Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 14 tema

QUOTE(Verteris @ 2017 01 16, 17:17)
Na vis tik įnešiu šiek tiek abejonių. Aš dar susilaikyčiau nuo galutinės diagnozės apie gręžinio 'gerumą' dėl paprastos priežasties - ŠS dar neruošia karšto vandens. Pradėjus tai daryti, gręžinys bus apkraunamas daugiau, regeneracijos laikai tarp ŠS įsijungimų bus mažesni, neaišku, ar temperatūros spės normaliai atsistatyti.

Dėl gręžinio gerumo ne pats nusprendžiau. Man taip "Tenko" pasakė, kad tikrai neblogas gręžinys. Aš irgi klausiau dėl karšto vandens ruošimo. Sakė, kad per didžiausius šalčius iš gręžinio ateidinėtų apie -1, bet tai labai normalu. Taip pat sakiau, kad reikėjo padaryti bent 10 metrų gilesnį gręžinį. Sakė nelabai būtų ką padėję tie papildomi metrai.
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2017 01 16, 16:43)
Teoriskai (tiketina ir praktiskai) esant saltam orui (ir na nelabai siltam namui) grezinys greit "nusės" ir jo energija baigsis?  (kazkuriam laikui)

Ar taip gali būti? Jei gerai pamenu, tai siurblys stabdomas, kai iš gręžinio ateina -9 laipsnių propilengliukolis (lyg tai taip man sakė). Gamintojo techninių duomenų kataloge nurodyta: Limits of use -5-25 (heat source). Tai lyg ir prie -5 ateinančio stabdomas. Pats propilengliukolis pagal gamintojo nurodymą turi būti -13 laipsnių. Dar papildomai yra tenas. Kokios žemiausios temperatūros gali ateiti iš gręžinio?
Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2017 01 16, 17:17)
Jei gręžinys per silpnas, jis į sezono galą tiesiog 'peršals', t.y. kuo toliau, tuo mažesnės temperatūros glikolis pradės grįžinėti į ŠS. Katastrofiškų pasekmių neturėtų būti, nebent visiškai suchaltūrinta ir gręžinio 'galia' žiauriai mažesnė, nei ŠS galingumas. Pradės tolygiai mažėti ŠS COP ir tiek.

Prie kažkokio minuso iš gręžinio siurblys bus sustabdytas. Gamintojo techniniame žinyne nurodyta -5, bet man lyg ir sakė, kad stabdomas nuo -9. Įdomu, kokios žemiausios temperatūros gali iš gręžinio ateiti?
Papildyta:
QUOTE(AsAntonio @ 2017 01 16, 17:33)
bendram isprusimui idomu smile.gif, iki kokiu temperaturu geoterminis SS gali uzkelt vandens temp nenaudojant tenu?

Mano siurblys pagal gamintojo duomenis be teno karštą vandenį sušildo iki +58 laipsnių. Su tenu užkelia iki +65 laipsnių.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 16 sausio 2017 - 19:12
QUOTE(cibulis @ 2017 01 16, 15:38)
Štai kaip elgiasi mano gręžinys šių metų sausį. Čia grafikas per pačius didžiausius šalčius (sausio 5-7 d.). O čia sausio 14-16 d. grafikas.  Apatinė geltona linija rodo lauko temperatūra, kuri vienu metu buvo net -24 laipsniai. Akivaizdu, kad kai lauke labai šalta, iš gręžinio šildymo ciklo pabaigoje ateina apie 0. Atšilus orams iš gręžinio šildymo ciklo pabaigoje ateina apie +0,5.

Dar "Tenko" pridėjo tokį prierašą: "Per didžiausius šalčius tik du kart įtekanti temperatūra buvo nukritusi iki -0.2 ištekanti -3.1". Žodžiu, labai neblogas gręžinys.

Žiūrėjo, ką rodo inverteriniai siurbliai. Pas juos į gręžinį išteka minusinė temperatūra, bet iš gręžinio ateina apie +1,6. Taigi inverterinis mažiau sodina gręžinį. Su horizontaliu kolektoriumu tokiu oro iš gręžinio ateina apie -2 laipsniai.

Raudona kreive kaip suprantu paduodamas, o melyna gristamas, veikia pagal gristamo vandens ir lauko kreive?
Atsakyti
QUOTE(Orginalus @ 2017 01 16, 21:22)
Raudona kreive kaip suprantu paduodamas, o melyna gristamas, veikia pagal gristamo vandens ir lauko kreive?

