Įkraunama...
Įkraunama...

METŲ mezginiai

Nemokama. Su mano žiniom ir poreikiais tai sočiai ir to užtenka. Darbe turim savo AI, su visom funkcijom. Iš principo tai tas pats, tik viskas įmonės serveriuose, kad nenutekėtų konfidenciali info. Dabar labai skatina mus naudotis, nes tikrai galimybės beribės. Mokymus šiokius tokius turėjau, bet tokie daugiau reklaminiai pavyzdiniai. O jei norima labiau gilintis, tai jau savarankiškai, medžiagos yra daug. Ruošiuosi susikurti savo agentą, kuriam sukėlus info dirbtų už mane :D 

Nepatikėsit ką veikiu :D Mezgu :D​ Tiksliau tai ardau, reikia paskutinio megztuko atnarą pasiaurint.

Atsakyti

Liniuka, aš atsilikus, neturiu žalio supratimo, ką tu su tuom darai, naudoji darbiniai klausimais ar privačiai?

Apšviesk tamsuolius😁

Atsakyti

Nu pvz. naminiais klausimais:

Šiandien sėdim terasoj ir kažkoks paukštukas atskrido. Parašiau kaip atrodo laisva forma ir gavau atsakymą su visu aprašymu.

Kelionėse parašau, ką norėčiau veikti ir suplanuoja tame mieste veiklas su visu transportu, bilietais, darbo laiku ir pan.

Aprašiau skausmo pobūdį ir gavau šešis problemos spėjimus, toliau išsiryškinom, kokie tyrimai būtų taikomi, kokie vaistai skiriami, kokios klinikos teikia tas paslaugas ir pan.

Darbiniai pavyzdžiai.

Reikia parašyti laišką oficialia anglų kalba, parašau belia kaip ir paprašau, kad perrašytų laiško kalba.

Nesuprantu kokio gamybos metodo, paprašau, kad paaiškintų trumpai, kad suprastų to išsilavinimo neturintis žmogus. Jei dar neaišku, paprašau kad parašytų taip, kad suprastų vaikas :D 

Paprašau, kad surašytų ko plausti ir patikrinti konkrečiame audite, jei audituoju pagal tam tikrą standartą.

Tai čia tokie visiškai paprastučiai reikaliukai. Ir kas labiausiai patinka, kad viskas pateikiama diskusijos būdu, ne sausais sakiniais. Aišku tikrinti reikia.

Pvz.

Kas yra nemiga?

Nemiga yra miego sutrikimas, kuris pasireiškia sunkumais užmigti, išlaikyti miegą ar pabudus per anksti ryte nesugebant vėl užmigti. Tai gali būti laikinas (trumpalaikis) arba lėtinis (ilgalaikis) sutrikimas.

**Simptomai:**

- Sunkumas užmigti.

- Dažnas pabudimas naktį ir sunkumas vėl užmigti.

- Per anksti pabudimas ryte.

- Prasta miego kokybė, dėl kurios nesijaučiate pailsėję po miego.

- Dienos metu pasireiškia nuovargis, nuotaikų kaita, dirglumas ar koncentracijos sutrikimai.

**Priežastys:**

- **Stresas ir nerimas**: Psichologinis stresas, nerimas ir depresija yra dažnos nemigos priežastys.

- **Aplinkos veiksniai**: Triukšmas, šviesa, nepatogi lova ar kitos aplinkos sąlygos gali trukdyti miegui.

- **Medikamentai**: Kai kurie vaistai, pvz., stimuliatoriai, antidepresantai ar kortikosteroidai, gali sukelti nemigą.

- **Gyvenimo būdo veiksniai**: Nereguliarus miego grafikas, piktnaudžiavimas kofeinu, alkoholiu ar nikotinu gali prisidėti prie miego sutrikimų.

- **Sveikatos problemos**: Skausmas, lėtinės ligos (pvz., širdies ligos, astma), hormoniniai pokyčiai ir kiti sveikatos sutrikimai gali trukdyti miegui.

**Gydymas:**

- **Gyvenimo būdo pokyčiai**: Miego higienos taisyklės, pvz., reguliaraus miego tvarkaraščio laikymasis, miego aplinkos gerinimas ir stimuliatorių vengimas prieš miegą.

- **Elgesio terapija**: Kognityvinė elgesio terapija nemigai (CBT-I) yra veiksmingas būdas gydyti nemigą be vaistų. Ji padeda keisti mąstymo ir elgesio modelius, kurie gali trukdyti miegui.

- **Medikamentai**: Tam tikrais atvejais gali būti skiriami migdomieji vaistai ar kiti medikamentai, tačiau jie dažniausiai yra trumpalaikiai sprendimai dėl galimo priklausomybės rizikos ir šalutinių poveikių.

