Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 14 tema

Vat, dasikasiau iki srautų matuoklių. Pasirodo srautus matuoja pagal slėgių skirtumą. Matuoja įtekančio srauto slėgio ir ištekančio srauto slėgio skirtumą. Vat toks daviklis.

Priedas  srauto_daviklis.jpg   98,73KB   3 Parsiųsta kartų

Užkliuvo užrašas ant daviklio NC (normaly closed) ir NO (normaly opened).

Tai čia gaunasi, ne srauto lygį vertina, bet ar pakanka arba nepakanka ir laidai arba užtrumpinti arba nutraukti?

Tai aš galiu nelabai žaisti, su neaiškiu principu veikiančiais davikliais, o papraščiausiai užtrumpinti arba nutraukti jų kontaktus, ir ignoruoti daviklių parodymus?
Atsakyti

Vat, dasikasiau iki srautų matuoklių. Pasirodo srautus matuoja pagal slėgių skirtumą. Matuoja įtekančio srauto slėgio ir ištekančio srauto slėgio skirtumą. Vat toks daviklis.

attachicon.gifv2-system-default-insert.jpg

Užkliuvo užrašas ant daviklio NC (normaly closed) ir NO (normaly opened).

Tai čia gaunasi, ne srauto lygį vertina, bet ar pakanka arba nepakanka ir laidai arba užtrumpinti arba nutraukti?

Tai aš galiu nelabai žaisti, su neaiškiu principu veikiančiais davikliais, o papraščiausiai užtrumpinti arba nutraukti jų kontaktus, ir ignoruoti daviklių parodymus?

Kitaip sakant primityviai 0 arba 1 "siunciamas". As tokiu principu bandau apskaiciuoti karsto vandens sanaudas :)

Atsakyti
Šį kartą buvau neteisus. Kiniškas ŠS nesugedęs, su juo viskas gerai, veikia be priekaištų, kaltas buvau aš.

Situacija ta, kad pajungdamas patalpų vėsinimą, turėjau pastatyti antrą cirkuliacinį siurbliuką ir dabar vienas cirkuliacinis siurblys gainioja termofikatą po grindis, o kitas per boilerį.

Realiai aš galėjau atjungti automatinį trieigį vožtuvą, bet prisiklausęs atsiliepimų, kad nemažai šilumos iš boilerio nuteka, jei srautas neuždaromas vožtuvo pagalba, bei patikrinęs šią informaciją ir akivaizdžiai tuo įsitikinęs, automatinį vožtuvą palikau.

Problema tame, kad vožtuvas dirba lėtai, lėtai atsidarinėja, tad srautas susinormalizuoja per lėtai ir ŠS valdiklis nelaukdamas išmeta klaidą, dėl per mažo slėgio.

Kai stovėjo vienas cirkuliacinis siurblys, srautas būdavo visada, net ir trieigio vožtuvo persijungimo metu srautas šilumos siurblyje būdavo pastovus, jis kisdavo tik už šilumos siurblio ribų. Ties trieigiu vožtuvo, jo suveikimo metu į vieną atšaką srautas didėdavo, o į kitą mažėdavo, bet bendras srautas išlikdavo tas pats.

Taigi, išsiaiškinau, kad srauto davikliai, veikia slėgių skirtumo matavimo principu ir esant slėgiui pakankamam, tiesiog užtrumpina laidelius ir per save praleidžia elektros srovę.

Įdomi buvo šių slėgio daviklių pajungimo schema, abu jie (vidinio kontūro ir išorinio kontūro) buvo pajungti prie vieno valdiklio kontakto.

Priedas  Srauto_davikliu_pajungimo_schema.png   10,32KB   0 Parsiųsta kartų

Taigi, priėmiau sprendimą, valdiklio laidelius atjungti nuo daviklių ir juos užtrumpinti. Ateitį, reikės pajungti srovę per šiuos daviklius su šviesos diodais ir ŠS nebus stabdomas, bet aš atėjęs matysiu ar su srauto davikliais viskas tvarkoje, ir kas svarbiausia, galėsiu identifikuoti, su kuriuo srautu negerai.

Tiesa, davikliai veikia su 220V AC įtampa, tad pradžiai valdiklio paduodama srovę pamatavau su kintamos srovės voltmetru, parodė 56V, čia akivaizdžiai nesąmonė, nes tokios įtampos neturi niekur būti. Pamatavau su nuolatinės srovės voltmetru ir bavau 25V. Kadangi valdiklis dirba su 24V įtampa, akivaizdu, kad matavimai teisingi. Man tik užkliuvo, kodėl AC įtampa ant šių gnybtų buvo rodoma. AC voltmetras paprastai nerodo DC įtampos. Kame čia šuo pakastas?
Atsakyti
Kokį slėgį laikote lauko geoterminio gręžinio kolektoriuje? Kaip jis kinta per metus ar ilgesnį laiko tarpą? Dažnai papildote lauko kolektorių propilengliukoliu? Įmanoma pačiam papildyti ar kviečiate santechniką? Maniškio pokyčiai lyg ir per 2 metus. Per greitas kritimas ar normalu?

