Na, odeles nulupti dar dar, bet tas trynimas per sietelį, tai košmaras. Man ten užsikiša ir pan. - baisi terlionė. Nes buvo vienai metai mama prigaminus tiesiog pajaustytus gabaliukais užkonservavo su prieskoniais. Tai galima šiaip valgyti prie ko nors, bet maniškiai nelabai valgydavo, tai kartais pertrindavau per sietelį ir kur nors sudėdavau, į sriubą pvz. Ta man jau to puslitriuko trynimo užtekdavo.
Ai. Kadangi paskaičiau jau po visko, tai.pomidorai pavirto padažu. Labai tam tinkami buvo. Nors ir susidirbau juodai. Lengva ranka dantis sukandus dėjau visokias ten druskas ir cukrų pradžioj, ir supyliau actą..... ojej, nu.ką-verdu jau, negi išmesi. Tai net nežinau, kas turėjo gautis, bet gavos kol karštas tai rūgštokas, bet konsistencija tai gera. Sueis į visokius patiekalus....
ryt agurkai laukia.
Lusasita o tai kokia paslaptis, kad viskas bujoja, nors lankot tik kartą savaitėj...ar tręšiat kaip.nors, ar laistot, ar dangstot ir pan. Nors aš manau dar ir aplinka lemia. Pas mus viskas labai atvira, nei užuovėjos, nei pavėsio, o dar ir dirva ne kažką...
katuk, kita karta rugstuma perdideli gali "nugesint" cukraus dar idejus .
pas mus zeme sunki. priemolis. aukstai gruntiniai vandenys, todel viskas pas mus veliau. Kondiske po zeme. ir savaitgaliais pumpuojam sulini iki dugno po kelis kartus. jei sulinys 6 ritiniai, kokie 4 pilni vandens. tai penktadieni atvaziavus, arba sestadieni, visa sulini ispumpuoju su slanga ant pomidoru siltnamyje. musu siltnamis 3 ant 10 metru gargaras. ir psio. kita syki gauna, kita savaitgali. dabar kai noksta, labai gausiai laistau kas antra savaite . zodziu kokias 2- 3 valandas as ten tam sitnamyje su vandenuku zaidziu . kol iki dugno issiurbiu .
o sestadieni diena jau darzas laistomas.
siltnamis trasu gavo sodinant zuvu miltu, pelenu ir maltu kiausinio lukstu. ir kalio magnezijos . labai bijojau azoto, bet kiti pomidorai rodo , kad jo vistiek perdaug, nors jokio nedejau, jokiais raugais nelaisciau . gave azoto i lapus iseina ... siltnams visada mulciuojamas zolyte . kai pradejo sirpti, pamaciau, kad dar trukumas kalio. dar gavo kalio magnezijos. ilgavaisiai parode kalcio trukuma, tai tiems keliems daviau kalcio salietros, nes papildomas kiausiniu lukstu pabarstymas nepadejo.
darzas trasu negavo jokiu . agurkus pradzioj augimo palaisciau mielemis . arbuzus irgi . kai pradej zydeti, gavo pelenu istraukos. ir karta palaisciau sulthz trasomis pomidorams. visi kiti gauna, ka zemele duoda ir vandenuko is sulinio .
o zemele priemolis labai gerai ;)
cukiniju kaip dunduke pasisodinau 5 tokias 5 kitokias. tai kai pradzioj pradejo deret, vyras savo kolegai maximini maisa nese. paskui sustojo derejimas. dabar vel po biskeli dera. musu 6 asmenu seimai sociai .
nu va isdaviau paslaptis. pas mus nederliaus paslaptis visada budavo KOLEKTYVINIS sodas, vienisas be kaimynu sodu gale. prachadnoj dvor. viliones praeinantiems ar specialiai ateinantiems. siemt pirmi metai turim tvora. tiesa zirniu nespejom isgelbet. po pirmo skynimo, ju tiesiog nebeliko . net virkscios is zemes istrauktos... tada staigiai tvora isdygo . ziuresim dabar kiek kitamet galim maziau ko sodint, kai maziau su kuo dalintis reiks
apie pomidoru konservus dar pasisakysiu.
geras dalykas yra pomidoru sultys. ta supratom tik pries kokius 3 metus, kai pomidoru siltnamyje likdavo dar ir mums
sultis bandziau daryt ivairiai . greiciausia aisku per tokia sadovaja sulciaspaude. ale pomidorai labai taskosi. bet atliekeliu tik skureles ir seklytes lieka.
kitas budas. sublenderiuoju pomidorus ir per kiaurasamti ( ne smulku sieteli) ismakaluoju. i viena puoda sultys, i kita puoda ne sausos, o pakankama dar sultingos liekaneles. sultis i stiklainius uzkaitinus. o is tu tirstalu verdu padaza su priedais. pabaigoj su blenderiu puode prasieinu nuo dusios. gaunasi tirstas . odeles kaip tirstiklis dar veikia ir labai sveika pernai i tokias visai acto nepyliau, nes skoniskai man jo nereikejo. niekas nesaude, juk isvirta stipriai .
