Luety , nesodinu aš tokios veislės daug , tik rudeniniam valgymui nesilaiko jie ilgiau Naujųjų. O sodinu dėl skonio - jie labai labai skanūs , net saldūs Ne visi tokie dideli. Jau dalis suvalgyta .
Tas tavo vadinamas skvosas - lietuviškai BUTTERNUT moliūgas . Vienas skaniausiu man .
Man mistika kaip Tu savo mažam darže sugebi moliūgus užauginti ? Nes pas mane kai pasileidžia kasos 8-10 metrų per pievas ....
QUOTE(Dusia37 @ 2018 08 20, 08:37)
Luety , nesodinu aš tokios veislės daug , tik rudeniniam valgymui nesilaiko jie ilgiau Naujųjų. O sodinu dėl skonio - jie labai labai skanūs , net saldūs Ne visi tokie dideli. Jau dalis suvalgyta .
Tas tavo vadinamas skvosas - lietuviškai BUTTERNUT moliūgas . Vienas skaniausiu man .
Man mistika kaip Tu savo mažam darže sugebi moliūgus užauginti ? Nes pas mane kai pasileidžia kasos 8-10 metrų per pievas ....
Tas tavo vadinamas skvosas - lietuviškai BUTTERNUT moliūgas . Vienas skaniausiu man .
Man mistika kaip Tu savo mažam darže sugebi moliūgus užauginti ? Nes pas mane kai pasileidžia kasos 8-10 metrų per pievas ....
Sitas netysta kazkiek,pataisau i tarplysvi beaugant jam ir viskas,arbuzus raitau apie ju lysve,o cukinijos netysta daug taip pat.Kiek susigruda jie,bet auga.
Aciu uz paprotinima,ant seklu raso skvoshas,o pardej butternut ir jis man labai skanus!!!Yeee!esu ne karta pirkus.Vienas yra jau senai geltonas,nezinau,kada skint,tai imsiu ir nuskinsiu ji dabar.O megzt ir augt eme dabar i rudeni be proto.
Lekiu i gyma.
Atnešu iš kitos temos apie Moliūgus :
Kada moliūgas sunokęs?
1. moliūgo kotelis turi būti sumedėjęs;
2. jei odelė kieta (nagu neprasispaudžia)- moliūgas sunokęs ir tinkamas sandėliavimui.
Kaip teisingai moliūgus paruošti žiemai?
1. renkant moliūgus, palikti kuo ilgesnį kotelį (idealu nupjauti ties susijungimu su virkščia);
2. po derliaus surinkimo gerai "pašildyti ir padžiovinti" apie savaitę saulėtoje atviroje vietoje (tiktų pvz. pavėsinė, kad kristų tiesioginiai saulės spinduliai, atvira pastogė- svarbi sąlyga- kad lietus nedrėkintų vaisių, bet BŪTINAI kad saulė juos apšviestų).
Kokios sandėliavimo sąlygos reikalingos moliūgams?
Trumpiausiai išsilaiko šaltame ir drėgname rūsyje- pradeda pūti. Kai patalpoje ~20 C ir daugiau- moliūgai pradeda džiūti-raukšlėjasi odelė. Idealiausias variantas, kai patalpa yra sausa, bet šaltoka, apie 12 C- taip moliūgus išlaikome ir iki gegužės.
Viskas dar priklauso nuo moliūgo rūšies, odelės storio, sunokimo laipsnio (jei moliūgas nuskintas dar nesunokęs, vargu ar ilgai išsilaikys...)
Kodėl moliūgo viduje dygsta sėklos?
Daigeliai moliūgo viduje atsiranda tada, kai jie yra laikomoje gan šiltoje patalpoje.
Moliūgų sandėliavimas pagal veisles
Table King Acorn (ir kitos acornu seimos veisles, Sweet dumpling, Festival ir pan.)- geriausias skonines savybes įgauna 2-3sav nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama per 3men.
Delicata - geriausias skonines savybes įgauna 2-3sav nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama per 3men.
Jumbo Pink Banana - geriausias skonines savybes įgauna 3-4men nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki kito sezono.
Musk de Provence -geriausias skonines savybes įgauna 3-4men nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki kovo-balandžio men.
