
Beja, aš čia tikrai neagituoju už gimdymus ligoninėje ar pan. - kiekvienas žmogus sprendžia, kaip jam geriausia. Tiesiog teko bendraut su viena olande, ir ji pasakė, kad siekiant sumažinti tą mirtingumą, pas juos dabar nors ir gimdoma namuose, lauke stovi greitosios automobilis extra atvejui. O gimdymo eigą prižiūri profesionalas. Va tokį gimdymą namuose tikrai galima suprasti, ir netgi skatinti.
Atsakyti
nemanau.
Vietoj to, kad svarstyti, kas yra perinatalinis mirtingumas, galima tiesiog pasiziureti Pasaulines Sveikatos Organizacijos statistika. Kur duomenys visi sistemingai surinkti. Ir perinatalinio mirtingumo apibrezimas aiskiai pateiktas.
ji cia:
http://www.who.int/w....jsp?countries=[Location].Members

lentele didele. Geriausi skaiciai visoje vakaru Europoje, ypac Skandinavijoje ir Nyderlanduose.

Merginos, neisradinekite dviracio...

O del salygu - as tikiu ir zinau (esu medike) - kad musu amziaus technologijos sugadino musu kuno ir sielos sveikata.

Negi vis dar manote, kad praustis kasdien sveika? kad buti su senoliais namuose vaikui blogai? kad mazai valgyti blogai? kad netureti antibiotiku po ranka blogai?

Mes nebemokame mastyti kitaip - va kur beda. O galima. Pabandykit.

Zmonija ismoko gyventi ilgiau - bet kitu saskaita. Badaujancios Afrikos, sugriautos gamtos, sugriauto kiekvieno zmogaus vidines harmonijos saskaita.

Pasimokyti reikia is musu seneliu ir tu dienu patirties.

Rekomenduoju. Dabartinio moderniosios pasaulio sistemos subliuskimo metu tai ypac pravers.
Atsakyti
nematau prasmės ginčytis dėl statistikos, kurioje lyginamos trečio pasaulio šalys
sekmės gimdymuose 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Skraiduole @ 2009 01 30, 15:22)
manau, kad  Elemire patvirtino tai, ką aš parašiau  mirksiukas.gif


Tai kad nepatvirtinau, bet paneigiau. g.gif

QUOTE(Skraiduole @ 2009 01 30, 15:22)
Tiesiog teko bendraut su viena olande, ir ji pasakė, kad siekiant sumažinti tą mirtingumą, pas juos dabar nors ir gimdoma namuose, lauke stovi greitosios automobilis extra atvejui. O gimdymo eigą prižiūri profesionalas. Va tokį gimdymą namuose tikrai galima suprasti, ir netgi skatinti.


Na aš gyvenu Nyderlanduose ir kadangi čia ketinu ir gimdyti tai teko su sistema susipažinti išsamiai.

Gimdant namuose tikrai jokie greitosios automobiliai nestovi - tiesiog, yra greitukės pastotės, iš kurių greitoji ir prisistato jeigu yra reikalas. Nėštumą prižiūri akušerės - mes turim jų mobilius tel., jeigu kas bet kuriuo paros metu skambini ir sakai kad kas tai blogai. Kai prasideda gimdymas, tos pačios akušerės prisistato į namus ir žiūri kaip ten viskas einasi - į ligoninę važiuojama net ir planavus kai jau atsidarymas būna 5 cm. Nuskausminimo čia praktiškai netaiko - epidūrą gauni tik tada kai reikia (gimdymas labai ilgas ir pan.), kaip ir kad netaiko planinių cezarių.

Ligoninėj atvažiuoji, pagimdai, jeigu nėra komplikacijų, tą pat dieną važiuoji namo su visu vaiku. Tada į namus ateina vadinama kramzorg - spec. pasiruošus moteris, kuri padeda su vaiku, padaro valgyt, aptvarko vaiko ir gimdyvės kambarį ir pan. - priklausomai nuo draudimo, ateina nuo 5 iki 10 d. po gimdymo.

