Įkraunama...
Įkraunama...

Tautos išrinktieji

Bet nėra tokio dalyko, kaip visos Lietuvos tautinis kostiumas. Ar čia bus suvienodintas variantas kažkoks?

Šiaip tai tegu dovanoja. Tik labai jau nepraktiškas dalykas ta dovana gausis, nes viena, nu max dvi šventės ir nebetiks tas kostiumas. Be to, vargu ar tokio amžiaus vaikai yra ta kategorija žmonių, kuri per porą švenčių sugebėtų savyje tautiškumą ne tik įskiepyt, bet ir turėtų pakankamai gebėjimų jį išsaugot, puoselėt bei augint. Ypatingai jei tėvai skeptiški tuo požiūriu. Man rodos, kad mokyklinio amžiaus vaikams tai būtų paveikesnė priemonė, nes mokyklos bendruomenės požiūris, skatinimas bei palaikymas galimai atsvertų tėvų skepticizmą. Nu čia toks teorinis mano pamąstymas.
Atsakyti
QUOTE(Manifesto @ 2016 12 15, 10:14)

Beje, pažįstama, gyvenanti Norvegijoje pasakojo, kad ten berods nacionalinės dienos šventės proga, norvegai savo miestuose ir miesteliuose susirenka į didžiulę eiseną su tautiniais kostiumais.

Miunchene bavarai taip pat gatvėmis gana dažnai vaikšto tautiniais rūbais. Buvo eilinis savaitgalis, miesto centre tokių pasipuošusių buvo pilna, ištisom šeimom, būriais. Gražu. Labai prabangu, tie rūbai išskirtinai brangūs. Turtinga šalis gali sau tai leisti ir jiems matyt patinka sunkios storos odinės kelnės biggrin.gif . Bet kaži kaip jie pirktų šimtus ir tūkstančius eurų kainuojančius tautinius rūbus, jeigu jų pensijos būtų po 200-300, o atlyginimai - po 500 eur. Ir visas atsakymas. Ir nemanau, kad jiems tuos rūbus geri dėdės padovanojo mirksiukas.gif
Atsakyti
Lietuvoje yra vaiku, kurie neturi siltu batu ir striukiu ziemai. Sitame konstekste tautinio kostiumo dovanojimas ir inirtingos diskusijos apie tai atrodo gan ciniskai. Konservus visi kaltina atitrukus nuo Lietuvos realiju. Karbauskis irgi gerokai atsipleses nuo zmoniu problemu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Iš_Šviesos: 15 gruodžio 2016 - 11:10
QUOTE(Manifesto @ 2016 12 15, 12:14)
Neabejoju, kad tie, kam tautinis kostiumas prioriteas jį ir įsigijo. Seniai. Ir ne tik vaikai, bet ir suaugę.
Beje, pažįstama, gyvenanti Norvegijoje pasakojo, kad ten berods nacionalinės dienos šventės proga, norvegai savo miestuose ir miesteliuose susirenka į didžiulę eiseną su tautiniais kostiumais. Visi būna jais pasipuošę - tiek vaikai, tiek suaugę, tiek senjorai. O šalis lyg ir ne okupuota, ir tautiškumo išraiška ten dar vis neišėjusi iš mados. Man tai labai gražu.

Asmeniškai aš turiu iš močiutės paveldėtą tautinį kostiumą. Ketiname siūti vyrui, tačiau tai labai nemaža investicija. Todėl idėja padovanoti vaikams po tautinį rūbą asmeniškai mane labai pradžiugino.

O kokius kostiumus planuojama dovanoti Lietuvos lenkams, rusams, karaimams, žydams, ukrainiečiams, romams ir kt. tautinių mažumų atstovams?
Atsakyti
Lietuva reikia skatinti progresui, o ne i viduramzius orienuotam Rumsiskiu kaimo mentalitetui.

