Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip sutaupyti, kai gyvenimas neverčia

Lim jauciu. Rimtai. Anglu kalba lb stipri. Ja "prermust" reikia daug pastangu ir samoningo darbo. Planinio ir kasdienio. Su anglu kalba kovot sunku. Puske isvaziavo i jav 12. 18kos beveik nebekalbejo ru-skurdi buitine kalba. Tada tevu kalbos dave vaisiu- baigesi paauglystes maistas-mokesi lanke paskaitas skaite tt-susigrazino kalba. Su lt kalba "kovot" paprasciau. Ji ne tokia kaip anglu-sunki ir griozdiska.

Del aukliu jau pasisakiau. Au-pair aukles, nelegales, puslegales-angles aukles gaaal neipirksi. Bet Jei neiperki lietuves-tikrai verta apmastyt ar verta svetimas braskes raut. Turiu aibe emigravusiu del karjeros draugu- na sorry auklem ir darzam visi sukrapsto. Mes gi apie tokua emigracija kalbam?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mergiona: 27 birželio 2017 - 21:12
QUOTE(Mergiona @ 2017 06 27, 20:01)

Papildyta:
As leidziu atostogas Bulgarijoje. Zinai kiek zmoniu cia ru kalba? 100%  tongue.gif ten kur atostogauju.

Gyvent ten kur atstumas ir kaina pagal kysene. Cia vadinasi "auginti vaikus" o ne tik savo norus ziuret.

Gali  tongue.gif nes ne braskes ten skina. Ir vyras irgi ne braskem uzsiima.

Aga. Del to sedziu lt o ne ten kur nera ru mokyklu nes privacios neipirkciau. Ru privaciu yra bet kur. No problem. Nesrniai buvo kalba kad lt klimatas uzknyso bet turiu vaiku ir sedziu ten kur galiu jiems uztikrint tame tarpe ir kalbos islaikyma. Kodel nesedziu ru? Nes ten mazesnes galimybes. Del tos pacios priezasties nekeiciu vln i klp kur butai pigesni ir ru mokykla yra.

Pirma pasidomek paskui epitetus kabink.


Nu tu duodi - kalbet rusiskai yra viena, bet tai ne tas pats, kas atostogauti tevyneje. As irgi kalbu rusiskai, na bet kokia is manes ruse?

Taip. Augint vaikus reikalas svarbus. Tai reiskia duot jiems ka gali, net jei tam davimui uzdirbi skindamas braskes. Kas kazkodel labai jau paniekinamai skamba is jusu lupu, lyg lt braskes nusiskina pacios.

Pasidomesiu butinai. Kad isitikinciau biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(*lim->0* @ 2017 06 27, 21:20)
Nu tu duodi - kalbet rusiskai yra viena, bet tai ne tas pats, kas atostogauti tevyneje. As irgi kalbu rusiskai, na bet kokia is manes ruse?

Taip. Augint vaikus reikalas svarbus. Tai reiskia duot jiems ka gali, net jei tam davimui uzdirbi skindamas braskes. Kas kazkodel labai jau paniekinamai skamba is jusu lupu, lyg lt braskes nusiskina pacios.

Pasidomesiu butinai. Kad isitikinciau  biggrin.gif


Cia tikri rusai. Ne bulgarai kalbantys rusiskai. O i sali vaziuosim butinai. Jau buvo planas siais metais bet sausainis per mazas. Turiu taskus kur apsigyvent Maskvoje ir Piteryje- beja bulg surastus. Net ir programa vizito sudarius buvau- vaikams pagal amziu. Bet na tikrai... Maskva ne tas miestas kur del akvaparku ir zooparku reikia vaziuot o kitiems dalykams vaikai per mazi. O bendravimo ir pasakojimu "o pas mus mokykloje" jie ir cia pakankamai gauna. Is ru man ir knygu atveze ka lt negavau. Spec uzsakymas biggrin.gif

Neee tai duot daugiau nei atimi. Jei atimei tevyne tam kad skindamas braskes nieko neipirktum sedek lt skink braskes ir tures vaikai tevyne ir nieko daugiau. Bent minuso nebus bus pliusas-tevyne ( ne tik abstrakcija bet gimine )