Svarbu kreiptis į gydytoją, jei nemiga tęsiasi ilgą laiką arba rimtai trukdo kasdieniam gyvenimui.

Paaiškink, kas yra nemiga, kad suprastų 5 metų vaikas

Nemiga yra tada, kai žmogui sunku užmigti arba pabudus naktį vėl užmigti. Tai yra kaip nakties pertrauka, kai tu negali miegoti, nors esi pavargęs. Kartais tai atsitinka dėl to, kad esi susijaudinęs, bijai arba tiesiog negali nustoti galvoti. Kai kurie žmonės taip pat gali pabusti per anksti ryte ir negali vėl užmigti, nors vis dar yra tamsu. Kai taip nutinka, žmogus gali jaustis pavargęs ir neturėti energijos žaisti ar mokytis.

Paaiškink, kas yra nemiga, moksliniais terminais

Nemiga (arba insomnia) yra miego sutrikimas, kuris apibūdinamas sunkumais užmigti, išlaikyti miegą arba pabudimu per anksti ryte ir nesugebėjimu vėl užmigti. Tai yra viena iš dažniausiai pasitaikančių miego problemų ir gali būti ūminė (trunkanti keletą dienų ar savaičių) arba lėtinė (trunkanti kelis mėnesius ar ilgiau).

**Etiologija**:

Nemiga gali būti pirminė arba antrinė. Pirminė nemiga nėra tiesiogiai susijusi su kitomis sveikatos problemomis, o antrinė nemiga atsiranda dėl kitų medicininių, psichologinių arba gyvenimo būdo veiksnių.

**Patofiziologija**:

Nemigos patofiziologija gali būti susijusi su:

- Disbalansu centrinėje nervų sistemoje tarp sužadinimo ir slopinimo sistemų.

- Neurotransmiterių, tokių kaip GABA, serotoniną, norepinefriną ir dopaminą, veikimo sutrikimais.

- Padidėjusia streso hormonų, tokių kaip kortizolio, gamyba, kuri gali trikdyti miego ciklą.

**Klinikiniai požymiai**:

- Subjektyvus sunkumas užmigti (latencijos laikas viršija 30 minučių).

- Dažnas pabudimas naktį arba ankstyvas rytinis pabudimas su nesugebėjimu vėl užmigti.

- Nepakankamas miego kiekis, kuris sukelia nuovargį, mieguistumą dieną, sumažėjusią koncentraciją ir nuotaikos svyravimus.

**Diagnostika**:

Diagnostika remiasi paciento anamneze, miego dienoraščiais ir miego kokybės vertinimu. Kai kuriais atvejais gali būti naudojami polisomnografiniai tyrimai arba aktigrafija.

**Gydymas**:

- **Farmakologinis**: Naudojami hipnotiniai vaistai, dažnai trumpam laikui, siekiant išvengti priklausomybės ir tolerancijos.

- **Ne farmakologinis**: Apima kognityvinę elgesio terapiją nemigai (CBT-I), kuri yra pirmos eilės gydymas, ir miego higienos praktikų įgyvendinimą.

Atsakyti

Liniuka, nesinaudoju, bet prašėm, kad mokymus pravestų darbe, kai diskutavom kokių kursų norėtume. Mums kasmet vis kažkokiųs tikslinius užsakinėja.

Įdomiai aprašei panaudojimo sritis.

Šiek tiek mezgu ir tvarkausi tuo pat metu. 

Planas- su Emiliu po pietų važiuot pas kolegę ant pievutės stebėt lėktuvus, nes šventė Kaune. Mudvi pamegsim. 

Atsakyti

Liniuka, kelionėse viskas gerai veikia su Chat GPT, ar būna kokių netikslumų?

Atsakyti

Dažniausiai sutampa, nebent kokios smulkmenos. Vienos vietos darbo laikas buvo netikslus, bet daugiau tai visai pataiko.

Atsakyti

Eina sau, Liniuka, koooks dalykas.

Jau išbandžiau, ačiū, kad pasidalinai :4u: 

Vaikai pasirodo seanai naudoja, bet kur tau mamai ką papasakos. 

Atsakyti

Šiaip visai faina su juo padiskutuot. Su DI.

Kažkada klausiau kažkokio keisto žodžio, ar tarmiško, tai iš pradžių nesuprato, ne į temą papasakojo, bet patikslinus, pasitaisė, ir net bandė paaiškint, kodėl suklydo.

Tekstų, raštų dar nerašiau, bet būt visai smalsu, kaip jis darbiniais klausimais pasireikštų :D 

Ne visai tas, bet paprastesnis robotukas tuoj bus įdarbintas pas mus techniniam darbui-ataskaitoms pildyti, kai iš krūvos failų reik išrinkt ir perkelt į formą nemažai info.

