Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 14 tema

ŠS galia išauga todėl, kad sumažėja temperatūrų skirtumas tarp terpės nuo kurios nuimama šiluma iki terpės, kuriai ta šiluma perduodama, konkrečiu atveju tai būtų lauko kontūro glikolio temperatūra ir karšto buitinio vandens temperatūra boileryje, kuri mano ŠS darbo pradžioje buvo apie 30°C.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2018 06 29, 00:03)
Pagaliau pasijungiau grindų vėsinimą. Pabandžiau pašildyti boilerio vandenį, kai tuo pačiu vėsinamos grindys ir susidūriau su nelaukta problema.

Pirmiausiai kai lauko kontūro temperatūra per aukšta, ŠS neįsijungia, laukia kol lauko cirkuliacinis pravarinės glikolį tol, kol atvės iki kokios tai nustatytos temperatūros, pas mane bus kažkas apie 15°C-16°C. Taigi teko tam momentui grindų vėsinimą išjungti. Lauko kontūre temperatūra pradėjo kristi, ir kai nukrito iki mano ką tik paminėtų temperatūrų, įsijungė kompresorius.

Įsijungus kompresoriui lauko kontūro temperatūra pradėjo kristi daug greičiau, kažkur link 13°C, tai sakau pagerinsiu COP`ą ir vėl įjungiau grindų vėsinimą. Lauko kontūro temperatūra nustojo kristi ir vėl pamažu pradėjo kilti. pagalvojau, kad 15°C temperatūros geriau nepasiekti, tai sureguliavau grindinio šildymo intensyvumą kad lauko srautas būtų tarp 14°C-15°C.

Ar teisingai supratau - tavo vėsinimas vyksta per kompresorių? Nėra tik vėsinimui skirto atskiro cirkuliacinio siurbliuko? Į grindis paduodi 14-15 laipsnių? Ar čia tik iš lauko ateinanti temperatūra ir realiai nežinai, kiek paduodama į grindis? Ar atvėsinimo namą? Kokie pojūčiai? Kokios vidaus temperatūros, kiek prisuka elektros?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2018 06 29, 10:52)
Ar teisingai supratau - tavo vėsinimas vyksta per kompresorių? Nėra tik vėsinimui skirto atskiro cirkuliacinio siurbliuko? Į grindis paduodi 14-15 laipsnių? Ar čia tik iš lauko ateinanti temperatūra ir realiai nežinai, kiek paduodama į grindis? Ar atvėsinimo namą? Kokie pojūčiai? Kokios vidaus temperatūros, kiek prisuka elektros?

Ne, mano grindų vėsinimui naudojami tik cirkuliaciniai siurbliai, kompresorius nenaudojamas. Kompresorius buvo įjungtas tik karštam buitiniam vandeniui ruošti.

Dėl vėsinimui skirto atskiro siurbliuko, tai konkrečiai dėl vėsinimo perdariau visą ŠS aprišimą ir teko pirkti dar vieną cirkuliacinį, bet jis ne atskirai vėsinimui. Dabar pas mane cirkuliacinis atskirai grindims (tiek šildymui, tiek vėsinimui) ir atskirai boileriui.

Į grindis paduodu 19°C-20°C, iš grindų grįžta apie 22°-23°C (pagal Uponoro termometrus ant grindinio šildymo kolektorių, ant abiejų aukštų atšakų rodo vienodai).

Dėl namo atvėsinimo, tai paleidau tik vėlai vakare, per naktį namo neatvėsino, bet jaučiasi kad vėsiau.

Elektros prisuks, tik tiek, kiek suris cirkuliaciniai. Vidaus per nakty dirbo vartodamas apie 22W galios. Tiek rodė Wilo siurbliuko ekranas, o lauko kontūro cirkuliacinis kiek naudoja nerodo, tad tiksliai negaliu pasakyti, bet ir tos pačios firmos, tad neturėtų daug.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 29 birželio 2018 - 11:00
QUOTE(mintas @ 2018 06 29, 11:47)
Į grindis paduodu 19°C-20°C, iš grindų grįžta apie 22°-23°C (pagal Uponoro termometrus ant grindinio šildymo kolektorių, ant abiejų aukštų atšakų rodo vienodai).

Dėl namo atvėsinimo, tai paleidau tik vėlai vakare, per naktį namo neatvėsino, bet jaučiasi kad vėsiau.

Padaryk paduodamą į grindis 18-19 laipsnių. Aišku, dabar namas įkaitęs, tai iš karto neatvėsins, bet kai ateis kita karščio banga, tai tikrai bus vėsu.

Akivaizdu, kad tavo namas gerai įkaitęs, nes paduoda 19-20, o grįžta 22-23 laipsniai. Dar labai daug šilumos reikia nuimti. Mano atveju, kai veikia nuolatos, į grindis paduoda 18, o grįžta apie 19 laipsnių.

O kaip pas tave dirba? Mano atveju, kai lauke +20 ir daugiau iš karto įsijungia vėsinimas ir dirba dar 3 val., kai lauko temperatūra krenta žemiau +20 laipsnių.

