Įkraunama...
Įkraunama...

Pomidorų auginimas

Pomidorams šaknys reikalingos, lygiai kaip augintojams sveikas protas.
Pramoniniu būdu auginami pomidorai skiepijami į pvz, Maxifort dėl kelių priežasčių: padidinti atsparumą ligoms (aktualu pramoniniams šiltnamiams pirmiausia), užauginti galingesnį ir ilgaamžiškesnį augalą, kuris užaugins kelias papildomas kekes ir taip atsipirks papildomos išlaidos. Ties poskiepiai kainuoja tiek, kiek ne kiekvienas ryžtasi mokėti už sėklas, parduodami dideliais kiekiais ir dar parenkami pagal įskiepį. Jie naudojami tik aukštos agrokultūros šalyse, pernai tuo domėjausi, radau, kad Olandijoj taip augina praktiškai visi pramoniniai šiltnamiai, o tokioj Lenkijoj tik apie pusę. Tai brangus malonumas ir tik labai intensyviai dirbant galima sau tai leisti.
"Suporavimą" bandžiau, net ne vienerius metus, mano asmenine nuomone - nevertas žaidimas. Gerą derlių galima gauti ir nešamaninant.

QUOTE(Gaudvilė @ 2018 03 30, 12:52)
Tai jau tikrai, kam pomidorams tos šaknys 😁 Vienok, pramoniniu būdu auginantys ūkiai hibridines veisles skiepija į galingesnį šaknyną užsiauginančias veisles. Ar tiesiog du 'suporuoja', vėliau vieno antžeminę dalį pašalindami. Kam tiek vargo  biggrin.gif

Dar lietuviškas dėstytojas neišrado būdo augint pomidorus visai be šaknų?  biggrin.gif

Atsakyti
QUOTE(rusma @ 2018 03 31, 06:54)
nu tikrai, kam tiek vargo, apkauptų bent 3 ar 5 kartus ir būtų tas pats, ale visai nemąsto? Pasilinksminom? Tai dabar grįžkim prie tų pramoninių, jie kaip, nešildomi, su tokiu vegetacijos periodu kaip mūsų, paprastų augintojų? Stiebo apkaupimas pavėlina derlių - gali užaugint galingą augalą, su galinga šaknų sistema ir nespėti išnaudoti tos galybės, nes derlius bus vėlyvesnis ir nušals ar pas kai ką nueis maru neišnaudojęs potencialo. Pramoniniams tas negresia, tai gali sau leisti tokius metodus, kurie tinka ilgai vegetacijai.
negirdėjau, bet manau nespėjo, jei ir norėtų - išradimą jau nukosėjo kinai ar rusai, tai originaliu šitoj srity tapt be šansų. Yra gi pasiūlymų nupjaut šaknis daigams ir ataugint naujas  biggrin.gif . Kaip ir dar visokių įdomių dalykų galima rast interneto galybėse, bet nereiškia, kad jie verti dėmesio arba tinka turimoms sąlygoms.

Man tai visai nelinksma tokias interpretacijas skaityt. Šaknų auginimas aktualus tol, kol daigai neveda vaisių. Jei standartu laikom 55 dienas nuo sudygimo, tai tik tam laikotarpiui ir stengiamės sudaryt sąlygas. Nespėja užsiaugint? Spėja, jei tik laikomasi temperatūrinio rėžimo.

Todėl keisti pamąstymai apie derliaus vėlavimą tuo labiau marą, - prie ko čia jis, jei net ir balandžio pradžioj pasėjus tiesiai į šiltnamio dirvą, visai jis neatsiranda.

Briedas, augalui reikalingos šaknys. Tie patys kinai ar rusai augina pomidorus su šakninis.
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2018 03 31, 09:25)

Briedas, augalui reikalingos šaknys. Tie patys kinai ar rusai augina pomidorus su šakninis.