Dabartinis lietuvio lenko tautinis kostiumas yra treningai. Jei pamatai su treningais UK ar Vokietijoje, tai zinai, kad lietuvis ar lenkas.
Todel butu gera ideja kiekvienam pirmokui dovanoti treningus ir ismokinti, kad jie skirti fizinio parengimo uzsiemimams.
Atsakyti
QUOTE(rusma @ 2016 12 15, 11:33)
Miunchene bavarai taip pat gatvėmis gana dažnai vaikšto tautiniais rūbais. Buvo eilinis savaitgalis, miesto centre tokių pasipuošusių buvo pilna, ištisom šeimom, būriais. Gražu. Labai prabangu, tie rūbai išskirtinai brangūs. Turtinga šalis gali sau tai leisti ir jiems matyt patinka sunkios storos odinės kelnės  biggrin.gif . Bet kaži kaip jie pirktų šimtus ir tūkstančius eurų kainuojančius tautinius rūbus, jeigu jų pensijos būtų po 200-300, o atlyginimai - po 500 eur. Ir visas atsakymas. Ir nemanau, kad jiems tuos rūbus geri dėdės padovanojo  mirksiukas.gif

būtent, skurdui ruošia puošnią uždangą, ir dar brangią.
Atsakyti
QUOTE(Peliauckų Jadzė. @ 2016 12 15, 11:09)
O kokius kostiumus planuojama dovanoti Lietuvos lenkams,  rusams, karaimams, žydams, ukrainiečiams, romams ir kt. tautinių mažumų atstovams?

Taigi per daug skirtingumų bus, dar ko neprisigalvosite. Vieni užsimano pagal regionus, kiti pagal tautybę, treti dar užsimanys kad skirtingo dydžio būtų. Statkevičius darbo turės bent dviem kadencijoms.

........
Dar keistas yra bandymas saugoti nuo girtavimo. Kažkodėl buldozeriu stumiamas vienodas mokestis per laipsnį. O tai įtakoja , kad stiprieji gėrimai tampa konkurencingesni silpnųjų gėrimų atžvilgiu. O stipriausi gėrimai kaip tik ir siejami su alkoholizmo augimu - lengvesnis, greitesnis ir sunkesnis apgirtimas čia yra esminis faktorius. Kaip čia, aūū, valstiečių blaivininkų draugijos nariai, tai pakomentuotumėte?
Atsakyti
QUOTE(Manifesto @ 2016 12 15, 10:34)
1. Yra tokių, kurie tautinį kostiumą priimtų, kaip neįkainojamą dovaną, kurią šeima galėtų perduoti iš kartos į kartą, išsaugant jaunojoje kartoje tautiškumo dvasią ne tik papročiais ir tadicijomis, bet ir rūbu. 2. Aš ir mano vaikai labai apsidžiaugtume, gavę tokią dovaną, tačiau maniškai jau per dideli šiai akcijai.

1. Apie kokis papročius ir tradicijas Jūs rašote? Taigi, panašu, kostiumai bus kuriami Juozuko ir stilizuoti 21 a. dvasia. Kitaip tariant, eilinė stilizacija pagal Juozuką, kaip kad tarpukariu turėjom Tamošaičių, sovietmečiu - Balčikonienės.
Taip, Tamošaičių kostiumai dabar laikomi muziejinėmis vertybėmis, kad Juozuko kūrinėliai tokiais taptų, labai abejoju vien dėl to, kad bus gaminami masiškai.

2. Kostiumai bus siuvami vaikams iki 7 metų. Kaip manote, kiek 2-3 metų vaikui yra suprantamos tautiškumo, patriotizmo ir pan. sąvokos?

QUOTE(Hmmm... @ 2016 12 15, 11:28)
Bet nėra tokio dalyko, kaip visos Lietuvos tautinis kostiumas. Ar čia bus suvienodintas variantas kažkoks?

