Įkraunama...
Įkraunama...

METŲ mezginiai

Nu ką, uoslė :)

Uosles_pojutis_clip_image002.jpg

Kaip matot, eilinį kartą viskas daug plačiau, nei tik matoma uoslės dalis - nosis :) priklausomai nuo pažeidimo vietos, kaip ir su ausimis, gali būti krūūūūva skirtingų ligų, besislepiančių po vienu simptomu - uoslės sutrikimu ar jos praradimu.

Arčiausiai išorės ir daugiausia streso patirinati dalis - uoslės ląstelės ir uodžiamasis stormuo. Jas pažeisti gali bilekas: paprastoji sloga, rimtesnė sloga, sinusitas, alerginė sloga, žaizda nosyje, jei pataiko ant uodžiamojo paviršiaus atsirast, kaip ir tieisog spuogas nosyje, karšti garai (atidengėt verdantį puodą ir garai plūstelėjo į veidą, o tuo metu įkvėpinėjot - nudegimas), oro gaivikliai, ypač turintys savyje visokių alkoholių (papurškėt wc ir įkvėpėt - nudegimas), ir dar visokie tikėti ir netikėti aplinkos faktoriai. Rezultatas - nosies gleivinės uždegimas (didesnis ar mažesnis) ir dėl to sutrikusi uoslė laikinai, kol atsigaus epitelis ir ląstelės. Uodžiamojo stormens darbui ypač trukdo lėtiniai, besikartojantys sinusitai ir visokios rimtesnės nosies traumos (jei lūžta akytkaulis).

Toliau prasideda nervinis uoslės kelias iki uoslės zonų smegenų žievėje, kurios atpažįsta kvapus ir pasako, kad "blyn, visur smirda rūkalais arba agurkais" :) Čia jau daugiau įtakos turi rimtesni ir retesni veiksniai, kaip rimtos ir sudėtingos galvos smegenų infekcijos, traumos, smegenų nykimas (demielinizacija), sukeliantis rimtas ligas, kaip Alzhaimerio, Parkinsono ligos ir pan. Tik jų metu dažniau sutrikimas pereis į visišką uoslės praradimą arba staiga be sutrikimo dings uoslė. 

Įvairiems psichogeniniams uoslės sutrikimams, kai nerandama organo pažeidimo, bet simptomas yra, įtakos daugiau turi hormoninė sistema, nes dalyvauja tokios smegenų dalys kaip pagumburis ir migdolinis kūnas, atsakingos už tam tikrų hormonų gamybą. Sutrikus pusiausvyrai, gali sutrikti uoslės suvokimas. Čia kaip ir kitų pshichikos ligų metu - nenormaliai/savotiškai suvokiama supanti aplinka. Šioje dalyje priklauso ir nėštumo metu paašrėjanti arba taip pat sutrinkanti uoslė.

Pagalba skirtinga esant skirtingoms priežastims. Bet pačioms dažniausioms - uždegimams užtenka vietinio rūpesčio. Pašalinti jei įmanoma dirginančius veiksnius, išgydyti esančias infekcijas, jei tokių yra ir užtikrinti drėgmę nosies gleivinei. Drėgmės užtikrinimui padeda normalios drėgmės palaikymas patalpose ir vietinis/vidinis, pačios gleivinės patepliojimas kokiu nors aliejuku (alyvuogių, migdolų ar bile koks kitas švelnus). Tik ne lašinti jį, o su vata ar pišteliu išteplioti gleivinę kelias dienas 2-3k. per dieną. Vėliau nutrauki ir pažiūri, kas darosi, ar užtenka ar vis tik sausa ten ir norisi dar. Pastoviai vartoti nerekomenduojama. Daryti pertraukas ir epizodiškai išsiplauti su jūros vandeniu, jei jaučiama, kad kažkas kemšasi.

Jei turit kokių klausimų, laukiu ;)

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Abelo: 19 balandžio 2017 - 19:55

Labos

Ristinai sveikinimai  :birthday2: 

Abelo su Lace iš pogrindžio ištraukė, nes man stipriai kojas naktim traukia ir nuotaika žemiau plintusų. Abelo, o padėtų vandens su elektrolitais pagert? Vitaminus jau išsitraukiau...

