Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 14 tema

QUOTE(rasiukas_spinduliukas @ 2016 12 09, 10:22)
Sveiki, gal kas galite pasidalinti patirtimi, nes siuo metu renkames tarp dvieju sistemu - oras-vanduo ir zeme-vanduo, kuri patikimesne, geresne, turi daugiau pliusu ar kuri turi daugiau minusu.... kombinuosime kartu su zidiniu.... aciu 4u.gif

Geoterminis bus brangiau įdiegiamas, bet mažiau rūpesčių keliantis sprendimas.

Su orinuku būtinai reikės žaisti pečkurį šaltomis žiemos valandomis, kurių per žiemą nėra labai daug, arba šildytis namą elektros pagalba, bet tai bus pigesnis sprendimas.

Nors diegiant geoterminį apie židinį galima pamiršti, tad jei skaičiuoti abiejų variantų finansinę išraišką

1. Tiktai geoterminis ir jokio židinio

2. orinukas ir židinys

tai įtariu pirmas variantas bus ir pigesnis įdiegti ir pigesnis eksploatuoti ir užtikrinantis ženkliai aukštesnį komforto lygį.

Kas dėl židinio poreikio, tai gyvenau porą metų bute su židiniu. Uždegęs buvau gal tris kartus per tą laiką. Vieną kartą pabandyti, vieną kartą pasirodyti prieš svečius, ir vieną kartą šeip dėl zabovos, bet knisdavo po to porą savaičių patalpose užuosti dūmų kvapą.

Apie tai, kad dūmų kvapo nesijaučia kalba tik tie, kurie nuolatos degina židinį ir kaminai nespėja atvėsti. Tiems kurie užkuria židinį tik retkarčiais, nuo dūmų kvapo pabėgt manau kad nepavyks.
Atsakyti
čia ne juokas, o pastebejimas. Kad zmogus galva, akimis fiksuos ir jaus temperatūrą, o ne kūnu ir to perdįto tikslumo siekia.
O gyvenant, šokinėjimai neišvengiami - tik jie nebebus jaučiami, bus užmiršti. Nu gal aš klystu....
0,5 laipsnio parai-cia buvo const, kad SS išsijungus 4-6 val (kai švies/nešvies saule (pagal taimeri) - fiziškai nepasijaus. Tam ir PN.

QUOTE(longger @ 2016 12 09, 09:44)
na, norint pasijuokti iš kitų norų/siekiamybės didelių mokslų pabaigti nereikia. Va jūs pamėginkite išspręsti tą rebusą  4u.gif
taip, 20°C+/-0°C yra tikslas. Kuo arčiau būsim, tuo bus geriau.
jeigu nešildomas namas gruodžio mėn per tris paras atvėsta 0,5°C, tai apie šildymo sistemą negalvočiau aplamai. Nemanau, jog pas Cibulį yra tokia situacija. O gal?

Atsakyti
Negyvenamam name galima žaist su tais kableliais, o kai name suksis 3-4 žmonės, nu niekaip nenulaikysi temperatūros 0,1 laipsnio tikslumu. O ir nauda iš to yra tik psichologinė. Bet siekiamybė įdomi smile.gif
Atsakyti
QUOTE(gediminas_ @ 2016 12 09, 11:27)
Negyvenamam name galima žaist su tais kableliais, o kai name suksis 3-4 žmonės, nu niekaip nenulaikysi temperatūros 0,1 laipsnio tikslumu. O ir nauda iš to yra tik psichologinė. Bet siekiamybė įdomi smile.gif

pas mane koridoriuje (jis didokas) kambario termostatas sviecia. Tai patalpose rodo +22C, kai du vaikai pralekia vienas paskui kita, nukrenta iki +21,5C, po to vel letai grizta i +22C.
Jau seniai nebekreipiu demesio i skaiciu po kablelio, ziuriu tik iki kablelio.

kai pasviecia saule per langus (pas mane kiaurokas namas), pakyla ir link +23, bet nekreipiu demesio, nes zinau kad i vakara normalizuosis.
Tiesa - as turiu tai ko neturi Cibulis, tai apykiauri nama ir akum talpa biggrin.gif
Atsakyti
Tai pas jus nėra komforto. O tai - nelabai gerai. biggrin.gif
kaip ir beje pas mus mirksiukas.gif

QUOTE(Paliukas @ 2016 12 09, 10:35)
kai pasviecia saule per langus (pas mane kiaurokas namas), pakyla ir link +23, bet nekreipiu demesio, nes zinau kad i vakara normalizuosis.

