Įkraunama...
Įkraunama...

2015 Sausinukai

QUOTE(dontstop @ 2018 05 31, 14:15)
<blockquote  class="ipsBlockquote" data-author="semtama" data-cid="72116967" data-time="1527766190">
<div>
<p>

Bet tai kaip keistai dėl išleistuvių. Rašei, kad tik dvi mergaitės išeina į kita grupe... Didžioji dalis liks kitiems mokslo metams, ką ten išleidinėti vartotojo įkelta nuotrauka
Sūnus tavo šaunuolis. Žiūrėk, dar ir geriausio berniuko titulą laimės vartotojo įkelta nuotrauka

Antradienį mano vyresnėlei buvo šokių konkursas. Aš nedalyvavau, per savo darbus ir mokslus vartotojo įkelta nuotraukaėjo vyras. Sakė sušoko - nekaip vartotojo įkelta nuotrauka
O kokią mašiną vyras išsirinko? vartotojo įkelta nuotrauka
Mes irgi prie pusiau sergančių. Mano mažė vakar apsivėmė. Spėju, kad nuo karščio. Vos tik parvežu iš daržo, tuoj lipa į baseiną (aišku, kepurę nusimeta), dūksta kieme. Gal gavo saulės smūgį

Kondcionieriaus mašinoje kolkas nejungiu.. Bijau peršalimo ligų. Kol kas važinėju su atidarytais langais
Ryt darželyje burbulų diena. Jei nieko blogo nesidarys - galės eiti.
Na o man svarbiausia naujiena - baigiau kursus. vartotojo įkelta nuotraukaJau kaip mane išbalansavo tas mėnuo, kai nuo ryto iki vakaro darbo reikalai vartotojo įkelta nuotraukaNežinau, kaip reikėtų priprasti... Atrodo, šimtai darbų prisikaupė vartotojo įkelta nuotraukaBirželiui net reikalų sąrašą pasidariau. vartotojo įkelta nuotrauka</p>
</div>
</blockquote>
<p>Ne visai taip, 2 eis į tą pačią grupę, o išeina iš lopšio daugiau vaikų, tik juos išmetė per 4 darželio grupes. Lopšelio 2 grupės pas mus, darželio - 4 smile.gif</p>
<p> </p>
<p>Geriausiojo titulo nelaimėjo, būtų keista jei laimėtų, jis toks nepritapėlis smile.gif</p>
<p> </p>
<p>Vyrs išsirinko Toyotą Verso (7vietę, su mintim į ateitį rolleyes.gif ).</p>
<p> </p>
<p>Sveikit 4u.gif  Man atrodo, pradaryti langai mašinoj irgi nelabai nesveika huh.gif</p>
<p> </p>
<p>Su kursų pabaiga 4u.gif  Ar bus koks teigiamas poveikis karjerai? smile.gif</p>

Graži mašina, o svarbiausia, daug vietos salone biggrin.gif

Karjerai poveikis toks, kad įgijau teisę dirbti visuose ligoninių reabilitacijos skyriuose rolleyes.gif kolkas aš tokio darbo nei ieškau, nei noriu. Bet nežinau kaip galvosiu po 5 metų ar vėliau. Na ir beabejo, atnaujinau žinias, kurios po 5 metų dekreto buvo kažkiek ir pasimiršusios ir pasenusios...

O čia iš atnaujintų žinių, kas aktualu ir mums. Pasirodo vaikams, kurie praleidžia daug laiko prie kompiuterių, tv, plačečių (daug, reiškia daugiau nei 0,5 - 1val per parą) smegenų neuronai formuojasi panašūs į autistiškų vaikų smegenų neuronus.
Pagalvojau, kad reikėtų paskaičiuoti ir turbūt pamažinti laiką prie informacinių technologijų savo panoms ypač žiemos laikotarpiu. hmm.gif
Vėlgi, kas man naujiena, kad vaikams iki 7 metų kompiuteriai ir t.t. nei kiek nepagerina mokymosi proceso, lyginant su tuo kiek vaikai išmoksta be kompų. Japonai pasirodo, jau atsisako kompiuterinių technologijų naudojimo dirbdami su mažias vaikais.
Atsakyti

Graži mašina, o svarbiausia, daug vietos salone biggrin.gif

Karjerai poveikis toks, kad įgijau teisę dirbti visuose ligoninių reabilitacijos skyriuose rolleyes.gifkolkas aš tokio darbo nei ieškau, nei noriu. Bet nežinau kaip galvosiu po 5 metų ar vėliau. Na ir beabejo, atnaujinau žinias, kurios po 5 metų dekreto buvo kažkiek ir pasimiršusios ir pasenusios...

O čia iš atnaujintų žinių, kas aktualu ir mums. Pasirodo vaikams, kurie praleidžia daug laiko prie kompiuterių, tv, plačečių (daug, reiškia daugiau nei 0,5 - 1val per parą) smegenų neuronai formuojasi panašūs į autistiškų vaikų smegenų neuronus.
Pagalvojau, kad reikėtų paskaičiuoti ir turbūt pamažinti laiką prie informacinių technologijų savo panoms ypač žiemos laikotarpiu. hmm.gif
Vėlgi, kas man naujiena, kad vaikams iki 7 metų kompiuteriai ir t.t. nei kiek nepagerina mokymosi proceso, lyginant su tuo kiek vaikai išmoksta be kompų. Japonai pasirodo, jau atsisako kompiuterinių technologijų naudojimo dirbdami su mažias vaikais.

Kad gadžetai blogis, tai faktas :sutinku:

Atsakyti
Semtama, Kostas eis į proiešmokyklinę grupę, o ji pas mus mokykloje, tai 12h namo pasiimsim. Nemėgsta jis darželio, tai tegu eina į mokyklą: Pabaigęs vidurinę, galės dar metams į kariuomenę eit - batalionas 1km toliau nei mokykla kuriasi 😃
Atsakyti
QUOTE(dontstop @ 2018 05 31, 13:11)
O ką Adelija per atostogas, į kitą darželį ar namie? smile.gif

Namuos bus nuo 6 dienos, 23 rugpjucio atostogu vaziuosim, siek tiek veluos i mokslo metu pradzia.

Masinoj jungiam kondicionieriu, nustatom, kad pustu i virsu, ne i veidus mums.
Kai lauke +30 atidarytas langas visai nepadeda.
Kondicionieriu jungiam ant lengviausio putimo, kad nebutu labai didelio skirtumo su lauku.

Siandien religine svente, nedarbo diena, vyras per pietus su Adelia pas jo mama isvaziavo, as tvarkau rubus, spintas, metu lauk nereikalingus daiktus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo dzeuse: 31 gegužės 2018 - 17:54
QUOTE(IruteB @ 2018 05 31, 15:49)
Semtama, Kostas eis į proiešmokyklinę grupę, o ji pas mus mokykloje, tai 12h namo pasiimsim. Nemėgsta jis darželio, tai tegu eina į mokyklą: Pabaigęs vidurinę, galės dar metams į kariuomenę eit - batalionas 1km toliau nei mokykla kuriasi 😃

Aišku smile.gif gerai suplanavai dėl kariuomenės biggrin.gif

Aš saviškės pagailėjau... Galvoju per maža, sunku jai šešiametei bus ten su vyresniais ax.gif Dar ir pati bijau tos mokyklos. Nežinau, kaip adaptuosis naujoje aplinkoje...
Galiausiai ir mums patogiau vežioti jas į vieną įstaigą nei į dvi skirtingas.

Tiesa, dėl pietų miego, maniškės jau abi pradeda dejuoti, kad nenori darželyje miegoti. Mažė turbūt kopijuoją sesę, nes tikrai dienos be miego neištemptų.
Atsakyti
QUOTE(semtama @ 2018 05 31, 16:16)

Pagalvojau, kad reikėtų paskaičiuoti ir turbūt pamažinti laiką prie informacinių technologijų savo panoms ypač žiemos laikotarpiu.  hmm.gif