Atsakyti

Sveikos, aš tai ne. Galuojuosi šiandien su pilvu - arba vakar pirktas kibinas netiko, arba kokį virusą Santarose susigraibiau. Dar vieną pirštą nusideginau, kitą nusitarkavau. tai visą dieną per kančias ruošiau padažą rydienos lazanijai ir tortą šiaip ne taip iškepiau ir jau sutepiau. Su pamiegojimais...

Vakarykšte tema norėčiau dar diskutuot, bet nelabai yra jėgų. Gyvai kitaip bendraujasi, virtualiai  - kimbam/klumpam už žodžių, būna, kad vieni apie batus, kiti apie ratus... Jo, aš nemačius, matyt, tikrų snaigučių, tai rašiau apie ką girdžiu, ką matau, tai labiau ne apie snaigutes, o apie "šiuolaikinį jaunimą". Nors bet kokie apibendrinimai jau iš karto turi milijonus išimčių. To paties amžiaus vaikai be galo skirtingi, toj pačioj šeimoj, tai ką jau ten apie visą jaunimą kalbėt. Parašiau tik kas man patinka, nes negatyvo apie juos ir taip sočiai. 

O dėl kentėjimo - man susitaikymas su tuo, kas nepatinka, net pačios sprendimu/pasirinkimu jau yra kančia, kol nepasimiršta, nepereinu į kitą etapą. Matyt, skirtingai ir tą patį žodį suvokiam, bet ai, tiek to. Pabūsiu viena tokia kentėtoja, man nesunku. Vis tiek nuo savęs niekur nepabėgsiu. "Aš buvau visada pedaug rimtas, man patiko tik vandenys gilūs, buvo siela dažnai susikrimtus, savimi ir viskuo nusvylus"  - grižtu į fazę, kai šie Mačernio žodžiai ima vėl lipt...

Chat GPT naudoju, nesyk ir čia citavau :). Turėjom keletą mokymų, labiau orientuojam HR'ams. Šiek tiek naudoju ir darbui, tas pats su protingesniais laiškais ar anglišku komentaru, kai nenoriu apsijuokt :). Esu net siūlus prašiusi palyginti, nes tingėjau 2 puslapius kartu atsidaryt ir analizuot, o sudėtis labai panaši buvo. Kai užduoda vaikai kokį klausimą, pvz. kuo skiriasi sociopatas nuo psichopato :). Prancūzų namų darbus dariau su dukra ir Chat GPT, nes sunku man viską prisimint, galiu per gudriai jos lygiui užlankstyt, tai prašiau pakoreguot mokykliniu stiliumi. Prašiau knygų rekomendacijų 17 metų vaikinui, prašiau pagrindines knygos mintis išskirti. Sūnus naudoja receptams - surašo, kokius produktus turi ir klausia, ką skanaus gali pasigamint. Tai ir aš sykį apie kepenėles klausinėjau. Daug įvairiausių užklausų, galima vis tikslinti, jeigu netinka atsakymas. Bet reikia ir kritinio mąstymo nepamest :). Nes kartais haliucinuoja, verta kai ką pasitikrint.  Bet ir nuolat tobulėja.

Atsakyti

Šiandien tokia tingi lietinga diena. Žiūrim olimpiadą, skaitau, pamiegojau pietų, prikepiau lietinių. Dar reikėtų nuvažiuot apsipirkti savaitei, bet niekaip nesusimotyvuoju :B​ 

Atsakyti

Aš vakar apsipirkau, šiandien nusidažiau šakneles ir netikėtai pačiai sau- antakius! Tiesiog kirpėja užtepus dažus, pasiūlė ir antakius. Ne pati, kolegė. Sakyčiau, labai tvarkingai, atsakingai ir pan. Nors kaip man juodoki, bet gal tiesiog nepratusi. Tai gal įsidrąsinsiu ir dažniau.

Kepu slyvų pyragą. Nu ir kažko jis man nepakilo. Laukiu kol atvės ir žiūrėsim, ar bus valgomas.

Atsakyti

Mes atėjom  į kiną 7-iese. Atrodo, tik vienu žmogum daugiau, bet tokia govėda :). Lietinių vyras ryte kalną prikepė. Iš mano pusės- lazanija ir Velnio maistas mūsų mielajai 13-metei :wub:

Šiandien jau geriau jaučiuosi. Bet kai savaitgalis tik namie, tai sunku patikėt, kad ryt jau darbo diena...

Antakius jau atsiželdžiau, kur buvo meistrė liepua neliest, reikia prisiruošt užsirašyt ir man.

Atsakyti