Briedas yra ištraukti kelis žodžius iš konteksto ir iš jų padaryt interpretaciją. Augalui reikalingos šaknys ir mes visi tą suprantam,. Bet kalba ėjo apie tai, ar čia vienintelis teisingas būdas pasėt ant vazonėlio dugno ir pripylinėt žemių. Ne, jis nevienintelis ir net nematau tame nieko patrauklaus.
Atsakyti
QUOTE(rusma @ 2018 03 31, 10:03)
Briedas yra ištraukti kelis žodžius iš konteksto ir iš jų padaryt interpretaciją. Augalui reikalingos šaknys ir mes visi tą suprantam,. Bet kalba ėjo apie tai, ar čia vienintelis teisingas būdas pasėt ant vazonėlio dugno ir pripylinėt žemių. Ne, jis nevienintelis ir net nematau tame nieko patrauklaus.

Briedas mokyti gąsdinant maru ar vėlyvu derlium cool.gif

Augina užpilant ir ne skaidriuose induose, o giliose medinėse dėžėse. Nežinant smulkmenų, taip pat galima imt rautis plaukus, bet kad tai vertas dėmesio būdas, kvaila neigti.

Na, o patrauklumus gi galima pasilikti sau. Man asmeniškai nepatrauklios daigais nustatytos namų palangės ir sėju šiltnamyje. Tačiau aiškint kitiems, net nesiruošiu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 31 kovo 2018 - 09:14
QUOTE(Gaudvilė @ 2018 03 31, 10:14)
Briedas mokyti gąsdinant maru ar vėlyvu derlium cool.gif

Augina užpilant ir ne skaidriuose induose, o giliose medinėse dėžėse. Nežinant smulkmenų, taip pat galima imt rautis plaukus, bet kad tai vertas dėmesio būdas, kvaila neigti.

Na, o patrauklumus gi galima pasilikti sau. Man asmeniškai nepatrauklios daigais nustatytos namų palangės ir sėju šiltnamyje. Tačiau aiškint kitiems, net nesiruošiu.

Aha, pasakykit, kad maras Lietuvoj išnyko ir nuaidės aplodismentai. Pas mane jo irgi nebūna, bet per daugybę auginimo metų buvo visko. Ir šalnos būna kartais rugsėjo pradžioj. O kad stiebų apkasimas jau šiltnamyje pora savaičių derlių suvėlina - pati įsitikinau, nes nuo senų laikų, dar nuo tėvų ir močiučių ėjo palikimas, kad pomidorus būtina apkaupti.

O sąlygas vėl supainiojot. Jei šiltnamy auginat, pas jus apšvietimas nėra grynai šoninis, kaip pas eilinį žmogų, kurio daigeliai nuo palangės šviesą gauną tik iš šono. Ir nėra siaura neskaidri stiklinė, kuri meta šešėlį ant daigo, nes dėžės kraštas meta tik ant kraštinių daigų. Ir tai keičia pačią pasirinkimo esmę. Nesiruošėt, bet paaiškinot. Kaip ir aš nesiruošiau veltis į absoliučiai beprasmę diskusiją, bet įsivėliau pasidalinusi patirtimi. Pasitaisysiu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(rusma @ 2018 03 31, 11:09)
Aha, pasakykit, kad maras Lietuvoj išnyko ir nuaidės aplodismentai. Pas mane jo irgi nebūna, bet per daugybę auginimo metų buvo visko. Ir šalnos būna kartais rugsėjo pradžioj. O kad stiebų apkasimas jau šiltnamyje pora savaičių derlių suvėlina - pati įsitikinau, nes nuo senų laikų, dar nuo tėvų ir močiučių ėjo palikimas, kad pomidorus būtina apkaupti.

O sąlygas vėl supainiojot. Jei šiltnamy auginat, pas jus apšvietimas nėra grynai šoninis, kaip pas eilinį žmogų, kurio daigeliai nuo palangės šviesą gauną tik iš šono. Ir nėra siaura neskaidri stiklinė, kuri meta šešėlį ant daigo, nes dėžės kraštas meta tik ant kraštinių daigų. Ir tai keičia pačią pasirinkimo esmę. Nesiruošėt, bet paaiškinot. Kaip ir aš nesiruošiau veltis į absoliučiai beprasmę diskusiją, bet įsivėliau pasidalinusi patirtimi. Pasitaisysiu  4u.gif

Daigų stadijoj maras? Tik sudygusias sėklas ir kelių savaičių daigus užpilant substratu maras puola? blink.gif Nieks maro buvimo ir neneigia, bet gąsdint vos pasėjus, ar jūs čia rimtai? Ir nuo kada rudenį maro epidemija? Tikrai įtakos turi atvėsę orai? blink.gif Nugi, neplakam skirtingų dalykų į vieną, ką? mirksiukas.gif

Šiaip jau kalba buvo apie auginimo nepatrauklumus, o ne šiltnamio sienų šviesos pralaidumą. Pasikartosiu - augina giliose medinėse dėžėse ir kaskart vis užpila stiebą, kol daigas pasiekia dėžės viršų. Daigus, dar nederančius.

