QUOTE(Katiniena @ 2018 02 27, 16:12)
Kaip patartumet daryti: Ar visokiu veisliu tarkim po 4daigiukus, ar geriau pora tik veisliu?
Pabandysiu kažką pamąstyti ta tema. Aš visus auginu skirtingus, t.y. pas mane būna vienas veislės daigas. Nes turiu nenumaldomą norą asmeniškai pažinti kuo įvairesnių ir įdomesnių man veislių, o jų tiek daug, kad auginti po kelis vienodus augalus tapo panašu į laiko gaišimą nuobodiems dalykams
.
Per daugybę metų buvo visaip - auginau ir kelias tik veisles po 4-5 daigus, nes nebuvo tiesiog iš ko rinktis. Nueidavau, nusipirkdavau ką rasdavau, taip susiformuodavo asortimentas - tokiu ribotu būdu. Prastas mesdavau, geras kartodavau, jas pakeisdavo dar geresnės su laiku...
Paskui atsirado galimybių gaut sėklų iš užsienio ir pasipylė eksperimentai. Augindavau po pora daigų, bet būtinai didžiulę įvairovę. Būdavo metų, kai derliaus nebuvo kur dėt, būdavo ir prastesnių - visgi nežinomas, nebandytas veisles, ypač kai būdavo mažai žmonių atsiliepimų, auginti yra savotiška rizika - galima ir visai be derliaus likti, prisisodinus nesąmonių visokių.
Tada atsirado noras turėti garantą - pasipylė hibridai. Pamačiau, kad su jais viskas paprasčiau - buvo laikas, kai sėdavau tik hibridus ir tada jau lošė sėklų kaina - sumokėjus brangiai už sėklas nesinorėdavo, kad jos sugestų. Sumažėjo įvairovė - augindavau ir 10 vienodų augalų ir pan.
Nusibodo hibridai. Vėl atbudo noras eksperimentuoti su veislėmis, bet vis dar keletą metų laikiausi įsikibus minties, kad hibridų būtinai turi būti, nes jeigu metai bus prasti ir nieko gero nebus su derlium, tai iš hibridų vis tiek kažkas bus. Kai pamačiau, kad sugebu ir be hibridų gaut gerą, patikimą derlių, nustojau bijoti juos paleisti. Pernai dar augo vienas hibridinis daigas, užpernai buvo 2. Šiemet nebus nei vieno... Atsirišo visiška laisvė bandyti nuolat kažką naujo, nes ir sėklų galima gauti labai įvairių, ir tų veislių be proto daug, ir svarbiausia - labai daug informacijos, net neauginus galima susidaryti neblogą vaizdą, kas tai per veislė, aišku, jeigu nesivaikai pasaulinių naujienų ir nesistengi būt pirmas su šviežiai iškepta veisle, tarkim, iš JAV. Tokių nepatikrintų, neaprašytų, kur nėra žmonių atsiliepimų, vengiu auginti daug ir jau laikyčiau rimta klaida auginti tokių pusę šiltnamio ar juo labiau visus.
Iš to, kad augalų pas mane santykinai būna daug, žinau, kad nešausiu gi visai aklai su keliasdešimt skirtingų veislių pro šalį - ne iš vienos, tai iš kitos, vis tiek bus ir paragaut, ir pavalgyt, ir pasigrožėt, ir dar liks konservams... Taip, kad sunku čia ką patart kitam, kai nežinai, nei ko žmogus tikisi, nei koks jo tikslas, nei kokia patirtis, ir t.t. ir pan., galiu tik pasakyt ką dariau ir kaip iki to atėjau, kur dabar esu.
Paskutinė stadija, manau, bus ramybės. Kai pabos auginti po vieną, auginsiu tik tas, kurios man patiko. Tada jau matyt bus po kelis vienodus daigus. Bet dabar toks pasirinkimas man būtų nuobodus. Norisi šviežienos ir naujų patirčių
. Todėl 4 vienodi daigai man atrodo labai daug, apie vos pora veislių - net nekalbu, o kažkas mano įvairovę pavadins beprasmiu pinigų mėtymu vis naujoms sėkloms. Ir visi būsim teisūs
.