QUOTE(vaikis_ @ 2019 02 03, 15:44)
Nereikia lyginti kas buvo gaminama pries n metu, dabar elektronikos gaminiu kokybe eina kreive zemyn. O pasakymas jog geoterma laikys ilgiau nei orinukas, tai faktais neparemtas pasakymas. Pagrindinis komponentas kompresorius, o jam sugedus po 10-12 metu bus didele tikimybe jog gamintojas tau nebetures pakaitinio. Sutinku jog gamintojai skaiciuoja 20 ir daugiau metu jog kompresorius atlaikys, bet buna siurprizu.
Teko išsikviesti šaldymo technikos meistrą, kuris patikrino mano įrangą, papildė freono. Su juo kalbant pasakė, kad orinukai dirba labiau ekstremaliomis sąlygomis nei geoterminiai, todėl orinukams reikia techninę profilaktiką atlikti dažniau. Tad vadovaujantis gyvenimiška patirtimi, galima būtų teigti, kad ekstremalesnėse sąlygose dirbanti technika tarnauti turėtų trumpiau.
O dėl kompresoriaus gedimo, tai vienas pažystamas, po kokių 3 metų keitė Nibe geoterminio ŠS kompresorių, nes tas buvo sugadintas dėl per stipriai atskiesto glikolio. Taip, kad kompresoriui sugesti yra daug šansų, net ir ne dėl ssusidėvėjimo. Iš glikolio pirmiausiai per nuorintojus išleidžiamas alkoholis, nes jis lengviau garuoja nei vanduo, tad laikui bėgant, glikolio koncentracija silpnėja. Mano glikolio taroje buvo užrašas, kad mano užpiltą glikolį reikia keisti kas 5 metus. O tai ne mažiau, kaip 300. Taigi, arba nekeiti ir rizikuoji sugadinti kompresorių, arba keiti, bet kas 5 metus, prie geoterminio ekspluatacijos išlaidų pridedi kokius 300-600 (priklausomai nuo kontūro ilgio) glikolio keitimui.
ir dar viena mintis iš cituojamo teksto. Taip, konkrečiai to kompresoriaus greičiausiai nebus, bet klausiau to meistro, kuris buvo pas mane, ar jei sugestų mano 10kW kompresorius, ar galėčiau vietoje jo statyti pav. 4 kW? Atsakė, kad jokių problemų. Klausiau, ar nereikės papildomai keisti ir žiklerių, atsakė kad ne, nes žikleriai ten automatiniai, ne tokie kaip automobilių karbiuratoriuose būdavo. Taigi, savo atveju aš kompresoriaus ieškočiau gerokai mažesnės galios, ir tikrai nebūtinai, konkrečiai to pačio modelio, nekalbant net apie tą patį galingumą ir tai, kad konkrečiai tokie patys kompresoriai jau nebus gaminami, ateityje neturėtų sukelti problemų.