Nu va biggrin.gif lietuvybes nepraradai- tipinis nusistatymas-lt gali buti tik S ir argumentu tam isitikinimui patvirtint rasiu biggrin.gif
Papildyta:
P.S. patikrinau tavo posta pries tai-sakai lt vos susikalbejai po keliu gyvenimo ten metu. O ru kur praktikuoji tvirtindama kad ru kalbi (is konteksto lyg iseina tobulai kaip ruse kalbi ne siaip sau pora zodziu pasakai)?
Atsakyti
Sveikos 4u.gif Ilgai nesirodziau, darbai darbeliai spaudzia, nuo pirmadienio jau atostogos, atsipusiu.

isleidziu MB i komandiruote i UK savaitei, liudna bus vienai namie ir uki priziuret reiks.

Mergiona del kalbos tai sunku cia, mes irgi noretume, kad Hannah kalbetu lietuviskai, bet realiai neisivaizduoju kaip to pasiekti, bus matyti. Mes su dukra kalbam lietuviskai, jei dviese, jei vyriskis bent vienas dalyvauja, jau kalbam angliskai, lietuviu draugu neturiu, pora zodziu dar iseina pasakyti liet parduotuvej, tai tiek ir to bendravimo. Todel ir trinuosi SM ir FB lietuviskuose saituose. Kalbos aisku neuzmirsau, bet pavieniai zodziai kartais uzkrenta, o juk didziaja dali gyvenimo lietuviskai kalbejau. Rusu kalba kazkada irgi gerai mokejau, dabar aplamai nera su kuo kalbeti, velgi visagalis FB turi rusakalbiu grupiu, kurias skaitau, manau kad dar puikiai susikalbeciau.

Ir dar labai neskaniai susiskaite braskiu skynimas, kiekvienas darbas yra garbingas, ir zmogus, ji darantis, yra gerbtinas, beje, nesvarbu kokioje salyje tai darytu. Kazkas ir tualetus valo, ir senus zmones priziuri, ir kanalizacija tvarko, ar pas jus Lietuvoje viskas vyksta savaime? peace
Atsakyti
QUOTE(Mergiona @ 2017 06 27, 20:49)
Cia tikri rusai. Ne bulgarai kalbantys rusiskai. O i sali vaziuosim butinai. Jau buvo planas siais metais bet sausainis per mazas. Turiu taskus kur apsigyvent Maskvoje ir Piteryje- beja bulg surastus. Net ir programa vizito sudarius buvau- vaikams pagal amziu. Bet na tikrai... Maskva ne tas miestas kur del akvaparku ir zooparku reikia vaziuot o kitiems dalykams vaikai per mazi. O bendravimo ir pasakojimu "o pas mus mokykloje" jie ir cia pakankamai gauna. Is ru man ir knygu atveze ka lt negavau. Spec uzsakymas  biggrin.gif

Neee tai duot daugiau nei atimi. Jei atimei tevyne tam kad skindamas braskes nieko neipirktum sedek lt skink braskes ir tures vaikai tevyne ir nieko daugiau. Bent minuso nebus bus pliusas-tevyne ( ne tik abstrakcija bet gimine )

Nu va  biggrin.gif lietuvybes nepraradai- tipinis nusistatymas-lt gali buti tik S ir argumentu tam isitikinimui patvirtint rasiu  biggrin.gif
Papildyta:
P.S. patikrinau tavo posta pries tai-sakai lt vos susikalbejai po keliu gyvenimo ten metu. O ru kur praktikuoji tvirtindama kad ru kalbi (is konteksto lyg iseina tobulai kaip ruse kalbi ne siaip sau pora zodziu pasakai)?


Tam vaikui nerūpi tėvynė, kai nuoga šikynė. Žmonės bėga nuo bedarbystės, o už braškių skynimą lt vaikų kultūra taip pat neaprūpinsi. Ypač jei tų vaikų daugiau nei vienas. Ir tu tą žinai.

Daug argumentų nereikia, kad suvokti, jog kultūros per internetą daug neatneši. Ypač jei nuolat vaikams kali, kad negerai sėdėt prie kompo ilgai. Dar ir laiką apriboji iki maks valandos. Nuoseklumas turi būt.