o jei eiliniska padaza virt, tai man dar labai karsta . pomidorus sublenderiuoju kombainu ( perdaug nesmulkinu, arba tiesiog supjaustau gabalais) . tada i puoda, ir verdi verdi, kol koks 1/3 nugaruoja. tada dedi paprikas, svogunus , cukru , druska ir vel verdi, kol jau kaip kecupas pasidaro. tada viska puode sublenderiuoji gerai. dedi cesnako , jei reikia truputi acto del skonio ir psio , sumakaluoji i r i stiklainiukus .
kitas pomidoru panaudojimo budas. pomidorai savo sultyse. cia jau tersimosi daugiau, nes nulupinet reikia . nublansiruoji. nulupineji. dedi i puoda, jei koks 800 gr milzinas, tai pasmulkini . prikrauni puoda. tada mazdaug ( nebepamenu recepto) 1 litrui pomidoru , 1 saukstelis druskos ir 1 saukstelis cukraus ( bijau suklaidint) uzverdi, paverdi kokia 5 min ir i stiklainiukus.
kitas, pomidorai su zele, pagal a.a. mamos recepta. cia jau su kaitinimu, kas man nelabai patinka.
prie traskios vistienos, eina pomidoru marmals su dziovintais abrikosais. bet sitas kai patiko, pries 3 metus kai prsidarem, tai dar bdabar yra. ir jau musu skonio receptoriams anas per saldus pasidare.
jokiu marinuotu pomidoru nedarau. pradzioj dariau, bet niekas nevalge. tai vat ir nebedarau niekada.
kolkas milzinai eis i sultis, kad namu neprisikaitint
aaa, tai jeigu labai lapojasi pomidorai, tai reiškia per daug azoto. o maniškis dar dilgėlių raugeliu palaistė pradžioj
o iš ko matosi kalio trūkumas?
jo, katuku, nuo raugeliu gali iseit i lapus, tada maziau mezga . rusaiciu youtubej pamokymai, palaistyt tokius superfosfatu. saukstas ant kibiro vandens. manskai zuvu miltu fosforui buvo gave...
kai pomidoras nepilnai sunoksta ties koteliu. lieka zalios demes, perpjovus irgi baltu kietu siju matosi . nu ir toki biski beskoniai jie...tada reik kalio.
kai truksta kalcio, ilgavaisiu pomidoru galiukai "puna", paruduoja. nors buna ir ne tik ilgavaisiams. bet pas mane tik visoki ilgieji kaip nutyse papukai su rudais speneliais darosi
jo, katuku, nuo raugeliu gali iseit i lapus, tada maziau mezga . rusaiciu youtubej pamokymai, palaistyt tokius superfosfatu. saukstas ant kibiro vandens. manskai zuvu miltu fosforui buvo gave...
kai pomidoras nepilnai sunoksta ties koteliu. lieka zalios demes, perpjovus irgi baltu kietu siju matosi . nu ir toki biski beskoniai jie...tada reik kalio. jei turit pelenu , palaistyti pelenu istrauka. as dar savo agurkus laisciau silpnu kalio permanganato tirpaliuku . manydama, kad kalio permanganatas, nu turi turet kalio ir magnio gal nenudziuvo anie , bujoja
kai truksta kalcio, ilgavaisiu pomidoru galiukai "puna", paruduoja. nors buna ir ne tik ilgavaisiams. bet pas mane tik visoki ilgieji kaip nutyse papukai su rudais speneliais darosi
Nu va, nors apie daržus ir derlių, kaip tikros lietuvės pašnekėjom, nors tema atgijo. Bet tai kiek sužinojau apie pomidorus, gal net ką pritaikysiu, jei derlius nesibaigs.
O džiovint nebandėt pomidorų? Kažin kaip ten tie saulėje džiovinti pomidorai - kai šiemet taip karšta, gal ir pas mus saulėje išdžiūtų?
dziovinu sausesnius ilgavaisius orkaiteje praviroj su ijungtu ventiliatorium
esu prieš kelis metus tipo "džiovinusi" mikrobangėj. ten visa technologija kažkokia buvo. aišku, jei nesudžiūsta ten iki džiūvėsio, bet savotiškai skanu buvo.
tik vaznios daug, tai nebeužsiimu.
ai, apskritai, aš mažai kuo užsiimu paskutiniu metu tik valgyt tai nemečiau
aha, jeigu jau apie daržo gėrybes.
cukinijas dar kažkaip suvartojam, nelieka ateičiai, bet vat kažkas man liepė prisisodint aguročių priaugo bombų ir dabar nežinau ką su jom daryt
Aš tai irgi labai tingiu virtuvės darbais užsiimti. Tik kai labai gyvenimas priverčia.
mano mama pjausto griezineliais ir agurocius ir cukinijas ir marinuoja kaip agurkus
Laba,
Mane va vakar gyvenimas privertė Iki po vidurnalčio nustipusios gulbės valso žingsniu po virtuvę..
Po 100 metų agurkus marinavau, juoduosius serbentus tryniau, nes į šaldiklį jau netelpa ir kriaušės su obuoliais dar nebaigti laukia.
Klausykit, o galima serbentus džiovinti? Bent kiek valgomi, ar kur panaudojami būna, kažin