Man tai skamba kaip is fantastikos srities. Semtama, o kuo pagristi tie teiginiai, kokie buvo daromi tyrimai, kad buvo padarytos tokios isvados? Klausiu, nes zinau, kas pas autizmo spektra turincius vaikus kai galvoje yra "sienaujamos" nereikalingos neuronu jungtys, tu jungciu organizmas palieka per daug, o pvz. pas sizofrenija sergancius zmones, tu jungciu yra paliekama per mazai. Bet, kad kompiuteris lemtu papildoma neuronu jungciu susidaryma tai cia jau VAU smile.gif
Tada butu galima sizofrenikus sodinti prie kompu ir jiems atsigamintu trukstamos neuronu jungtys. Na, as cia bravurinu, bet mane tiesiog labai sudomino tavo issakyti pastebejimai po kursu.
Atsakyti
QUOTE(Azazella @ 2018 06 01, 13:05)
Man tai skamba kaip is fantastikos srities. Semtama, o kuo pagristi tie teiginiai, kokie buvo daromi tyrimai, kad buvo padarytos tokios isvados? Klausiu, nes zinau, kas pas autizmo spektra turincius vaikus kai galvoje yra "sienaujamos" nereikalingos neuronu jungtys, tu jungciu organizmas palieka per daug, o pvz. pas sizofrenija sergancius zmones, tu jungciu yra paliekama per mazai. Bet, kad kompiuteris lemtu papildoma neuronu jungciu susidaryma tai cia jau VAU smile.gif
Tada butu galima sizofrenikus sodinti prie kompu ir jiems atsigamintu trukstamos neuronu jungtys. Na, as cia bravurinu, bet mane tiesiog labai sudomino tavo issakyti pastebejimai po kursu.

Tyrimai amerikiečių, japonų ir kiniečių. Labai nesigilinau, bet jau jei pas mus, LT dėstoma LSMU, tai tikiu, kad užsienio mokslinės literatūros ta tema yra ir daugiau.
Minėjo ir apie šizofreniją. Esmė tame, kad ši liga ankstyvame amžiuje nediagnozuojama, o vėliau kompas jau smegenų taip neveikia. Apskritai yra taip vadinami "smegenų langai", kai iki tam tikro laiko formuojasi kažkoks gebėjimas. Vėliau jau to išmokti neišeina. Na tarkim: jei vaikas gimsta kurčias ir jam kohliariniai implantai įdedami 3metų ar vėliau, jis vistiek nebegirdės, nors techniškai - turėtų. Tiesiog klausa formuojasi iki 2 - 2,5 metų. Jei pavėlavai - viskas. Taip pat su kalba. Jei vaikas auga iki 7 metų visiškai nekalbinamas - vėliau jau kalbėti niekada neišmoks, nors iš principo nėra jokių pažeidimų. Dar kas man buvo įdomu... Jei antrą kalbą pradedama mokintis nuo 7metų ir vėliau - praktiškai neįmanoma jos išmokti taisyklingai, kalbėti be akcento. Iki 7 metų tai padaryti kur kas paprasčiau. Šiame amžiuje tam nereikia jokių pastangų mirksiukas.gif

O čia dar iš darbinės aplinkos... Buvo atvykęs vaikutis su įtariamu autizmu 1,5 metų amžiaus. Kai išsiaiškinom kas kaip, pasirodo mama, kai jam buvo 6mėn, turėjo grįžti į darbą. Jos darbas buvo su kompu. Taigi, jis su ta mama prie kompo ir leisdavo visas dienas. Po apsilankymo pas mus tėvams buvo griežtai rekomenduota išnešti iš namų tv, išjungti kompą, ir net nerodyti išmanaus telefono. Tėvai turėjo aktyviai bendrauti, žaisti su vaiku. Po trijų mėnesių tokio darbo, tam vaikui liko tik kalbos išraiškos vėlavimas. Visos kitos blogybės dingo.
Atsakyti

Man ši tema labai aktuali dėl vyresnėlio, tai irgi ėmiau googlinti, kokie tyrimai ir apie ką jie.
Grubiai santrauka gal tokia, kad
1) "screen-exposure time" ne formuoja/naikina neuronines jungtis savaime, bet turi didžiulę įtaką socialinių įgūdžių (nesi)formavimui, o jų nebuvimas lemia atitinkamą elgseną;
2) "ekranų pramogos" suaštrina JAU ESAMUS autizmo požymius.

