Apie tiroiditą. Tai skydliaukės uždegimas, jei randami antikūniai - autoimuninis, pvz., Hashimoto tiroiditas. Tai čia skydliaukės būklės apibūdinimas. Kiekvienas uždegimas gali sąlygoti funkcijos sutrikimą, ką atspindi hormonai. "Vienas pats" tiroiditas gali būt, jei skydliaukės hormonai (TTH, FT4 ir FT3) yra normos ribose (dažniausiai ligos pradžioje). Kuo daugiau antikūnių, sukeliančių skydliaukės uždegimą (anti-TPO), prigamina organizmas, tuo prastesnė tampa skydliaukės funkcija (nors nebūtinai, nes kiekvieno organizmo konpensacinės galimybės skirtingos). Dėl to radus antikūnių, reikia reguliariai (kas 6-12mėn.) tirti hormonus, kad laikų pastebėtum, kai jų ims trūkti. Paprastai antikūniai sukelia hipotirozę, nes tiesiog keičia skydliaukės ląst. veiklą ir jos nebegamina hormonų, o tiesiog auga ir dauginasi (didėja pati skydliaukė).
Tavo atveju (nuotaikos nebuvimas, atsinaujinusi REM be saulės, akių sausumas) gali ir būti ženklai, kad ima trūkti skydliaukės hormonų, atsiranda hipotirozė. Pasidarai tyrimus ir žinai, kas darosi. Gydymas - L-tiroksinas (hormonų papildymas). Įrodyta, kad jodas ir saulė gali skatinti tų antikūnių gamybą, todėl ir rekomenduojama vengti.
Iš natūralistinių priemonių: esu kažkur skaičius, kad padeda bepienė ir begliutenė dieta (bet tai tu taip beveik ir maitinies?). Man atrodo, yra net amerikoniška knyga ta tema. Bet tiksliau nesidomėjau ir mokslinio pagrįstumo netikrinau. Jei norėsi, galėsiu vakare paieškot, kur aš ten skaičiau