Įkraunama...
Įkraunama...

METŲ mezginiai

Nu ką, paskleiskim prožektorium šviesos kokios tuneliuką į tą kraujo grupių detektyvą :D

Kraujo grupės nustatomos pagal tam tikrus baltymus, esančius eritrocitų sienelėje. Tų baltymų yra belenkiek, bet tik kai kurie yra stipriai sąveikaujantys. Tai tuos aršiausius pavadino A ir B. Trečias baltymas plaukiojantis kraujyje - rezus faktorius (Rh).

Kur tas jų aršumas? Jei supilam svetimų baltymų (belenkokių į bet kur) - organizmas ginasi. Pvz., pagal baltymus yra atpažįstamos bakterijos, kurios naudingos, kurios priešai, pagal baltymus atpažįstami savi ir svetimi organai ir pan. Tai jei supilam kraują su svetimais baltymais - viskas sulimpa (minučių reikalas) ir atlipint - be šansų (kol kas). Čia kaip kokioj Romeo ir Džiuljetoj, jei jau kapojas Kapulečiai (tarkim A baltymas) su Montekiais (B baltymu), tai iki galo, kol visi išmirs. Pakeliui pasitaiko prijaučiančių vieniems ar kitiems dalyvių (heterozigotiškumas) :)

Kraujo grupės yra paveldimos kaip ir visi kiti organizmo baltymai pagal genetinius principus, su nedideliais nukrypimais dėl spontaninių mutacijų (paprastai liečia plačiajai visuomenei nežinomas kraujo grupių dalis visokių kitokių raidžių pavadinimais). Tai gi, kas do detektyvas su tom skirtingom grupėm :)

Genetiniai principai - dėdės Mendelio dėsniai: dominantinis (didžiosios raidės, dominuojantis genas) ir recesyvinis (yra, bet nesiveržia vadovaut, žymimas mažosio raidėm). Visi organizmo požymiai paveldimi poromis (dviem aleliais). Tie aleliai abu gali būti dominuojantys, abu recesyviniai arba abu skirtingi. Vadinasi:

I grupė (tiksliau "nulinė") gali būti:

1. Dažniausiai, neturi nei A, nei B baltymo eritrocitų paviršiuje (žymima 0)

2. Yra nuomonių, kad gali turėti recesyvinius a ir b baltymų genus, bet jie nepasireiškia.

II grupė turi A baltymą kokioj nors kombinacijoje:

1. AA (abu aleliai dominuojantys)

2. A0 (veinas domin. kitas išvis neturi)

3. Aa (vienas domin. kitas reces.)

4. a0 (vienas reces. kitas neturi)

5. aa (abu reces.)

III grupė (tiksliau B) turi B baltymą:

1. BB

2. B0

3. Bb

4. b0

5. bb

IV grupė (tiksliau AB) yra keistas Kapulečių ir Montekių draugystės variantas, vadinamas kodominavimu - abu gražiuoju susitaria ir nesipeša, bet variantų vis tiek yra:

1. AB

2. ab

Atsakyti

Dar pamiršau paminėt, kad kaip ir viską vieną alelį paveldim iš tėčio, vieną iš mamos ;)

Frekės detektyvas:

Man rodos grupe nepaveldima. Pas mane is 4 asmenų skirtingos grupes. Mamos 1 seses 2 mano 3 tevo 4. Ir dar rezusai skirias. Tik nezinau tevo ir mamos tiksliai. Kuri ten kuri.

Mama 00

Tėtis AB

Sesuo A0

Frekė B0 (sveikinu, esi mamos ir tėčio vaikas) :D

Katuko detektyvas:

Apie kraujo grupes.

mano kai paauglystėj nustatė, tai nėščiai du kart pertikrint teko, bo nes buvo visai ne ta. Ir būtent dėl tų tikrinimų užsifiksavo gydytojos patikinimai, kad kadangi mano ir vyro grupės tos pačios -II+, tai vaikų jokia kita negali būt. Nesu tikra, bet rodos jeigu bent rezus skirtųsi, jau galėtų būt kita. Bet tik specai tą gali patvirtint.

