Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 14 tema

QUOTE(Paliukas @ 2016 12 08, 18:54)
Neisizeiskit, bet turbut daugiau negu menesi  kalbeti apie grindu termostatus - reikia turet nebloga ikvepima....

(negi nera ka veikti, kaip stovet prie siurblio su kamera ir per dienas filmuoti?), juk namie daugmaz ta temp kurios norima ir energijos sanaudos nedideles

O metus laiko apie granulinius pečius neužknisa kalbėti? Mėnesius laiko šia tema niekas nekalba. Jau senai ji buvo pamiršta, šį rytą vienas žmogus paklausė. Pasakiau savo patirtį ir vėl viskas prasidėjo.

Su kamerom pastoviai nestoviu. Kartą per parą nuvažiuoju ir susirašau man aktualius namo duomenis. Jei matau, kažką įdomaus, nufilmuoju. Kai moki, nufilmuoti ir sumontuoti ilgai netrunka.

Name temperatūra ne daug mažas, o tiksliai ta, kurios noriu. Ją keičia tik saulė. Viena esminių termostatų paskirčių - garantuoti komfortą, t.y. neleisti perkaisti patalpos. Jos gal ir padėtų, bet tada pjauna siurblį.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 08 gruodžio 2016 - 18:58
QUOTE(cibulis @ 2016 12 08, 18:34)
Neteisinga atsukti visus debitomačius, nes patalpos šils ne vienodai ir per grindinį šildymą taip greitai patalpose temperatūra neužkeliama kaip pašvietus saulei. Šiuo atveju - nieko gero.

Akumuliacinės irgi nedėsiu. Gana leisti pinigus, kur nereikia.

Visa esmė yra termostatų intertiškumas. Jie gana vangiai reaguoja į pokyčius. Nuo saulės įkaitęs kalibruotas termometras rodo +22,6, o termostatas vos +21. Panašiai būna ir vėstant. Jei termostatai nebūtų tokie inertiški ir greičiau reaguotų ir temperatūrų pasikeitimus, viskas būtų gerai.

Tarkime šį sekmadienį saulė prišildė namą.  Pietų pusėje termostatai rodė +21,5. Siurblys tuo metu junginėjosi kas kelias minutes. Nustatytoje SET temperatūra buvo +21 (pasiekus tokią temperatūrą, termostatas liepia pavaroms užsukti kilpas).  Tada ateinu prie termostatų ir SET temperatūrą padarau +22,5, o patalpoje +21,5. Iš miego pažadintas termostatas po truputį pradeda atidarinėti pavaras. Kuomet už kelių minučių vėl įsijungia siurblys ir pradeda šildyti tą pavarą, termostatai pradeda rodyti nebe +21,5, o tik +20,5. Štai kur visa problema. Tai jų inertiškumas. Kai užmiega rodo pievas, nors patalpoje temperatūra senai gali būti pasikeitusi. Nebūtų šitos nesąmonės, viskas puikiai veiktų.

nu ne, tai ne 4u.gif Jeigu tikrai tik čia problema ir niekas padėt negali - gali tekti pasinaudoti Paliuko patarimu - arba parduoti per skelbimus arba gyventi kaip yra. (Juokaju biggrin.gif )
išdėsčiau savo mintis, spėliones. Pasinaudosite - ok, nepasinaudosite - atrasite savo tiesas, gal dar geresnes.
Kils dar minčių - pasidalinsiu 4u.gif
nepamirškite, jūs jau turite akumuliacinę - betoną, netgi galite pasireguliuoti jos talpą histerizės pagalba. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(longger @ 2016 12 08, 18:39)
va čia ir yra visas žavesys  4u.gif va jeigu tai pavyktų, būtų didelis Valioooooo!
mes irgi daug kuo prekiaujam, bet tai dar nereiškia, jog aš turiu nors bent kokį supratimą, kaip mūsų parduoti daiktai yra naudojami ir panaudojami. Kartais atrandama tokių galimybių, kad jokioje instrukcijoje to su žiburiu nerasi. Dažniausiai tai padaro Cibulio tipo žmonės  4u.gif Kažką tai veža  biggrin.gif

Bet tokie zmones bus visada nepatenkinti, nes pasiekus viena tiksla, jie nori dar daugiau ir baigias tuom kad nusireguliave, gauna dar blogiau nei standartu biggrin.gif
Cibuli - o bandei pietiniu termostatu histerize padidinti, o siauriniu pamazinti. Siaip mintis.
Atsakyti
QUOTE(longger @ 2016 12 08, 19:15)
Neįsižeiskit, bet iš metų į metus šnekėti apie tas pačias pasikartojančias granulių gavimo, sandėliavimo, kokybės problemas, jų deginimo nustatymus bei įpatumus, kovą su šlaku ir visokiais dūmų patraukimais/neištraukimais, pelenų šalinimą, kaminų specifiką bei reguliarų gulėjimą po juo arba parametrų ar granulių (ne)užsidegimo proceso stebėjimą man atrodo netgi daug kartų daugiau įkvėpimo reikalaujantis dalykas. Beje, ši diskusija net nėra apie patį ŠS, bet daugiau apie sistemos suderinamumą, padarytas klaidas/atradimus ir labai pamokanti naujai besijungiantiems. reikia džiaugtis, kad žmogus turi tiek kantrybės ir užsispyrimo fiską sekti, fiksuoti, keisti, ieškoti ir dalintis.

4u.gif Ačiū. Tiksliau net pats nebūčiau pasakęs.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2016 12 08, 18:40)
Ten kalbama apie cirkuliacinio nustatymus, kaip reikia jį nustatyti, kai grįžtamo daviklis yra prie šilumokaičio arba buferinėje talpoje. Taigi faktas, kad grįžtamo temperatūros daviklis sumontuotas gamykloje ir pagal jį ŠS junginėjamas.

Kreivė kaitaliojama tiktai pagal lauko daviklį.

prie B1 ir B2 kontaktų jungiamas daviklis ar taimeris tiktai įjungia arba išjungia ŠS ir nieko daugiau nedaro.

nematau tos vietos, bet gal būt netgi kalba eina apie antro/papildomo cirkuliacinio valdymą, esant akumuliacinei.

Jeigu tas prijungtas papildomas daviklis jungiamas taip, kad jam suveikus, siurblys stabdomas arba paleidžiamas, tai realiai siurblys jo parametrų net nemato, o tai reiškia, jog jis nedirbs "pagal patalpos temperatūrą", bet bus apribotas pats siurblio veikimas vartiotojo nuožiūra.

beje, pas jus inverterinis siurblys?
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2016 12 08, 19:22)
Kalba nejo apie geo geruma ar bloguma (I tokias diskusijas nesiveliu), ar apie alaus gerima prie granulinio (prie ko cia?)  Mes irgi prekiaujame grindu automatika (jeigu jau yra kazkokiu itarimu). Man tiesiog keista kaip 'lendama I antra skaiciu po kablelio' ir bandyma sukontroliuoti viska ir netgi perdaug.

Žmogau, tu nepyk, bet nesupranti pokalbio esmės. Šiuo atveju su termostatais bandau ne kontroliuoti antrą skaičių po kablelio, bet kaip išjungti šildymą tose patalpose, kuomet jas nemokamai šildo saulė. Kalba eina apie komfortą, kurį turi garantuoti termostatai. Ir tema net labai į geoterminio temą, nes kalbame ar geoterminis gali protingai draugauti su termostatais. Jei būtų garantuojamas komfortas, būtų ir ekonomija. Ir ji nebūtų skaičius tik po kablelio.

Tu man panašus į man langų broką taisiusius meistriukus. Jie irgi sakė: tai tik skaičius po kablelio. Tokiems į marmūzę reikia užvožti, jeigu prekiauja langais, kurių Uf, Uw, Ug yra skaičiai po kablelio, tai kaip dar kitas skaičius po kablelio nelems esmės. Ir jei išvestum procentinę išraišką, tai gautum didelį skirtumą, o ne skaičių po kablelio, nes kai namo šildymas kainuoja 100 eurų, tai tada smulkmenos yra skaičiai po kablelio, nors procentais tai gali būti 10 proc.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2016 12 08, 18:34)
Noriu pataisyti, 16 val. pas mane nedirba joks šilumos šaltinis, dirba tik 8 val per parą nakties metu.

na taip, mūsų namai kardinaliai skirtingi, todėl ir darbo rėžimai skirtingi. Kai lauke ~-10°C 8val siurblio darbo rėžimo man mažai. T.y. namo nuostoliai per dideli ir temperatūra krenta žemyn. O ir jaukiau kažkaip, kai nuo grindų spinduliuojama pastoviai šiluma, kad ir fiziškai nejuntama. Todėl ir nustatymai tokie - dirbti maksimaliai ilgai minimaliu galingumu. Deja, asmeniniuose namuose 0,5°C pokyti paros bėgyje sugaudyti man nerealu, o labai norėčiau biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2016 12 08, 19:47)
Cibuli - o bandei pietiniu termostatu histerize padidinti, o siauriniu pamazinti. Siaip mintis.

Bandžiau ir kaip tik dabar taip nustatyta. Su šiaurinės pusėm patalpom nėra problemų. Visa esmė yra su pietinės pusės patalpomis. Pasižiūrėk: mano beveik visos patalpos atsuktos į pietus ir dienos bėgyje visos gauna saulės.
Papildyta:
QUOTE(Paliukas @ 2016 12 08, 19:47)
Bet tokie zmones bus visada nepatenkinti, nes pasiekus viena tiksla, jie nori dar daugiau  ir baigias tuom kad nusireguliave, gauna dar blogiau nei standartu biggrin.gif

Klysti. Aš daugiau nenoriu. Ir man jau pačiam visą tai baigia atsibosti. Aš tik noriu, kad sistemos veiktų. Jei neveikia, tai kažką reikės aukoti. Šiuo atveju greičiausiai teks paaukoti pavaras. Termostatai liks ant sienos kaip termometrai. Jau prieš mėnesį kalbėjau su meistrais: kiek kainuotų skylių užtaisymas, išėmus termostatus. Brangus malonumas, geriau palikti termostatus tik nuimti pavaras.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 12 08, 18:55)
Žmogau, tu nepyk, bet nesupranti pokalbio esmės. Šiuo atveju su termostatais bandau ne kontroliuoti antrą skaičių po kablelio, bet kaip išjungti šildymą tose patalpose, kuomet jas nemokamai šildo saulė. Kalba eina apie komfortą, kurį turi garantuoti termostatai. Ir tema net labai į geoterminio temą, nes kalbame ar geoterminis gali protingai draugauti su termostatais. Jei būtų garantuojamas komfortas, būtų ir ekonomija. Ir ji nebūtų skaičius tik po kablelio.

Tu man panašus į man langų broką taisiusius meistriukus. Jie irgi sakė: tai tik skaičius po kablelio. Tokiems į marmūzę reikia užvožti, jeigu prekiauja langais, kurių Uf, Uw, Ug yra skaičiai po kablelio, tai kaip dar kitas skaičius po kablelio nelems esmės. Ir jei išvestum procentinę išraišką, tai gautum didelį skirtumą, o ne skaičių po kablelio, nes kai namo šildymas kainuoja 100 eurų, tai tada smulkmenos yra skaičiai po kablelio, nors procentais tai gali būti 10 proc.

Isspresk lygti: svetaineje, orientuotoje I pietu puse, nustatyta temperatura +21c, termofikato, paduodamo I grindis temperatura turbut 25c.
Kaip pasvietus saulei islaikyti +21c?
As suprantu kad termostato pagalba, tu to neislaikysi, temperatura kils.
Lieka automatines zaliuzes....

Cia klausimas ateities technologijoms, o tiksliau fotoelemento statymas lauke ir pagal apsviestuma reagavimas I tai ar yra saule ar ne. Pagal tai reagavimas tiek tamstos siurbliui, tiek termostatams.
Cia siaip, nusisnekant...
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2016 12 08, 18:47)
Bet tokie zmones bus visada nepatenkinti, nes pasiekus viena tiksla, jie nori dar daugiau  ir baigias tuom kad nusireguliave, gauna dar blogiau nei standartu biggrin.gif

reiškia mažai skaitėt 4u.gif ir ta diskusija jau gerokai senesnė 4u.gif
nesireguliuoja termodaviklių histerizė. Yra, kokia yra.
nemanau, kad Cibulis yra visada viskuo nepatenkintas. Žmogus turėjo/tebeturi ambicijas, norą ir svarbiausia galimybes siekti išsikelto uždavinio. Tuo labiau, jog ir prisižadėjęs/prisikalbėjęs yra jau visai Lietuvai mirksiukas.gif bet tur būt pažadai sau yra aukščiau visko. Kol žmogus negyvena - tol leidžia sau eksperimentuoti.
Atras aukso vidurį (realiai manau jau senai atradęs) ir įsikėlęs gyventi paliks viską ties juo ir tada atrasime jį forume "kaip pagauti dryžuotąjį ryklį" ar pan 4u.gif
kol kas visi čia laikas nuo laiko sušoka padiskutuoti ir "paspręsti", mintim pasimėtyti. Nu ir aišku, čia įdomumas tas, jog dominuoja skaičiai po kablelio. Cibulio pavizdys paprasčiausiai labai charakteringas ir žmogus dalinasi informacija. Todėl čia apie jį viskas ir sukasi.
Atsakyti
Honda15i, ar tavo termostatai irgi tokie inertiški? Mano labai uždelstai reaguoja į temperatūras. Jei nebūtų šitos problemos, manau ir taktavimo nebūtų. Viskas tikrai veiktų.
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2016 12 08, 19:08)
Isspresk lygti: svetaineje, orientuotoje I pietu puse, nustatyta temperatura +21c, termofikato, paduodamo I grindis temperatura turbut 25c.
Kaip pasvietus saulei islaikyti +21c?
As suprantu kad termostato pagalba, tu to neislaikysi, temperatura kils.
Lieka automatines zaliuzes....

Cia klausimas ateities technologijoms, o tiksliau fotoelemento statymas lauke ir pagal apsviestuma reagavimas I tai ar yra saule ar ne. Pagal tai reagavimas tiek tamstos siurbliui, tiek termostatams.
Cia siaip, nusisnekant...

automatinės žaliuzės, veikiančios nuo fotoelemento yra labai gražus dalykas ant popieriaus ir sunkiai suderinamas reliomis sąlygomis. Žinau ne vieną objektą, kur po ilgų ieškojimų tuos daviklius paprasčiausiai atjungė.

patikslinsiu užduotį: pašvietus saulei reikia ne išlaikyti, o bent jau nustoti šildyti
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2016 12 08, 19:12)
Honda15i, ar tavo termostatai irgi tokie inertiški? Mano labai uždelstai reaguoja į temperatūras. Jei nebūtų šitos problemos, manau ir taktavimo nebūtų. Viskas tikrai veiktų.

o gal jie nėra inertiški, gal jie ne visai dėkingoje vietoje? gal jų inertiškumą lemia konstrukcijos šiluma arba (ne)cirkuliuojantis oras?
kaip tą patikrinti?
Atsakyti