Pasidalinkit kas turit recepteliu.buvau issaugojus puslapy, galvojauveliau nusirašysiu, vyras uzdare. Nepamenu kurioj temoj buvau radusbuvo Ex recepta lygtais zaliu, ketčiupo, pomidorai savo sultyse.
Ar imanoma tokius nuskintus sunokinti, ar toliau juoduoja?
Kaip sakė mano draugė, suneši 5 kašes rūsin nuo pažeistų pomidorų krūmų, išneši laukan bent 1,5. Na nėra labai blogas rezultatas, gaila, kad skonis nebe toks, kaip nokusių ant krūmo. Gal dar priklauso, kokiu laipsniu krūmai pažeisti - kuo labiau, tuo išmetamų pomidorų procentas didėja. Turiu mažų sunokusių pomidorų receptą be acto: 1 litrui vandens 2 nubraukti v.š. druskos, 1,5 v.š. cukraus, krapų pagal nuožiūrą ir turėjimą, kvapiųjų pipirų, lauro lapų, galima gvazdikėlių, kas mėgsta (aš nedėjau). Dar dėjau karčiųjų pipirų ant stiprumo , baziliko ir mairūno . Išvirti marinatą, atvėsinti iki maždaug 40 laipsnių, išgraibyti priedus ar nukošti. Paruoštuose indukuose ant dugno įdėti svogūno skiltelių 1-2, tada sukrauti pomidorus, užpilti marinatu ir sterilizuoti dideliam puode su vandeniu apie 10 min. Išėmus užsukti karštus. Man 2 l marinato užteko 8 stiklainiukam 0,5l. Skanaus!
Čia iš senos operos Radau nuotrauką su Juoduoju princu (kairėj) ir jo nežinomom atmainom, o dar viršuj šokoladinis pomidoriukas, po juo juoda-rūžava, dar žemiau juoda-oranžinė P1100391.JPG 99,69KB 1 Parsiųsta kartų. Gal vistik kas nors žino, ar čia kažkokios kitos veislės?
Avietės ir šilauogės tikriausiai jau ir neprisirps iki galo.
Aviečių užvakar priskyniau 11 litrų, o jau anksčiau buvo pirmos uogos - 5 litrai. Aišku, pernai iš viso per sezoną remontantinių buvo 14 kibirų (čia su išdalintom ir pačių suvalgytom ). Kaip iš mažiuko plotelio - gana įspūdinga. Pomidorų tiek neužaugo nei pernai, nei šiemet, bent jau skaičiuojant kibirais, kiek kg - nežinau, o aviečių 1 litras=0,6 kg, na gal 0,65 .
14 kibirų? Neįsivaizduoju 14 kibirų aviečių...
Sveikos,
Na, aš tai ką žinau, negaliu pasigirti dideliu derlium, bent kol kas - didžioji dalis derliaus dar vis šiltnamyje... labai jau lėtai noko mano pomidorai, ( nuotrauka apačioje - fotografuota šiandien). Skinu visus, kurie bent kažkiek pradeda keisti spalvą - namie per parą, dvi sunoksta.
O šiaip tai šiemet nesusirgo maru, nors vienu metu atrodė, kad jau buvo pasirodęs - šiltnamyje laikiau atsuktus jodo buteliukus, pjausčiau ir kabinau česnako skilteles.
O nakčiai uždarot šiltnamį?
maza.jpg 736,75KB 1 Parsiųsta kartų
Gal turit kokių atsparių marui pomidorų sėklų? Galėtumėt parašyti a/ž, kokias veisles auginat. Iš mano patirties tik mažyliai vynuoginiai raudoni atsparūs: nepasidavė marui nei šiltnamy, nei lauke, bet kiek iš tokių pomidoriukų valgio . Gal turit kokių stambesnių? Aišku, ir serenčiai kažkiek saugo nuo ligų, o dėl česnako tai nežinau: jei nuo peršalimo žmonėms tinka, tai gal ir nuo maro pomidorams?
Neturiu jokio racionalaus paaiškinimo, kuo šis sezonas taip įtiko mano pomidorams. Įskaitant dar ir tai, kad prižiūrėjau juos labai aplaidžiai - lapai neišskabyti, viršūnės po šiai dienai nenuskintos, o nemaža dalis ir neparištos, nulūžė nuo pomidorų svorio Kažkokia išsiderinusi vasara - arba aš užsiėmusi, arba saulei nedarbadienis, o apniukusioj negi skabysi, jei reikalo nėra būtino O ligų tik dabar pradžia lenda. Jei taip ir toliau, stovės iki šalnų
Hibridai
Rūšiniai
Gal norit pasigrožėti visokiom pomidorų veislėm: