Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 14 tema

QUOTE(cibulis @ 2016 12 09, 14:06)
Mano name atvirkščiai. Kartais užtenka kelis kartus praeiti pro termostatą ar šalia jo pastovėti kelias minutes ir temperatūra pakyla 0,5 laipsnio. Šiltame name temperatūra nuo žmonių kyla, o ne krenta.

nea, pas mus dėl vaikų lakstymo taip vyksta
betkokiu atveju neišspręsime mes šitos lygties (man taip atrodo) smile.gif
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2016 12 09, 15:04)
Pabandyk išmontuot visus iš dėžučių ir palikt atvirus, ant laiduku kabancius. Eksperimento vardan

Daug eksperimentų visi siūlo: atsukti debitomačius, išardyti termostatus. Kažkaip neturiu noro žaisti.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 12 09, 10:04)
Būtent. Šiuo atveju aš net nenoriu slėptis nuo saulės. Aš jos noriu kuo daugiau pasiimti. Netgi visą įmanomą saulę, kurią galėčiau gauti. Tik kaimynų medžiai ir namai suvalgo daug saulės (nuo 1:40 min.). Rytinis suvalgo iki 23 proc. saulės, o pietinis - iki 29 proc. saulės...

Paziurejau Mindaugai tavo filmuka apie namo projektavima ir skaiciavimus su PHPP. Klausimas - kai skaiciuojami pritekejimai/nuostoliai per langus, ar imamas visas 12 men laikotarpis ar tik saltasis/sildymo sezonas, t.y. nuo spalio/lapkricio iki kovo ?
Atsakyti
QUOTE(darius333 @ 2016 12 09, 15:46)
Paziurejau Mindaugai tavo filmuka apie namo projektavima ir skaiciavimus su PHPP. Klausimas - kai skaiciuojami pritekejimai/nuostoliai per langus, ar imamas visas 12 men laikotarpis ar tik saltasis/sildymo sezonas, t.y. nuo spalio/lapkricio iki kovo ?

Įtariu, kad visi metai, nes PHPP rodo ir perkaitimo tikimybę procentais. Šiuos dalykus geriau PN temoje aptarti arba čia.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2016 12 09, 11:11)
Kadangi pradžiai bandysiu susižaisti su kreivėmis ir histerizėmis, apie papildomą vidaus temperatūros daviklio įvairius variantus dar negalvojau ir tikrai, tokios situacijos nebuvau apmąstęs. Jo EE name tokiu atveju būtų problemų su karštu vandeniu g.gif

Mano siurblį perjungti nuo grįžtamo perjungti ant vidaus patalpų temperatūros nėra galimybės, nebent gryžtamo daviklį ištraukti ir pakabinti, kad kabėtų ore, bet esu įsitikinęs, kad tada bus daugiau problemų nei naudos.
Pagal ŠS aprašymą, esant grindyse tiek vandens, kiek yra pas mane, buferinės talpos nereikia, tad grindinio našumas pas mane yra perteklinis ir pakankamas tokio galingumo ŠS. Grindyse yra apie 124l vandens.
Esant skirtingoms lauko temperatūroms ir EE name skiriasi šilumos poreikis, tad manyčiau, kad ir EE name kreivės pasiteisins. Kas dėl kreivių, tai kadangi siurblio dar nepaleidau, tai negaliu kalbėti apie kreivių darbą iš praktikos, bet kiek pamenu, tai man ten kilo įtarimas, kad mano namas nėra toks šiltas, kad galėčiau sau leisti nustatyti pačią mažiausią ŠS palaikomą kreivę. T.y. mano supratimu, ten buvo labai platus kreivių nustatymo diapozonas.
manau, kad žaisiu ne mažiau nei Cibulis su grindiniu smile.gif.
Kai/jei paleisiu ir sužinosiu ką įdomesnio, būtinai pasidalinsiu.
Papildyta:
Manau pats geriausias sprendimas, daug geresnis, nei grindinio pavarų darinėjimas.