Dar apie senovinius kaimiečius. Visada buvo nuostata sodint tokiam gyly, kokiam augo vazonėly. Tik iš bėdos, užsiauginus palmes svyruonėles, siūlo guldyt ir apkaupt.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 31 kovo 2018 - 13:35
Visas su Velykomis! Linkiu šiemet gražių pomidorų, puikių derlių ir naujų atradimų smile.gif
Siunčiu savo daigelių nuotrauką. Susirūpinau, kad šiek tiek liaunoki kotai, tai išnešiau į nešildomą terasą. Labai džiugina ateinančios savaitės orai. Galės jau pomidorai keliauti į šiltanmį galbūt visai apvaliai parai smile.gif
Priedas  IMG_0708.JPG   162,41KB   0 Parsiųsta kartų
Priedas  IMG_0707.JPG   173,55KB   0 Parsiųsta kartų
Atsakyti
Oho kokie milžinai. Tai mano visai liliputai:) Kai kurie dar tik skilčialapių stadijoje.

Su Šv. Velykomis pomidorų augintojos!
Atsakyti

ziurekit, maniskiai pomidorai turi jau po antrus tikruosius lapelius; auga po 4 jogurto indeliuose (~ 400 ml); o jei juos ne pikuoti, o po kokios savaites tiesiai i polikarbonatini siltnami susodint? 

as kazkaip galvoju, kad tas pikavimas vistiek tik kokiam menesiui gautusi...

Atsakyti
QUOTE(vanda_zydi @ 2018 04 02, 17:55)
<p>ziurekit, maniskiai pomidorai turi jau po antrus tikruosius lapelius; auga po 4 jogurto indeliuose (~ 400 ml); o jei juos ne pikuoti, o po kokios savaites tiesiai i polikarbonatini siltnami susodint? </p><p></p><p>as kazkaip galvoju, kad tas pikavimas vistiek tik kokiam menesiui gautusi...</p>

Bus loterija jeigu susodinsite tiesiai į šiltnamį mano galva. Gerai jeigu orai tokie, kaip praneša nuo savaitės vidurio. O jeigu tokie kaip pernai balandį? Vat pvz. šeštadienį naktį -1... O jeigu driokstelės -5??? Na aišku visada galima išrauti ir susodinti jeigu reikalas prispirs, bet aš maždaug prisilaikau nuomonės, kad saugu sodinti tiesiai į žemę jeigu orai neblogi ir jau balandžio pabaiga.
Na nebent reikia taikyti Gaudvilės metodus.
Šiandien sėjau visokius ridikėlius. Žemė šiltnamyje dar labai šalta. Per kastuvą dar įšalas jaučiasi. Net jeigu pašils kelias dienas, žemė dar taip greitai neįkais.
Papildyta:
QUOTE(vanda_zydi @ 2018 04 02, 17:55)
as kazkaip galvoju, kad tas pikavimas vistiek tik kokiam menesiui gautusi...

Kodėl mėnesiui? Jeigu orai palankūs, tai 1,5 savaitės ir augalai indelius išauga. Reikia didesnių.
Atsakyti

Na, kast as ten nebandziau, bet ridikeliu tai jau pries savaite sudyge buvo. Zinoma, pomidoras ne ridikas:) del indeliu, tai jie butu pikuojami i plastikines alaus stiklines, berods apie 500 ml ir paprastai tai buna didziausia prabanga, ka mano pomidorai gauna, todel ir planuoju, kad menesiui... Is tiesu ir man baisoka, bet galvojau, kad yra drasuoliu jau usbandziusiu:D

Atsakyti

Nesvarbu, kad pikiuoti pomidorų daigai "išauga" indelį, t.y. prisipildo šaknų, užtat jie anksčiau ima derėti, bent jau taip rašo YT (rusų k.).

Atsakyti