Gali būti, kad dėl recesyvinių genų (antros grupės a0 variantas) nebuvo labai aišku, kaip ten ir kas (gal dėl technikos mažesnio jautrumo, gal dėl žmogiškos paklaidos), todėl pertikrinus po keleto metų, paprogresavis technikos jautrumui, grupė pasikeitė.

Teiginys apie vaikus neteisingas. Jei tamstos abu esate kartais heterozigotai (tyrintys ne dvi vienodas, o skirtingas raides), tai vaikai gali turėti kitą grupę, tikriausiai I (nulinę), jei iš abiejų paveldės po O alelį. Jei bent vienas esate homozigotas (turit AA), tai tikrai vaikai bus tik II grupės.

Rezus faktoriaus paveldėjimas nesusijęs su AB paveldėjimu. Visos grupės gali turėti arba ne rezus faktorių. Ir taip pat gali būti homozigotiniai arba heterozigotiniai aleliai. Pvz., mano detektyvas :)

Aš Rh-, vyras Rh+, vaikas vienas toks, kitas toks, nes vyras tikriausiai yra heterozigotas Rh faktoriaus požymiu (Rh+Rh-), o aš Rh-Rh-. Tai jei padalinsim po vieną rezusiuką vaikam, gausim skirtingas kombinacijas. Jei vyras būtų Rh+Rh+, visi vaikai būtų rezus teigiamos grupės ir visi heterozigotai tam požymiui.

Atsakyti

Nu daug prirašiau vakaro skaitiniams :) tikiuos, nors kažkam kažkas paaiškėjo minimaliai :) bent jau Frekę gal įtikiau, kad kraujo grupės paveldimos :P

Gal dar kam pabandyt dešifruot iš kur kraujo grupė kokia? :)

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Abelo: 02 lapkričio 2017 - 23:28

Dabar pagalvojau,kad jei jau visai link Šekspyro, tai A - Kapulečiai, B - Montekiai, AB - Romeo su Džiuljeta, o 0 grupė tai tas vienuolis/klebonas, kur apženijo  :lol: va jum ir kraujo grupės paprastai  :lol:​ net Šekspyrui turėtų būt aišku  :lol:  :lol:  :lol:

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Abelo: 03 lapkričio 2017 - 00:27

As dabar supratau kodel as B+ grupes. Nes Bjauri Boba esu :D atvaziavau i priimamaji ir liepiau taupyt valstybinius vaistus :D 

Atsakyti

Kraujo genetikos romanas  :super: 

Visoms besioperuojančioms ir priimamuosius lankančioms daug sveikatos  :4u: 

Ačiū už pastebėjimą visoms  :aciuks: 

Ripsinuko nuopelnai Šarangei, aš tik nusižiūrėjau. Ir nevarau aš taip greit, abiem trūko kamuoliuko, tupėjo lentynoj ir laukė, kol siūlus atveš. Kai jau atvežė, tai abu ir pribaigiau.

Aš TV su mezgimu vakare pažiūriu  :blush-anim-cl: Emigrantai ir aktualu  :ax: Ne visi būna peroksidus geriantys, būna ir labai įdomių žmonių.

Atsakyti

Montekia, Kapulečiai, RomeoirDžiuljeta bei .... VALENTINAS!!!

Abelo, aš tau dar šiandien nesakiau kad tu superkrūta daktarė? Ir mokini gerai. Iš tavo lūpų ir peroksidas garantuotas vaistas apskambėtų, su tokiu minčių dėliojimo talentu. KAIPGERAI KAD tu tikra gydytoja :lietuva: 

Freke, BB da i BridžitBardooooooooo (jin tik dabar bjauri boba, o buvo gi oho kokia BB).

APIE lietučio megztukiukus. Karen Milen prie jų yra pasiuvus derančiai afigienno grožio džinsų  :B 

Apie mezgimą tyliu bet partizanai matė mano mezgimo įrodymų.