Pastatai ant siurblio taimerį, leidžiantp siurbliui dirbti nuo 15:00 iki 10:00 ir jokių perkaitimo problemų. Per 5 valandas namas nė 0,3C neatvės.
Papildyta:
Kai pamatysi, kad patalpų viduje temperatūra tampa nebekomfortabili, net priminimo nereikės, pats eisi į katilinę spręsti problemos. Jei taip į katilinę tik du kartus į metus nueiti reikės, tai greitai pamirši apie problemą, na o jei dažniau, pradėsi mąstyti apie galimų sprendimų variantus, leisiančius sumažinti vaikščiojimo skaičių.
Papildyta:
Vat šis punktas ir mane nervuoja. Nors kambariuose temperatūra ir panaši kiaurą parą, bet kūno "termdavikliai" jaučia kada šildymas veikia.

tikrai taip. Siurblys ruoš tikrai ne mažesnę kaip 25°C termofikatą, o grįžtamas tarkim rodys ~20°C, tada jis kels paduodamą iki apribotos reikšmės ir nesupras, kodėl grįžtamas nesikeičia, arba keičiasi taip nestipriai. Stengsis kiek galėdamas, o grįžtamas reguos nestipriai, nors realus grįžtamas bus gerokai šiltesnis. Taip galima prisižaisti iki šilumokaičio perkaitinimo. Gal.

dviejų vienodų namų tur būt nėra, o jeigu ir yra, pridėkim skirtingų poreikių šeimininkus ir vėl tie namai nebebus vienodi. Pažaisit, pamatysit. Gal būt jūsų siurblio nustatymai yra lankstesni. Aš negaliu "paguldyt" kreivės iki man reikiamos ribos, todėl pagal kreivę prie nedidelio minuso man šildo per daug. O jeigu saulytė energingiau pašviečia - kaip Cibulis sakė, formuojasi pirties pojutis. Nedidelė saulė pas mus beveik nesijaučia. Palikom jį veikti nuo kambario temperatūros ir su 8-16val darbo rėžimu per parą pačiu minimaliausiu įmanomu rėžimu. Nes taip maloniau "kūno termodavikliams" (ačiū už naują, labai tikslų terminą biggrin.gif )
Jau anksčiau minėjau apie timerį, kaip gana neblogą pagalbininką suvaldyti sistemai. Naudojm ir jį. Beje, man vieno nustatymo per parą visiškai pakanka. Paminėjau tai, nes ne visi taimeriai turi plačias nustatymo galimybes. Nors asmeniškai nejaučiu jokio poreikio turėti daugiau, nei vieną nustatymą parai.
Atsakyti
QUOTE(well'as @ 2016 12 09, 10:43)
Cibuli, ar pačio SS valdiklis neturi parametrų nurodančių kiek minimum laiko SS turi dirbti jei jau dirba, ir kiek minimum laiko turi praeti, kad SS vėl įsijungtų dirbti?
Pas save esu  užstatęs 25min – minimalus SS darbo laikas, jei yra poreikis tai dirba ir ilgiau.
100min turi peaeiti nuo SS įsijungimo, kad SS vėl pradetų dirbti.

Pas mane yra pajungtas tik vienintelis lauko termometras, pagal jį ir grįžtamo vandens temp. SS sprendžia kiek dirbti. Daugiau jokios automatikos, visos kolektorių kilpos atsuktos ant maximumo.

Pas mane namas šaltesnis, kai vidutė lauko T buvo -4C  - SS dirbo 12val per parą. Nustodavo SS dirbti kai į grindis paduodavo 30C, grįždavo – 27,4C. Viduje 20,5C- 21C.
Lapkričio mėn SS sunaudojo 600kW/h  (šildymas, k.v.gamyba). šildomas plotas: 210m2.
Pas mane SS yra parametras 'Comfort Temp' kurio didinimas/mažinimas labai įtakoja grįžtamo termofikato temperatūrą.
Kontoleris: Siemens Albatros

bet ar čia ne inverterinio "navarotai"? Tuomet viskas būtų logiška. Jis galėtų dirbti minimalų laiką, minimalios galios rėžimu, be rizikos kažką labai perkaitinti ar sugadinti.

