DUONA
500g kvietinių miltų
500g ruginių miltų
100 g kvietinių sėlenų (arba imti rupius kvietinius miltus, tada sėlenų nereikia)
100g avižinių dribsnių (nuplauti)
180 g cukraus
2 arbatiniai šaukšteliai druskos
100g sėmenų (nuplikyti, nuplauti šaltu vandeniu)
2 saujos kmynų (nuplikyti, nuplauti šaltu vandeniu)
apie 50g sezamo sėklų pabarstymui
100g saulėgrąžų (nuplikyti, nuplauti šaltu vandeniu)
1 litras šilto vandens
0,5 litro raugo
Skardą patepti aliejumi ir pabarstyti sezamo sėklomis.
Visus produktus sumaišyti, minkyti apie 15-20 min. Atidėti tešlos į stiklainį (raugas kitam kartui). Dėti ne daugiau pusės stiklainio, nes paskui pakyla. Tešlą dėti į skardą, viršų išlyginti vis pasidrėkinant ranką, apibarstyti sezamu.
Uždengti ir 6 val. laikyti šiltai, kad pakiltų. Stiklainį irgi laikyti kartu.
Po 6 val. stiklainį padėti į šaldytuvą, o skardą dėti kepti.
Kepti 200o C, 80 min. Likus kepti 10-15 min sumažinti temperatūrą iki 180o.
Dabar atkreipiau dėmesį, kad aš visada kepu 70 min. - 60+10 sumažinus.Dedu kiek daugiau druskos ir gerokai mažiau cukraus. Kai kada cukraus visai nededu. Ir saulėgrąžų nededu.
Pašteto tikslaus recepto nėra. Vištienos kepenėles pamirkau piene, nuplaunu, nuvarvinu. Keptuvėje aliejuje truputį pakepu svogūną, sudedu kepenėles, barstau druska, prieskoniais ir troškinu. Kai kepenėlės iškepa, įpilu grietinėlės ir palaukiu, kol užverda. Tada viską pertrinu blenderiu. Ir viskas.