QUOTE(Orginalus @ 2018 01 29, 23:47)
patarkit, koks realiai pas jus grindu ir langu ploto santykis, suprojektavau pas save svetaine 1/2.5, miegamieji 1/3 galvoju ar neperdideli, nors sviesos kaip ir norisi. Beje gal kas susidurete su langininkais, kokio aukscio langus jie gali pagaminti, ju neskeliant i dvi dalis, siuo metu pas mane dauguma zada buti 2.7m aukscio. dar galvoju ar daryti miegamuosiuose varstomus langus, kaip ir dabartiniuose namuose, nelabai juos darinejam, rekupas ir vasara ir ziema veikia, nes kaina skiriasi 50%, nevarstomi zymiai pigesni.
O tu pats namą sau projektuoji? Juk yra normos ir jas architektai puikiai žino. Mano atveju antrame aukšte yra trys vienodi langai - 2,1x1,6 m, t.y. 3,36 kv. m (angos plotas). Stiklų plotas būtų dar mažesnis, visi langai varstomi. Dviejų kambarių architektūrinis plotas 13,1 kv. m, vieno - 13,74 kv., tačiau kadangi antras aukštas mansardinis, tai mažesnių kambarių grindų plotas 14,5, o didesnio net 16,8 kv. m. Norėjau pasakyti, kad gana skirtingų ploto kambariams naudoja vieno dydžio langus. O tai lemia ne tik saulės, šviesos kiekis, bet ir namo architektūra, estetinė išorės išvaizda.
Mano supratimu turėsi daug problemų su 2,7 aukščio langais. Nebent jie bus mediniai, aliuminiai arba per kelis metus langų kokybė stipriai pagerėjo. Sakai darysi nevarstomus, nes jie pigesni, bet darysi 2,7 m aukščio? Jokios logikos. Jei nori piginti, tai daryk žemesnius. O kad varstomi langai reikalingi, tau puikiai žemiau parašė Mintas. Jau nekalbant apie langų valymą ir kitus dalykus, kuomet tenka atidaryti langus.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2018 01 30, 07:42)
Buvo avarija, vandentiekis trūkęs tiesiai po rekupu. Apie savaitę džiovinau rekupą atidaręs. Po poros mėnesių užtrumpino, vežiau remontui. Rekupo nebuvo jau dvi savaites. Nebūtų langai varstomi, mažuose miegamuose oro pradeda trūkti jau po ~3 val. Baigėsi tuo, kad net prie gilaus minuso miegojau prie atidarytų langų.
Variantas miegoti prie atvirų miegamojo durų, tai truputį padidina oro trūkumo laiką, bet varstomą langą miegamajame aš daryčiau būtinai.
Matai, o kažkas anksčiau teigė, kad dabar darytų dar daugiau nevarstomų langų. Visgi pravertė. Nustokite jūs taip maniakiškai žiūrėti į namo energijos taupymą. Galvokite apie patogumą, komfortą, estetiką, gerą nuotaiką.