Mano name apie +22/+23 laipsniai nepriklausomai kokia temperatūra lauke. Kai lauke buvo apie +30, tai viduje su +22 šiek tiek vėsoka, kai įeini iš lauko.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 29 birželio 2018 - 11:38
QUOTE(cibulis @ 2018 06 29, 12:35)
Padaryk paduodamą į grindis 18-19 laipsnių.

Pakolkas viskas reguliuojama grynai rankiniu režimu, net ir cirkuliaciniai nuo ŠS atjungti, tai nenoriu labai prie ribinių nustatyti, nes jei be priežiūros temperatūra nukris daugiau gali ir kondensatas pradėti rinktis. Pakolkas kelias dienas pratestuosiu, o po to žiūrėsiu kaip kas.

Akivaizdu, kad tavo namas gerai įkaitęs, nes paduoda 19-20, o grįžta 22-23 laipsniai. Dar labai daug šilumos reikia nuimti. Mano atveju, kai veikia nuolatos, į grindis paduoda 18, o grįžta apie 19 laipsnių.

Taip, namas tikrai stipriai prikaitęs, bet toks skirtumas dėl to, kad šildymui rekomenduojama 5°C-10°C skirtumas tarp srautų, tai pamaniau, kad ir vėsinimui į tokį reikėtų orientuotis, tai ir cirkuliacinį stipriai prisukau.

O kaip pas tave dirba?

Pakolkas absoliučiai tik rankiniu režimu, su dideliu operacijų skaičiumi. Rankinį režimą ir toliau planuoju palikti, tik operacijų skaičių, pagalvosiu kaip sumažinti.

Atsakyti
Tai kiek patalpose T?
Jei grindys įkaitę iki spėju 23-24..

QUOTE(mintas @ 2018 06 29, 10:47)

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2018 06 29, 13:19)
Tai kiek patalpose T?
Jei grindys įkaitę iki spėju 23-24..

Tiksliai atsakyti negaliu, bet bus kažkas apie 26°C, o dienos metu ir iki kokių 28°C pakyla.

Grindų temperatūra manau irgi, iki paleidus grindinį vėsinimą, turėjo būti aukštesnė nei nurodei.
Papildyta:
beje, dar vienas niuansas.

Cibuliui grindinis vėsinimas kainavo apie 1000€ viršaus.

Man, kad pasileisti grindinį vėsinimą, reikėjo nusipirkti 100l glikolio, cirkuliacinį siurbliuką, bei šiek tiek santechninių sujungimų, vožtuvų ir kitų aprišimo medžiagų. Taigi, išleidau apie 500€ bet nėra absoliučiai jokios automatikos. Nemanau, kad su pilnaverte automatika bendroje sumoje gautųsi pigiau nei tas pats 1000€.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 29 birželio 2018 - 12:24
Komfortas kainuoja (jei per termosa tiek prisyla).

Gerai, kad netenka taip investuot. 22 max viduj.

QUOTE(mintas @ 2018 06 29, 12:31)
Tiksliai atsakyti negaliu, bet bus kažkas apie 26°C, o dienos metu ir iki kokių 28°C pakyla.

Grindų temperatūra manau irgi, iki paleidus grindinį vėsinimą, turėjo būti aukštesnė nei nurodei.
Papildyta:
beje, dar vienas niuansas.

Man, kad pasileisti grindinį vėsinimą, reikėjo nusipirkti 100l glikolio, cirkuliacinį siurbliuką, bei šiek tiek santechninių sujungimų, vožtuvų ir kitų aprišimo medžiagų. Taigi, išleidau apie 500€ bet nėra absoliučiai jokios automatikos. Nemanau, kad su pilnaverte automatika bendroje sumoje gautųsi pigiau nei tas pats 1000€.

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2018 06 29, 13:39)
Komfortas kainuoja (jei per termosa tiek prisyla).

Nifiga. Ne termosas kaltas.

Per pavasarinius karščius neištvėriau, užsidėjau tinkliukus ir atidariau langus, tai pirmame aukšte po nakties būdavo net per vėsu. Miegamajame langų vis tiek neatidarinėju, nes nemėgstu triukšmo, o ir šiaip stengiuosi langus laikyti uždarytus, nes man šiluma mažesnis blogis, nei net ir per smulkų tinklelį priskridę vabaliukai, bei lauko triukšmas.

Taigi, kai tamsta visą laiką laikote atidaręs langus, patalpos ir neprišyla. Laikytumėte uždarytus, ne mažiau, nei aš, temperatūra būtų ir pas tamsta ne žemesnė.

Dabar pasidariau grindinį vėsinimą, galėsiu vėl langų neatidarinėti. Be to, kai užeis vasaros karščiai, kai net naktį oras neatvėsta, nuolatinis laikymas atidarytų langų neišgelbės, pakils temperatūra ir pas tamsta, o grindinis vėsinimas įtariu pagelbės labiau.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2018 06 29, 13:10)
Taip, namas tikrai stipriai prikaitęs, bet toks skirtumas dėl to, kad šildymui rekomenduojama 5°C-10°C skirtumas tarp srautų, tai pamaniau, kad ir vėsinimui į tokį reikėtų orientuotis, tai ir cirkuliacinį stipriai prisukau.