Hubbard - geriausios skonines savybes įgauna 3-4men nuo nurinkimo. Tinkamai sandeliuojant galima išlaikyti kelis metus.
Ushiki Kuri - geriausias skonines savybes įgauna 2-3sav nuo nurinkimo. Išlaikyti galima iki kito sezono.
Big Max, Melonowa Zolta, Bambino , Danka Polka, Rouge vif D'Etampes ir visi kiti parodiniai milžinai- galima ragauti iš karto nuo nurinkimo. Suvartoti (daugiausiai ir dažniausiai sultims) rekomenduojama iki Naujųjų.
Waltham Butternut - geriausias skonines savybes įgauna ~ 1mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ kovo mėn.
Marina di Chioggia - geriausias skonines savybes įgauna ~ 2 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ gegužės mėn.
Lunga di Napoli - geriausias skonines savybes įgauna apie 1 men nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki kovo balandzio men.
Burgess Buttercup- geriausias skonines savybes įgauna ~ mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ birželio-liepos mėn.
Australian Butter- geriausias skonines savybes įgauna ~ 2 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ kovo mėn.
Triamble (Tristar)- geriausias skonines savybes įgauna ~ 3 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki kito derliaus (išlaikyti galima ir du metus).
Jarrahdale- geriausias skonines savybes įgauna ~ 2 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ vasario- kovo mėn.
Baby Bear- geriausias skonines savybes įgauna ~ 1 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ sausio mėn.
Small Sugar- geriausias skonines savybes įgauna ~ 1 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ kovo mėn.
Jack O'Lantern, Howdeen ir kt. Halloween'iniai- ragauti galima iš karto nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki Naujų.
Pastaba - moliūgų sandėliavimo trukmė priklauso nuo laikymo sąlygų!
Moliūgai virtuvėje
Sultims - melonowa zolta, big max ir atlantic giant (šitie užauga milžinais), rouge vif d'etampes, pink jumbo banana ir kiti bananiniai, muscade de province, visus aliejinius (tuos, kurių sėklos be lukštų- sėklas išimate, o minkštimą spaudžiate) ir pan.
Šviežiam vartojimui- visi acornai (nu gal išskyrus baltąji- thelma sanders, nes skoniu ir konsistencija primena saldintą bulvę), delicata, butternut'ai, sweet meat, sweet mama, crown prince ir pan.
Sriuboms- butternut'ai, hokkaido, kabocha tipo
Troškiniaims- butternut'ai, hokkaido, marina di chioggia, black futsu, triamble, jarrahdale, australian butter minkštimą 1:1 maišiau į bulvių košę (labai patiko), burgess buttercup (uk labai populiarus), hubbard'ai.
Kada moliūgas sunokęs?
1. moliūgo kotelis turi būti sumedėjęs;
2. jei odelė kieta (nagu neprasispaudžia)- moliūgas sunokęs ir tinkamas sandėliavimui.
Kaip teisingai moliūgus paruošti žiemai?
1. renkant moliūgus, palikti kuo ilgesnį kotelį (idealu nupjauti ties susijungimu su virkščia);
2. po derliaus surinkimo gerai "pašildyti ir padžiovinti" apie savaitę saulėtoje atviroje vietoje (tiktų pvz. pavėsinė, kad kristų tiesioginiai saulės spinduliai, atvira pastogė- svarbi sąlyga- kad lietus nedrėkintų vaisių, bet BŪTINAI kad saulė juos apšviestų).
Kokios sandėliavimo sąlygos reikalingos moliūgams?
Trumpiausiai išsilaiko šaltame ir drėgname rūsyje- pradeda pūti. Kai patalpoje ~20 C ir daugiau- moliūgai pradeda džiūti-raukšlėjasi odelė. Idealiausias variantas, kai patalpa yra sausa, bet šaltoka, apie 12 C- taip moliūgus išlaikome ir iki gegužės.
Viskas dar priklauso nuo moliūgo rūšies, odelės storio, sunokimo laipsnio (jei moliūgas nuskintas dar nesunokęs, vargu ar ilgai išsilaikys...)
Kodėl moliūgo viduje dygsta sėklos?
Daigeliai moliūgo viduje atsiranda tada, kai jie yra laikomoje gan šiltoje patalpoje.