Taip.
Atsakyti
Tai mano -0.5 iš horizontalaus per didžiausius šalčius, siurbliui dirbant beveik visa parą, labai geras rezultatas.

Pabandysiu ryt paviešint kreives. Atrodo turiu duomenis nuo pavasario.

QUOTE(cibulis @ 2017 01 16, 15:38)
Štai kaip elgiasi mano gręžinys šių metų sausį. Čia grafikas per pačius didžiausius šalčius (sausio 5-7 d.). O čia sausio 14-16 d. grafikas.  Apatinė geltona linija rodo lauko temperatūra, kuri vienu metu buvo net -24 laipsniai. Akivaizdu, kad kai lauke labai šalta, iš gręžinio šildymo ciklo pabaigoje ateina apie 0. Atšilus orams iš gręžinio šildymo ciklo pabaigoje ateina apie +0,5.

Dar "Tenko" pridėjo tokį prierašą: "Per didžiausius šalčius tik du kart įtekanti temperatūra buvo nukritusi iki -0.2 ištekanti -3.1". Žodžiu, labai neblogas gręžinys.

Žiūrėjo, ką rodo inverteriniai siurbliai. Pas juos į gręžinį išteka minusinė temperatūra, bet iš gręžinio ateina apie +1,6. Taigi inverterinis mažiau sodina gręžinį. Su horizontaliu kolektoriumu tokiu oro iš gręžinio ateina apie -2 laipsniai.

Atsakyti
QUOTE(sajudis @ 2017 01 17, 01:47)
Tai mano -0.5 iš horizontalaus per didžiausius šalčius, siurbliui dirbant beveik visa parą, labai geras rezultatas.

Pabandysiu ryt paviešint kreives. Atrodo turiu duomenis nuo pavasario.

Jei gerai suprantu šituos grafikus, tai šildymo ciklo pradžioje iš gręžinio ateina apie +1,5, tada per 40-50 min. nusodina iki neigiamų temperatūrų -0,2 ir tokį stabilų minusą išlaiko net ir veikdamas 6 val. Realiai gal nuo -0,2 per tas 6 val. nusėda iki -0,6 laipsnio. Ar čia viskas gerai? Ką apie tai sako "Tenko"?

O gal kaip tik tai įrodo, kad lauko kolektoriai nusodinami iki kažkokio minuso (tarkime -1), ir tas -1 gali laikytis ilgai ir nuobodžiai, kenčia tik siurblio COP. Gal būt parodo, kad realiai lauko kolektoriaus neįmanoma iškrauti, nes tas minusas laikomas stabilus ir žemiau nekrenta. Ar aš čia klystu?

Koks tavo siurblio COP? Ar neturi atskirto elektros skaitliuko?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 17 sausio 2017 - 09:05
Tenko nieko neklausiau, o skaitliuko neturiu.

http://siurblys.ddns.net/charts/

Duomenys nuo praeitų metų balandžio. Kad matyti detaliau, vietą kuri domina galima prisitraukti laikant nuspaustą pelę ir braukiant per grafiką. Vasarą veikė pasyvus vedinimas ir šildė žemę.

QUOTE(cibulis @ 2017 01 17, 09:04)
Jei gerai suprantu šituos grafikus, tai šildymo ciklo pradžioje iš gręžinio ateina apie +1,5, tada per 40-50 min. nusodina iki neigiamų temperatūrų -0,2 ir tokį stabilų minusą išlaiko net ir veikdamas 6 val. Realiai gal nuo -0,2 per tas 6 val. nusėda iki -0,6 laipsnio. Ar čia viskas gerai? Ką apie tai sako "Tenko"?

O gal kaip tik tai įrodo, kad lauko kolektoriai nusodinami iki kažkokio minuso (tarkime -1), ir tas -1 gali laikytis ilgai ir nuobodžiai, kenčia tik siurblio COP. Gal būt parodo, kad realiai lauko kolektoriaus neįmanoma iškrauti, nes tas minusas laikomas stabilus ir žemiau nekrenta. Ar aš čia klystu?

Koks tavo siurblio COP? Ar neturi atskirto elektros skaitliuko?