Iš konteksto aš gerai ir kiniškai kalbu. O persijungimui laiko reiktų - į rusų. Bet kalbos mokėjimas nieko juk neįrodo. Čia kaip lietuvaitis iš anglų nuvažiuoja pas norvegijos lietivius lietuviškos kultūros pasisemti. biggrin.gif


O jei rimtai, Mergiona, mes esam per daug skirtingos ir per daug panašios, kad diskusijoje prieitume vieną tašką. Gal pataupykime jėgas - a vdrug karas, o mes pavargusios... juolab kad man migrenos nepavyko išvengti ir šiandien. Supypinti hormonai. 5 diena iš eilės. Jau transliuoju iš lovos ir transliacija eina į pabaigą. The End. Koniec.



Atsakyti
JustDi nelengva kalba vaikui perduot tokiom salygom. Kai seima vienos tautybes-kiek lengviau. Kai viena puse-na sunku. Bet gi esme perduot ne zodziu skaiciu o nora vadintis lietuviu-kinu-rusu ar arabu. Jei skaitysi lt pasakas net ir angliskai suzadinsi meile tam krastui nora dometis jo istorija bent truputi buitiniu zodziu-vaikas paauges pats nores ta kalba tobulint ir sali matyt. Izvelgs tame prasme. O jei neuzsiimsi tai ir tobulai mokejes kalba vaikas jos niekad neprisimins ir nematys prasmes "vargintis".

Del braskiu-diskusija prasidejo nuo dvieju rusiu emigracijos-ieskant profesinio tobulejimo galimybiu ir "braskiu". Sorry nora skint braskes svetur kazkaip negaliu prie teigiamu reiskiniu priskirt. ( kaip ir rasiau isimtis studiju metai ). Zmogus su galva lb greitai tobuleja ir nuo braskiu ir klozetu pereina kitur. Turiu ne viena pvz kai zmones su galva bego na tikrai nuo skurdo ir bado lt. Na nepavyko jiesms nei braskes skint nei klozetus valyt. Na zinok menuo-du kiek patobuleja kalba ir jau ziurek brigadai vadovauja ir kitom kambarinem-valytojoms grafikus delioja. Taip klozetai neissivalo patys bet kad gyvenime be klozetu valymo meno nieko neismokai su visa mano tarybine praeitim ir nuo darziuko kaltais eilerastukais " vse raboty xoroshi" kazkaip neleidzia "skaniai" kalbet apie klozetu valyma uzsienyje. Ir apie braskes. Paskutinis pvz mano gyvenime- klozetus vaziavusi valyt lb inteligentiska moteris per men pakylo iki aukles-seimos nares. Apkeliavo su seima puse pasaulio ir babkiu lagamina atsiveze.

Lim as pasakiau viska ka norejau. Daugiau neturiu ka pridet. Man kalba ir ko lb svarbu. O pagal skaiciu zmoniu aplinkoje pucianciu akis "tai kam ta kalba-gyveni lt kalbek lietuviskai" matau kad vertinanciu saknis zmoniu vienetai. Nes mano ru mokykloje -aiciu buvo trecdalis klases-"kam ta kalba". Na tikrai... daug kas tame izvelgia pliusus-juk nebebus tautybiu-nebebus karu. Busim didelis jav gaublys. Na super. As tikrai za mir vo vsiom mire. Ir as suprantu kad kalbos mirsta. Neisvengiamai. Tautos ir paprociai. Ir globalizacijos nesustabdysi. Ir nepriversi rankom eketej skalbt nes " reikia proteviu paprocius gerbt". Bet mirtis visad liudna. Naturalu bet liudna. Be seno mirties nebutu nieko naujo bet tai ne priezastis sokt dziaugsmo soki per laidotuves.
Papildyta:
QUOTE(*lim->0* @ 2017 06 27, 22:21)
Ypač jei nuolat vaikams kali, kad negerai sėdėt prie kompo ilgai. Dar ir laiką apriboji iki maks valandos. Nuoseklumas turi būt.


Na man i galva neateitu tai kalt i galva vaikui. Zaidimus durnus zaist-ir valanda negerai. Ieskot info mokytis tobulet bendraut-ir 5 val per diena nieko blogo.