Moliūgų sandėliavimas pagal veisles
Table King Acorn (ir kitos acornu seimos veisles, Sweet dumpling, Festival ir pan.)- geriausias skonines savybes įgauna 2-3sav nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama per 3men.
Delicata - geriausias skonines savybes įgauna 2-3sav nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama per 3men.
Jumbo Pink Banana - geriausias skonines savybes įgauna 3-4men nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki kito sezono.
Musk de Provence -geriausias skonines savybes įgauna 3-4men nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki kovo-balandžio men.
Hubbard - geriausios skonines savybes įgauna 3-4men nuo nurinkimo. Tinkamai sandeliuojant galima išlaikyti kelis metus.
Ushiki Kuri - geriausias skonines savybes įgauna 2-3sav nuo nurinkimo. Išlaikyti galima iki kito sezono.
Big Max, Melonowa Zolta, Bambino , Danka Polka, Rouge vif D'Etampes ir visi kiti parodiniai milžinai- galima ragauti iš karto nuo nurinkimo. Suvartoti (daugiausiai ir dažniausiai sultims) rekomenduojama iki Naujųjų.
Waltham Butternut - geriausias skonines savybes įgauna ~ 1mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ kovo mėn.
Marina di Chioggia - geriausias skonines savybes įgauna ~ 2 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ gegužės mėn.
Lunga di Napoli - geriausias skonines savybes įgauna apie 1 men nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki kovo balandzio men.
Burgess Buttercup- geriausias skonines savybes įgauna ~ mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ birželio-liepos mėn.
Australian Butter- geriausias skonines savybes įgauna ~ 2 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ kovo mėn.
Triamble (Tristar)- geriausias skonines savybes įgauna ~ 3 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki kito derliaus (išlaikyti galima ir du metus).
Jarrahdale- geriausias skonines savybes įgauna ~ 2 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ vasario- kovo mėn.
Baby Bear- geriausias skonines savybes įgauna ~ 1 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ sausio mėn.
Small Sugar- geriausias skonines savybes įgauna ~ 1 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ kovo mėn.
Jack O'Lantern, Howdeen ir kt. Halloween'iniai- ragauti galima iš karto nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki Naujų.
Pastaba - moliūgų sandėliavimo trukmė priklauso nuo laikymo sąlygų!
Moliūgai virtuvėje
Sultims - melonowa zolta, big max ir atlantic giant (šitie užauga milžinais), rouge vif d'etampes, pink jumbo banana ir kiti bananiniai, muscade de province, visus aliejinius (tuos, kurių sėklos be lukštų- sėklas išimate, o minkštimą spaudžiate) ir pan.
Šviežiam vartojimui- visi acornai (nu gal išskyrus baltąji- thelma sanders, nes skoniu ir konsistencija primena saldintą bulvę), delicata, butternut'ai, sweet meat, sweet mama, crown prince ir pan.
Sriuboms- butternut'ai, hokkaido, kabocha tipo
Troškiniaims- butternut'ai, hokkaido, marina di chioggia, black futsu, triamble, jarrahdale, australian butter minkštimą 1:1 maišiau į bulvių košę (labai patiko), burgess buttercup (uk labai populiarus), hubbard'ai.
Aciu,as zinojau apie tai,tik negalvojau,jog mano butternut priskiriamas prie moliugu.
Labos iš ryto
Ofo Dusia37 koks milžinas man jie užauga tik gero graikinio riešuto dydžio, va tik šiemet iš sėklų Lidl neblogas svogūnų derlius skersmens 5 cm. šiaip svogūnai neauga pas moneis molynas...
Aš sodinu moliūgus prie svogūnų ar va šiemet šalia braškyno kurį nuroviau... bet kas iš to kurmis paliko tik 30% sodintų daigų. O va su tuneliuku tai nelabai pasiteisino.. nes tas vitulys paprikas išnaikino vos kelios atsigavo... Ai kike davė dievas tiek užteks
Bučkas
Ofo Dusia37 koks milžinas man jie užauga tik gero graikinio riešuto dydžio, va tik šiemet iš sėklų Lidl neblogas svogūnų derlius skersmens 5 cm. šiaip svogūnai neauga pas moneis molynas...
