Įkraunama...
Įkraunama...

METŲ mezginiai

Kastasy bokashi ir kaip jį padaryt?

Google gali pasirinkt norima kalba info. Pirkt yra ir lietuviškai, receptą imu angliškai pasidarymui. Pagrinde komposto susidarymo paspartinimui, bet ir gyvuliukus šeria, žodžiu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bokashi_(horticulture) 

Atsakyti

O kodėl yra geriau gamintis tą bokashi, o ne pirkti? Teko paplušėt kol radau sudėtį bent kažkokią, tai jomajo-ryžių lukštai, melasa, mielės...

Atsakyti

Mano gyvulys šnd teikėsi sausas avižas ėsti ;)

Atsakyti

Apie tuos oranžinius maišiukus maisto atliekoms... Aš tai niekaip nesuprantu, kodėl kompostinių, kurias irgi kažkada dykai dalino, aprašyme buvo suminėta n dalykų, ko į jas šiukštu negalima mesti, kaip antai banano žievių, citrusinių ir kt. egzotinių vaisių, nieko kepto, nieko virto, jokios mėsos ir t.t., o štai jau tie oranžiniai maišeliai – praktiškai viskam, kas nuo stalo.  :hm: Tai jų turinys bus kažkaip kitaip apdorojamas, ne kompostuojamas? Ir jei pvz. mes šiaip ar taip turime kompostinę, bet naudojam ją pagal instrukciją, tai negi tiems aukščiau minėtiems dalykams, kurių susidaro santykinai nedaug, dar ir oranžiniais maišeliais apsirūpinti? Prasmirs, kol visą maišą užpildysim, o beveik tuščius mėtyti – kur ta ekologija?

Atsakyti

Man irgi keistas. Turinys.

Bet yra ir daugiau keistų dalykų. Pvz rajone ir metalas, ir kartonas ir plastikas keliauja į vieną ir tą patį konteinerį. O mieste kartonas turi atskirą.

Bet čia turbūt nuo turimų perdirbimo/rūšiavimo įrenginių priklauso.

Tai gal ir su tom maistinėm atliekom? 

Aš pvz į savo kompostinę perdirbtų maisto produktų nemetu. Tik žalias atliekas. Ai ir citrusinių, nes jie tipo užrūgština kompostą.

Ir dar kas įdomu, kad savo  komposto nebenaudoju ūkyje. Nes kažkuriais metais radau šito grambuolio lervų :mad2:​ 

Atsakyti

Naudoju kviečių sėlenas + melasa +Baikal Em1. Pirmas ingredientas labai pigus, o anų jau kuris laikas turiu, tai ko nepasidaryt. Buvo laikas, kai jų buvo pirkt tik vienoj vietoj ir siuntimas 5 eur. Tai dėl to ir pradėjau, daugiau nebesidomiu.

Atsakyti

Katuk, gali būti, kad radai auksavabalio. Nes jis perdirba kompostą. Mes sykį perkasdami daug pririnkom. Kol dar nežinojau, kad panašios tos lervos, bet ir skiriasi. 

Atsakyti

katuk mieste irgi bendri kartono plastiko metalo konteineriai

ir jau seniai

tik stiklo atskiri ir buitiniu atliekų

Nubaus visus. Padidindami mokestį už atliekų išvežimą.

Nežinau, man irgi tas visas reikalas toks neapgalvotas atrodo, nors apskritai idėjai pritariu.

tai vistiek didina gi nuo naujų

Atsakyti

Kokia egzotika

Priedas  Screenshot_20231214_182954.jpg   448,13KB   8 Parsiųsta kartų

Atsakyti

Ir dar kas įdomu, kad savo  komposto nebenaudoju ūkyje. Nes kažkuriais metais radau šito grambuolio lervų :mad2:​ 

Mūsų kompostinę tai labai vertina šliužai ir sraigės. :gun_bandana:

 

O kaži į oranžinius maišus galima mesti obuolius (na puvėkus, dideliais kiekiais)? :bigsmile: Jų gi net žaliųjų atliekų aikštelės nepriima.

Atsakyti

Kažkodėl pas mus darbe atskirai. Kartonas ir plastikas :D  

atėmė individualias šiukšlines ir pastatė koridoriaus gale rūšiavimo. Dabar su kiekvienu š..duku eini išdidžiai per visą koridorių

Smalsute, rašo, jog graužtukus ir liekanas nuo vaisių/daržovių :D galima. Apie puvenas nieko nerašo.

Manau, kad bus visokių ir visaip tų maišų. Bet iš kitos  pusės, po ilgesnio laiko priprasim. Kažkada išvis šiukšlių maišų nebuvo....

Atsakyti

Katuk, Užtat visas namas papliupdavo, kol laukdavo to pyyyyyyyyyp.....

Atsakyti