Nemanau, kad vėsinimui yra kažkokia delta T. Jos tikriausiai nėra. Nustatai kiek nori paduoti į grindis ir viskas. Kiek grįžta, priklauso nuo namo įkaitimo. Mano atveju, kai tik paleidžiu vėsinimą pavasario pradžioje, grįžtama būna apie 21-22 laipsniai, o gal ir daugiau. Bet į grindis paduodama visą laiką vienoda 18 laipsnių temperatūra. Kuo labiau atvėsinamas namą, tuo labiau krenta grįžtančio termofikato temperatūra.

Štai vakar dienos grafikai. Paduoda apie 18, grįžta 19 laipsnių. Pagal termostatus name 22,5-23 laipsniai, pagal spiritinį termometrą ir rekuperatoriaus ištraukiamą orą 22 laipsniai.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2018 06 29, 13:31)

Jei kalbi tik apie mano siurblio papildomai perkamą pasyvaus vėsinimo funkcija, tai ji man papildomai kainavo 600 eurų. Šiemet girdėjau reklamą, kad "Alpha Innotec" siurbliams ją net dovanojo. Papildomai dar kainavo grindinio kolektorinės dėžės vamzdžių izoliacija kaučiuku, kad nesusidarytų kondensato. Kiek jie kainavo - nežinau. Bet tikrai pigiai. Daugiau nieko papildomo, nes viskas įskaičiuota į grindinio šildymo sistemą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 29 birželio 2018 - 15:15
Dabar va pasi.atavau grindis grįžes - 21. Viduj - 21-22.

Saulė nepapuola.
Greičiau šildymo reiks 🤣.
Kaltas gal ne termosas bet ypac kalti neuždengti langai...

Nesuvokiu, jei grindys pvz rašo 19, kambary - 22-23....
Mistika

QUOTE(mintas @ 2018 06 29, 14:09)
Nifiga. Ne termosas kaltas.

Per pavasarinius karščius neištvėriau, užsidėjau tinkliukus ir atidariau langus, tai pirmame aukšte po nakties būdavo net per vėsu. Miegamajame langų vis tiek neatidarinėju, nes nemėgstu triukšmo, o ir šiaip stengiuosi langus laikyti uždarytus, nes man šiluma mažesnis blogis, nei net ir per smulkų tinklelį priskridę vabaliukai, bei lauko triukšmas.

Taigi, kai tamsta visą laiką laikote atidaręs langus, patalpos ir neprišyla. Laikytumėte uždarytus, ne mažiau, nei aš, temperatūra būtų ir pas tamsta ne žemesnė.

Dabar pasidariau grindinį vėsinimą, galėsiu vėl langų neatidarinėti. Be to, kai užeis vasaros karščiai, kai net naktį oras neatvėsta, nuolatinis laikymas atidarytų langų neišgelbės, pakils temperatūra ir pas tamsta, o grindinis vėsinimas įtariu pagelbės labiau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo arkava: 29 birželio 2018 - 15:20
Vėsinimą įjungiau balandžio 30 dieną. Iki šios dienos, t.y. per 2 mėnesius, vėsinimas prisuko 56,1 kWh elektros už 6,34 euro. Karštas pavasaris. Per tuos 2 mėnesius vėsinimui dirbo net 677 valandas. Tai išeina 28 dienas. Kai geras: per du mėnesius beveik mėnesį laiko dirbo vėsinimui.

Dar vienas niuansas. Namo šildymui per du metus siurblys dirbo 2650 val., o vėsinimui 2355 val. Štai skaičiai. Tik vasara dar nesibaigė, todėl namo vėsinimui siurblys per tą patį laiko tarpą dirbs ilgiau nei šildymui. Akivaizdžiai šyla klimatas.
Papildyta:
QUOTE(arkava @ 2018 06 29, 16:15)
Dabar va pasi.atavau grindis grįžes - 21. Viduj - 21-22.

Saulė nepapuola.
Greičiau šildymo reiks 🤣.
Kaltas gal ne termosas  bet ypac kalti  neuždengti langai...

Nesuvokiu, jei grindys pvz rašo 19, kambary - 22-23....
Mistika

Tavo atvejį, kuris prilygsta "Twin Peaksui" ir yra mistinis, galima iš karto atmesti. Arba reikia pas tave atsiųsti mokslininkų brigadą, kad ištirtų anomalijas.

O jei rimtai: negi tu galvoji, kad 140 litrų termofikato, kurio temperatūra 18-19 laipsnių, turi iki tokios pat temperatūros atvėsinti ir 60 ar daugiau tonų sveriantį sandarų namą, kurio didžioji dalis langų į pietų pusę ir kuris turi vėdinimą, kuris nuolatos į namą pripučia ženkliai šiltesnio oro.
Atsakyti