Būtent. Kažkokį bendrinį "tautinį" kostiumą vargu ar įmanoma sukurti, tai arba bus sukurta idiotiška mišrainė (pvz. žemaitiškas sijonas prie suvalkietiškos prijuostės su aukštaitiškais marškiniais ir t.t.), arba žemaičiai bus rengiami aukštaitiškais kostiumėliais ar atvirkščiai. Ar vienas, ar kitas kelias bus pasirinktas, vėliau, vaikiukui paaugus, teks aiškinti, kad tai, kas jam buvo padovanota, buvo tik imitacija, nes lietuviškas tautinis kostiumas yra visai kitoks...

QUOTE(Peliauckų Jadzė. @ 2016 12 15, 12:09)
O kokius kostiumus planuojama dovanoti Lietuvos lenkams,  rusams, karaimams, žydams, ukrainiečiams, romams ir kt. tautinių mažumų atstovams?

Va, būtent dėl šios priežasties man ši idėja labiausia nepatinka, nes kad ir tautinėms mažumoms bus pasiūlyti jų tautiniai kostimai, nelabai tikiu, nes tai labai ženkliai išaugintų viso sumanymo kainą.
Atsakyti
QUOTE(Manifesto @ 2016 12 15, 12:14)
Neabejoju, kad tie, kam tautinis kostiumas prioriteas jį ir įsigijo. Seniai. Ir ne tik vaikai, bet ir suaugę.
Beje, pažįstama, gyvenanti Norvegijoje pasakojo, kad ten berods nacionalinės dienos šventės proga, norvegai savo miestuose ir miesteliuose susirenka į didžiulę eiseną su tautiniais kostiumais. Visi būna jais pasipuošę - tiek vaikai, tiek suaugę, tiek senjorai. O šalis lyg ir ne okupuota, ir tautiškumo išraiška ten dar vis neišėjusi iš mados. Man tai labai gražu.

Asmeniškai aš turiu iš močiutės paveldėtą tautinį kostiumą. Ketiname siūti vyrui, tačiau tai labai nemaža investicija. Todėl idėja padovanoti vaikams po tautinį rūbą asmeniškai mane labai pradžiugino.

Taip, norvegai dėvi savo tautinius drabužius per šventes. Bet lygiai taip saugo autentiškus statinius, senus senelių baldus, įrankius, mezginius. Tas kostiumas nėra vienintelis atributas, tai dalis saugojamo ir puoselėjamo paveldo. Pa mus gi - senos grytelės griūva, o jei restauruojam-stengiamasi keist neatpažįstamai. Neperseniausiai mačiau - unikalus molinis statinys su .. plastikiniais langais.. Senų daiktų - poreikis gal ir būtų, ale vietoj autentiškų, kas sunaikinta arba nevertinama, prisiperkam dėvėtų iš europos privežtų. imitacija. su tuo tautiniu kostiumu - man dvelkia irgi patriotiškumo imitacija, kai užsimerkiama į tai, jog kompleksiškai reikia su tuo patriotiškumu.
Papildyta:
QUOTE(IDOMUCIA @ 2016 12 15, 13:51)
Lietuva reikia skatinti progresui, o ne i viduramzius orienuotam Rumsiskiu kaimo mentalitetui.

Dabartinis lietuvio lenko tautinis kostiumas yra treningai. Jei pamatai su treningais UK ar Vokietijoje, tai zinai, kad lietuvis ar lenkas.
Todel butu gera ideja kiekvienam pirmokui dovanoti treningus ir ismokinti, kad jie skirti fizinio parengimo uzsiemimams.