Atsakyti

Cibuli parsisiūsk šitą programėlę https://sourceforge....ojects/opendta/

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2017 01 16, 18:30)
Dėl gręžinio gerumo ne pats nusprendžiau. Man taip "Tenko" pasakė, kad tikrai neblogas gręžinys. Aš irgi klausiau dėl karšto vandens ruošimo. Sakė, kad per didžiausius šalčius iš gręžinio ateidinėtų apie -1, bet tai labai normalu. Taip pat sakiau, kad reikėjo padaryti bent 10 metrų gilesnį gręžinį. Sakė nelabai būtų ką padėję tie papildomi metrai.

Asilai tie TENKO, nes tie 10 metru gruntiniame vandenyje geriau, negu 100 metru sausame sluoksnyje.
Pas mane gamyklinis nustatymas prie -5 issijungia. Dabar padaruta, kad prie nulio issijungtu. Nes SS yra 10kW, o reikiamas galingumas tera 2kW. Tai yra 5 kartus galingesnis SS, jeigu dirbtu istisai... Taigi, greitai isaldo grezini, nes pozeminis vanduo nespeja atnesti silumos. Anksciau buvo isaldytas grezinys taip, kad pradedavo dirbti prie maziau kaip 3 laipsniu ir po pusvalandzio pasiekdavo minusa. Dabar pries isijungiant, cirkuliavinis 15 minuciu prasildo grezini imdamas siluma is vandens ir SS dirbti pradeda prie 5 laipsniu ir kas 15 min krenta po 1 laipsni. O jau nuo 1 iki nulio nukrenta per valanda...
Jeigu SS butu ne 10kW, o 6kW tai SS is grezinio paimtu 2 kartus daugiau silumos, nes pratenkancio vandens srove daugiau nunestu salcio ir atnestu naujos silumos.
PS
Beje, pas mane A klases kompiuterizuotas cirkuliacinis. Bet yra reguliatorius gamykloje pastatyutas ant max - 7 padalos. Tai as padariau minimum 1. Tai karta freonas buvo uzsaldes glikoli, nes kai kada ima ir nukrenta slegis ir as ji papildau vandeniu is vandentiekio su slegimu. Cia vaizdziai, bet grubiai pasakyta. Arteja laikas kai reikes reikes glikoli papildyti priesrudiniais priedais taiu ir koncentrato sliukstelsiu. Dabar i kokius 800 litru yra ivaryta koks 30 litru vandens papildomai. Bet itariu, kad grezejai supyle mazesnes koncentracijos glikoli. Jis turi pradeti uzsalineti ne prie zemesnes kaip 18 salcio freono temperaturos. Cia zemes siurbliams.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo FIEDZIA: 18 sausio 2017 - 14:31
QUOTE(FIEDZIA @ 2017 01 18, 16:21)

Bet yra reguliatorius gamykloje pastatyutas ant max - 7 padalos. Tai as padariau minimum 1. Tai karta freonas buvo uzsaldes glikoli, nes kai kada ima ir nukrenta slegis ir as ji papildau vandeniu is vandentiekio su slegimu. Cia vaizdziai, bet grubiai pasakyta.

Dapildyti sistemą vandeniu negalima ,nes sluoksniuojasi ,susidaro vandens ,,kamštis'' kuris gali ir užtraukti šerkšnu šilumokaiti ir ypač kai dar sumažinote cirkuliavimo greitį nuo 7 iki 1.
Atsakyti
QUOTE(SGerda @ 2017 01 18, 16:50)
Dapildyti sistemą vandeniu negalima ,nes sluoksniuojasi ,susidaro vandens ,,kamštis'' kuris gali ir užtraukti  šerkšnu šilumokaiti  ir ypač kai dar sumažinote cirkuliavimo greitį nuo 7 iki 1.

Jokiu abejoniu. Todel pries papildydamas ijungiau cirkuliacini siurbli ir po truputi keliau slegima is vandentiekio. Kadangi pas mane 2 greziniai tai jie vienas kita irgi maise.
Atsakyti
QUOTE(FIEDZIA @ 2017 01 19, 09:43)
Jokiu abejoniu. Todel pries papildydamas ijungiau cirkuliacini siurbli ir po truputi keliau slegima is vandentiekio. Kadangi pas mane 2 greziniai tai jie vienas kita irgi maise.

Koks ant 1 geičio gaunasi paimamas iš gręžinių ΔT ir koks gali būti debitas m3/h ?
Atsakyti