QUOTE(cibulis @ 2019 02 02, 18:15)
bet ne pinigai čia esmė.
Matai, man pinigai yra pirmoje vietoje tiek vertinant šilumos siurblį tiek rekuperatorių, o ir butų dviejų už mano namo kainą nenusipirksi. Aš kaip tik, dvigubai didesnę namo kvadratūrą turiu, už vieno dvigubai mažesnės kvadratūros buto kainą, taip kad ir vėl, netinkamas pavyzdys.
Beje, nesakau, kad aš neklystu. Padariau tą pačią klaidą kaip ir tu, įsigijau geoterminį. Šiai dienai statyčiau namą, turėčiau elektrinį kabelį betone, kaip pas Dūkišką pirkią. Ir tikrai klysi, jei teigsi, kad geotermos komfortas aukštesnis, nei elektrinio kabelio grindyse.
Geoterminis su viskuo ir su vandeniniu grindiniu šildymu man kainavo apie 7000, elektrinis grindinis su elektriniu boileriu drąsiai į 1000 sutilptų, ir dar atliktų. Man per sazoną geoterminis, lyginant su namo šildymu elektriniu kabeliu leidžia sutaupyti apie 300 (nemanau, kad mano kino COP aukštesnis už 4), taigi, mano padaryta investicija į geoterminį, lyginant su elektrinio kabelio alternatyva atsipirktų per 6000/300= 20 metų. Jei tiek laiko kinas išdirbs nesugedęs, tai jis suspės išsilyginti.
Nors tiesa, 300 tai buvo prie 20°C palaikomo patalpų viduje, dabar savęs neriboju ir palaikau 23°-24°C, be to geoterma ruošia ir vandenį, kas geotermos atsiperkamumą mano atveju šiek tiek pagreitins, bet bet kokiu atveju, geoterma labai brangus pirkinys, kuris skaičiuojančiam pinigus turėtų būti nepatrauklus.