Įkraunama...
Įkraunama...

METŲ mezginiai

Na, odeles nulupti dar dar, bet tas trynimas per sietelį, tai košmaras. Man ten užsikiša ir pan. - baisi terlionė. Nes buvo vienai metai mama prigaminus tiesiog pajaustytus gabaliukais užkonservavo su prieskoniais. Tai galima šiaip valgyti prie ko nors, bet maniškiai nelabai valgydavo, tai kartais pertrindavau per sietelį ir kur nors sudėdavau, į sriubą pvz. Ta man jau to puslitriuko trynimo užtekdavo.  

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kerpena: 31 liepos 2018 - 09:57

Ai. Kadangi paskaičiau jau po visko, tai.pomidorai pavirto padažu. Labai tam tinkami buvo. Nors ir susidirbau juodai. Lengva ranka dantis sukandus dėjau visokias ten druskas ir cukrų pradžioj, ir supyliau actą..... ojej, nu.ką-verdu jau, negi išmesi. Tai net nežinau, kas turėjo gautis, bet gavos kol karštas tai rūgštokas, bet konsistencija tai gera. Sueis į visokius patiekalus....

ryt agurkai laukia.

Lusasita o tai kokia paslaptis, kad viskas bujoja, nors lankot tik kartą savaitėj...ar tręšiat kaip.nors, ar laistot, ar dangstot ir pan. Nors aš manau dar ir aplinka lemia. Pas mus  viskas labai atvira, nei užuovėjos, nei pavėsio, o dar ir dirva ne kažką...

katuk, kita karta rugstuma perdideli gali "nugesint" cukraus dar idejus .

pas mus zeme sunki. priemolis. aukstai  gruntiniai vandenys, todel viskas  pas mus veliau. Kondiske po zeme.  ir savaitgaliais pumpuojam sulini iki dugno po kelis kartus.  jei sulinys 6  ritiniai, kokie 4 pilni vandens. tai penktadieni atvaziavus, arba sestadieni, visa sulini ispumpuoju  su slanga ant pomidoru  siltnamyje. musu siltnamis  3 ant 10 metru gargaras. ir psio.  kita syki gauna, kita savaitgali. dabar kai noksta,  labai gausiai  laistau kas antra savaite . zodziu kokias 2- 3  valandas as ten tam sitnamyje su vandenuku zaidziu . kol iki dugno issiurbiu .

o sestadieni diena  jau darzas  laistomas.

siltnamis trasu gavo sodinant zuvu miltu,  pelenu ir  maltu kiausinio lukstu.  ir kalio magnezijos . labai bijojau azoto, bet kiti pomidorai rodo , kad jo vistiek perdaug, nors jokio nedejau, jokiais  raugais nelaisciau .   gave azoto i lapus iseina ... siltnams visada mulciuojamas zolyte .  kai pradejo  sirpti, pamaciau, kad dar trukumas kalio. dar gavo kalio magnezijos. ilgavaisiai  parode kalcio trukuma, tai tiems keliems  daviau kalcio  salietros, nes papildomas kiausiniu  lukstu pabarstymas nepadejo.

darzas trasu negavo jokiu . agurkus  pradzioj augimo palaisciau  mielemis . arbuzus irgi . kai pradej zydeti, gavo  pelenu istraukos.   ir karta  palaisciau sulthz  trasomis  pomidorams.  visi kiti  gauna, ka zemele duoda ir vandenuko is sulinio .

o zemele priemolis labai gerai ;)

cukiniju  kaip dunduke pasisodinau 5 tokias 5 kitokias.  tai kai pradzioj pradejo deret,  vyras savo kolegai maximini maisa nese. paskui sustojo derejimas.  dabar vel po biskeli dera. musu  6 asmenu seimai   sociai .

nu va isdaviau paslaptis.  pas mus nederliaus  paslaptis visada budavo KOLEKTYVINIS sodas, vienisas be kaimynu   sodu gale. prachadnoj dvor. viliones praeinantiems ar specialiai ateinantiems. siemt pirmi metai turim tvora. tiesa zirniu  nespejom isgelbet. po pirmo  skynimo, ju tiesiog nebeliko . net virkscios is zemes istrauktos... tada staigiai tvora  isdygo . ziuresim dabar kiek kitamet galim maziau ko sodint, kai maziau su kuo dalintis reiks

Atsakyti

apie pomidoru konservus  dar pasisakysiu.

geras dalykas yra pomidoru sultys. ta supratom tik pries  kokius 3 metus, kai pomidoru siltnamyje likdavo dar ir mums :) 

sultis bandziau daryt ivairiai .  greiciausia aisku per tokia sadovaja sulciaspaude. ale pomidorai labai taskosi. bet atliekeliu tik skureles ir seklytes lieka.

kitas budas. sublenderiuoju  pomidorus ir per kiaurasamti ( ne smulku sieteli)  ismakaluoju. i viena puoda sultys, i kita puoda  ne sausos, o pakankama  dar sultingos liekaneles. sultis  i stiklainius uzkaitinus. o is tu  tirstalu  verdu  padaza su priedais.  pabaigoj su blenderiu puode prasieinu nuo dusios. gaunasi  tirstas  . odeles kaip tirstiklis dar veikia ir labai sveika :)  pernai i tokias  visai acto nepyliau, nes skoniskai  man jo nereikejo. niekas nesaude, juk isvirta stipriai .