Atsakyti

Gadget, oi ne, ačiū pačiū, slėpkit į pečių. Man džinsai yr baisiai nepatogus reikalas, tinkamas tik į gilų mišką grybaut arba baisiai susivėlus ir nesidažius maisto nusipirkt. Nu su labai retom išimtim tinka prie megztukų, kurie nabagai prie nieko daugiau netinka. O šiaip su džinsais vasarą karšta, žiemą šalta ir dar kieti. Aš gi jautriaodė :flirt2: Ir apskritai kelnės mane itin itin retai ištinka.

Svieto pabaiga būtų, jei Abelo lieptų peroksidą gert :D Eičiau tikrintis, ar čia pataikiau, ir ar Abelo ta pati :)

Mane šiandien atradimas ištiko - daugiau nei metus šitą mašiną kasdien vairuoju ir tik šiandien atradau, kad pas mane 2 bardačiokai!!! Blondinė :B Kiek visko papildomai galima prisidėt! :flirt2:

Pilnatizzzz, jaučiat? Priedas  5EDB8C5E-5888-428B-9DDF-CA5BD8B772DD.jpeg   110,6KB   0 Parsiųsta kartų

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vasaros_lietus: 03 lapkričio 2017 - 05:42

Abelo :wub:  Nu nemirtinga tu daktarė-rašytoja :wub:  Iš kraujo grupių matematikos sukurt visą šekspyro dramą :blink:  Aš tavim neatsižaviu ir labai laukiu dar vienos knygos sektoj :wub: 

O kaip čia suprast 0 Rh D teigiamas? Žinau, kad mano grupė pirma teigiama, o kas tas D? 

Beje nežinančios savo grupės, o pas jus ant vairuotojo pažymėjimo neparašyta :hmm: 

Atsakyti

Labas rytas,

 

Abelo, pritariu kitų susižavėjimui, kad tu nuostabiai moki išaiškinti visokius sudėtingus dalykus. :super:

 

O aš skaitydama šituos kraujo grupių detektyvus, vėl pajutau, kaip pasenau. Prisėmiau, kaip paskutinėse klasėse man labai patiko biologija, kai mokėmės apie visokias tas kombinacijas, apie DNR ir kitokius dalykus, kaip ten tie baltymai kažkaip "nusirašo" informaciją, perneša, perduoda, žodžiu dabar jau tiksliai neatsimenu, bet atsimenu, kad buvau labai įsigilinus, supratus, ir su jauna mokytoja daug ginčydavomės, nes buvo toks jausmas, kad net ji pati kai kur neįsigilinus buvo. O dabar supratau, kad visiškai neturiu jokio noro suprasti, nors taip patraukliai Abelo aiškina.

 

Iš ryto atėjus į darbą dar peržiūrėjau to funkcionalaus šaliko visokius numegztus variantus ir jau vos ne megzt noriu, bet gal dar palauksiu, nes neturiu tinkamų sūlų. :) Jaučiu iš kokios dundagos gražus gautųsi, bet šalikui norėtųsi ko nors švelnesnio, o merio su gražiais spalviniais perėjimais beveik negamina :(

 

 

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kerpena: 03 lapkričio 2017 - 08:10

Labas rytas,

Abelo :4u: Įdomu :) 

Lietuti, gražūs tavo darbeliai :4u:  Spalviškai labiai ramiai ir maloniai žiūrisi. O ripsas labai gražiai paryškiną pilkus siūlus.

Kaip gera, kad jau penktadienis :rolleyes:

Olaiva, nežinau, kas per operacijos tavęs laukia, bet linkiu sėkmės :4u: 

Atsakyti

Va! Siandien SM liepia nėščiųjų apžiūron rašytis. Gal jie žino to ko nežinau aš🤔🤣😂

Bandysiu sostinen belstis. Nors galva dar keista. Bet nors veidas ir galunes netirpsta

Atsakyti