Įkraunama...
Įkraunama...

Lietuvių nemandagumas

QUOTE(Bitės šešėlis @ 2016 11 09, 13:00)
Keisti visos tautos mentalitetą, nes jis JUMS nepriimtinas? biggrin.gif
žmonės yra įvairūs, ne visi tokie pat kaip jūs, ir reikia su tuo susitaikyti. Man gal nepriimtina, kad, nuvažiavus į Italiją, visi vairuoja kaip bepročiai, kalbėdami mostaguoja rankomis, o tikslus susitikimo laikas - labai abstrakti sąvoka, nes punktualumas daugeliui pietiečių sunkiai suprantamas.
Bet dabar pradėti niukinti juos keistis poreikis man nekyla - nesu pasaulio bamba, pagal kurią visi turi šokti  smile.gif  gal jei truputį mažiau susireikšmintumėte, ir aplinkiniai jums mielesni ir draugiškesni atrodytų  smile.gif

Žmonės įvairūs, kai kurie jų mėto savo vaikus į šulinius, reikia su tuo susitaikyti. Apskritai, su viskuo, kas nepatinka, reikia susitaikyti. Nes viskas gyvenime taip abstraktu ir subjektyvu wub.gif Ir paščiokiškas mentalitetas kažkam yra santūrumo viršunė, kurią reikia saugot ir puoselėt.
Atsakyti
QUOTE(Pink Pepper @ 2016 11 09, 14:08)
Žmonės įvairūs, kai kurie jų mėto savo vaikus į šulinius, reikia su tuo susitaikyti. Apskritai, su viskuo, kas nepatinka, reikia susitaikyti. Nes viskas gyvenime taip abstraktu ir subjektyvu wub.gif Ir paščiokiškas mentalitetas kažkam yra santūrumo viršunė, kurią reikia saugot ir puoselėt.

Prie ko čia vaikai mėtomi į šulinį, kas sako, kad reikia būti pakantiems nusikaltimui?
Tema apie lietuvių mandagumą-nemandagumą rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Maja Di @ 2016 11 09, 13:14)
Prie ko čia vaikai mėtomi į šulinį, kas sako, kad reikia būti pakantiems nusikaltimui?
Tema apie lietuvių mandagumą-nemandagumą rolleyes.gif

Bet kažkas sako, kad reikia priimti nemandagumą kaip normą, ar išvis jo netraktuot kaip nemandagumo. Santūrumas, užsisvajojimas, ypatingas lietuvių būdas, dar bus variantų? biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Pink Pepper @ 2016 11 09, 12:06)
Kodėl būtinai su manim? Aš pastebiu ne tik tai, kas tiesiogiai su manim susiję. Visiems - tikrai ne. Yra malonių žmonių. Bet ir stačiokiškumo išties nemažai. Ir tas neigimas, pikta gynybinė reakcija tikrai atrodo įtartinai. Dauguma patys žino tuos trūkumus, bet neduok d. kas nors iš šono tai pasakys, tai su žemėm sumaišys, gins kievieną budulį iki paskutinio kraujo lašo biggrin.gif

Čia kelių šio forumo dalyvių bėda. Jei ką parašai, jos visada primes, kad tau tau tau. Net nesugeba sumąstyti, kad gali rašyti ne nuo savęs, pasakoti net ne savo istorijas.
Atsakyti
QUOTE(Pink Pepper @ 2016 11 09, 14:08)

manote, jog vaikų mėtymas į šulinį - nemandagumo išraiška?
Tas pats, kas nepalaikyti durų, neįleisti mašinos iš šalutinio kelio, nenusišypsoti pardavėjai?
Gal nesusikalbame dėl to, kad kalbame apie visai skirtingus dalykus, ir tiek.
Jūs vaikų žudymą suvokiate kaip nemandagumo ir tautinio temperamento bruožą, aš - kaip kriminalinį nusikaltimą.
Atsakyti
QUOTE(Bitės šešėlis @ 2016 11 09, 13:03)
mano pastebimi nemandagumo atvejai dažniausiai sklinda ne iš iš tų tipinių budulių, o iš bobulencijų, tokių truputį viršpensijinio amžiaus, dažnai ryškiai nudažytais plaukais ir žydrais akių vokais (nors nebūtinai). Šita kategorija dažniausiai bando užlįsti  be eilės, dėl dviejų centų skirtumo parduotuvėje sukelti isteriją (nors pačios būna apsirikusios), trukdyti kaimynų ramybę, visur ir visada burbėti, skųstis, ieškoti priekabių, etc. smile.gif