o jei eiliniska padaza virt, tai man dar   labai karsta .  pomidorus sublenderiuoju kombainu  ( perdaug nesmulkinu, arba tiesiog supjaustau gabalais) . tada i puoda,  ir verdi verdi, kol koks 1/3 nugaruoja. tada dedi  paprikas, svogunus , cukru , druska ir vel verdi, kol jau kaip kecupas pasidaro.  tada viska  puode sublenderiuoji gerai. dedi cesnako ,  jei reikia  truputi acto del skonio  ir psio ,  sumakaluoji i r i stiklainiukus .

kitas  pomidoru panaudojimo budas. pomidorai savo sultyse. cia jau tersimosi daugiau, nes nulupinet reikia . nublansiruoji. nulupineji. dedi i puoda, jei koks 800 gr milzinas, tai  pasmulkini . prikrauni puoda. tada mazdaug ( nebepamenu  recepto) 1 litrui pomidoru , 1 saukstelis druskos ir 1 saukstelis cukraus ( bijau suklaidint)  uzverdi, paverdi  kokia 5 min ir i stiklainiukus.

kitas, pomidorai su zele, pagal a.a. mamos recepta. cia jau su kaitinimu, kas man nelabai patinka.

prie  traskios vistienos, eina  pomidoru  marmals su dziovintais abrikosais. bet sitas kai patiko, pries 3 metus kai prsidarem, tai dar bdabar yra. ir jau musu skonio receptoriams anas per saldus pasidare.

jokiu marinuotu pomidoru  nedarau. pradzioj dariau, bet niekas nevalge. tai vat ir nebedarau niekada.

kolkas milzinai eis i sultis, kad namu neprisikaitint :)

Atsakyti

aaa, tai jeigu labai lapojasi pomidorai, tai reiškia per daug azoto. o maniškis dar dilgėlių raugeliu palaistė pradžioj :D

o iš ko matosi kalio trūkumas?

Atsakyti

jo, katuku, nuo raugeliu gali iseit i lapus, tada maziau mezga . rusaiciu youtubej pamokymai, palaistyt tokius superfosfatu. saukstas ant kibiro vandens.  manskai  zuvu miltu   fosforui buvo gave...

 

kai pomidoras nepilnai sunoksta ties koteliu. lieka zalios demes, perpjovus irgi  baltu kietu   siju matosi .  nu ir toki biski beskoniai  jie...tada  reik kalio.

 

 kai truksta kalcio, ilgavaisiu pomidoru  galiukai  "puna",  paruduoja. nors buna ir ne tik ilgavaisiams. bet pas mane tik visoki  ilgieji   kaip nutyse papukai su rudais  speneliais darosi :)

 


jo, katuku, nuo raugeliu gali iseit i lapus, tada maziau mezga . rusaiciu youtubej pamokymai, palaistyt tokius superfosfatu. saukstas ant kibiro vandens.  manskai  zuvu miltu   fosforui buvo gave...

 

kai pomidoras nepilnai sunoksta ties koteliu. lieka zalios demes, perpjovus irgi  baltu kietu   siju matosi .  nu ir toki biski beskoniai  jie...tada  reik kalio. jei turit pelenu , palaistyti pelenu istrauka.  as dar  savo agurkus laisciau  silpnu  kalio permanganato  tirpaliuku . manydama, kad  kalio  permanganatas, nu turi turet kalio ir magnio gal :)  nenudziuvo anie , bujoja :)

 

 kai truksta kalcio, ilgavaisiu pomidoru  galiukai  "puna",  paruduoja. nors buna ir ne tik ilgavaisiams. bet pas mane tik visoki  ilgieji   kaip nutyse papukai su rudais  speneliais darosi :)

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lusasita: 31 liepos 2018 - 10:39

Nu va, nors apie daržus ir derlių, kaip tikros lietuvės pašnekėjom, nors tema atgijo.  Bet tai kiek sužinojau apie pomidorus, gal net ką pritaikysiu, jei derlius nesibaigs.

O džiovint nebandėt pomidorų? Kažin kaip ten tie saulėje džiovinti pomidorai - kai šiemet taip karšta, gal ir pas mus saulėje išdžiūtų? :)

Atsakyti

dziovinu sausesnius ilgavaisius  orkaiteje praviroj su ijungtu ventiliatorium :)

Atsakyti

esu prieš kelis metus tipo "džiovinusi" mikrobangėj. ten visa technologija kažkokia buvo. aišku, jei nesudžiūsta ten iki džiūvėsio, bet savotiškai skanu buvo.

tik vaznios daug, tai nebeužsiimu.

ai, apskritai, aš mažai kuo užsiimu paskutiniu metu :rolleyes: tik valgyt tai nemečiau :D

Atsakyti

aha, jeigu jau apie daržo gėrybes.

cukinijas dar kažkaip suvartojam, nelieka ateičiai, bet vat kažkas man liepė prisisodint aguročių :D  priaugo bombų ir dabar nežinau ką su jom daryt

Atsakyti

Aš tai irgi labai  tingiu virtuvės darbais užsiimti. Tik kai labai gyvenimas priverčia.

Atsakyti

mano mama pjausto  griezineliais ir agurocius ir cukinijas ir marinuoja kaip agurkus

Atsakyti

Laba,

Mane va vakar gyvenimas privertė :D Iki po vidurnalčio nustipusios gulbės valso žingsniu po virtuvę..

Po 100 metų agurkus marinavau, juoduosius serbentus tryniau, nes į šaldiklį jau netelpa ir kriaušės su obuoliais dar nebaigti laukia.

Klausykit, o galima serbentus džiovinti? Bent kiek valgomi, ar kur panaudojami būna, kažin :hmm:

Atsakyti