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2016 12 09, 11:39)
Tai pas jus nėra komforto. O tai - nelabai gerai.  biggrin.gif
kaip ir beje pas mus mirksiukas.gif

diskomfortas yra susijes su antraja puse
jeigu temperatura krenta 0.5C, tuomet net nepriejus prie termostato suzinai
jeigu temperatura kyla auksciau uzduotos, kyla ir zmonos nuotaika
todel manau,jei Cibulis vedes, si problema bus paversta privalumu biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(longger @ 2016 12 09, 12:38)
Asmeniškai aš už geoterminį su vertikaliu gręžiniu. Bet mums tokiai sistemai pinigų neužteko/pagailo. Ir aplamai, geriausia apie jį galvoti kartu su pamatais, o ne kai sudėtos trinkelės ir žolytė žaliuoja  biggrin.gif

QUOTE(mintas @ 2016 12 09, 13:20)
Geoterminis bus brangiau įdiegiamas, bet mažiau rūpesčių keliantis sprendimas.

Jei kalbame apie mazo energetinio poreikio namus geoterminis su vertikaliu kolektoriu bus brangesnis grubiai apie 1kE o su horizontaliu zemes kolektoriu irengimas kai kuriais atvejiais gali susilyginti su aereoteminiu sildymu .Viskas priklauso nuo geologijos ...
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2016 12 09, 13:20)

Su orinuku būtinai reikės žaisti pečkurį šaltomis žiemos valandomis, kurių per žiemą nėra labai daug, arba šildytis namą elektros pagalba, bet tai bus pigesnis sprendimas.

Jei kiauras namas tai reikes pazaisti zarsteliu,siupeliuku ir kibiriuku ... Bet kiti tai megsta smile.gif ir negalima atimti to malonumo ...
Papildyta:
Namuose temperaturos svyravimas 1lC nesudaro man jokio diskonforto .Gyvenant to nepastebi ir nesureiksmini .
Papildyta:
Kaip kazkas sake : zvejodamas per kelias valandas prateriojau n euru ... tai ka sutaupyciau per ...
Atsakyti
QUOTE(korida @ 2016 12 09, 13:50)
Kaip kazkas sake : zvejodamas per kelias valandas prateriojau n euru ...  tai ka sutaupyciau per ...

Man irgi dzin kaip gyvenant keisis vidaus temperatūra. Ir greičiausiai net 1 laipsnio pokytis nebus juntamas. Kai vedinu butą su atidarytais langai, tai 3-5 laipsniais temepratūrą numušu. Ir visiškai dzin. Vakar visuose namo kambariuose buvo lygiai +20, šiandieną 4 termostatai rodė +19,5, kiti 3 fiksavo +20. Ar kažką jaučiau - nieko.

Man visai neįdomus tas temperatūrų svyravimas. Tiesiog spalio pradžioje vadovavausi termostatų parodymais, o jie pasirodo pjovė grybą ir rodė 1,5-2 laipsniais žemesnę temperatūrą. Ši problema jau išspręsta, bet šiek tiek dažniau pasižiūriu ar jie vėl nepjauna grybo.

Sakiau, kad šį sezoną darau namo monitoringą: stebiu, kiek realios šildymo sąnaudos skiriasi nuo suskaičiuotų su PHPP. Tik dėl šios priežasties noriu name palaikyti kuo artimesnę +20 laipsnių temepratūrą, nes kai namą skaičiuoja su PHPP, tai būtent įvedama +20 laipsnių temperatūra. Tik dėl to.

Dabar name yra +20 laipsnių, todėl nieko nekeitus, bet apsigyvenus žmonėms temperatūra tikrai pakiltų iki +21, jei ne +22. Realiai reikėtų name laikyti apie +19, nes name negyvena žmonės. Tuomet +19 atitiktų maždaug +20 su gyvenančiais žmonėmis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 09 gruodžio 2016 - 13:46
QUOTE(cibulis @ 2016 12 09, 15:45)
Man irgi dzin kaip gyvenant keisis vidaus temperatūra. Ir greičiausiai net 1 laipsnio pokytis nebus juntamas. Kai vedinu butą su atidarytais langai, tai 3-5 laipsniais temepratūrą numušu. Ir visiškai dzin. Vakar visuose namo kambariuose buvo lygiai +20, šiandieną 4 termostatai rodė +19,5, kiti 3 fiksavo +20. Ar kažką jaučiau - nieko.

Man visai neįdomus tas temperatūrų svyravimas. Tiesiog spalio pradžioje vadovavausi termostatų parodymais, o jie pasirodo pjovė grybą ir rodė 1,5-2 laipsniais žemesnę temperatūrą. Ši problema jau išspręsta, bet šiek tiek dažniau pasižiūriu ar jie vėl nepjauna grybo.

Sakiau, kad šį sezoną darau namo monitoringą: stebiu, kiek realios šildymo sąnaudos skiriasi nuo suskaičiuotų su PHPP. Tik dėl šios priežasties noriu name palaikyti kuo artimesnę +20 laipsnių temepratūrą, nes kai namą skaičiuoja su PHPP, tai būtent įvedama +20 laipsnių temperatūra. Tik dėl to.

Dabar name yra +20 laipsnių, todėl nieko nekeitus, bet apsigyvenus žmonėms temperatūra tikrai pakiltų iki +21, jei ne +22. Realiai reikėtų name laikyti apie +19, nes name negyvena žmonės. Tuomet +19 atitiktų maždaug +20 su gyvenančiais žmonėmis.

