QUOTE(norcis @ 2016 12 08, 00:46)
<p>Gerą temą užvedėte apie termostatus ;) Man name visur iš kambarių iki kolektorių pravedė daugiagyslį kabelį. Kadangi sienas dažys jau neužilgo, tai sprendimą turiu priimt greitai. Laidoti kabelį ar rinktis kokią nors sistemą su termopavaromis ir termostatais.
Koks geoterminis siurblys: paprastas, inverterinis? Ar jis supras, ką rodo termostatai, t.y. ar jie kartu draugaus? Jei geoterminis dirbs tik pagal lauko temperatūrą ir grindų grįžtamą, o termostatai fiksuos patalpų orą, tai bevertis pirkinys. Turėsi tik papildomus termometrus ant sienos, kurie dar elektrą valgo.
Bet jei termostatai protingai daugaus su siurbliu, o siurblys bus inverterinis ir ne spragsės kaip lašiniai keptuvėje, tada tikrai verta. Štai kaip elgėsi mano geoterminis šilumos siurblys šį šeštadienį-sekmadienį. Matai, šeštadienį (kreivės kairėje) dirba gražiai: kelių valandų įsijungimas, tada kelių valandų prastova. Lauke lyg ir debesuota buvo. O tada atėjo saulėtas sekmadienis, prikaitino patalpas ir vakare siurblys išprotėjo (kreivės dešinėje): įsijungia 5-6 min, kelioms minutėms išsijungia ir taip be pabaigos, kol patalpos gerokai neatvėsta ir termostatai neatidaro pavarų.
Vakar irgi gražiai spigino saulutė. Pirmo aukšto svetainėje temperatūrą užkėlė iki +22, antro aukšto dviejuose kambariuose buvo +21,5. Tuo metu šiaurinėje namo pusėje buvo +20,5. Pietinėje pusėje nebuvo be proto karšta, bet kas bus sausį ir vasarį? Termostatai galėtų šitą dalyką suvaldyti ir garantuotų komfortą, bet mano atveju nesusikalba su šilumos siurbliu. Kitas dalykas, mano stebėjimai parodė, kad saulėtomis dienomis termostatai per parą gali sutaupyti iki 2 kWh elektros šildymui. Spėju, kad sausį, vasarį ir kovą sutaupymas per parą gali siekti ir 3-4 kWh. O tai reiškia, kad viso mėnesio šildymas atpigtų per pusę. O kur dar komfortas.
Dabar termostatuose SET temperatūrą esu nustatęs +22. Vakar šviečiant saulei siurblys netaktavo, bet pusė namo termostatų vakare buvo uždaryta. SET nustatymą padidinau iki +23. Būtų puiku, jei sistema veiktų su SET +21. Būtų tikrai nemažas šildymo išlaidų taupymas ir temperatūrą nepakiltų aukščiau pageidaujamos. Gyvenant SET riba turėtų būti aukštesnė, todėl ir nustačiau +23. Pažiūrėsiu, kaip siurblys elgsis su tokiais nustatymais. Tik visa informacija paaiškės sausį, vasarį.