Nekepti šokoladiniai-avižiniai sausainukai
120g sviesto (tik ne Ventos ar Žvaigždutės, nes nesukietėja normaliai, arba tada kepinių margarino)
2 stiklinės cukraus (gali būt ir rudas, gali būt mažiau, jei saldumo buvo per daug)
8 valgomi šaukštai pieno (arba 6 š. vandens)
4 kupini valgomi šaukštai kakavos (arba jos šiek tiek mažiau ir papildomai dėt šokolado, kuris užsilikęs spintelėj cepelinuose ragauti buvo tik su kakava)
Viską dedam išvardinta eile į puodą ir kaitinam pamaišydamos ant vidutinės/silpnos ugnies, kol užverda ir visiškai ištirpsta cukrus. Tuo metu galima netoli puodo pamegzt arba indus susiplaut
Kai ištirpsta ir burbuliuoja tokia klampi masė, priberiam 2,5-3 stiklines avižinių dribsių, smulkesnių (ragauti buvo su 5min virimo dribsnias), viską išmaišom ir ilgai nelaukę (nes pradeda stingt) dėliojam arbatiniais šaukšteliais ant skardos (atsargiai, nes Žiauuuuriai karšta!). Slepiam nuo šokolado skėrių kol atvės ir sustings (kelios valandos arba per naktį) ir ragaujam. Skanaus!
Dabar dar apie dribsnius. Išbandyta su visokiausiais, tai tie stambūs nespėja prigert tos klampios masės, mano nuomone, ir būna tokie traškūs, bet aš kartais jų pamaišau prei tų smulkesnių. Taip pat galima dėt vietoj pusės stiklinės avižų, kokių riešutų ar sėklų: išbandyta su daug kuo, mums skaniausi su lazdynais ar saulėgražom (šįkart saulėgražų neturėjau, tai buvo tik avižos), bet čia eksperimento ir skonio reikalas