Namai ne labaratorija ar koks inkubatorius , neturesite niekada idealių skaičiuotinų sąlygų .
Šaunu ,kad eksperimentuojate ir bandote pritempti prie idealumo 4u.gif ,bet tam reikia turėti laiko ir vardan dėl ko ...
Atsakyti
QUOTE(longger @ 2016 12 09, 11:38)
Aš pamėginčiau visiškai atsukti debitomačius ir leisčiau termopavaroms užsidarinėti pagal poreikį. Aišku on/off pavaros yra labai grubu, bet turiu įtarimą, jog tai gali suveikti. Tik čia išlieka termostatų "inertiškumo" problema. Gal ten galima kažką padaryti ir pati daviklį "ištraukti" kuo arčiau kambario, jeigu jis yra giliai dėžutėje.
Ir dar labai keistai skamba termostato "užmigimas", jeigu jo niekas neliečia. Gal galima paprievartauti pardavėją? Kažkaip viskas dabar pasikabina ant daviklių nepakankamo jautrumo ir inertiškumo. Kol to neišspręsim, tolimesni eksperimentai gali būti neveiksmingi.
Dėl histerizės. Taip, ją didinat, komfortas mažėja. Kai stegiatės palaikyti +20°C temperatūrą, tai gali būti labai juntama. O ir ilgesnis siurblio išsijungimas/užmigimas turi savo efektą pojučiams. labai gerai tai pajutau, kai namie buvo +22°C nuo šviečiančios saulės, bet jasumas buvo "vėsoka", kai tuo tarpu jausmas buvo "šilta", kai namie buvo ~20,5°, bet veikė siurblys.

Būtų smalsu atsukti visus debitomačius, bet dabar jau labai tiksliai esu susireguliavęs. Nebent kokiu markeriu pasižymėti. Gal tikrai reikės pabandyti. Gundote.

Termostato arčiau kambario nepavyks ištraukti, nes jis potinkinis ir montuojamas taip kaip sumontuotas. O ką daryti su jų užmigimu, nežinau. Jei jie būtų jautresni, manau, kad viskas puikiai veiktų.

Dėl histerizės ir aš esu pastebėjęs, kad su 1,5 siurblio histerize name juntamai vėsiau nei su histerize 1, nors temperatūros skirtumas gali siekti tik 0,5 laipsnio. Lygai tą patį dėl dirbančio siurblio ir aš pastebėjau šį trečiadienį: šviečia saulė, siurblys dirba, kambaryje +22, bet atrodo karšta kaip pirtyje (gal šiek tiek ant saulės stovėjau). O kai siurblys nedirba, +22 visai maloni temperatūra.

Bet kuriuo atveju manau, kad su siurblio histerize 1,5 ir termostatų SET +23 temperatūra, jau būtų galima galvoti apie termostatų naudą. Su histerize 1, kurią laikau jau gerą mėnesį, siurblys taktuoja. Didžiausia įmanoma histerizė 1,5, nes su 2 jau bus šalta. Dar jei termostatai nebūtų tokie miegantys, inertiški, sistema turėtų pradėti veikti. Reikia daugiau saulės ir viską išmėginsim. Greičiausiai teks palaukti sausio ar net vasario.
Papildyta:
QUOTE(korida @ 2016 12 09, 14:56)
Namai ne labaratorija ar koks inkubatorius , neturesite niekada idealių skaičiuotinų sąlygų .
Šaunu ,kad eksperimentuojate ir bandote pritempti prie idealumo  4u.gif ,bet tam reikia turėti laiko ir vardan dėl ko ...

Kai gyvensiu, nebus laboratorija. O kol galiu, kodėl nepažaidus. Daug neužtrunka. Vieną kartą per dieną nuvažiuoju kokioms 20-30 min. Vardan ko pats nežinau: įdomu, sportinis interesas.
Atsakyti
Pabandyk išmontuot visus iš dėžučių ir palikt atvirus, ant laiduku kabancius. Eksperimento vardan

QUOTE(cibulis @ 2016 12 09, 13:01)

Termostato arčiau kambario nepavyks ištraukti, nes jis potinkinis ir montuojamas taip kaip sumontuotas. O ką daryti su jų užmigimu, nežinau. Jei jie būtų jautresni, manau, kad viskas puikiai veiktų.

Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2016 12 09, 12:35)
pas mane koridoriuje (jis didokas) kambario termostatas sviecia. Tai patalpose rodo +22C, kai du vaikai pralekia vienas paskui kita, nukrenta iki +21,5C, po to vel letai grizta i +22C.

Tiesa - as turiu tai ko neturi Cibulis, tai apykiauri nama ir akum talpa biggrin.gif

Mano name atvirkščiai. Kartais užtenka kelis kartus praeiti pro termostatą ar šalia jo pastovėti kelias minutes ir temperatūra pakyla 0,5 laipsnio. Šiltame name temperatūra nuo žmonių kyla, o ne krenta.
Atsakyti