Del "kulturos neatnesi"-taip bet svarbus kanalas ja nesant tevams prisidedant-akivaizdu kad inetas tobulas pagalbininkas. Vienas reikalas tevu zodziai "kaip smagu joniniu lauzas"-kitas paziuret koki filma apie tai ir pabandyt atkurt koki drauga pasikvietus kad ir angla ar turka.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mergiona: 27 birželio 2017 - 23:28
Oo kaip diskusija išsiplėtė kol miegojau. unsure.gif

Lim, nežinau kurioj šaly ar mieste gyveni, ar aplinkui tikrainėra nė vieno lietuvio? Jei yra tai pirmyn burtis kurti bendrauti. Aš jaučiu kad apskritai lietuviai labai nefaini vieni kitiems ir nenori su savo tautiečiais bendrauti. Teko būt JAV, tai ten senieji pokarinės emigracijos lietuviai pabrėžė, kad dabartiniai atvykėliai, kaip jie vadino ekonominiai emigrantai, nenori bendrauti, užsisklendę, jiems nerūpi lietuvybė. Kodėl- nežinau. Nu nemieli mes patys sau turbūt, čia didžiausia problema. Žydas su žydu visų pirma bendraus kad ir kas būtų.
Nežinau, ar globaliai tautiškumas ateity bus vertybė, kasdien pssaulyje miršta kalbos ir kultūros, lietuvybė labai arti tos ribos. Nu neliks tai neliks, niekas nė nepasiges turbūt.
Atsakyti
Mergiona, pasaulis ne juodas baltas ir jame visada bus tokiu, kurie dirbs paprastus darbus. Ar tokie zmones nepragyvendami vienoje salyje turi joje butinai likti, nes emigruoti ir dirbti ta pati, tik uzsitikrinant pragyvenima, jau nera gerai?

Kultura per interneta dievaz yra tas pats kas gelyciu uostymas per ekrana.

Eufemija, o tu bendrauji su visais kaimynais? Ar bendravimui uztenka, kad kalba butu ta pati? Man rodos normaliam bendravimui reikia kazko daugiau, nei vien tik buti kilus is to paties kaimo. Ir ne, nepazistu nei vieno lietuvio gyvenancio aplink mane - negyvena kaiminysteje, nera mokykloje vaiku lietuviu, nei vienas kolega nera lietuvis. Turiu kirpeja ruse is klaipedos, tai ji su manim pakalba lietuviskai. Vienas kolega lenkas, tai jauciames kaimynais, bet bendraujam angliskai - jis is Lenkijos. Jokioms draugu paieskoms mano dienoje laiko nera, ypac ieskot ju per skelbimus. Kazkaip tai keistas tas gyvenimas emigracijoje likusiems lt atrodo. Lyg staiga atsiveria laiko langas ir visi kiti darbai bei prioritetai isnyksta apart vieno - lietuvybes puoselejima. Nu isivaizduokit, vis dar reikia dirbti, mokytis, skirti laiko seimai, namams, pomegiams vaiku ir saviems. Eufemija, kiek laiko per diena skiri Lietuvos istorijai per diena? O etnografijai? Lietuviu liaudies pasakoms? As priklausomai nuo konteksto.

Is savo boksto lengva smerkti ir tuos, kuriu gyvenimas neatitinka musu standartu ar vertybiu. Net nebandant bent mintimis ilipti i ju batus. Negali visu uztempti ant savo suvokimo kurpalio ir niekinti tu, kas neatitinka jo. Uztat kas antras straipsnis internete - purvas, pilamas vieni ant kitu, patycios.