'Comfort Temp' - labai gali būti, jog tai yra kažkuris kreivės taškas. Keičiant to taško temperatūras, kaitaliojasi ir pati kreivė, automatiškai koreguojasi grįžtamo termofikato temperatūra priklausomai nuo lauko temperatūros.
Papildyta:
QUOTE(mariuzs @ 2016 12 09, 11:11)
kiek litrų kilovatui rekomenduoja?

skaičiuokite 20ltr, jeigu grubiai. Jeigu reikia tiksliai, kiekvienas gamintojas turėtų nurodyti instrukcijoje. Jeigu tokio parametro nėra - klausiat pas pardavėją.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2016 12 09, 14:01)
Būtų smalsu atsukti visus debitomačius, bet dabar jau labai tiksliai esu susireguliavęs. Nebent kokiu markeriu pasižymėti. Gal tikrai reikės pabandyti. Gundote.

na, gal ne visai taip tiesiogai blush-anim-cl.gif
sakykim kad truputi provokuoju 4u.gif Bet čia tikrai tik teoriniai pamąstymai.

na, kol vis dar negyvenate ir esate užsivedęs eksperimentais tai būtų tinkamas laikas. Paskui tikrai nebegrįšite atgal prie jų. Kitą vertus, termostatų tikslumas verčia abejoti tokio eksperimento sėkme. Nu bet nepabandysi - nesužinosi 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo longger: 09 gruodžio 2016 - 16:56
QUOTE(mariuzs @ 2016 12 09, 11:11)
kiek litrų kilovatui rekomenduoja?

Mano ŠS instrukcijoje nurodytas reikalavimas 12 l/kW
Atsakyti
Pakomentuokit kas nors realias sanaudas su geotermu,
labiausiai domina tautiniai namai, su 20cm putos sienos ir 30cm lubomis smile.gif
O cia kur gincyjates del tu pavaru, tai jei pavara ON/OFF bet kuri katila jos prades nervuot, pas kuri nera mazos galios, tarkim 2kW min. Nes uzdarius konturus ir palikus tarkim viena trumpa su mazu vandens kiekiu, katilai tada eina is proto smile.gif Bet jau dujiniuose gudresniuose tai gali uzdet kad pause tarp on/off 3min, bet jis vis tiek tada tai ir svaigsta kas 3min smile.gif zdz neverta zaist su tom pavarom
Atsakyti
QUOTE(fucis @ 2016 12 09, 21:47)
labiausiai domina tautiniai namai, su 20cm putos sienos ir 30cm lubomis ...

gerai cia - tautiniai namai smile.gif va kur tautiniai namai smile.gif ant vartu tik reiktu pakabint "arbeit macht frei" ir butu pats tas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo madwifi: 09 gruodžio 2016 - 22:53
QUOTE(madwifi @ 2016 12 09, 23:52)
gerai cia - tautiniai namai smile.gif va kur tautiniai namai smile.gif ant vartu tik reiktu pakabint "arbeit macht frei" ir butu pats tas.

nu cia turejau omeny, kad vos ne 90proc nauju namu tokiu biggrin.gif ta prasme apsiltinti taip smile.gif))) tame tarpe ir mano biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2016 12 09, 11:20)
Nors diegiant geoterminį apie židinį galima pamiršti, tad jei skaičiuoti abiejų variantų finansinę išraišką

1. Tiktai geoterminis ir jokio židinio

2. orinukas ir židinys

Kas dėl židinio poreikio, tai gyvenau porą metų bute su židiniu. Uždegęs buvau gal tris kartus per tą laiką. Vieną kartą pabandyti, vieną kartą pasirodyti prieš svečius, ir vieną kartą šeip dėl zabovos, bet knisdavo po to porą savaičių patalpose užuosti dūmų kvapą.

Apie tai, kad dūmų kvapo nesijaučia kalba tik tie, kurie nuolatos degina židinį ir kaminai nespėja atvėsti. Tiems kurie užkuria židinį tik retkarčiais, nuo dūmų kvapo pabėgt manau kad nepavyks.