Prie to pačio kaip keičiasi slėgis grindų sistemoje? Kaip dažnai pildote sistemą vandeniu? Mano grindų sistemos pokyčiai per 2 metus. Čia aišku galiu atsukti rankenėlę ir papildyti iš gręžinio ateinančiu vandeniu grindinio sistemą. Bet ji užpildyta distiliuotu vandeniu, tai nesinori maišyti. Juo labiau ir distiliuoto vandens dar turiu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 06 lapkričio 2018 - 09:15
Gavau "Tenko", kurie pardavė man siurblį ir vykdo techninę priežiūrą, tokį atsakymą:

"Toks minimalus slėgio kritimas yra normalus. Slėgi gręžinio kontūre reiktų laikyti apie 0.8-1.0bar, paleidimo metu užpildo daugiau iki 1.5-2.0bar, nes slėgis dažniausia truputį pakrenta, dėl išsiorinimo. Visada rekomenduoju esant slėgiui 0.3-0.5bar planuoti papildymą, nes montuotojai dažniausia neatvažiuoja sekančią dieną, tai darbus galima planuoti iš anksto.

Grindų kontūre slėgis turėtų būti 1.3-1.5bar. Esant 1.0bar ar žemesniam reiktų planuoti papildymą. Pildyti geriau distiliuotu vandeniu kuris ir yra sistemoje.

Kol kas pas Jus yra geras darbinis slėgis. Manau iki kitų metų pildyti tikrai nereikės.".
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2018 11 06, 10:14)
Kokį slėgį laikote lauko geoterminio gręžinio kolektoriuje? Kaip jis kinta per metus ar ilgesnį laiko tarpą? Dažnai papildote lauko kolektorių propilengliukoliu? Įmanoma pačiam papildyti ar kviečiate santechniką? Maniškio pokyčiai lyg ir per 2 metus. Per greitas kritimas ar normalu?

Prie to pačio kaip keičiasi slėgis grindų sistemoje? Kaip dažnai pildote sistemą vandeniu? Mano grindų sistemos pokyčiai per 2 metus. Čia aišku galiu atsukti rankenėlę ir papildyti iš gręžinio ateinančiu vandeniu grindinio sistemą. Bet ji užpildyta distiliuotu vandeniu, tai nesinori maišyti. Juo labiau ir distiliuoto vandens dar turiu.

Vidaus kontūro slėgio kritimas tikrai mano supratimu normalus, o lauko kontūras jau didokas, bet sakyčiau "normos ribose" ir dėmesio nekreipčiau smile.gif.

Dėl papildymo, tai aš ir nenaudoju vandens su kalkėmis, tad viskas pildoma su tokiu prietaisu tiek lauko, tiek ir vidaus kontūras. Realiai per valandą abu kontūrus užpompuotum ir gal gražinti spėtum smile.gif. Tik niuansų su darbu yra. Pradžiai į to prietaiso talpą įpili skysčio kurį pompuosi, po to pajungi prietaisą ir per jį nuleidi slėgį iš sistemos, kad iš sistemos išeinantis skystis su slėgiu išstumtų orą iš šlangelės, o tada pradedi pompuoti. 5 min ir vienas kontūras užpompuotas.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2018 11 06, 11:45)
paleidimo metu užpildo daugiau iki 1.5-2.0bar, nes slėgis dažniausia truputį pakrenta, dėl išsiorinimo. Visada rekomenduoju esant slėgiui 0.3-0.5bar planuoti papildymą

Vidaus kontūras naudojamas ne tik su ŠS, bet ir su KKK, dujiniu katilu ir kitais. Santechnikas man sakė, kad visuomet pildo iki 2 bar ir kai nukrenta iki 1 bar, rekomenduoja papildyti.

Dėl lauko kontūro, tai jis nesispecializuoja su ŠS, bet irgi siūlė laikyti panašiai tarp 2bar - 1bar., tuo labiau, kai ir ŠS meistrai patvirtino, kad tokiu slėgiu užkelia.

Kadangi sakė, kad galima laukti ir iki 0,3 barų, tai labai prailgina terminą iki sekančio aptarnavimo, bet kadangi, slėgio užkėlime nematau jokio sudėtingumo ir šią operacija atlieku pats, aš žemiau 1 baro stengsiuosi nenuleidinėti. Problema bus, jei bus per mažai slėgio ir pajungus prietaisą neužteks, kad išstumti orą iš šlangelės, tuomet iš naujo visą sistemą reikės nuorinti, o 0,3 barai jau žemesnis slėgis, nei išsiplėtimo indo darbinis, tad greičiausiai ir jis jau nepagelbės išstumiant orą iš šlangelės.