Dalinai sutinku. Grubiai čia tamsta surašei, ale teisybės grūdas yr. Reik pradžiai šviest, kas kam skirta, kodėl, kokia prasmė vieno ar kito daikto. Tas tautinis kostiumas visai kitaip rodytųsi, jei būtų mokoma, o kokia gi tų kelių sijonų paskirtis, kodėl jie tokie ir tiek, ką reiškia vieni ar kiti rašto motyvai, kodėl regionuose jie skiriasi. Ir tai ne tik apie drabužius, bet ir apie aplinką, statinius, baldus. Tokio kultūrinio pradinio bendro išprusimo trūksta.
Atsakyti
Bet tai kokia įdomi tendencija... Kai aš prieš tris ar kiek ten metų bandžiau parodyti tuometinės valdžios spragas: korupciją kone visuose lygmenyse, protekcijas, pažintis, giminiškumą ir pan., tai buvau apkaltinta juodu žmogumi, nekenčiančiu Lietuvos ir pan. Bet tai nors realias ir itin skaudžias problemas minėjau, o dabar visos tos "šventosios", tiek ant manęs variusios, pačios tampa kasdieninėmis varytojomsi, kritikuojančiomis viską iš eilės naujoje valdžioje, besiknisinėjančios prie kiekvieno plaukelio ir jau nebežiūri penktadienis ar pirmadienis ir penktadienių proga nebekelia vien tik gerų naujienų į forumą biggrin.gif
Kaip įdomiai lazda kitu galu pasisuka ir tvoja, pati geriau nesugalvočiau bigsmile.gif

Nežinau kokiu naiviu reikia būti, kad nesuprasti, kad iš esmės: Drakonas mirė, atėjo tegyvuojantis naujas Drakonas. Anie Drakonai vienokius įstatymus prakišinėjo ir savo gimines vienaip įdarbino, kad jiems pelnas kapsėtų, šitie nauji Drakonai paprastesni, ūkiškesni, tai į savo pusę tempia. Jiems ne tike svarbu farmacijos lobiai ar panašūs, jie paprastesni, kaimiški daugiau, tai savo gimines siuvėjais, sukirpėjais įdarbins ir šluosis pinigėlius iš kostiumų.
Viskas tas pats, tik cirko sudėtis kinta ir cirkininkų vaidmenys pasikeičia kažkiek. Anksčiau daugiau vaikščiojimo per lynus ir žongliravimo, dabar daugiau klounados. Bet esmė, kad cirkas buvo anksčiau, cirkas liko ir dabar. Niekas niekur neišvažiavo ir nepasikeitė. Atsimerkite, brangiosios smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Monteverte @ 2016 12 15, 13:17)
Bet tai kokia įdomi tendencija... Kai aš prieš tris ar kiek ten metų bandžiau parodyti tuometinės valdžios spragas

Jūs rimtai nesuprantate, kodėl Jūsų "parodymai" kritikuojami? biggrin.gif Iki šiol nesuprantat? biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Monteverte @ 2016 12 15, 11:17)
Bet tai kokia įdomi tendencija... Kai aš prieš tris ar kiek ten metų bandžiau parodyti tuometinės valdžios spragas: korupciją kone visuose lygmenyse, protekcijas, pažintis, giminiškumą ir pan., tai buvau apkaltinta juodu žmogumi, nekenčiančiu Lietuvos ir pan.

As Lietuvos ir nekenciu. O kodel as ja tureciau kesti. Valstybe turi buti arba morali arba turtinga. Jei nera nei vieno nei antro - tada tai niekas. Aciu Dievui, ji ES sudetyje tai galima isvaziuoti, po kurio laiko pasikeisti dokumentus ir pamirsti. bet itariu ta galimybe gali greitai uzsidaryti.

Prie ko cia valdzia, valdzia tai tai, ka isrenka rinkejai. Juk ne karalius valdo. Ir ne Svdeija ar Lenkija skiria gubernatoriu. Todel nekesti valdzios. o gerbti rinkejus tauta, tai tas pats, kaip nekesti peilio, o gerbti ta kas tuo peiliu svaistosi. Suluz senas peilis pasiims kita peili arba kuoka.

Negali atsilikus tauta issirinkti progresyvios valdzios, taip nebuna, todel jei jus mylite Lietuva tai jus privalot mylet atsilikima, korupcija ir vietini mentaliteta.
Atsakyti