Na va kaip įdomiai, o aš ir neatmenu, kad su kokia bobulyte būčiau kada susipykus, nebent kai vaikas buvau ir pati erzinau.
Atsakyti
QUOTE(Pink Pepper @ 2016 11 09, 14:22)
Bet kažkas sako, kad reikia priimti nemandagumą kaip normą, ar išvis jo netraktuot kaip nemandagumo. Santūrumas, užsisvajojimas, ypatingas lietuvių būdas, dar bus variantų? biggrin.gif

O kas taip sako?
Regis sakiau, kad su manimi visi mandagūs - aš pasisveikinu, ir su manimi pasisveikina, gatvėje visi mandagiai vairuoja, niekas man niekada nepypina, niekas nesikolioja su manimi ir nesistumdo. Ko dar man norėti?
Tai čia jums visi nemandagūs nemandagūs. Matyt aš kitoje Lietuvoje gyvenu, kad aplink mne mažai chamų, kuriuos norėčiau pakeisti rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Bitės šešėlis @ 2016 11 09, 13:31)
manote, jog vaikų mėtymas į šulinį - nemandagumo išraiška?

Ne, nemanau, bet o kodėl jie turi keistis dėl jūsų, a? Susitaikykit. Va tokia jūsų logika.

QUOTE(Bitės šešėlis @ 2016 11 09, 13:34)
O kas taip sako?
Regis sakiau, kad su manimi visi mandagūs - aš pasisveikinu, ir su manimi pasisveikina, gatvėje visi mandagiai vairuoja, niekas man niekada nepypina, niekas nesikolioja su manimi ir nesistumdo. Ko dar man norėti?
Tai čia jums visi nemandagūs nemandagūs. Matyt aš kitoje Lietuvoje gyvenu, kad aplink mne mažai chamų, kuriuos norėčiau pakeisti  rolleyes.gif

Jūs ir kitos. Nes tik virtinė pateisinimų nemandagiam elgesiui (greičiausiai ir pačios panašiai elgiatės, kad taip stojat mūru), ir "o kodėl kažkas turi keistis dėl tavęs", lyg čia tik mano asmeniniam komfortui to reiktų, o ne pačiai visuomenei nuo to būtų geriau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pink Pepper: 09 lapkričio 2016 - 13:46
Viena FB pažįstama, grįžus iš UK (ne emigrantė), parašė: "Back from the land of "Sorry" to the land of "Žiūrėk, kur eini bl". Tik nesakykit, kad niekam nepažįstama situacija smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Pink Pepper @ 2016 11 09, 15:08)
Viena FB pažįstama, grįžus iš UK (ne emigrantė), parašė: "Back from the land of "Sorry" to the land of "Žiūrėk, kur eini bl". Tik nesakykit, kad niekam nepažįstama situacija smile.gif

Pažįstama. Bet galima atsakyti "Ir jums geros dienos" ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Pink Pepper @ 2016 11 09, 14:44)
Ne, nemanau, bet o kodėl jie turi keistis dėl jūsų, a? Susitaikykit. Va tokia jūsų logika.

Jūs ir kitos. Nes tik virtinė pateisinimų nemandagiam elgesiui (greičiausiai ir pačios panašiai elgiatės, kad taip stojat mūru), ir "o kodėl kažkas turi keistis dėl tavęs", lyg čia tik mano asmeniniam komfortui to reiktų, o ne pačiai visuomenei nuo to būtų geriau.

Visai ne tokia logika.

Gerai, užkabinot sveikinimusis su nepažįstamais žmonėmis.

Kai aš buvau vaikas, mane auklėjo taip - "vaikas turi pirmas pasisveikinti su pažįstamais žmonėmis. Su nepažįstamais reikia NEKALBĖTI." Taip buvo įprasta, nežinau, ar dar pamenat tuos laikus, kai parduotuvėse pas mus niekas su nepažįstamom pardavėjom nesilabino. Man buvo 14 metų kai pirmą kartą Lenkijoje mačiau tokį reiškinį - pardavėjos sveikinasi su nepažįstamais pirkėjais. Jis man atrodė keistas. Paskui viskas pasikeitė - pas mus irgi atkeliavo tokia kultūra. Mandagumas - nėra įstatymas. Tiesiog išmokom, perėmėm kopijuodami kitų tautų elgesį analogiškose situacijose (dalinai - kai kas perėmė, kai kas neperėmė, neperims - tebūnie, niekad nelaikysiu, kad tai privalu, ok, aš nemandagi, kitų toks pats "nemandagumas" manęs neerzina). Mėtyti vaikus į šulinį pas mus (ir manau kitur pasaulyje) norma nebuvo niekad. Taip kad painioti nei per jokią vietą nereikia. Tiesiog yra dalykai, kuriuos gali priimti ir pateisinti, yra kurių negali.