Beje, jei ne pats pildysi sistemą, o kviesi santechnikus, tai jiems atvykus būtinai pasakyk, kad patikrintų ir slėgį išsiplėtimo induose, bei esant slėgiui nukritusiam, juos užpompuotų, nes kaip supratau, tai papildoma operacija, kurios, jei nepasakysi, tai ir neatliks, o ji reikalinga ne mažiau, nei skysčio papildymas, ir jos atlikimui reikia vis tiek prie sistemos pajungti slėgio užkėlimo įrangą ir visoje sistemoje nuleisti slėgį.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 06 lapkričio 2018 - 11:07
Beje, noriu patvirtinti žodžius, dėl lauko kontūro nusiorinimo. Pirmą kartą ir man lauko kontūras ženkliai greičiau slėgį praradinėjo, nei po antro slėgio užkėlimo. Vidaus kontūras pas mane irgi slėgį mažiau praradinėjo.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2018 11 06, 12:05)
Realiai per valandą abu kontūrus užpompuotum ir gal gražinti spėtum smile.gif. Tik niuansų su darbu yra. Pradžiai į to prietaiso talpą įpili skysčio kurį pompuosi, po to pajungi prietaisą ir per jį nuleidi slėgį iš sistemos, kad iš sistemos išeinantis skystis su slėgiu išstumtų orą iš šlangelės, o tada pradedi pompuoti. 5 min ir vienas kontūras užpompuotas.

Reikėtų pirma kartą su kažkuo išbandyti, kad ko nepridaryčiau. Asmeniškai pats nesiimčiau. Kiek tokio aparato nuoma kainuoja? Gal verčiau kviesti santechniką?
Papildyta:
Vidaus kontūro slėgio kritimas tikrai mano supratimu normalus, o lauko kontūras jau didokas, bet sakyčiau "normos ribose" ir dėmesio nekreipčiau smile.gif.

Jeigu neklystu, tuo metu, kai fotografavau, veikė geoterminis siurblys. Darbo metu dėl pasipriešinimo rodyklė kažkiek pajuda žemyn. Gal per vieną padalą.
Papildyta:
Kadangi sakė, kad galima laukti ir iki 0,3 barų, tai labai prailgina terminą iki sekančio aptarnavimo, bet kadangi, slėgio užkėlime nematau jokio sudėtingumo ir šią operacija atlieku pats, aš žemiau 1 baro stengsiuosi nenuleidinėti.

Jei neklystu, didžiausias kritimas įvyksta, kai siurblys stovi. Vėsinimą išjungiau rugpjūčio pabaigoje, o šildymas įsijungė spalio pabaigoje. Du mėnesius siurblys stovėjo nieko nedarydamas. O gal tiesiog nežiūrėjau į slėgio padalas.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2018 11 06, 14:07)
Kiek tokio aparato nuoma kainuoja?

Cibuli, o tu buvai atsidaręs mano nuorodą?

tad viskas pildoma su tokiu prietaisu

Gal verčiau kviesti santechniką?

Kol garantija nesibaigė, aš to nedaryčiau, o kai pasibaigus, tai kvieščiau geresnę kainą pasiūlančius.

Jei neklystu, didžiausias kritimas įvyksta, kai siurblys stovi.

Mano supratimu, didesnė atvirkštinė tikimybė, nes vaikant skystį sistemoje, ten užsilaikęs oras danešamas iki automatinių nuorintojų, ir slėgis krenta. Sistemai stovint, susikaupęs oras nepašalinamas.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2018 11 07, 19:40)
Cibuli, o tu buvai atsidaręs mano nuorodą?

Buvau, bet ne visiems užtenka proto pavažiuoti puslapiu žemyn. Pažiūrėjau kaip atrodo aparatas ir tiek žinių.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2018 11 06, 10:14)

Nenoriu daug veltis i diskusijas bet pasakysiu kaip pas mane. Pas mane grezini uzpilde iki dvieju ,palaipsniui krito iki 1 . As taippat klausiau ar nereiktu uzpildyti,atsake tapati ka ir tenko. 1 yra normalu. Seniau galvojau kas\d pas mane kokiu nesamoniu yra ,bet pasirodo tai norma. malonu tai zinoti. ramybes niekada neperdaug. kas liecia grindini tai pas mane karts nuo karto pakrenta slegis. manau del to kad yra kazkoks nuorinimo voztuvas per kury karts nuo karto isbega vanden. kadangi pas mane yra nukalkinimo filtras tai vandeni i grindini ileidziu tiesiai is krano. Tiesa,greziniui papildyti meistrai turejo specialu elektrini aparata. pats neuzsipildytum. pats gali tik filtrus pasitikrinti smile.gif
Atsakyti

Pats pildziau lauko kontura pries 5 metus, ir dar karta pakeliau po metu ar keliu. pradinis slegis buvo 2.5bar. Dabar 1bar. Vasara buvo 0.8bar. Pats pakilo.

Aparata nuomavausi is Celcio ukmerges g. Kainos nepamenu gal 50 lt plius uzstatas 2000 lietuvisku.

antra karta emiau is Goto. Buvo labiau padroztas, berods iki 2bar uzkele sunkiai.

as jau sesta sildymo sezona sildau. Kompresorius jau 11 000val pradirbo :( 

Atsakyti