Info skaičiau kol kas
čia (kaip veikia smegenų veiklos / socialinių įgūdžių formavimąsi, bet dar reikia pasigilinti - nesupratau, ar visiems, ar čia kaip autizmo prediktoriai ankstyvoje kūdikystėje) : https://www.scienced...306987715002388

čia (apie jau esamų autizmo požymių suaštrinimą per "ekranus"): https://www.psycholo...s-special-risks

čia: https://www.ncbi.nlm...les/PMC5849631/

Atsakyti
Sekmadienį trumpą tėčių ir mamų (nes jų dienai per vėlai sugalvojau) pasveikinimą organizuojam, Kostas ir Tadas eilėraščius mokosi (Kostas daržely per išleistuves sakys, bet tinka ir šitai progai), tai Aleksas irgi sakė, kad sakys "Tėti, aš tave myliu ir dovanoju daug gėlių!" - atsiminė du sakinius iš eilėraščio, kurį skaičiau, ir jie net ne iš eilės, bet tegu sako, jei tik nori 🙂
Atsakyti
QUOTE(semtama @ 2018 06 01, 16:04)
Jei antrą kalbą pradedama mokintis nuo 7metų ir vėliau - praktiškai neįmanoma jos išmokti taisyklingai, kalbėti be akcento. Iki 7 metų tai padaryti kur kas paprasčiau. Šiame amžiuje tam nereikia jokių pastangų  mirksiukas.gif

Tad gaunas, kad gali vaikas ismokti kalbeti dviem kalbom be akcento?
Idomu man del Adelijos, kai skirtingai naudojami kalbos padargai, ar gali moketi tarti abieju kalbu zodzius be akcento, juos taip islavinti?
Atsakyti
QUOTE(dzeuse @ 2018 06 01, 22:59)
Idomu man del Adelijos, kai skirtingai naudojami kalbos padargai, ar gali moketi tarti abieju kalbu zodzius be akcento, juos taip islavinti?

Įdomiai čia ir man. Mano vyresnėlė (5m.)daniškai kalba laisvai ir be akcento. Lietuviškai sunkiau sekasi, ir kai kalbam su gyvenančiais Lietuvoj draugais, giminaičiais, visi atkreipia dėmesį kad labai stipriai jaučiasi akcentas. Įdomu kaip bus vėliau.
Atsakyti
QUOTE(dzeuse @ 2018 06 01, 22:59)

Gali.
Jau kaip rašiau, klausa suvokimas formuojasi maždaug iki 2metų amžiaus. Tai reiškia, kad tų kalbos garsų kurių nėra vartojamoje kalboje, vaikas neišmoks skirti. Tarkim, yra tautų, kurių kalboje nėra r garso. Tai šio garso žmogus ir negirdės, tiksliau girdės "kažką", bet ne tokį kokį reikėtų. Yra tautos, kurių kalboje daug gerklinių garsų. Mes juos girdim, bet ne taip tiksliai, kokie jie yra iš tikro. Dėl to atsiranda sunkumai ir tiksliai juos ištarti.
Dar pavyzdys: kaip lengva mums suprasti angliškai kalbantį lietuvį ar latvį. Tuo tarpu tą patį angliškai kalbantį kinietį - sunkiau. Čia todėl, kad pas lietuvius suvokimas klausa vienoks, pas kiniečius - kitoks.
Adelia šiuo atveju jau turi pranašumą prieš tuos, kur kalbama tik viena kalba. Jos klausa diferencijuoja lietuviškus ir vokiškus žodžius.
Dėl pačios dvikalbystės. Jei per dieną 50 proc bendraujama viena kalba, 50 proc kita kalba viso laiko, jos turėtų vystytis vienodai taip: Pavyzdžiui 50 žodžių moka lietuviškai ir 50 žodžių vokiškai, tuo tarpu kai mūsų lietuviukai turėtų mokėti 100 žodžių viena kalba. Normalu, kad ji žodžius painioja, pasako netinkamas galūnes. Po truputį turėtų atsirinkti kur kas tinka.
Kita vertus jei viena kalba per dieną bendraujama 80 proc, kita 20 proc, tai tos kuria mažiau, siaurėja žodynas, prastėja gramatika ir tartis.
Pagrindine kalba laikoma ta, kuria mes savo galvoje dėstome mintis.
Atsakyti