6 diena su migrena.
Atsakyti
Oi Lim, laikykis dėl migrenos 4u.gif ir šiaip laikykis. Nesinervuokim, tempas mūsų gyvenimo žiaurus. Rodos, darome žymiai mažiau rankų darbų, bet laiko turime žymiai mažiau nei anksčiau. Man bus įdomus Velumos eksperimentas, ar ji dirbs tikrai tik 4 val ir kas iš to išeis, kaip ji paskirstys likusį laiką.
Beje, ilgamečiai JAV daryti tyrimai rodo, kad laimingiausi tie žmonės, kurie dalyvauja įvairiose visuomeninėse organizacijose, yra altruistiški, puoselėja kaimyniškus ryšius ir t.t. Su pinigais laimė nesusijusi. Tai dėl ko plėšytis? Suprantu, bazinius Maslow piramidės poreikius reikia patenkinti, bet paskui pinigai nebesvarbu.
Diskusoja čia be galo, bet kartais verta pamąstyt ir apie nemalonius dalykus.
Atsakyti
QUOTE(Eufemija @ 2017 06 28, 06:03)
Oi Lim, laikykis dėl migrenos  4u.gif ir šiaip laikykis. Nesinervuokim, tempas mūsų gyvenimo žiaurus. Rodos, darome žymiai mažiau rankų darbų, bet laiko turime žymiai mažiau nei anksčiau. Man bus įdomus Velumos eksperimentas, ar ji dirbs tikrai tik 4 val ir kas iš to išeis, kaip ji paskirstys likusį laiką.
Beje, ilgamečiai JAV daryti tyrimai rodo, kad laimingiausi tie žmonės, kurie dalyvauja įvairiose visuomeninėse organizacijose, yra altruistiški, puoselėja kaimyniškus ryšius ir t.t. Su pinigais laimė nesusijusi. Tai dėl ko plėšytis?  Suprantu, bazinius Maslow piramidės poreikius reikia patenkinti, bet paskui pinigai nebesvarbu.
Diskusoja čia be galo, bet kartais verta pamąstyt ir apie nemalonius dalykus.



Kiekvieno zmogaus piramides virsuneje yra skirtingi dalykai, ar ne?

Tyrimai rodo tik vidurki, ar ne? I to vidurkio skaiciavima ieina labai skirtingi zmones. Bulves ir mesa nebutinai vidutiniskai cepelinas.
Atsakyti
QUOTE(*lim->0* @ 2017 06 28, 07:31)
Kiekvieno zmogaus piramides virsuneje yra skirtingi dalykai, ar ne?

Tyrimai rodo tik vidurki, ar ne? I to vidurkio skaiciavima ieina labai skirtingi zmones. Bulves ir mesa nebutinai vidutiniskai cepelinas.


Yra tam tikri bendražmogiški dalykai. Kažkodėl negirdėjau, kad mirties patale gulėdamas gailėtųsi neuždirbęs dar vieno milijono. Žmonės paprastai gailisi, kad per daug dirbo, per mažai bendravo, per mažai vaikų pagimdė.
Atsakyti
QUOTE(*lim->0* @ 2017 06 28, 06:43)
Mergiona, pasaulis ne juodas baltas ir jame visada bus tokiu, kurie dirbs paprastus darbus. Ar tokie zmones nepragyvendami vienoje salyje turi joje butinai likti, nes emigruoti ir dirbti ta pati, tik uzsitikrinant pragyvenima, jau nera gerai?

Kultura per interneta dievaz yra tas pats kas gelyciu uostymas per ekrana.

Is savo boksto lengva smerkti ir tuos, kuriu gyvenimas neatitinka musu standartu ar vertybiu.


Dar karta-liudna kad zmogus be klozetu valymo nieko neismoko gyvenime.

Kalbi kad kalbet. Kaimynu nera aukles nera vyras kalba bet nepadeda pasakom laiko nera inetas S. Kam tu visa tai kalbi? Taip ir sakyk-man ta kalba su kultura na ... reikalinga mano kiti prioritetai.

Del laiko trukumo ir viso kito-na tikrai pirmas ir vienintelis zmogus uzsienyje o visi kiti "neisivaizduoja".

Dar karta-na tautybe tau nera vertybe. Taip ir pasakyt galima. Pradejai nuo " vat bandau o rezultatas 0". Iskart su pamokslu kad neimanoma tai. Tai nuskambejo-noriu-bet nzn kaip. Na tau ir parase kaip. O tu atgal "aukle brangi gelytes per ekrana kaimynu nrra laiko irgi". 1000 ir viena priezastis biggrin.gif bet kadangi nesi vienintele emigracijoje tai aplink pilna pvz kad kas nori-randa laiko-galimybiu. Tau to nereikia. As to nesuprantu bet nesmerkiu. Bet kam veidmauniaut ir kazkokias "priezastis" kurt?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mergiona: 28 birželio 2017 - 08:36