Aš sodinu moliūgus prie svogūnų ar va šiemet šalia braškyno kurį nuroviau... bet kas iš to kurmis paliko tik 30% sodintų daigų. O va su tuneliuku tai nelabai pasiteisino.. nes tas vitulys paprikas išnaikino vos kelios atsigavo... Ai kike davė dievas tiek užteks
Bučkas
Labas rytas
Imu kavos ... Pavargau . Vakar kariavau su pomidorais , dar šparagines sutvarkiau . Kokia durnė tiek prisodino pavasarį ? Kiek reikia dviems diedukams ? Išviriau porciją pomidorų padažo . Turiu dumplainių , kažin ką su jais daryti ? Bandyt marinuoti ar neverta ? Tie didieji tai neskanūs valgymui , mažieji dar neprinokę . Gyvenime nebesodinsiu ... Reiktu dar krapų pasisėti , rudeniniam šaldymui ... Iš špinatų . Ridikėliai jau pasėti , laukia lietaus Palis - išdygs. Ir kažkokie rudeniniai ridikai pasėti . Gal išdygs. nes sėklos senos, kažkurių tai metų .
Noriu atostogų . Arba biliotenio ( 10 metų neturėjau , paskutinis buvo , kai mergytei apendiksą pjovė 2 klasėj ) . Arba iš viso nebedirbti , skaityti knygas, užsiimti siuvimais , nėrimais, mezgimais .
PS kilimas pirtyje iš storos virvės labai labai Galėjo būti didesnis, reikėjo 3 špūlių . Bet tai pataisoma, žiema prieš akis
Imu kavos ... Pavargau . Vakar kariavau su pomidorais , dar šparagines sutvarkiau . Kokia durnė tiek prisodino pavasarį ? Kiek reikia dviems diedukams ? Išviriau porciją pomidorų padažo . Turiu dumplainių , kažin ką su jais daryti ? Bandyt marinuoti ar neverta ? Tie didieji tai neskanūs valgymui , mažieji dar neprinokę . Gyvenime nebesodinsiu ... Reiktu dar krapų pasisėti , rudeniniam šaldymui ... Iš špinatų . Ridikėliai jau pasėti , laukia lietaus Palis - išdygs. Ir kažkokie rudeniniai ridikai pasėti . Gal išdygs. nes sėklos senos, kažkurių tai metų .
Noriu atostogų . Arba biliotenio ( 10 metų neturėjau , paskutinis buvo , kai mergytei apendiksą pjovė 2 klasėj ) . Arba iš viso nebedirbti , skaityti knygas, užsiimti siuvimais , nėrimais, mezgimais .
PS kilimas pirtyje iš storos virvės labai labai Galėjo būti didesnis, reikėjo 3 špūlių . Bet tai pataisoma, žiema prieš akis
Labas rytas ,
pagaliau laisva,dvi dienas vaiku neatves,o kaip toliau,nezinau.
Ryte sporto sesija,po to reiktu i soda,bet ir sparagines laukia savo eiles,ir cukinijos..
Cukinijas skaiciau su burokais misraine,kazin ar but skanu?Gal kas daret?
As pasisodinau 4 vijoklines sparagines pupeles daigus ir nesuvalgom net 3 seimos visko,liks saldyt,kt met sodinsiu dvi tik.
Neturiu dumplainiu ir nenoriu,man jie piktzole,grazi piktzole.
Dusia,aciu,davei gera minti del ridikeliu ir krapu sejos,dar ir salotu ibersiu,kai nieko nebeliks,bus skanu su porais.
pagaliau laisva,dvi dienas vaiku neatves,o kaip toliau,nezinau.
Ryte sporto sesija,po to reiktu i soda,bet ir sparagines laukia savo eiles,ir cukinijos..
Cukinijas skaiciau su burokais misraine,kazin ar but skanu?Gal kas daret?
As pasisodinau 4 vijoklines sparagines pupeles daigus ir nesuvalgom net 3 seimos visko,liks saldyt,kt met sodinsiu dvi tik.
Neturiu dumplainiu ir nenoriu,man jie piktzole,grazi piktzole.
Dusia,aciu,davei gera minti del ridikeliu ir krapu sejos,dar ir salotu ibersiu,kai nieko nebeliks,bus skanu su porais.
