QUOTE(Mergiona @ 2017 11 30, 18:10)
nuuu... dbr aibe visokiu religiju... jei as visgi itikeciau na 99% nebuciau nei Staciatike nei Katalike
bet mane domina pats samoningo itikejimo procesas, kai vaikas auga su religija- yra kitaip, net jei jis ir nusisuka nuo jos kuriam laikui- grizimas atgal visgi naturalus, o kai visai netikejai, seima netikejo/ neauklejo, tai kazkaip kitaip. Pvz as visad lb domejausi, lankiau ivairius kursus Biblijos mokymo, sekmadienines mokykla, i studentiskas konferencijas vaziavau, aplankiau daug bendruomeniu, bet be ziniu ir gilios pagarbos tikejimui savo tikejimo neradau...
Bet Lietuvoje sovietmečiu retai buvo augama su religija tiesiogiai. Paprastai buvo augama nekalbant apie religiją, bet pvz per kokias laidotuves kaime girdint religines giesmes, dalyvaujant mišiose keturnedėlį ar pan., slapta kur nors Paberžėje pas t. Stanislovą prieinant Pirmosios Komunijos, bet kasdien tos religijos lyg ir nematant, gėdijantis. Pvz mano močiutė prijuostės kišenėj visad turėjo rožančių, bet nuo manęs tai slėpė. Nors aš buvau aptikus, bet tik išbarė kad nelįsčiau kur nereikia... tik paaugus supratau kas ten buvo.
Vaikystėj neįpratus kas sekmadienį dalyvaut mišiose suaugus sunku atsisakyt įpročio slėpt religines praktikas... Pripratom kritikuot kunigus, matyt tik jų prabangą ar palaidą gyvenimą... Man pvz sunku. Būt žymiai buvę lengviau be to atotrūkio. Tada būtų viskas aišku, stalčiukuose. Dbr tikrai kaip Pagyvenus sako reikia kurt iš naujo tradicijas. Bet pvz mb jų nuo jų tiek nutolęs (dėka savo tėvų, įtariu panašus į Mergionos atvejis), kad jam to nė kiek nereikia. O gal ir reikia, bet dar sunkiau pereit tą barjerą, kai tėvai buvę atsidavę ateistai ir dbr juokiasi iš religijos...
Beje, Mergiona, kad neradai tai ir nerasi. Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad religingais tampama ne dėl to, kad smegenų vingiai kitaip sudėti, ar kad žmogus kvailesnis, silnesnis ir jam reikia atramos, bet būtent dėl kultūrinės aplinkos, religija kaip įprotis susiformuoja arba ne vaikystėj stebint pavyzdžius. Vientai tik atsiverčia staiga suaugę per kokius nors nušvitimus. Realiai religijos palaikymas yra darbas...