Palikim labinimąsi, yra kitokių nemandagaus elgesio apraiškų. Tarkim spjaudytis, snarglį į rankovę valytis arba nosim šniurkščioti. Man asmeniškai - vsio. Ne todėl, kad nemandagumas erzina. Todėl kad fiziškai aš to neatlaikau - kažkas šnirpščioja - mane pykina. Apsivemčiau iš tikrųjų, kelis kartus iššokau iš troleibuso, laimė, stotelė pasitaikė. O kitiems nieko - visi likę neišlipa. Bet nesakau, kad visi lietuviai šnirpščia, kad visi nagus graužia dalykiniuose susitikimuose. Būna. Pasitaiko. Kiti toleruoja. Aš negaliu. Taigi ir tuos, kur nesilabinančius laiko paršais, suprantu smile.gif. Sveikinkimės - jeigu nebūsiu labai užsisvajojusi - atsakysiu biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(rusma @ 2016 11 09, 14:19)
Visai ne tokia logika.

Gerai, užkabinot sveikinimusis su nepažįstamais žmonėmis.

Kai aš buvau vaikas, mane auklėjo taip - "vaikas turi pirmas pasisveikinti su pažįstamais žmonėmis. Su nepažįstamais reikia NEKALBĖTI." Taip buvo įprasta, nežinau, ar dar pamenat tuos laikus, kai parduotuvėse pas mus niekas su nepažįstamom pardavėjom nesilabino. Man buvo 14 metų kai pirmą kartą Lenkijoje mačiau tokį reiškinį - pardavėjos sveikinasi su nepažįstamais pirkėjais. Jis man atrodė keistas. Paskui viskas pasikeitė - pas mus irgi atkeliavo tokia kultūra. Mandagumas - nėra įstatymas. Tiesiog išmokom, perėmėm kopijuodami kitų tautų elgesį analogiškose situacijose (dalinai - kai kas perėmė, kai kas neperėmė, neperims - tebūnie, niekad nelaikysiu, kad tai privalu, ok, aš nemandagi, kitų toks pats "nemandagumas" manęs neerzina). Mėtyti vaikus į šulinį pas mus (ir manau kitur pasaulyje) norma nebuvo niekad. Taip kad painioti nei per jokią vietą nereikia. Tiesiog yra dalykai, kuriuos gali priimti ir pateisinti, yra kurių negali.

Palikim labinimąsi, yra kitokių nemandagaus elgesio apraiškų. Tarkim spjaudytis, snarglį į rankovę valytis arba nosim šniurkščioti. Man asmeniškai - vsio. Ne todėl, kad nemandagumas erzina. Todėl kad fiziškai aš to neatlaikau - kažkas šnirpščioja - mane pykina. Apsivemčiau iš tikrųjų, kelis kartus iššokau iš troleibuso, laimė, stotelė pasitaikė. O kitiems nieko - visi likę neišlipa. Bet nesakau, kad visi lietuviai šnirpščia, kad visi nagus graužia dalykiniuose susitikimuose. Būna. Pasitaiko. Kiti toleruoja. Aš negaliu. Taigi ir tuos, kur nesilabinančius laiko paršais, suprantu smile.gif. Sveikinkimės - jeigu nebūsiu labai užsisvajojusi - atsakysiu  biggrin.gif

Na taip, teisinkimės, kad mus tėvai taip išmokė. Bet mes jau dideli berniukai ir mergaitės, galim patys nuspręst, kurie žmonės mums pavojingi, o kurie ne. O šiaip įdomu, tėvai mokė neatsakyti į sveikinimąsi?

Aš net nesitikiu, kad kažkas ten pirmas puls sveikintis, bet atsakyti "labą dieną" nieko nekainuoja, arba stumtelėjus atsiprašyti. Arba jei pats kažką netyčia užkliudai ir atsiprašai, tai žvilgnis dažnai būna maždaug "ko čia nori".

Sakote, mandagumas - ne įstatymas, tai tuo ir pabaikime. Ką jau čia.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pink Pepper: 09 lapkričio 2016 - 14:51