Apskritai, pačios olandės labai patenkintos tuo gimdymu namie, dažniausiai ligoninėj tik pirmą gimdo arba kai jau gresia komplikacijos. Bet ir skirtumas aišku yra kad namie gimdai tai su profesionalia akušere, ne kažin kokia pribuvėja, akušerės turi ir visus būtinus reikmenis, gimdymo lovą ir pan. Plius ir su komplikacijom niekas tau namie neleis gimdyt, žali vandenys, bloga pozicija, dvynukai ar pan. ir viskas, supakuoja į ligoninę.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Elemire: 30 sausio 2009 - 16:16
jo, Elemires aprasyta sistema skamba labai gerai!

O tai, Skaidruole, irgi sekmes. Galetum spustelti, kad WHO tau tik Europa parodytu...
Slovakija vistiek zemiau Lietuvos...

reikia rinktis kuo tiketi. Statistikoje ir visur.


Atsakyti
QUOTE(aldyte @ 2009 01 30, 15:45)
Negi vis dar manote, kad praustis kasdien sveika? kad buti su senoliais namuose vaikui blogai? kad mazai valgyti blogai? kad netureti antibiotiku po ranka blogai?


Na yra esminis skirtumas tarp prausimosi kasdieną dezinfekuojančiu muilu ir prieškarinės higienos normų: tai du kraštutinumai.

Sakote neturėti antibiotikų po ranka gerai? O tai kuom tada gydyt plaučių uždegimą? Arba ką daryt moteriai gimdant su streptokoko B infekcija? Palikt natūraliai atrankai? O kaip tokiu atveju kad gimdant paaiškėja jog dubens kaulai per siauri arba kaklelis neatsidarinėja? Taip natūraliai, be cezario, be jokių skatinamųjų. Arba kuomet placenta neatsidalina ir moteris kraujuoja? Padainavimais tokių dalykų nesustabdysi.

Dėl to ir gimdyti be profesionalo pagalbos ir galimybės tuoj pat atsidurti ligoninėje yra labai rizikinga. Pribuvėja be medicininio išsilavinimo gal ir gali priimti nekomplikuotą gimdymą, bet daugybės komplikacijų neišeina iš anksto numatyti. Gimdymas visuomet yra tam tikra rizika, kuri labai padidėja atsisakius profesionalios medicininės pagalbos. Dėl to manau Lietuvoje gimdyt namuose su neaišku kokia pribuvėja visgi yra labai rizikinga.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Elemire: 30 sausio 2009 - 16:22
Sutinku, rizikingiems gimdymams reikia daugiau pagalbos. 4u.gif Ir jokia pribuveja nesiims neaiskaus ar itarimus keliancio gimdymo namuose priimti.

Tiesiog, tas skaicius rizikingu gimdymu darosi nerealiai didelis. Juk net 96 procentai gimdymu turetu buti nerizikingi.

Rizikingais juos padaro medikai - arba "kazka" darydami, arba tiesiog "ikalbedami" moterims siaurus dubenis ir pan.

Aisku, sitas skaicius teorinis. Bet tegu nors 50% moteru nesijaucia "rizikingos" gimdyves, tegu gimdo kur nori, bet tegu nebuna joms prikalbama baimiu, kaip dabar Lietuvoje.

O atranka vyksta toliau. Dabar nebenaturali, bet atranka. Dabar zmones mirsta nuo ligu, kurios atsiranda del per gero plauciu uzdegimu gydymo. Mes nepabegsime nuo saves. Sirgti ir mirti vistiek reikes.

na cia mano subjektyvi nuomone. Tiesiog norisi ja apginti. Gal dar kas panores nesijausti "rizikinga". biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aldyte: 30 sausio 2009 - 16:45