Svveikos,
Po ilgos pertraukos užsukau "prisiduoti" ką skaičiau, skaitau ir kas patiko.
taigi mano perskaityti "gėriai" šių metų.
Labiausiai patikusios tai-
Cabre "Prisipažįstu",
Y. McEwan "Vaiko gerovė",
J. Williams "Stouneris",
L. Matonienė "Vilnius: meilės stotelės[/B[B]]",
N. Narmontaitė "Aktoriai, režisieriai ir studentai" II d. Smagios istorijos, ką jau be pridursi, smagiam laiko praleidimui neakivaizdžiai leidžiant laiką su aktoriais.
Dar norėčiau rekomenduoti man labai patikusią Hannah Kent "Paskutinės apeigos". Ši labai patiko, kaip ir Cabre "Prisipažįstu".
"
Paskutinėse apeigose" veiksmas vyksta apie 1868 m. atšiaurioje Islandijoje, moteris internuojama į šeimą, laukia mirties bausmės ir pasakoja savo gyvenimą, ją lankančiam pastoriui ir galiausiai tai šeimai, kurioje gyvendama pelnė pasitikėjimą, nugalėjo jos priešiškumą ir susitaikė su likimu, pasitinkant mirtį. Romanas paremtas tikrais įvykiais, Po šio atvejo buvo paskutinė įvykdyta mirties bausmė Islandijoje. Nors autorė australų kilmės , nesitikėjau jos tokio atšiauraus islandiškumo pateikimo, buities, gamtos aprašymo. Sunkus, lėtas, atšiaurus, skaitymo malonumas. Jaučiamas skandinaviškas stilius.
Iš mažiau patikusių "Šabas"-Abraham Joshua Heschel (kaip žydai švenčia šabą, meldžiasi), P. Coelho "Šnipė" ( apie Mata Hari, kažkaip susidarė įspūdis labai jau apgraibom viskas perteikta ).
Dar perskaičiau "
Raudok, drebėk, mirk". Patiko, nors žinoma operų aprašymai, siužetai dažniausiai būna banalūs, paprasti, tai šioje knygoje kažko super nesitikėjau, nes tai savotiškas gidas po operos pasaulį. Įdomu buvo skaityti apie kompozitorius operų kūrėjus ir svarbiausia kaip klausytis, į ką atkreipti dėmesį, kaip pamiltį operą.
"Moteris Jeruzalėje" - Johošua. Neįveikiau, nuograuža. Gal ne tas laikas, ne ta tema, o gal viliojo labiau kitos gulinčios ant stalelio prie mano lovos. Taip ir grąžinau į biblioteką nepabaigusi.
Dabar vėl mėgaujuosi skaitydama Ruth Ozeki
"Knyga laiko būčiai". Autorė amerikiečių- japonų kilmės rašytoja, prestižinės " Man booker" premijos nominantė. įšventinta Dzenbudizmo meistrė. Jau rituosi į pabaigą . Įdomi, įtraukė, yra apie ką pamąstyti. Japonija, dzenas, filosofija, patyčios, slapti dienoraščiai, laiškai, paieškos, japonų šeimos gyvenimas per mergaitės Nao dienoraštį, gyvenimas vienuolyne tarp ilgaamžių vienuolių, kvantinė fizika, kareivis kamikadzė, cunamis, fikcija, mitas, istorija, savižudybė. Tai spontaniškai mano išvardinti raktiniai žodžiai. kurie galėtų duoti užuominą ir padėtų suprasti apie ką šis daugiasluoksnis romanas neatskleidžiant turinio. Verta dėmesio knyga.