Luety burokėlius su cukinija esu dariusi, valgėm, nepamenu , kad būčiau išmetus . Pasidaryk nedidelę porciją , jei patiks - padarysi daugiau . Dabar burokėlius darau tik su obuolių sultim.
QUOTE(Dusia37 @ 2018 08 21, 09:28)
Luety burokėlius su cukinija esu dariusi, valgėm, nepamenu , kad būčiau išmetus . Pasidaryk nedidelę porciją , jei patiks - padarysi daugiau . Dabar burokėlius darau tik su obuolių sultim.
Zinau,kad burokeliai su obuoliu sultimis skanu,bet obuoliu savo neturiu,o su pirktinem nenoriu daryt ir del burokeliu nesuku galvos,siemet darysiu experimenta,kaip ir maciau sode dauguma nekasa buroku,palieka zemej per ziema.tai ir as taip darysiu,nebent butu neitiketnai salta ziema sioje vietoveje.Cukiniju turiu nedaug,bet as dabar ju blynu negaliu valgyt,o salotom ir rytiniam kokteiliukam ne kazka te suvartoju,o artimieji ir gimines atsivoepe i jas,tai reik kazka daryt,kad neismest.
Luety labai skanu fermentuotos cukinijos. Bent man .
Ir receptai , gal ką pritaikysi :
Cukinijos receptai
Aš tai dažnai darau įdarytas mėsa, kepu tik iš jų ale kugelį- apkepą . Cukinija tarkuota nuspausta+ kaiušinai + sūris ir prieskoniai .
Ir receptai , gal ką pritaikysi :
Cukinijos receptai
Aš tai dažnai darau įdarytas mėsa, kepu tik iš jų ale kugelį- apkepą . Cukinija tarkuota nuspausta+ kaiušinai + sūris ir prieskoniai .
QUOTE(Dusia37 @ 2018 08 21, 13:02)
Luety labai skanu fermentuotos cukinijos. Bent man .
Ir receptai , gal ką pritaikysi :
Cukinijos receptai
Aš tai dažnai darau įdarytas mėsa, kepu tik iš jų ale kugelį- apkepą . Cukinija tarkuota nuspausta+ kaiušinai + sūris ir prieskoniai .
Ir receptai , gal ką pritaikysi :
Cukinijos receptai
Aš tai dažnai darau įdarytas mėsa, kepu tik iš jų ale kugelį- apkepą . Cukinija tarkuota nuspausta+ kaiušinai + sūris ir prieskoniai .
Siuo metu as galiu valgyt tik cukinija be priedu,nors man kygelus,blynai,farsiruota,labai skanu,bet tokiems patiekalams cukiniju uzaugo daug perdaug,o gimine atsivalge jau.Ieskau kazka ziemai,kad ir MB jos suzavetu,dabar ne labai linkes valgyt,vadina muilu ir valgo atbulais dantim
Buvau radus Fb recepta su burokeluais ir seivinau ir nera,bet rasiu ne beda.Einu skaityt nuoroda.
Atsimenu jog dalinausi FB tuo receptu,tai nuejau ant savo sienos ir radau.
https://www.lamaista...gn=facebook-url
Labos iš ryto
Braškės nupirktos ale ir kainos 0.5 EUR už daigą o jų tai 60 nu žodžiu nusipirkau visokiausių
vakar suskaičiavau moliūgus cieli du ... jomajo nebus moliūgo puoduko..ai ir nereikai cukinijos cielos trys mažiūkės... dar du kabačiokai ot derlsiu nebus ką ir vekuoti .. o gal gerai nesunksiu sau galvos
Šiaip man skanu cukinijos su pomidorais ale ratatul paskui skanu įdarytos ai man skanu cukinijos
Bučkas
Braškės nupirktos ale ir kainos 0.5 EUR už daigą o jų tai 60 nu žodžiu nusipirkau visokiausių
vakar suskaičiavau moliūgus cieli du ... jomajo nebus moliūgo puoduko..ai ir nereikai cukinijos cielos trys mažiūkės... dar du kabačiokai ot derlsiu nebus ką ir vekuoti .. o gal gerai nesunksiu sau galvos
Šiaip man skanu cukinijos su pomidorais ale ratatul paskui skanu įdarytos ai man skanu cukinijos
Bučkas