Pas mane geo ir zidinys. Uzkuriam bent karta i savaite tai tikrai. Kojos sala ir prie +22C tai pakelus iki +24 ar 25C jau gerai smile.gif Kuriati zidini irgi reikia moketi, atidarei langa, slegis issilygino tada kuri, kai isidegs, uzdarai langa ir jokiu domu.
Papildyta:
QUOTE(fucis @ 2016 12 09, 21:47)
Pakomentuokit kas nors realias sanaudas su geotermu,
labiausiai domina tautiniai namai, su 20cm putos sienos ir 30cm lubomis smile.gif
O cia kur gincyjates del tu pavaru, tai jei pavara ON/OFF bet kuri katila jos prades nervuot, pas kuri nera mazos galios, tarkim 2kW min. Nes uzdarius konturus ir palikus tarkim viena trumpa su mazu vandens kiekiu, katilai tada eina is proto smile.gif Bet jau dujiniuose gudresniuose tai gali uzdet kad pause tarp on/off 3min, bet jis vis tiek tada tai ir svaigsta kas 3min smile.gif zdz neverta zaist su tom pavarom

pas mane ko gero tautinis tik lubu 15-20 cm smile.gif Praeitas sildymo sezonas viso ~300€, sildziau nuo spalio 1 iki gegzues 1d t.y. 7 men. Sildomas plotas 162m2.

Siemet spalio men kompresorius pradirbo 153 val, lapkriti 218 val. Silde ne tik grindis bet ir ruose karsta vandeni. Skaitiklio atskiro pastates neturiu, taciau apytiksliai galima isskaiciuoti kai kompresoriaus elektrine galia 1,66kw (prie 0C ir +35C). Spalis 153x1,66 = 253.98kwh, lapkritis 361.88kwh. Kwh kainas kiekvienas zinom pagal pasirinkta savo plana.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2016 12 08, 15:36)
Bet skylės sienoje liks. Aišku galiu nuimti pavaras, o termostatus palikti ant sienos. Bus gražūs kambario termometrai. O kaip pats sprendi patalpų perkaitimą, kai šviečia saulė ir dirba siurblys?

Dar kol kas termostatų nemesiu: vasarą noriu pabandyti ar jie suvaldys vėsinimą.

pas mane ant lipduku termostatai priklijuoti ir jie bevieliai. Tai man problemos nera juos nuimt ar pakeist vieta.

pakile +2 ar 3 laipsniai sildymo sezonu metu yra gėris, todėl problemos nėra
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2016 12 08, 19:12)
Honda15i, ar tavo termostatai irgi tokie inertiški? Mano labai uždelstai reaguoja į temperatūras. Jei nebūtų šitos problemos, manau ir taktavimo nebūtų. Viskas tikrai veiktų.

svetainėje yra vienas su IR. šitas žaibiškai reaguoja, kiti keturi paprasti, pigesni smile.gif
Atsakyti
Cibulio buvo klausimas
"Honda15i, ar tavo termostatai irgi tokie inertiški? Mano labai uždelstai reaguoja į temperatūras. Jei nebūtų šitos problemos, manau ir taktavimo nebūtų. Viskas tikrai veiktų."
----------------
Mano nuomone, tai jeigu nebus akumuliacines, tai daugiau/mažiau taktavimas neišvengiamas, nes(termostatų inertiškumas neįtakoja):
1. Uždarius pavaras sistemoje padidėja slėgis.
2. Kuo didesnis slėgis tuo didesnis termofikato greitis per neuždarytus kontūrus (gal čia klystu, nes termofikatą gal varinėja siurblys nustatytu greičiu), bet gal ir ne.
3. Kuo didesnis termofikato, greitis tuo aukštesnė grįžtamo termofikato temperatūra, tuo greičiau SS išsijungia, nors realiai patalpa dar neprišildyta. Tuo greičiau patalpa atšalą ir SS vėl įsijungia

Akumuliacinė išspręstų slėgio padidėjimo problemą.
Atsakyti