Atsakyti

Labos

Ristinai sveikinimai  :birthday2:

Abelo su Lace iš pogrindžio ištraukė, nes man stipriai kojas naktim traukia ir nuotaika žemiau plintusų. Abelo, o padėtų vandens su elektrolitais pagert? Vitaminus jau išsitraukiau...

Padėtų ir vanduo su elektrolitais, jei tarp jų yra magnio, kalcio ir kalio (ant etiketės turėtų rašyt) ;)

Atsakyti

Abelo,aš noriu, kad tu būtum mano asmeninė gydytoja :rolleyes: tu taip aiškiai viską išaiškini. Ir dar kas labai svarbu,kad nesinori po to visų simptomų sau prisitaikyt. Kas dažnai būna po kokio protingo straipsnio

žodžiu,esi be galo talentinga :4u: 

ir ačiū kad randi laiko konsultacijom :4u: 

Atsakyti

Ojei, katuk, sėdžiu dabar visa raudona.... Ačiū  :4u: o kad taip galvotų ir mano pacientų tėvai ir paaugliai pacientai :D

Atsakyti

Aš irgi kiekvieną kartą paskaitau Abelo komentarus ir galvoju kaip faina, kad moka taip teisingai, dozuotai, kvalifikuotai ir suprantamai dalintis informacija  :daktaras 

Atsakyti

Sveikos  :4u: 

Ristina, su gimtadieniu  :4u: 

D ėl mezgančių vyrų ir mažų vyrukų: mano sūnus (8 m) moka megzti, geras, blogas ir pynes  :D Nėra numezgęs nei vieno didelio daikto, bet pavyzdėlius pamezginėt mėgsta  :)  Susidomėjo mezgimu būdamas 6 m  :) 

Youtube seku vieno mezgančio vyro kanalą  :)​ 

Atsakyti

Ai, raštelis - labai paprastas. Jei žinai bangelių raštą, tai čia mezgama principu: 

1u 1g 1u   3g   3sumezgi i 1, iskeliant vidurine i virsu (kartoji), 3 g - 3 eiles

3 sumezgi  i 1, iskeliant vidurine i virsu 3 g 1u 1g 1u  3 geros  (kartoji)- 3 eiles

1 u - uzmetimas  

1 g  - gera

Ir vel is pradziu.

Atsakyti

Abelo, pritariu Katukui visu 150 procentu :4u: :wub:

Labai aciu, kad parasei apie uosle.. siom dienom jau man geriau, arba pripratau, arba pagerejo.. Bet jau miegu be pelenines po nosim :blink: Tikiuosi viskas taip ir pasibaigs..

Apziurejau Saranges drakiu.. kaip suprantu tikrai ne visa :B :D alia maniskis nieko tinkamo tam megztukui nerado.. :unsure:

Lieku toliau paieskose :hmm:

Atsakyti

Ojei, katuk, sėdžiu dabar visa raudona.... Ačiū  :4u: o kad taip galvotų ir mano pacientų tėvai ir paaugliai pacientai :D

Na, aš manau, kad galvoja, bet ne visi moka teisingai jausmus išreikšti :D ypač paaugliai.

Jei gerai suprantu, tai tu dar tokia visai šviežia medikė? Yra kur augti, matyt ilgainiui vis daugiau suprantančių bus.

Nitei noriu pasiųst :4u: būna dienų lyg tyčia. Bet viskas pasibaigia kažkada.

Atsakyti

Nitei noriu pasiųst :4u: būna dienų lyg tyčia. Bet viskas pasibaigia kažkada.

Ačiū, katinėli  :D tikrai taip  :D

Aš net žinau, kada tai pasibaigs  :rolleyes: bet tada prasidės kita serija  :frusty:  :lol: 

Atsakyti

Abelo, tu mūsų gyvoji medicinos enciklopedija ir dar subalansuota mezgėjoms  :wub: ačiū, kad randi laiko  :4u: 

nežinau dėl savo tiko - lyg ir nieko gyvenime nekeičiau, o vat taip darosi.  :unsure:  reiks nusipirkti kalcio/magnio, blogiau gal nebus. Tik gal žinote kokį kalcio normalesnį variantą? Tabletės būna dramblinio dydžio, esu bandžiusi miltukų pavidalu tirpalą gert, tai dar blogiau  :oh: 

Nite, kiaulystės dėsnis suveikė  :oh: laikykis, tikiu, kad vis tiek susitvarkysi  :4u: 

Atsakyti